Kariškį parklupdžiusios dvi itin klastingos ligos apvertė gyvenimą negrįžtamai

Jaunystėje smogusi išsėtinė sklerozė, vėliau – gerklų vėžys ir astma sugriovė Kauno rajone gyvenančio Kęstučio Blekaičio (48) ir jo vienmetės žmonos Laimutės svajones apie ilgą, laimingą ir gražų gyvenimą. 

 Žmoną Kęstutis vadina angelu sargu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Žmoną Kęstutis vadina angelu sargu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Žmoną Kęstutis vadina angelu sargu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Žmoną Kęstutis vadina angelu sargu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2017, 11:11 AM, atnaujinta Jun 26, 2017, 9:45 AM

Buvęs kariškis, dirbęs Krašto apsaugos oro pajėgose, dabar dienas leidžia įkalintas neįgaliojo vežimėlyje. 

„Išsėtinė sklerozė atėmė sveikatą. Visa laimė, kad žmona nuo manęs nepabėgo. Žinau daug likimo draugų, kurie lieka visiškai vieni su sudėtingomis diagnozėmis bei įkalinti tarp keturių sienų“, – prakalbo Kęstutis. 

Smogė klastinga liga

Vos 21-erių jis vedė Laimutę, su kuria susilaukė dviejų vaikų. Kęstas dirbo oro pajėgose, stengėsi išlaikyti šeimą bei suteikti visa, kas geriausia augantiems sūnums. Dirbo tiek, kad nebematė nė saulės šviesos. 

Kai vaikai jau buvo kiek ūgtelėję, Kęstučiui smogė sudėtinga liga, prasidėjusi įprastais simptomais

Jaunas ir energingas vyras pajuto nesiliaujančius ir stiprius galvos skausmus. Kai ėjo pas medikus, didelio dėmesio dėl to nesulaukė. Kai kurie galvojo, kad vyras tiesiog nori nedarbingumo lapelio. 

„Vis dėlto išsėtinė sklerozė mane paveikė labai stipriai. Netrukus atsiguliau į ligos patalą. Negalėjau net judėti, buvau prikaustytas prie lovos. 

Žinoma, iki šiol man reikalinga greta esančio žmogaus pagalba. Mano žmona yra mano slaugytoja, todėl negali niekur dirbti, būna su manimi. Kai kur nors jai reikia išvažiuoti, mane slaugo vaikai arba mano mama. 

Esu laimingas, kad mano žmona manęs nepaliko. Nors jai psichologiškai tikrai sunku visą gyvenimą mane slaugyti, vis dėlto buvome ir esame kartu. 

Pažįstu daug porų, kurias išskiria liga, tačiau mūsų atvejis – ne toks. Mes jau atšventėme ir sidabrines vestuves. Vaikai mums tada padovanojo vakarienę restorane“, – šiltas akimirkas prisiminė Kęstutis. 

Sužinojo apie onkologinę ligą

Netrukus po to, kai jis atsigavo po išsėtinės sklerozės ir susitaikė su diagnoze, pakeitusia gyvenimą, sulaukė dar vieno negailestingo likimo smūgio. 

Prieš 15 metų, kai vyrui buvo 35-eri, o nuo išsėtinės sklerozės diagnozės buvo praėję keli metai, jis sužinojo apie gerklų vėžį. „Tada gyvenimas dar kartą griuvo“, – prisiminė vyras, kuriam aprimusi onkologinė liga šiemet vėl atsinaujino. 

„Gerklų vėžys prasidėjo nuo užkimimo. Pastebėjau, kad ėmė kimti balsas, tačiau maniau, kad tai gali būti susiję su išsėtine skleroze. 

Vėliau ėmiau justi skausmus, nebegalėjau savarankiškai praryti maisto. Kreipiausi į medikus, kurie nustatė šią ligą. Nuo jos, būdamas 40-ies, mirė mano tėvas. 

Tada man buvo taikoma radikali spindulinė terapija. Ji padėjo atsigauti, auglys buvo sumažėjęs“, – kalbėjo vyras. 

Vyras džiaugėsi, kad onkologinė liga jo nebetrikdys, todėl grįžo į įprastą gyvenimą. 

Vos suduria galą su galu

Vis dėlto Kęstučiui ir jo žmonai, švelniai vadinamai jo angelu sargu, nebuvo lemta gyventi ramiai, pasiturinčiai ir be iššūkių. 

Prieš kelerius metus sutuoktinę parklupdė psoriazinis artritas, o Kęstučiui šiemet atsinaujino vėžys. „Aš ir vėl pajutau kimimą. Neseniai man buvo diagnozavę astmą, todėl pamaniau, kad tai nuo šios ligos, tačiau medikai pamatė, kad onkologinė liga vėl atsinaujino.

Dabar vienintelis kelias – gerklų operacija. Tai būtų itin sudėtinga operacija, po kurios negalėčiau nei pats valgyti, nei kalbėti, prarasčiau uoslės ir skonio receptorius,  Būtų įstatomos stomos, padedančios valgyti ir kalbėti. 

Bijau tokios operacijos ir nuoširdžiai viliuosi, kad liga neprogresuos. Gyvename iš neįgalumo ir slaugos, kuri mums priklauso. 

Džiaugiuosi bent tuo, kad turiu elektrinį neįgaliojo vežimėlį, kuris man padeda judėti namuose“, – kalbėjo vyras. 

Vos galą su galu sudurianti itin tvarkinga šeima stengiasi visomis išgalėmis padėti ir dviem suaugusiems sūnums. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.