Gyva pūti pradėjusi narkomanė tokios baigties nesitikėjo

43-ejų Oksana Pinina šiandien su ašaromis akyse dėkoja Dievui, kad yra gyva. Dar prieš metus ji dienas ir naktis leido sostinės Stoties rajone už spaudos kiosko, kelis kartus per dieną leidosi narkotikus, o jos kojos puvo. 

 Asmeninio archyvo ir T.Bauro nuotr.
 Asmeninio archyvo ir T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 10:00 PM, atnaujinta Jul 11, 2017, 2:41 PM

„Jaučiau, kad netrukus mirsiu. Tada apgalvojau visą savo gyvenimą – tris močiutei paliktus auginti savo vaikus, tą akimirką, kai dėl narkotikų norėjau užmušti savo mamą ir pirmąjį kartą, kai susilažinusi su draugais, paragavau narkotikų“, – prisiminė vilnietė Oksana. 

Augo idealioje šeimoje

Oksanos gyvenimo kelias iš tiesų primena nesibaigiančią dramą. Kelis kartus viskas galėjo baigtis didele ir baisia tragedija. 

„Augau labai geroje šeimoje. Mano tėvai buvo išsilavinę, labai protingi. Man mama niekada nieko negailėjo, viską turėjau. 

Turbūt iš gero gyvenimo susidėjau su draugais, kurie vartojo narkotikus. Pirmąjį kartą susilažinau, kad galiu pabandyti. Tada man buvo 20, auginau dar metukų neturinčią dukrytę.

Dabar jau galiu tvirtinti, kad vieną kartą pabandžius, nebegali liautis. 

Leisdavausi labai retai, kartą per mėnesį, vėliau dozės dažnėjo. Kvaišalų prireikdavo kartą per savaitę, vėliau – kasdien. 

Nuolat neigiau priklausomybę ir buvau įsitikinusi, kad galiu liautis vartoti“, – kalbėjo reabilitacijos centre „Naujas gyvenimas“ besigydanti Oksana. 

Melavo vaikams apie įkalinimo įstaigą

Kai moteris pradėjo vartoti, ji jau turėjo pirmąją dukrą. Gyveno visos kartu su Oksanos mama. Po kelių metų pagimdžiau sūnų, kuriam jau 18.

„Mano motina suprato, kad esu labai jauna, noriu pasimėgauti jaunyste, todėl sutarėme mano vaiką auginti kartu. 

Savaitę būdavo ji, savaitę – aš. Kol būdavau su dukrele, stengdavausi nevartoti, tačiau kitą savaitę, kai vaiko globą perimdavo mano mama, atitrūkdavau nuo vadelių. 
Vartodavau kone kasdien, todėl greitai įklimpau į kvaišalų liūną. 

Grįždavau pikta, agresyvi. Vaiko niekada nemušiau, mokėjau tvardytis, tačiau būdavo labai sunku. Vartojantį narkomaną labai pykdo vaikų keliamas triukšmas, greitai susierzindavau. 
Būdavo, tiesiog trenkdavau durimis ir išeidavau iš namų.

Kai sėdau į kalėjimą, mama mano vaikams melavo sakydama, kad aš išvykau dirbti į užsienį“, – prisiminė Oksana. 

Vogtas prekes lengvai realizuodavo 

Iš pradžių moteris turėjo santaupų, kurias leisdavo narkotikams. Vėliau pinigai baigėsi, todėl pradėjo vogti. Tai Oksanai tapo nuolatiniu darbu. „Labai gerai žinojau, ką vogti ir kur realizuoti prekes.

 

Iš parduotuvių vogiau viską – kvepalus, drabužius. Jei kvepalų kaina anuomet būdavo 200 litų, parduodavau už 100. Taip pat ir su drabužiais. 

Aš net žinojau, kokio dydžio megztinius arba striukes vogti, kad galėčiau vėliau parduoti“, – kalbėjo moteris.

Vis dėlto dėl vagysčių moteriai ne kartą yra tekę sėstis už grotų. Panevėžio moterų pataisos namuose ji buvo kelis kartus. Bet net ir ten ji vartojo narkotikus.

Narkotikų galima gauti ir zonoje? „Patikėkit, kai nori, visur gali gauti. Įkalinimo įstaiga man nebuvo kliūtis“, – paslaptingai šyptelėjo lietuviškai ir rusiškai savo istoriją pasakojusi Oksana. 

Dėl pinigų norėjo užmušti mamą 

23 metus nuo narkotikų priklausoma Oksana sako padariusi daug klaidų. Didžiausia – pirmasis bandymas.

Dabar ji pripažįsta, kad būtent narkotikai sugriovė jos gyvenimą. „Mano vyriausioji dukra ant manęs pyksta. Motina nenori bendrauti. 18-metis sūnus sakė, kad jam neegzistuoju, o 10-metis, kurį augina tėvas, manimi tiesiog netiki.
Mano šeima galvoja, kad aš esu žlugusi ir gydymo kelias man nepadės, tačiau šiandien aš tvirtai žinau, kad išsikapstysiu ir dar tikrai būsiu laiminga.

Kai baigsiu gydymo programą, grįšiu pas šeimą. Aš noriu jų atsiprašyti, apsikabinti ir juos susigrąžinti. 

Noriu atsiprašyti mamos, kurios kartą, gėda dabar sakyti, vos neužmušiau dėl pinigų. 

Noriu prašyti atleidimo vaikų, kurių neauginau“, – verkdama kalbėjo moteris, kurios gyvenimą sugriovė kvaišalai. 

Žmones gąsdino bjaurus kvapas

Ilgus metus narkotikus ji leidosi su draugais ir vyru. Iš pradžių jis nevartojo, bandė gelbėti ir Oksaną, tačiau vėliau, norėdamas rasti bendrų interesų su žmona, ir pats įklimpo. Dabar jis yra tiek įnikęs, kad Oksana net nežino, kuo galėtų jam padėti. Džiaugiasi, kad pačiai pavyko pradėti sveikti, o žaizdotos kojos pamažėle gija.

„Nuo narkotikų ir kvaišalų vartojimo man ėmė pūti kojos. Atsivėrė didžiulės skausmingos ir dvokiančios žaizdos. 

Ryte atsikeldavau jausdama didelį skausmą, bet pavartojus jis praeidavo. 

Iš pradžių jaučiau gėdą, kad prastai atrodau, tačiau kai susileidi narkotikų, tokie dalykai neberūpi.

Matydavau, kaip autobusuose žmonės nuo manęs traukiasi, sako, kad aš dvokiu, bet man buvo nė motais. 

Atrodydavo, kad ant akių užsitraukia plėvelė. Galvodavau tik apie kitą dozę“, – sunkias akimirkas prisiminė Oksana. 

Dešimtmetį gyveno be dokumentų

Liepto galą ji priėjo prieš daugiau nei metus. Tada ji gyveno nuomojamame bute. Nuomą sumokėdavo už vogtus pinigus, tačiau tai darydavo vis rečiau. Kai gaudavo pinigų, užuot sumokėjusi nuomą, ji nusipirkdavo dozę, todėl netrukus buvo išmesta iš buto. 

Oksana buvo išmesta į gatvę. Kelis mėnesius, pavasario pradžioje, ji glaudėsi Stoties rajone. Apsirengusią žiemine striuke ir guminėmis šlepetėmis, vieną vakarą ten ją rado reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ įkūrėjas Marius Balčiūnas

Jis buvo pirmasis, ištiesęs pagalbos ranką ilgametei narkomanei. 

„Man labai pagailo tos moters. Mačiau ją gyvą pūvančią, todėl tiksliai žinojau, kad noriu ir galiu jai padėti.

Jos buvo atsisakę visos gydymo įstaigos ir reabilitacijos centrai, nes ji daugiau nei dešimt metų neturėjo jokių dokumentų, jos kojos puvo ir ji kovojo su didžiule priklausomybe. 

Tokie žmonės mūsų visuomenėje laikomi atmatomis, tačiau aš tikiu, kad mes galime suteikti jiems galimybę gyventi. Džiaugiuosi, kad ji įtikėjo į Jėzų Kristų. Net neabejoju, kad jos gyvenimas tikrai pasikeis. 

Jau daugiau nei metus Oksaną reabilituojame bendruomenėje, jai puikiai sekasi, kojos būklė gerėja, dokumentus ji jau turi, o apie kvaišalus net pagalvoti nenori.

Žinau, kad po programos siūlysiu jai likti bendruomenėje ir padėti kitiems panašaus likimo žmonėms“, – kalbėjo M.Balčiūnas. 

Šiuo metu M.Balčiūnas, reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ įkūrėjas rūpinasi naujais reabilitacijos centrais. Neseniai įkurtas centras Skaidiškėse dirba visu pajėgumu – ten gydomi 9 asmenys, priklausomi nuo narkotinių medžiagų. 
Marius tiki, kad įtikėjimas į Jėzų Kristų ir didelis noras bei užsispyrimas gali padėti atsitiesti net ir priklausomybių dugną pasiekusiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.