Dukrą pagimdęs vyras: „Tikiuosi, kad ji nejaus gėdos“

„Esu pirmas vyras Didžiojoje Britanijoje, susilaukęs vaikelio“, − sakė grafikos dizaineris Scottas Parkeris. Jis patvirtino, kad jo nuostabi dukrelė gimė 7 savaitėmis anksčiau, nei kito vyro, kuris buvo prisiėmęs šią garbę sau. 

 Prieš 23 metus kaip mergaitė gimęs Scottas dukrelę Sarą pagimdė šiemet balandžio 29-ąją.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Prieš 23 metus kaip mergaitė gimęs Scottas dukrelę Sarą pagimdė šiemet balandžio 29-ąją.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 9:42 AM

Prieš 23 metus kaip mergaitė gimęs Scottas dukrelę Sarą pagimdė šiemet balandžio 29-ąją. Tai įvyko beveik 7 savaitėms anksčiau nei Haydenui Crossui, kuris neseniai buvo paskelbtas pirmuoju Jungtinėje Karalystėje, pagimdžiusiu vaiką. 

Dabar Scottas ryžosi papasakoti savo istoriją, kaip jis tapo pirmuoju vyru Didžiojoje Britanijoje, susilaukusiu vaikelio, rašo „Daily Mail“. 

Grafikos dizaineris prieš 23 metus buvo moteriškos lyties. Sūpuodamas savo dukrelę išdidus tėvas Scottas kalbėjo: „Ji nuostabi ir aš jaučiuosi toks palaimintas ją turėdamas. Manau, kad tėvystė man einasi neblogai“.

Visada norėjo savo vaikų

Jau dvejus metus Scottas gyvena kaip vyras. Jis yra lyties keitimo klinikos vakarų Londone pacientas. Tačiau savo virsmą vyru jis buvo kiek pristabdęs, kad galėtų patirti nėštumo ir gimdymo džiaugsmus. 

Vyras didžiuodamasis parodė savo 32 savaičių nėštumo echoskopo nuotrauką. Joje jo paties lytis nurodyta aiškiai – vyriška. Jis džiaugėsi, kad ligoninės personalas buvo itin supratingas, o po gimdymo visi jį vadino tėčiu. 

Nuo pat gimimo Scottas save priėmė kaip vyrą ir ketina vėl siekti pilnaverčio vyro kūno. Vyras kitais metais planuoja operaciją, kurios metu jam bus pašalintos krūtys. Vėliau jis ryšis ir kitoms lytiems keitimo operacijoms. 

Tam Scottas ketina išleisti maždaug 30 tūkst. eurų. 

Išskirtiniame savo interviu S.Parkeris paaiškino, kad nors dar būdamas vaikas suvokė, jog gimė ne tos lyties, bet visada norėjo turėti vaikų. 

„Norėjau savų vaikų ir vis svarsčiau, kaip tai galiu padaryti. Tačiau galiausiai nutariau, kad ši mintis nėra gera ir stengiausi šią savo svajonę nustumti į kampą. Juk dabar esu vyras, negaliu turėti vaikų.

Dabar aš turiu viską. Esu vyras, esu tėvas. Noriu, kad kiti žinotų – jie irgi gali tai turėti. Nuostabu, kad požiūris keičiasi ir tokie žmonės kaip aš gali tapti tėvais. Be galo džiaugiuosi ir už Haydeną Crossą“, − pasakojo Scottas. 

Pastojo po vienos nakties nuotykio

Vis dėlto Scottas išgyvena, kad kaip vyras, pagimdęs vaiką, jis gali sulaukti užgauliojimų ir net keiksmų. Todėl paprašė, kad jo pavardė būtų pakeista ir jo tikroji tapatybė neskelbiama.

Scottas neplanavo pastoti. Tačiau po vienos nakties nuotykio praėjusių metų rugpjūtį, kai išgėręs pasismagino su bičiuliu, jis pasijuto nėščias. 

Vyras turi partnerį, kuris taip pat gimė moteriškos lyties ir deda daugybę pastangų į tai, kad taptų vyru. Todėl jis puikiai supranta, kokių patyčių gali sulaukti Scottas. 

Scotto partneris prašė, kad jis visai nebūtų įvardytas, mat ketina įsivaikinti mažąją Sarą ir taip pat tapti legaliu jos tėvu. Pora prasitarė, kad mergaitės biologinis tėvas nenori savo gyvenimo sieti su dukrele. 

Valstybės tarnautojų, kurie užregistravo Saros gimimą, Scottas meldė jos dokumentuose būti įrašytas kaip tėvas. Tačiau jam paaiškino, kad tokios galimybės nėra – todėl dukters gimimo liudijime Scottas tapo motina. 

Vadina proga, kuri  nepasikartos

Scottas neslepia, kad neplanuotas nėštumas išėjo į naudą – jis galėjo susilaukti nuostabios mažylės prieš visai pasikeičiant lytį – tuomet jau  būtų buvę vėlu. 

„Nenorėjau pradėti vartoti hormonus, o paskui jų vartojimą nutraukti tam, kad galėčiau susilaukti vaikelio. Tai būtų buvęs didelis smūgis mano organizmui. Jokių realių studijų apie tai, kokios būtų to pasekmės mano kiaušinėliams ir būsimų vaikų sveikatai, nėra. 

Žinau, kad kartais būna pakenkta net užšaldytiems kiaušinėliams. Taigi turėjau neįkainojamą galimybę susilaukti vaikelio be medikų įsikišimo ir labai ja džiaugiuosi. Tai buvo proga, kuri daugiau gali ir nebepasikartoti“, − atviravo Scottas. 

Heteroseksualius santykius nutraukė dėl translyčių

Kaip vyras Scottas pradėjo gyventi 2015-ųjų gegužę. Priėmęs šį „gąsdinantį“ sprendimą jis trumpai nusikirpo plaukus, pradėjo dėvėti vyriškus drabužius ir pasikeitė vardą į vyrišką. 

Jis taip pat išsiskyrė su savo tuomečiu heteroseksualiu gyvenimo draugu, su kuriuo buvo kartu 3 metus, ir užmezgė santykius su dabartiniu translyčiu partneriu. 

2016-ųjų birželį S.Parkeris užsirašė į lyties keitimo programą. Pirmo pokalbio su programos specialistais metu jis turėjo įrodyti, kad protiškai save suvokia ne kaip moterį, o kaip vyrą, ir yra pasiruošęs lyties keitimui. Spalį jam bus pradėta hormonų terapija, kuri pradės jo kūno fizinius pokyčius. 

Kai Scotto nėštumas buvo patvirtintas, vyras buvo nukreiptas pas akušerę Kente, kurią jis apibūdina kaip itin supratingą ir norinčią padėti „jo situacijoje“. Pirmas išbandymas vyro laukė 12-ąją nėštumo savaitę, kai jis atvyko išsitirti echoskopu. 

„Kai ten atvykau, registratūros darbuotoja užmetė į mane akį – mano išvaizda jai sakė, kad priešais ją stovi vyras – ir pasakė man, kad supainiojau vietas. Galiausiai supratęs situaciją personalas ten buvo labai profesionalus“, − pasakojo vyrukas. 

Dokumentuose – neutrali lytis

Vėliau, besilaukdamas kūdikio, Scottas su savo gyvenimo partneriu persikėlė gyventi į Braitoną. Ten, pasak jo, ligoninėje su juo dažniau buvo bendraujama kaip su „tėvu“, nei kaip su „motina“. Jo nėštumo eigos kortelėje buvo nurodyta neutrali lytis – užuot parašęs „Mr.“, šios ligoninės personalas jo dokumente nurodė „Mx.“

Kito tyrimo ultragarsu metu vyras jau džiūgavo – mažylės jo įsčiose nuotraukoje Scottas, pacientas, nurodytas vyriškosios lyties. Ligoninė taip pat sutiko, kad pagimdęs jis galės likti savo privačioje palatoje, jam nereikės motinystės džiaugsmu bendrose palatose dalintis su moterimis. 

„Nuo tada, kai persikėlėme į Braitoną, visi medikai pripažino mane kaip tėvą, o ne kaip motiną. Su manimi – nėščiu vyru, pasirengusiu gimdyti, jie visada elgėsi puikiai. Buvau pirmas toks jų pacientas, todėl jiems buvo įdomu mokytis ir stebėti.

Kai aš nenorėjau kartu su kitomis moterimis eiti į nėštumo ir gimdymo kursus, prižiūrinti akušerė man pagelbėjo – ji viską, ką turiu žinoti, papasakojo man akis į akį. Ji buvo nepakartojama“, − atviravo britas. 

Stengėsi dengti didėjančias krūtis

Besilaukdamas Scottas nuolat kovojo su pokyčiais, kurie vyko su jo kūnu. Galiausiai jis suvokė, kad privalo su tuo susitaikyti ir tai – laikina jo būsena. 

„Žinojau, kad mano krūtys gerokai padidės, tačiau juk vieną dieną man bus atlikta operacijos ir jos, kad ir kokio dydžio būtų, bus pašalintos. Mano kūne dabar be galo daug estrogenų, tačiau pradėsiu vartoti testosteroną ir viskas bus gerai. 

Neslėpsiu, buvo dienų, kai savo kūne su visais jo pokyčiais  jaučiausi prastai. Stengiausi pridengti savo krūtis kiek tik įmanoma, dėvėjau laisvesnius drabužius. 

Tačiau man padėjo tai, kad kiti dalykai man buvo kur kas svarbesni nei išvaizda tokius gyvenimo periodu. Turėjau mylėti savo kūną, nes jame augo mano kūdikis“, − savo išgyvenimais dalijosi Scottas.

Dešimt dienų vėliau nei buvo planuota, Scottas atvyko į ligoninę. Po šešių valandų naktinio gimdymo  baseine pasaulį išvydo  nuostabioji vyro dukrelė. 

Scottas pasakojo, kad ir jis, ir jo partneris, parsivežę mažylę į savo modernius namus Braitone negali atsidžiaugti ir atplėšti akių nuo mažylės – abu beprotiškai ją myli. 

Pirmas penkias dienas Sarą tėvas maitino „krūtine“ (šis terminas jam skamba geriau, nei „maitinimas krūtimi“), tačiau galiausiai jis suvokė, kad viešumoje negalės žindyti dukrelės. 

„Priėjome iki to, kad ji buvo  maitinama kas valandą. Man buvo nepriimtina ištraukti savo „papus“ bet kur“, − pasakojo vyras. 

Dukrai papasakos visą tiesą

Scotto motina, kuri yra psichinės  sveikatos slaugė, ir plytų klojikas tėvas bei trys seserys vyrą be galo palaikė tiek jam nusprendus keisti lyti, tiek išsaugoti nėštumą ir susilaukti savo vaikelio. Tačiau kai kurie giminaičiai, pasak brito, kartais paslysta.

„Jie palaiko mane, stengiasi suprasti ir myli, bet kartais jiems išsprūsta netinkami žodžiai. Pavyzdžiui, panešioję Sarą jie duoda ją man ir sako: „Eik pas mamytę“. „Ne!” − visada skubu juos pataisyti. 

Dabar, po gimdymo, Scottas nori vėl visa koja grįžti prie savo lyties keitimo procedūros. Jis negali tvirtai atsakyti į klausimą, ar nenorės daugiau savų vaikų, bet vieną dalyką žino tiksliai – visada bus visiškai atviras su savo dukrele pasakodamas jos kelio pradžią. 

„Pasakysiu Sarai, kad ją pagimdžiau. Pasakysiu, kad pats gimiau lygiai toks, kokia ji yra dabar, bet dabar esu vyrukas. Esu mergaitė, kuri užaugo tam, kad galėtų būti dideliu berniuku. 

Noriu, kad visuomenė tai suprastų kiek labiau. Tikiuosi, kad užaugusi mano dukra galės be jokio gėdos jausmo pasakyti, kad ją pagimdė tėtis“, − kalbėjo Scottas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.