Aktorius Algirdas Gradauskas turi ypatingą būdą išvalyti smegenis

Teatro ir televizijos aktorius Algirdas Gradauskas (43 m.) norėtų planuoti darbus pagal orų prognozę. Nurimęs vėjas – didžiausias pavojus buriuoti mėgstančiam vyrui.

 D.Didrikienės nuotr.
 D.Didrikienės nuotr.
D.Didrikienės nuotr.
D.Didrikienės nuotr.
 D.Didrikienės nuotr.
 D.Didrikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-14 14:27

Vilnietis kasdien peržiūri bent tris tinklalapius. Jei vėjas tinkamas, jis vyksta su burlente prie jūros – dažnai ir vienai dienai.

Aktorius burlentę vadina savo palydove. Vyras per metus buriuoja apie 10 mėnesių – net vėlų rudenį vyksta ieškoti vėjo į šiltesnius kraštus.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtame seriale „Laisvės kaina. Savanoriai“ vaidinantis A.Gradauskas turi septynias burlentes, dar dvi sulaužė, kol išmoko valdyti bures, labiau panašias į lėktuvo ar skraidyklės sparną.

Tiems, kurie nelabai žino, kuo burlentė skiriasi nuo banglentės, vyras trumpai paaiškino esmę – banglentė skirta čiuožti nuo bangos, o naudojant burlentę reikia mokėti pasikinkyti vėją.

Gaudyti vėją aktorius mokosi daugiau kaip dešimt metų.

Vilnietis tikino, kad jam nesunku ištrūkti buriuoti, nes artimiausias vandens telkinys – Elektrėnų marios. Gero vėjo įmanoma sulaukti ir prie Ventės rago – Svencelėje, Kintuose.

A.Gradauskas, kaip ir kiti burlenčių mėgėjai, dažnai renkasi Melnragę, Monciškes, Šventąją, taip pat Latvijoje esančią Liepoją.

Mėgstamiausia vieta – kaimyninėje Latvijoje, per 240 kilometrų nuo Rygos nutolęs Paviluosto kaimelis. Nuo jo vos už 150 kilometrų yra Gotlando sala (Švedija). Aktorius įsitikinęs, kad Paviluosto pakrantė – viena geriausių vietų buriuoti Baltijoje.

Jam didžiausias priešas – rutina, kai darbas virsta savotišku maratonu, kai dingsta kūryba. Taip gali nutikti ir dėl nuovargio.

Kad galėtų rasti jėgų į viską pažvelgti kitaip, aktorius pasikliauna burlente. Vanduo, vėjas gerai išvalo smegenis.

Ilgiau nepaplaukiojęs jis ima jaustis prasčiau.

„Po kelių valandų grumtynių su vėju nebelieka sunkių minčių“, – prisipažino Algirdas.

Burlenčių sportu aktorius užsikrėtė nuo savo vyresniojo brolio. Šis pomėgis nėra labai rizikingas, nors esantiems ant kranto kartais būna neramu stebėti, kaip burlentininkas murdosi vandenyje ir stengiasi užsiropšti ant lentos.

Netekęs pusiausvyros žmogus krinta į vandenį – tai apsaugo jį nuo traumų. Kitose sporto šakose žmogus kur kas labiau baudžiamas už klaidas nei plaukiant burlente.

Šis pomėgis žavi vilnietį ir tuo, kad yra ne vienas burlentės plaukimo ir slydimo vandeniu būdas. Tai – lenktynės lygiame vandenyje, bangomis, laisvojo stiliaus plaukiojimai. Išmokęs valdyti burlentę kiekvienas žmogus gali pasirinkti tai, kas patinka.

Netgi antsvorio turintys žmonės gali gerai jaustis ant lentos. Pavyzdžiui, slalomo rungtyje besirungiantys burlentininkai gali sverti daugiau kaip 120 kilogramų.

Svoris jiems reikalingas, kad galėtų pasiekti didelį greitį. Mažiau sveriančiam žmogui burlentė padeda atskleisti judrumą ir vikrumą.

Valdyti burlentę sugeba tiek jauni, tiek seni. Ilsėdamasis Kanaruose vilnietis sutiko septyniasdešimtmečių porą, kuri karučiu atsivežė į paplūdimį burlentes. Nuleidus jas į vandenį paaiškėjo, kad senyvo amžiaus žmonės puikiausiai buriuoja.

A.Gradauskas pripažino, kad didžiausia rizika kyla tada, kai plaukiant staiga lūžta inventorius – stiebas, lanksčioji jungtis ar kokia nors kita detalė. Atsitikus tokiai nelaimei būna sunku grįžti – ypač tada, kai vėjas pučia nuo kranto.

Kartą Paviluoste, Latvijoje, aktorius atsipirko išgąsčiu. Tą dieną jis plaukiojo Baltijos jūroje su draugais ir gerokai nutolo nuo kranto. Staiga nurimo vėjas, o vyras buvo pasirinkęs pernelyg lengvą lentą ir pernelyg mažą burę. Vargais negalais vilniečiui pavyko parplaukti į krantą.

Dar 15 kilometrų jam reikėjo neštis inventorių, nes atsidūrė toli nuo tos vietos, iš kurios išplaukė.

Jei burlenčių mėgėjai skrodžia bangas Atlanto vandenyne, inventoriaus gedimas gali kainuoti net gyvybę. Jei lūžta stiebas ar kokia nors detalė, laikanti burę, vandenyno srovės neša buriuotoją tolyn. Tokiu atveju būtina skubi gelbėtojų pagalba.

Šiemet liepą planuojantis atostogauti A.Gradauskas taip pat nesiskirs su burlente. Prieš atostogas jam geriausias linkėjimas būtų ne gerai pailsėti, o sulaukti gero vėjo.

„Stengiuosi kiek įmanoma dažniau pasikinkyti vėją. Juk vėjas ateina nežinia kada ir greitai dingsta, turiu sugebėti jį pagauti“, – pasakojo A.Gradauskas apie savo aistringą pomėgį – plaukiojimą burlente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.