Savanorystė užsienyje nieko nekainuoja

Vis populiarėjanti savanorystė – efektyvi priemonė jauniems žmonėms ne tik įgyti praktinių įgūdžių, išbandyti savo jėgas pasirinktoje sferoje, bet ir suprasti, kas juos iš tiesų domina, kas jiems svarbu, ką yra pajėgūs padaryti.

 Siekiant įsitikinti, kad jaunuolis gali dalyvauti tarptautinės savanorystės programoje, vykdomos kelių etapų atrankos.<br> 123rf nuotr.
 Siekiant įsitikinti, kad jaunuolis gali dalyvauti tarptautinės savanorystės programoje, vykdomos kelių etapų atrankos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2017, 12:36 PM

Didesnius iššūkius kelia tarptautinė savanorystė, kai tenka ne tik dirbti naujus darbus, bet ir gyventi kitoje šalyje, kalbėti užsienio kalba. Dažnai tokios savanorystės programos būna brangios ir retas jaunuolis žino, kad jose gali dalyvauti visiškai nemokamai.

Tokią galimybę suteikia Europos savanorių tarnyba. Ženklią dalį jos programose užsienyje dalyvaujančių savanorių iš Lietuvos siunčia viena ilgiausiai šalyje su jaunimu dirbančių organizacijų – „A.C. Patria“. 

Prieinama ir valstybės globoje augantiems jaunuoliams

Europos savanorių tarnyba – tai neformalaus mokymosi programa, kurią inicijavo Europos komisija. Joje gali dalyvauti 17–30 metų žmonės. 21-pirmus metus skaičiuojanti programa įgyvendinama ne pelno siekiančiose organizacijose, kurios vykdo vietos bendruomenei naudingą veiklą. „Vienas iš pagrindinių Europos savanorių tarnybos uždavinių – per praktines užduotis suteikti jaunam žmogui žinių bei ateičiai reikalingų įgūdžių. Turėdamas stipresnį sąlytį su užsienio vietos bendruomene, jis įsisavina europietiškumo idėją, savo kaip Europos piliečio identitetą, suvokia, ką reiškia padėti kitam, priklausyti bendruomenei, galiausiai – geriau pažįsta save“, – sako „A.C. Patria“ Europos savanorių tarnybos projektų siuntimo koordinatorė Indrė Samytė.

Nuo 2004 metų būsimiems savanoriams ruoštis tarptautinei savanorystei padedanti „A.C. Patria“ iš kitų tarnybos programas vykdančių organizacijų Lietuvoje išsiskiria tuo, jog didelį dėmesį skiria mažiau galimybių turintiems jaunuoliams, tarp kurių – ir globos namų auklėtiniai. „A.C. Patria“ paruošia šiuos jaunus žmones tarptautinei savanorystei – organizuoja specialius susitikimus iki jų išvykimo savanoriauti užsienyje. „Europos savanorių tarnyba – tai saugi galimybė jauniems žmonėms mokytis, įgyti naujų patirčių, išmokti užsienio kalbos, atsikratyti baimių, kompleksų. Turime patikimą partnerių tinklą, kurie nesibaimina priimti savanorystei jaunuolių iš įvairiausių socialinių grupių, todėl susitikimuose su besidominčiais savanoryste visuomet pabrėžiu, jog būtina išnaudoti tokią progą, ypač, kai viskas yra apmokėta – nuo apmokymų iki kelionės bei draudimo“, – teigė I. Samytė.

Dažniau ryžtasi labiau savimi pasitikintys

Europos savanorių tarnybos programose dalyvaujantiems savanoriams užsienyje suteikiamas apgyvendinimas, maitinimas, vietinis transportas, tarptautinis draudimas, net skiriami kišenpinigiai. Be to, nuvykus į svečią šalį, savanorius pasitinka priimančios organizacijos atstovai, kurie nuolat su jais dirba, padeda, pataria, palaiko visu savanorystės laikotarpiu. „Nepaisant šios visapusiškos paramos, sunku palyginti, ką emociškai reiškia savanoriauti Lietuvoje ir savanoriauti užsienyje, kai keičiasi ne tik šalis, miestas, bet ir kasdienė kalba, dienotvarkė, bendruomenė, į kurią savanoris patenka ir turi integruotis“, – sako „A.C. Patria“ atstovė.

Pasak jos, dažniausiai tarptautinei savanorystei, kuri trunka nuo 2 savaičių iki 12 mėnesių, ryžtasi drąsesni ir labiau savimi pasitikintys jaunuoliai, tačiau ir jiems tai – didžiulis iššūkis. „Dažnai tik mokyklą baigusiems ir išbandyti save savanoriškoje veikloje nusprendusiems jaunuoliams būtinas rimtas pasiruošimas. Būsimas savanoris turi įsisąmoninti, kad ne tik bus toli nuo jam įprastos aplinkos, visą laiką apsuptas svetimų žmonių, turės bendrauti užsienio kalba, bet ir privalės rasti, kaip save motyvuoti, kas jai ar jam patinka vykdomoje veikloje“, – sako Europos savanorių tarnybos projektų siuntimo koordinatorė.

Atranka tarptautinei savanorystei ir darbui – panašios

Siekiant įsitikinti, kad jaunuolis gali dalyvauti tarptautinės savanorystės programoje, vykdomos kelių etapų atrankos, kurios primena atrankas į darbą. Organizacijai užsienyje, kurioje nori atlikti savanorišką veiklą, kandidatai siunčia motyvacinius laiškus, gyvenimo aprašymus, pildo įvairias formas ar anketas, vyksta „Skype“ pokalbiai. „Priimančiai organizacijai yra svarbu atsirinkti tinkamą žmogų, kuris ne tik išbūtų visą projekto laikotarpį, bet taip pat mokytųsi, įgytų naudingų žinių, kurios jam pravers ateityje. Tai abipusė nauda, nes tobulėja ir savanoris, ir jį priimanti organizacija“, – sako Indrė Samytė.

Grįžusius iš savanorystės užsienyje „A.C. Patria“ kviečia susitikti, įsivertinti savo patirtį, dalintis patyrimais, pasakoti savo istorijas kitiems, svarstantiems apie tarptautinę savanorystę ir taip supažindinti su ES suteikiamomis galimybėmis ar net paskatinti juos ryžtis šiam žingsniui. I. Samytė prisimena vieną labiausiai įkvepiančių savanorių istorijų, kurios liudininke ji tapo. 

„Nedrąsi, sunkiai bendraujanti ar net akių kontaktą užmegzdavusi globos namuose augusi mergina išvyko trumpalaikei – 2 mėnesių savanorystei. Vien nuvykti į Estiją autobusu su persėdimu jai buvo nemenkas iššūkis, su kuriuo ji puikiai susitvarkė. Savanorystės metu daug iš merginos negirdėjau, retai atrašydavo į laiškus, o jai grįžus pasiūliau susitikti ir pirmiausia pastebėjau išvaizdos pokyčius – nauja šukuosena, ryškiaspalviai plaukai. Ji drąsiai pasakojo apie įgytą patirtį, ką ji veikė, kaip jai, su mentorių pagalba, pavyko „pralaužti ledus“, – prisimena Europos savanorių tarnybos projektų siuntimo koordinatorė. 

Kitais metais organizacija, kurioje savanoriavo minėta mergina, pakvietė ją tapti mentore naujiems savanoriams ir ji jau svarsto galimybę išvykti į ilgalaikį Europos savanorių tarnybos projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.