Vilnietis karjeristas nubudo aklas viena akimi: gyvenimas tapo gražesnis

Tarptautinėje įmonėje karjeros siekęs Valdas Samkus (30 m.) jautėsi tarsi būtų plėšomas į dvi puses – vyras daug dirbo, nes jam rūpėjo susikurti finansinę gerovę, o širdis kuždėjo vengti streso. Bet kai vieną rytą vyras pabudo ir nieko nebematė dešine akimi, jo gyvenimas pasikeitė taip, kaip buvo liepusi širdis.

Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vilnietis V.Samkus įsitikinęs – laimingą žmogų nuo nelaimingo skiria tik gyvenimo filosofija.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2017, 9:04 AM

Tarptautinių santykių ir politikos mokslus baigęs V.Samkus ketina siekti barzdylas subūrusio klubo prezidento posto.

2012 metais su bendraminčiais Barzdų klubą įkūręs ir pirmuoju jo vadovu buvęs Valdas susiruošė pretenduoti į buvusias pareigas. Gali būti, kad ši veikla jam mieliausia, nors už ją vyras ir negauna atlygio.

„Dėl išvaizdos ir bendravimo vieni žmonės man duoda 20 metų, kiti – 50. Dėl barzdos atrodau gerokai vyresnis, o su manimi pabendravę nauji pažįstami pamano, kad galėčiau būti dvidešimtmetis, nes gyvenu optimisto gyvenimą“, – šypsodamasis tikino poilsiavietėje „Auksinė giria“ ūkvedžiu dirbantis V.Samkus.

Molėtų rajone, Dubingiuose, vasarą praleidęs Valdas talkino organizuojant renginius ir nesibodėjo juodžiausių darbų. Ūkvedžiui teko ne tik tvarkyti aplinką, bet ir plauti tualetus.

Tačiau dėl to kadaise buvusiam tarptautinės įmonės darbuotojų lyderiui kepurė nuo galvos nenukrito. Vyro gyvensena gerokai pasikeitė, dabar jis nė iš tolo nepanašus į karjeristą.

Karjera laimės nesuteikė

Dar prieš metus V.Samkus buvo vienas iš 600 tarptautinės įmonės Vilniuje darbuotojų.

„Danijos kapitalo įmonė, plėtojanti reklamos valdymo technologijas, buvo viena patraukliausių. Aš tapau komandos vadovu“, – pasakojo V.Samkus, šiuo metu gerokai pakeitęs gyvenseną.

Kelerius metus Valdas daug dirbo: „Stengiausi eiti pirmyn ir tik pirmyn.“

Jis buvo įsitikinęs, kad aplinkiniai iš jo tarsi reikalauja: „Būk svarbesnis, siek geresnių pareigų, uždirbk ir turėk daugiau.“

V.Samkui irgi atrodė, kad puiku turėti darbą, užtikrinantį socialines garantijas ir suteikiantį dideles karjeros galimybes. Jam buvo svarbu ir tai, kokias pareigas jis eina, kad dirba gerai vertinamoje įmonėje, kad vyksta į komandiruotes užsienyje.

Bet materialinė gerovė V.Samkui laimės nesuteikė: „Mano dvasinio gyvenimo kokybė negerėjo. Nebuvo viskas gerai – mane darbe lydėjo stresas.“

Penkias dienas per savaitę dirbdavęs Valdas nė kiek neabejojo, kad per dvi poilsio dienas gerai pailsi.

„Daugeliui žmonių toks scenarijus pažįstamas – visi taip gyvena, ir, atrodo, kad taip reikėtų gyventi“, – buvo įsitikinęs V.Samkus, kurį po laisvadienių vis vien persekiodavo įtampa.

Dabar Valdas net jau nebenorėtų taip dirbti, kaip dirbo iki praėjusių metų gruodžio. Šiuo metu jį džiugina kitokia kasdienybė: „Antradienio vidurdienį sėdžiu kavinėje, gurkšnoju arbatą.

Pirmadienį tokiu laiku maudžiausi Asvejos ežere – aplinkui nebuvo nė vieno žmogaus!“

Vyras dažniau šypsosi ir pamiršo buvusią įtampą, kuriai atslūgus pasikeitė gyvenimo kokybė.

„Vieni žmonės turi daug pinigų, bet neturi gerų santykių su artimaisiais“, – neabejojo gerai mokamą darbą palikęs V.Samkus.

Iš pasalų smogė liga

Pakeisti gyvenimo būdą Valdą privertė ne tik buvęs vidinis nepasitenkinimas, bet ir tarsi iš pasalos smogusi liga.

„Vieną dieną nei iš šio, ne iš to apakau dešine akimi – tarsi kas visiškai išjungė regėjimą. Atsimerkęs viena akimi nieko nemačiau. Buvo visiškai juoda, tokios tamsos gamtoje nėra. Apie kokią tamsą kalbu, suprastų tik aklas žmogus“, – apie lemtingus sveikatos pokyčius 2016 metų gegužę pasakojo V.Samkus.

Kai medikai atliko tyrimus, Valdas išgirdo išsėtinės sklerozės diagnozę. Regėjimo sutrikimas buvo tik ligos signalas.

Išsėtinė sklerozė – centrinės nervų sistemos autoimuninė liga. Ji gali turėti nemažai simptomų, todėl apie ją žmogui gali pranešti galvos svaigimas, jutimo ar pusiausvyros sutrikimai, nuotaikų kaita, depresija, galūnių silpnumas, regėjimo pablogėjimas.

„Pradedi ieškoti, kodėl nematai viena akimi, ir randi ligą, kuriai išgydyti nėra konkrečių būdų“, – patikino Valdas, kuriam vartojant vitaminą D šiek tiek pagerėjo regėjimas dešine akimi.

Kad įsivaizduotume, kiek jis mato, vyras vaizdžiai papasakojo: „Kai nueinu pas akių gydytoją ir manęs paprašo vardyti raides lentoje, matau tik lentą, bet nė vienos raidės.

Kai sėdžiu priešais žmogų, dešine akimi regiu jo veido kontūrą. Mano matymas dešine akimi toks kaip pro aprasojusį dušo kabinos stiklą.“

Kaire akimi vyras kaip matė gerai, taip ir mato. Progresuojančia laikoma išsėtinė sklerozė jam kitokių signalų nesiunčia, nes Valdas atsisakė įtemptos gyvensenos. Kad pablogėjo jo sveikata, V.Samkus neieško kaltų.

Pakeitė požiūrį į gyvenimą

„Kai darai viena, bet nori kito, atsiranda plėšimas. Iš to plėšimo kyla visokios ligos. Psichosomatinių ligų priežastys dažniausiai būna psichologinės“, – svarstė vyras, kurį iš pradžių išgąsdino apakimas viena akimi. Būtent tai labai pakeitė jo gyvenimą.

„Man tai stipriai paveikė suvokimą. Save įsivaizdavau kaip luošą žmogų. Nėra vienos akies.

Ar aš galėsiu ką nors daryti?“ – pirmomis ligos dienomis išgyveno Valdas.

Įsigilinęs į negailestingą diagnozę buvęs karjeristas sužinojo nemažai nauja.

Pasirodo, išsėtinė sklerozė laikoma Šiaurės šalių, kur saulės spindulių mažai, žmonių liga, mat dėl to natūraliai jie gauna per mažai vitamino D.

Neretai ši liga tapatinama su darboholizmu, nes ji užklumpa jaunus didelę įtampą patiriančius žmones.

V.Samkus į ligą, nors ir keista, žvelgia kaip į dovaną, mat jis – nesužlugdomas optimistas.

„Ji man suteikė posūkį, nes būčiau ėjęs tuo pačiu keliu. Kuriuo nors metu vis tiek būčiau susidūręs su liga. Juk man norėjosi eiti vienur, o ėjau kitur.

Tačiau šiuo metu veikiu tai, kas man atrodo prasmingiau. Iš to sulaukiu daugiau vidinio pasitenkinimo“, – net ir patyręs sunkumų likimo nekeikė buvęs karjeristas.

Pinigai ateina patys

Valdas ne tik uždirba iš ūkvedžio veiklos poilsiavietėje, bet ir demonstruoja dizainerės Julijos Janus vyriškų drabužių kolekcijas, filmuojasi reklamose.

Pastarojo meto veiklą Valdas vadina pomėgiu, kuris suteikia pajamų bei nuotykių.

„Pinigai pradėjo patys pas mane eiti – jie plaukia iš įvairios veiklos, ir suplaukia tiek, kiek reikia pragyventi ir orumui užsitikrinti“, – pasakojo V.Samkus.

Barzdylai būna visokių dienų, kaip ir bet kuriam gatvės praeiviui. Tačiau jis įsitikinęs, kad į visus pučia tas pats vėjas, tik sėkmė priklauso nuo to, kaip esame nustatę bures.

„Pradedu reguliuoti bures, todėl santykiai su sužadėtine Simona tapo geresni“, – tikino V.Samkus, mylimąją sutikęs prieš aštuonerius metus.

Simona visada palaikė draugą, net ir užklupus ligai ji neatsitraukė nuo vyro.

„Ji į mane niekada nežiūrėjo kaip į nevisavertį asmenį. Iš pradžių būdavo net pikta: „Kodėl nesupranti, kaip man sunku?“

Kita vertus, tai mane atvedė į tą būseną, kad aš jaučiuosi visavertis žmogus. Man atrodo, kad išbandymai tik sustiprino mūsų santykius“, – įsitikino V.Samkus ir prasitarė, kad norėtų jųdviejų vestuves iškelti gamtoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.