Translytis vyras pagimdė sūnų: pavyko ne iš karto

Oregono valstijoje, JAV gyvenantis translytis vyras, šį mėnesį susilaukęs pirmagimio sūnaus, negali atsidžiaugti šiuo jo šeimą aplankiusiu stebuklu.

 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima kūdikį vadina stebuklu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 2:54 PM

Trystanas Reese‘as (34 m.) gimė mergaite, bet, nepaisant prieš dešimtmetį pradėtos hormonų terapijos ir tapimo vyru, jis savo lytinių organų nekeitė. Būtent tai jam leido pastoti.

Dabar, po pernai patirto persileidimo ir po to jo širdį užliejusio skausmo, jo ir jo vyro Biffo Chaplow šeimą pagaliau papildė jųdviejų pirmagimis, kuriam tėvai suteikė Leo vardą.

Portlando mieste gyvenimą kurianti pora šia džiugia naujiena pasidalino su keliomis naujienų agentūromis. 

„Vos tik jam gimus, patalpoje įsivyravo nuostabi atmosfera. Tai buvo laimingiausia diena mano gyvenime. Buvo be galo nuostabu pamatyti pirmąsias Leo gyvenimo minutes“, – teigė Biffas. 

Leo nėra pirmasis vaikas šioje šeimoje. Kartu su juo vienu stogu dalinsis su vyresnis brolis ir sesuo – paaiškėjus, kad biologinė motina, Biffo sesuo, nėra pajėgi jais pasirūpinti,  juos įsivaikino ši pora, netikėjusi, jog kada nors galės džiaugtis ir biologiniais savo vaikais.

„Maniau, jog niekada nesukursiu šeimos, apie tai net nesvajojau. Pirmiausia, negalvojau, jog tai įmanoma. Antra, man prireikė daug laiko, kad kaip vyras ryžčiausi šiam žingsniui“, – sakė Trystanas.

Tiesą sakant, kai Trystanas apie tai pirmą kartą papasakojo savo vyrui, Biffas ištarė griežtą ne. Prireikė nemažai laiko, kad juodu apsiprastų su šia mintimi. Dabar pora negali atsidžiaugti šiuo savo priimtu sprendimu.

Po pusmečio pastojo antrą kartą

Žinia, jog pasaulį išvys sveikas berniukas, buvo labai džiugi, ypač po to, kai pernai pastojęs Trystanas šeštą nėštumo savaitę patyrė persileidimą. Iškart po to pora kreipėsi į gydytojus, o, kad gyvybė pilve augtų tinkamai, Trystanas kuriam laikui pristabdė testosterono vartojimą. Jis norėjo padaryti metų pertrauką ir tik po to bandyti pastoti iš naujo, bet dėl nereguliaraus hormonų vartojimo grafiko ir galimų komplikacijų šiuos planus tėčiams teko pagreitinti.

„Manau, kad mano kūnas yra nepakartojamas. Gimus su tokiu kūnu, jį priimu kaip dovaną. Kad galėčiau gyventi taip, kaip noriu, teko jį šiek tiek pakoreguoti hormonais ir kitomis procedūromis“, – savo „Facebook“ profilyje rašė Trystanas.

Prireikė daugiau laiko, kad pora pastotų antrą kartą. Juodu pradėjo galvoti, kad praleido vienintelį šansą susilaukti vaikelio, tačiau, po 6 mėnesių bandymų, vieną rytą Trystanas sunegalavo. Biffui nuvežus vaikus į mokyklą, Trystanas atliko nėštumo testą, kurio rezultatai skelbė džiugią naujieną.

Laimei, šįkart viskas pavyko gerai. Nors pirmasis nėštumas ir patirtas persileidimas juos šiek tiek išgąsdino, nuo pat pirmųjų antrojo nėštumo savaičių juodu džiaugėsi kiekviena maža laimės akimirka. 

Atėjus 6 nėštumo savaitės ultragarso tyrimui, pora dar gerokai prieš vizitą paskambino Trystaną apžiūrėti turėjusiam ginekologui ir pranešė, jog besilaukiantis asmuo yra translytis.

„Tai gana unikalu, – po gimdymo prisipažino vyras. – Suprantu, kad žmonės nėra pratę matyti dviejų vyrų, besilaukiančių savo biologinio vaiko.“

Žmonės ieško moterišku bruožų

Trystanas jautė, kad, iš anksto apie tai pranešus gydytojui, jis galės pasiruošti. Vyrui ne kartą teko dėl savo išvaizdos patirti nemalonumų.

„Jaučiu, kaip į mano veidą žiūrintys žmonės jame ieško moteriškų bruožų. Jie primerkia akis ir tyrinėja mano barzdą“, – sakė jis.

Tačiau jo baimės buvo nepagrįstos, ir iš nė vieno sutikto žmogaus jis nesulaukė jokių transfobijos požymių.

„Nė vienas žmogus nesutriko, kai prie kraujo tyrimams skirto kabineto jie pamatė besilaukiantį vyrą su barzda. Ilgą laiką esu translytis ir žinau, kad taip nutinka tikrai ne kasdien“, – pridūrė Trystanas.

Nors apie tokius įvykius ir translyčių žmonių nėštumus kalbama vis dažniau, vyriškis mano, kad tokios istorijos dar kurį laiką bus laikomos unikaliomis.

„Tikiu, kad tokių atvejų bus nedaug, bet jų pasitaiko, ir mes tikrai nesame pirmieji kūdikio susilaukę vyrai. Dauguma translyčių vyrų pašalina visus su moteriškumu susijusius bruožus, tarp kurių ir šis, leidžiantis sukurti nuostabų stebuklą. Tikiuosi, kad vis daugiau žmonių bus suprasti ir palaikomi savo artimųjų, ir šios negatyvios stigmos sumažės, o žmonės nebesakys, kad tai darydamas nesu tikras vyras“, – užbaigė Trystanas.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?