Iššūkis: du jonaviečiai per dieną dviračiais numynė į Palangą

Jonavos miesto seniūnas Povilas Beišys (31 m.) ir Jonavos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistas Deividas Klovas (37 m.), vieną rytą savo mieste pakilę su aušra, saulėlydį pasitiko ant Palangos tilto. Nebūtų keista, jeigu šį atstumą jie būtų įveikę automobiliu. Bet vyrai per dieną 275 kilometrus numynė dviračiais.

Važiuojant dviračiais P.Beišį (kairėje) ir D.Klovą labiausiai vargino priešinis vėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo, J.Lieponės nuotr.
Važiuojant dviračiais P.Beišį (kairėje) ir D.Klovą labiausiai vargino priešinis vėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo, J.Lieponės nuotr.
Nuo Jonavos iki Palangos dviratininkai nuvažiavo per dieną įveikę 275 kilometrus.
Nuo Jonavos iki Palangos dviratininkai nuvažiavo per dieną įveikę 275 kilometrus.
Daugiau nuotraukų (5)

Jurgita Lieponė („Lietuvos rytas“)

Aug 29, 2017, 12:35 PM

Tokį atstumą abu vyrai įveikė pirmąkart. P.Beišys iki šiol daugiausia vienu kartu dviračiu yra nuvažiavęs apie 110 kilometrų, o D.Klovas – apie 80. Šį kartą apie 5 valandą ryto išvažiavę iš Jonavos jonaviškiai besileidžiančią saulę palydėjo ant Palangos tilto.

Čia jų laukė žmonos, kurios abu iššūkių mėgėjus parvežė į namus.

Nors bičiuliai mano, kad tokiam iššūkiui reikia fizinio pasiruošimo, daug kas priklauso ir nuo psichologinio pasirengimo, tikėjimo tuo, ką darai.

„Viskas yra galvoje, bet žmogus, kuris nesportuoja, to nepadarys“, – sakė dviratininkai.

Iš Jonavos per Kėdainius, Baisogalą, Radviliškį, Šiaulius, Kuršėnus, Telšius, Plungę ir Kretingą pajūrį pasiekę dviratininkai ilsėtis stodavo maždaug kas 40–50 kilometrų.

Tiesa, sustojimai kartais neatrodė naudingi – pagavus važiavimo ritmą geriau važiuoti be sustojimo.

Dviratininkus ypač vargino ir priešpriešinis vėjas.

„Iki Šiaulių važiavome apie 27 kilometrų per valandą greičiu, o vėliau jis ėmė mažėti.

Net važiuojant nuo kalno dėl stipraus vėjo dviratis lėtėjo, nors pagal viską turėjo greitėti. Minti prieš vėją nebuvo linksma“, – pripažino dviratininkai.

Važiuoti aplinkiniu keliu, o ne autostrada jonaviškiai rinkosi dėl to, kad greitkeliu dviratininkams važiuoti draudžiama.

Pirmieji keliasdešimt kilometrų buvo puikūs – nevargino nei vėjas, nei karštis, keliuose ankstyvą rytą nebuvo automobilių. Dalį kelio bičiuliai net kalbėjosi.

„Jei sportuodamas gali kalbėtis, naudoji tik apie 75 procentus pastangų“, – sakė P.Beišys.

Kelionės metu jiems ne kartą teko vienam kitą palaikyti psichologiškai, o vadinamosios psichologinės duobės sportininkus ištikdavo skirtingu metu.

„Dabar jau juokinga, o tada buvo sunku. Net maniau, kad per numatytas 11–12 valandų Palangos nepasieksime.

Būna, važiuoji, o galvoje – vienintelė mintis: ką skanaus nusipirksi artimiausioje degalinėje.

Iki Plungės buvo labai sunku, vėliau vėjo kryptis kiek pasikeitė“, – pasakojo P.Beišys.

Į kelionę draugai buvo pasiėmę ne tik dviračiams skirtus remonto reikmenis, bet ir sportininkų vartojamus papildus, vaistų nuo skausmo, tačiau nei vieno, nei kito neprireikė.

„Per visą kelionę sudeginome apie 9 tūkstančius kalorijų, todėl organizmą reikėjo maitinti angliavandeniais ir mineralais. Jeigu to nedarysi, raumenis ims traukti mėšlungis ir tiesiog nukrisi“, – kalbėjo bičiuliai.

Aktyvų gyvenimo būdą mėgstantys jonaviškiai prie didelių apkrovų organizmą buvo įpratinę jau anksčiau – tiek D.Klovas, tiek P.Beišys yra įveikę ir bėgimo maratoną (42,195 km), ir dalyvavę triatlono varžybose.

„Po maratono jaučiausi blogiau, nei beveik 300 kilometrų numynęs dviračiu“, – prisipažino D.Klovas.

Tiesa, kelionė iki Palangos nebuvo tik fizinių jėgų išbandymas – Lietuvos keliuose vairuotojai dar nėra pakantūs dviratininkams.

„Aš vis bandau įkalbinti savo žmoną kartu važiuoti dviračiais, bet ji bijo iš dviračių takų sukti į kelius“, – atskleidė Jonavos seniūnas P.Beišys.

Važiuojant bendro naudojimo keliais tenka saugotis krovininių automobilių, kartais dviratininkus lenkiančių vos pusės metro atstumu.

„Nors vilkėjome ryškius drabužius, o dviračiai buvo su žibintais, kartais atstumas tarp dviračio ir lenkiančio vilkiko būdavo toks mažas, kad atrodydavo, jog nuo kelio tiesiog nupūs“, – kalbėjo jonaviškiai.

Nepaisant visų iššūkių, bičiuliai kelionę ketina pakartoti įveikdami dvigubą atstumą – iš Jonavos į pajūrį nuvažiuoti pirmyn ir atgal.

„Tai ir savęs išbandymas, suvokimas, ką gali. Nors tai vargina, atsigauni psichologiškai – pamiršti darbo problemas, nes važiuojant tokį atstumą didžiausia problema būna likę kilometrai“, – sutartinai kalbėjo jonaviškiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.