Balerinos vienatvės rūmus sugriovė lyg žaibas trenkusi meilė ir motinystė

Auksinį scenos kryžių šįmet pelniusi Kristina Gudžiūnaitė (28 m.) naujo sezono Lietuvos operos ir baleto teatre nepradėjo – primabalerinos karjeros aukštumas vainikavo kūdikis. Rugsėjį pirmagimės Kajos Kotrynos susilaukusi žinoma baleto šokėja tikisi, jog ilgai be scenos neištvers, – gali būti, kad kitų metų pradžioje grįš šokti pagrindinių vaidmenų.

 Nešiodama po širdimi naują gyvybę primabalerina K.Gudžiūnaitė net kelis mėnesius nemažino darbo krūvio.<br> K.Pansevič nuotr.
 Nešiodama po širdimi naują gyvybę primabalerina K.Gudžiūnaitė net kelis mėnesius nemažino darbo krūvio.<br> K.Pansevič nuotr.
Nešiodama po širdimi naują gyvybę primabalerina K.Gudžiūnaitė net kelis mėnesius nemažino darbo krūvio.<br>K.Pansevič nuotr.
Nešiodama po širdimi naują gyvybę primabalerina K.Gudžiūnaitė net kelis mėnesius nemažino darbo krūvio.<br>K.Pansevič nuotr.
„Doyou Photography“ nuotr.
„Doyou Photography“ nuotr.
Už inžinieriaus P.Ulicko šįmet vasarą ištekėjusi K.Gudžiūnaitė džiaugėsi, kad šeimos sukūrimas ir dukters gimimas tapo gražia gyvenimo dovana.<br> K.Pansevič nuotr.
Už inžinieriaus P.Ulicko šįmet vasarą ištekėjusi K.Gudžiūnaitė džiaugėsi, kad šeimos sukūrimas ir dukters gimimas tapo gražia gyvenimo dovana.<br> K.Pansevič nuotr.
 K.Pansevič nuotr.
 K.Pansevič nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2017, 2:10 PM

Rugsėjo 12-ąją dukterį pagimdžiusios balerinos gyvenimas tarsi apvirto aukštyn kojom – Kristinos kasdienybė visiškai pasikeitė, tapus motina atsirado su niekuo nepalyginamas jausmas.

Nors K.Gudžiūnaitei nebereikia kasdien skubėti į repeticijas, pastaruoju metu ji tik retsykiais pusvalandžiui išeina į lauką pakvėpuoti grynu oru.

Buvęs judrus gyvenimas tapo dar judresnis, bet uždaresnis. Ji visą laiką leidžia su kūdikiu.

Bet susitarus su primabalerina susitikti prie jos namų esančioje kavinėje Kristina staiga prabilo: „Pažiūrėsiu, gal po Naujųjų metų jau galėsiu šokti. Daug kas priklauso ir nuo manęs, ir nuo vaiko.“

Kristina vos gimus dukrai susitaikė su nemiga, bet tikisi, kad Kaja Kotryna jau greitai perpras, kada diena, o kada – naktis.

„Reikia mėnesio ar pusantro, kad naujagimis suprastų, kada jam reikia pabusti, o kada – miegoti.

Tai – tėvelių darbas, jie turi vaiką pripratinti prie paros režimo“, – gurkšnodama pienu baltintą kavą kalbėjo K.Gudžiūnaitė.

Pagrindinius vaidmenis šokusiai, 2014-aisiais Metų baleto soliste išrinktai ir 2017-aisiais Auksinį scenos kryžių pelniusiai K.Gudžiūnaitei nebuvo paprasta pristabdyti karjerą, kad į pasaulį ateitų kūdikis.

„Vaikas buvo planuotas ir lauktas. O tą pertrauką padaryti sunku bet kam. Kiekvieno žmogaus gyvenime ateina laikotarpis, kai nori ką nors kita linkme susikurti, kad po to galėtum tęsti tą kelią, kuriuo visada eini.

Tai ypač natūralu moterims, juk vaikai – gyvenimo džiaugsmas. Tikiuosi, vėliau tai suprasiu“, – nusijuokė K.Gudžiūnaitė.

Primabalerinai 2017-ieji buvo kupini gėrybių – ji susisėmė brandžiausius karjeros vaisius ir susikūrė šeiminę laimę.

Kovo 27-ąją, Tarptautinę teatro dieną, Auksinis scenos kryžius K.Gudžiūnaitei atiteko už Kitri vaidmenį balete „Don Kichotas“, taip pat – Džuljetos vaidmenį balete „Romeo ir Džuljeta“.

Šįmet pavasarį balerina Vilniaus kolegijoje apgynė kultūros vadybos bakalauro diplomą. O birželį Kristina pasipuošė balta nuotakos suknele!

Už inžinieriaus Pauliaus Ulicko (31 m.) ištekėjusi K.Gudžiūnaitė džiaugėsi, kad šeimos sukūrimas ir dukters gimimas tapo gražia gyvenimo dovana.

„Tas laikas buvo didelis augimas, kol visa tai sprogo. Prasidėjo naujas etapas – mėgaujuosi tuo, ką susikūriau“, – tikino per šiuos metus didžiausią profesinio ir asmeninio gyvenimo pakilimą patyrusi baleto šokėja.

Anksčiau Kristina, pasakodama apie savo kasdienybę, buvo užsiminusi, kad baleto artistams labai sunku planuoti asmeninį gyvenimą, nes tenka daug repetuoti, savaitgaliai taip pat paaukoti darbui.

2014-aisiais išrinkta Metų baleto soliste K.Gudžiūnaitė pripažino, kad neturėdavo laiko išeiti su draugais į kavines ar kiną.

Todėl neretai baleto šokėjai antrąsias puses susiranda tarp tos pačios profesijos atstovų. Bet Kristina tokias nuostatas netikėtai sugriovė – meilės jėga nušlavė buvusią vienatvę.

„Mano vyras – ne iš baleto pasaulio, dirba inžinieriumi, bet jis – menininkas širdyje. Pauliaus draugas – mano vienos geriausių draugių antroji pusė. O susipažinome mudu bare.

Po dviejų trijų mėnesių dar kartą susitikę nutarėme nueiti į pasimatymą. Nors sakydavau, kad tam nėra laiko, bet kai lemta sutikti artimą žmogų, susiklosto ir aplinkybės. Šalia manęs atsirado žmogus, kokio ieškojau, – mes vienas kitam suteikiame asmeninės erdvės, bet ir labai mėgstame laiką leisti kartu“, – pasakojo 2016-ųjų sausį mylimąjį sutikusi balerina.

Kristina ir Paulius susituokė 2017-ųjų birželį sostinės Rotušėje, jų pasveikinti susirinko per šimtą žmonių – abiejų giminės, draugai, bendradarbiai. Šitokio sveikintojų būrio pora nė nesitikėjo, nes planavo kuklią šventę.

„Nenorėjome didelės puotos, nes laukdamasi šeštą mėnesį nebūčiau atlaikiusi. Todėl po iškilmingos santuokos ceremonijos surengėme fotosesiją, o po to buvo vakarienė su tėvais“, – neseniai vykusias vestuves prisiminė pirmagimę sūpuojanti primabalerina.

Į permainingus gyvenimo įvykius Kristina žvelgė kaip į tekančią upę – nėštumo metu balerina nekeitė dienotvarkės, nemažino darbo krūvio. Šių metų vasarį su Operos ir baleto teatro šokėjais K.Gudžiūnaitė dar vyko gastrolių į Kiniją.

Penktą mėnesį nešiodama po širdimi naują gyvybę primabalerina paskutinįkart šoko scenoje – ji balandį pasirodė dviejų veiksmų baleto „Piaf“ premjeroje.

„Buvau labai drąsi, nes savęs nepasodinau ant kėdės. Staiga viską mesti ir nieko neveikti devynis nėštumo mėnesius – ne man.

Tikėjau tuo, kad jeigu Dievulis davė motinystės dovaną, viskas bus gerai.

Jeigu sumanyčiau kada nors lauktis antro vaiko, nežinau, ar taip pat viską daryčiau. Kol dar esu jauna, mano organizmas viską puikiai atlaikė“, – džiaugėsi Kristina.

Vos gimusi mažylė svėrė 3,9 kilogramo, jos ūgis siekė 54 centimetrus. Ar žiūrėdama į dukrytę Kristina linkėtų jai balerinos kelio?

„Jeigu to paklaustumėte mano vyro, jis tikriausiai nesutiktų. Jam užtenka ir vienos balerinos namuose“, – juokėsi moteris.

Gimus Kajai Kotrynai primabalerina kasdien sulaukia vyro ir savo mamos pagalbos.

Jie padeda buityje, parūpina maisto, nes Kristina tam nebeturi laiko. Tad ji neįsivaizduoja vienišų motinų dalios ir nesupranta, kaip jos, vos pagimdžiusios, turi suktis.

Šeimą sukūrusi baleto artistė, pati ką tik susilaukusi atžalos, įsitikino, kiek laiko ir jėgų reikia skirti vaikui prižiūrėti. K.Gudžiūnaitės nuomone, vienišai gimdyvei reikėtų už pasiaukojimą dėl vaiko užkabinti medalį.

„Labai svarbu nebijoti ir paprašyti pagalbos – pirmos savaitės gimus kūdikiui tikrai sudėtingos“, – įsitikino K.Gudžiūnaitė.

Pirmieji motinystės sunkumai, Kristina tikisi, greitai praeis.

„Kažkas man pasakė, kad geriausi vaikai būna nuo dviejų iki aštuonių mėnesių. Tai ir lauksime!“ – juokėsi balerina.

Nors baleto artisto karjera prilyginama drugelio, kuris greitai skrisdamas į saulę sudega nuo kaitros, gyvenimui, Kristina džiaugėsi, kad pavyko laiku užkopti į profesines aukštumas ir tapti motina.

K.Gudžiūnaitė visada svajojo pirmos atžalos susilaukti iki trisdešimtojo gimtadienio.

Patyrusi motinystę primabalerina tikisi po pertraukos į sceną grįžti su dar didesniu kūrybiniu užsidegimu.

Vaikų susilaukusios draugės anksčiau Kristinai pasakodavo, kas jos lauks, jei turės atžalą.

Bet kol pati to nepatyrė, ji neįsivaizdavo: „Gimus vaikui ir paėmus jį ant rankų savo būsenos ir jausmo neįmanoma perteikti jokiais žodžiais. Tie jausmai – daugialypiai.“

Nemažai metų K.Gudžiūnaitė buvo įpratusi anksti keltis ir lėkti į repeticijas, o dabar baiminasi, kad laiku atsibustų ir išgirstų kūdikį.

„Turiu spėti laiku sureaguoti, nes kai įsiverkia, ir jam, ir tėvams sunku“, – potyriais dalijosi kas tris valandas naujagimę krūtimi maitinanti primabalerina.

Kristinai dar per anksti mankštintis ir atlikti baleto judesius, nors jos kūnas visada buvo kaip darbo instrumentas.

Dabar šis instrumentas kitaip griežia ir atlieka kitą darbą – balerina daugiau rūpinasi ne savimi, o dukryte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.