21 persekiojimo metai: atstumtas vyras sugriovė mylimosios gyvenimą ir karjerą

Praėjus šešiems mėnesiams nuo vestuvių dienos Philomena (41 m.) susilaukė dukrelės. Moteris gyveno naujuose namuose Lidso, didmiesčio šiaurės Anglijoje, priemiestyje, o jos vyras ją be galo mylėjo. Moteris buvo laiminga, jautėsi saugi, tačiau vieną dieną po darbo jos vyras grįžo tiesiog priblokštas.

Persekiojimas truko 21 metus, o viskas prasidėjo nutrūkus trumpam Philomenos (kairėje) ir Davido (dešinėje) romanui.<br> Facebook nuotr.
Persekiojimas truko 21 metus, o viskas prasidėjo nutrūkus trumpam Philomenos (kairėje) ir Davido (dešinėje) romanui.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 10:27 AM

„O, Phil, tu nepatikėsi“, – pasakė jis savo mylimajai ir parodė vieną elektroninį laišką, kurį gavo jo kolega.

„Turinys buvo siaubingas. Jame rašoma, kad mano vyras, gerbiamas verslininkas, buvo nepatikimas asmuo, narkomanas, pedofilas ir dar vagis. Laišką pasirašė Davidas Brettas (43 m.). Pasirodo, ši nemaloni žinutė pasiekė visus vyro kontaktuose esančius asmenis – beveik 3000 žmonių“, – pasakojo moteris.

Philomena su vyru iškart suprato, kas buvo už tai atsakingas. Kaip jis taip galėjo pasielgti? Juk visi kartu jie mokėsi universitete. Pasirodo, Davidas Brettas buvo Philomeną ir visus jai artimus žmones persekiojęs vyras.

Melas, iškalbos dovana ir elektroniniai laiškai

Šis nė kiek nejuokingas persekiojimas truko 21 metus, o viskas prasidėjo nutrūkus trumpam Philomenos ir Davido romanui.

Tačiau trūkt už vadžių ir vėl viskas nuo pradžių. Siaubingasis Davidas Brettas grįžo, pasiruošęs vėl iš naujo atakuoti Philomeną, jos šeimą ir artimus jiems žmones.

„Jautėmės beviltiškai, bijojome ir, tiesą sakant, nežinojome ko imtis. Skambinome policijai, tačiau neturėjome daug vilties, jog jie tai sustabdys“, – sakė ji.

Davidas elgėsi lyg apsėstas, buvo negailestingas, o jo ketinimai neaiškūs. Kartą jis moters mašiną apipylė dažais, išdaužė jos mamos namų langus, o Philomenos bendradarbiams teigė, jog ji yra ieškoma vagilė ir lytinė nusikaltėlė.

Melui nebuvo ribų, bet Davidas, vadovaujantis duomenų rinkodaros verslui, turėjo iškalbos dovaną, buvo protingas ir mokėjo įtikinti žmones. Dėl besitęsiančių išpuolių Philomena, ištekėjusi, vaikus auginanti ir finansų srityje dirbanti moteris, buvo priversta net 3 kartus keisti darbovietę ir buvo ties nervinio išsekimo riba.

2005-aisiais Davidui Brettui buvo paskirtas visą gyvenimą prie moters artintis neleisiantis orderis, tačiau, būdamas arogantiškas, po penkerių metų jis vėl ėmė persekioti moterį ir jos šeimą.

Galiausiai 2016-aisiais jis buvo suimtas ir stojo prieš Lidso magistrato teismą, kur prisipažino sulaužęs orderį ir persekiojęs Philomeną. Tačiau paaiškėjo, kad duodamas parodymus vyras nebuvo psichiškai sveikas. Gydytojai vyrui diagnozavo nuolatinį manijos sutrikimą. 17 mėnesių Davidas praleido uždarytas psichiatrijos ligoninėje, bet neseniai, stebuklingai išsigydžius gydytojų paskelbtą diagnozę, vyrui buvo leista atvykti į teismą ir būti apklausiamam.

Kalėjimą paliks anksčiau laiko

Pietvakarinėje Londono dalyje esančiame Kingstono karūnos teisme kaltinamasis prisipažino 3 kartus pažeidęs artintis prie moters draudžiantį orderį, 2 kartus persekiojęs ją ir įvykdęs vieną smurtinį užpuolimą, kurio metu Davidas spyrė policininkui.

Teismas skyrė įkalinimo bausmę. Už grotų vyras praleis 41 mėnesį.

„Sunku prisiminti rimtesnį ilgalaikio persekiojimo, norint tiesiogiai pakenkti dviejų niekuo dėtų žmonių gyvenimui, atvejį“, – sakė teisėjas Martynas Barklemas.

Davidas Brettas už grotų išbus tik pusę jam skirto laiko, o likusią bausmės dalį atliks laisvėje – joje tikriausiai atsidurs jau po 3 mėnesių. Philomena, dalyvavusi bausmės paskelbimo tesimo procese, yra be galo įsiutusi.

„Esu kupina pykčio. Davidas po kelių mėnesių vėl laisvai vaikščios miesto gatvėmis, ir aš tikrai netikiu, jog jis pasveiko ir pasikeitė. Kai mačiau jį teisme, jam buvo suleista daugybė raminančių vaistų. Galite apraminti įsiutusį gyvūną, tačiau tai jo nepagydys. Kai išeis į laisvę, įsivaizduokite, koks įsiutęs jis bus ir vėl ims man keršyti.

Nežinau jo planų ir ketinimų, todėl labai bijau, – pasakojo moteris. – Dėl jo išpuolių man vos nebuvo diagnozuotas nervinis išsekimas. Visas šis persekiojimas pavertė mane tikru nervų kamuoliu, negalinčiu atsipalaiduoti. 6 metus vartoju gydytojo paskirtus stiprius antidepresantus, nes man tapo labai sunku ištverti net dieną.

Kad Davidas nespėtų mūsų surasti, gyvenamąją vietą keitėme 3 kartus, išbraukiau savo vardą iš balsavimo teisę turinčių asmenų sąrašo. Aš paprasčiausiai nebeegzistuoju. Mano kolegoms atsibodo nuolatiniai grasinimai, todėl jie paprašė manęs suprasti juos ir gražiuoju išeiti iš darbo. Dėl jo man teko keisti 3 darbovietes, o praėjusią savaitę mano viršininkas išreiškė susirūpinimą, ko imsis Davidas, kai bus paleistas.

Kai turėdavome galimybę, su dukra vykdavome atostogauti į užsienį, nes tik ten jausdavausi saugi. Šiais metais net 10 savaičių praleidau ne namuose. Kitoms mamoms, kurių vaikai su mano dukra kartu eina į tą pačią klasę, nesakiau, jog mane persekioja, todėl tikiu, kad jos mano, jog esu išlepusi moteris, kuri gali sau leisti taip dažnai atostogauti užsienyje. Jei tik jos žinotų tiesą...“

Keitėsi moters gyvenimas, keitėsi ir ji pati

Moters balsas prityla. Po metų metus trukusių kančių Philomena yra pasiryžusi būti išgirsta. Kaip teigė pati moteris, ji neturi ko prarasti. Davidas tiek daug iš jos atėmė, jos linksmą būdą, sugebėjimą pasitikėti kitais, norą linksmintis, tad jei nuspręstų tylėti, jai nuo to nepasidarytų geriau.

„Mano vyras sako, jog tapau tikrosios savęs šešėliu. Atsiskyriau nuo išorinio pasaulio, tapau vienišė. Esu tikra, kad jis norėjo vesti ne tokią moterį. Be to, jaučiuosi iš dalies kalta, jog jis taip pat turi kentėti“, – sakė ji.

Tikrai skaudu girdėti, kad dėl tokio Davido Bretto elgesio Philomena turėjo pasikeisti pati ir net kelis kartus keisti savo gyvenimą. Moteris privalo gyventi nuolatinėje baimėje, visur bėgti ir skubėti, nes įstatymams nepavyko apsaugoti jos nuo persekiotojo.

Pernai metais maksimali bausmė už žmonių persekiojimą nuo 5 metų buvo padidinta iki 10-ies, tačiau tai įvyko per vėlai, kad jos persekiotojas, kuris nuteistas 2015-aisiais, kalėjime praleistų daugiau laiko.

Graži pažintis

Kai Philomena pirmą kartą susipažino su Davidu Brettu, jai buvo tik 19 metų. Tuo metu mergina atvyko mokytis į Lidso universitetą. Jis, kaip ir ji, mokėsi verslo paslapčių.

„Mums einant iš paskaitos, jis atidarė man duris. Iš pradžių Davidas man pasirodė aukštas, savimi per daug pasitikintis ir labai tiesmukas vaikinas. Jis paklausė ar nenorėčiau būti pavaišinta gėrimu. Atsakiau, kad išgerčiau puodelį kavos. Į kavinukę jis mane nusivežė savo klasikinio stiliaus sportiniu automobiliu, – apie tai, kaip susipažino su savo persekiotoju, pasakojo moteris. – Į universitetą atvykau autobusu, gyvenau su mama, kuri mane užaugino viena.

Esu vienturtė, mokiausi katalikiškoje mokykloje ir kiekvieną sekmadienį ėjau į bažnyčią. Davidas buvo vyriausias iš dviejų sūnų, gyveno viduriniosios klasės žydų šeimoje. Niekada neteko bendrauti su tokiu kaip jis. Mane supantys žmonės nevairavo sportinių automobilių.

Parvežęs mane namo, jis įžengė į svetainę ir elgėsi lyg būtų savo namuose. Mane tai ir trikdė, ir žavėjo. Jam išvykus mama pasakė, kad tas vaikinas nėra rimtas ir pridarys tik bėdų. Davidas buvo per daug pasipūtęs, arogantiškas. Mamai jis nepatiko, bet mano dėmesį patraukė.“

santykiai fiziniais virto tik po metų, tačiau nuo to laiko Davidas tapo itin egoistiškas.

„Jei norėdavau išeiti pasilinksminti į miestą su draugėmis, jis reikalaudavo pranešti, ar kartu su mumis bus bent vienas vaikinas. Jis elgdavosi meiliai, tačiau kiekvieną kartą nusprendę išeiti į miestą mudu stipriai susiginčydavome“, – teigė ji.

Davidas pradėjo elgtis vis agresyviau ir keisčiau. Kartą, bandydamas neleisti Philomenai eiti linksmintis, pagriebė jos piniginę ir, kadangi žinojo merginos banko sąskaitos PIN kodą, išėmė visus pinigus.

Jai pasipriešinus ir pareikalavus grąžinti pinigus, Davidas tai padarė ir į Philomenos motinos pašto dėžutę kelis kartus grūdo stambius vokelius. Nenuostabu, kad po 6 mėnesių Philomena nutraukė visus ryšius ir draugystę su Davidu.

„Būtent tada jis ėmė keistai elgtis. Mano telefonas netilo nuo jo skambučių, naktį jis užsukdavo pas mane į kiemą. Prie durų rasdavau gėlių puokštę, vėliau dar vieną, o po to pradėdavau gauti ir meilės laiškus“, – prisiminė Philomena.

Gąsdino moteriai artimus žmones

Persekiojimas sustiprėjo, kai moteris užmezgė santykius su kitu vaikinu.

„Tada Davidui visai pavažiavo stogas. Visą naktį jis prasėdėdavo prie mano kiemo vartų. Viskas atrodė gana keistai‘, – sakė ji.

Davido taikiniais tapo ir naujasis Philomenos vaikinas bei jo šeima.

„Sekmadienį pietaudavome pas jo tėvus. Į namus ateidavo Davidas ir imdavo šaukti įžeidžiančius dalykus, grasindavo“, – sakė ji.

Moteris pasiskundė policijai, ir 1997-aisiais vyras teismo posėdyje prižadėjo 12 mėnesių nė nebandyti susisiekti su ja, jos šeima ar draugais.

„Praėjus šiam laikotarpiui, Davidas grįžo, o jo elgesys tapo keistesnis ir vis labiau gąsdinantis. Visą naktį girdėdavome dunksėjimus, mūsų namų lango stiklų dužimą. Buvo labai baisu“, – prisiminė moteris.

Nors į įvykio vietą atvykdavo policija, viską matę kaimynai nenorėdavo liudyti, nes bijodavo atsakomųjų smūgių, todėl pareigūnai negalėjo nieko padaryti.

Trikdė darbovietės ramybę

2000-aisiais Philomena įsitvirtino pirmojoje savo darbovietėje, kurioje užėmė finansų patarėjos pareigas, tačiau dažni Davido pasirodymai nesiliovė. Vieną dieną jis įsiveržė į viešbutyje vykstantį susirinkimą ir moters viršininkui teigė, jog Philomena yra ieškoma vagilė ir vaikų išnaudotoja.

„Po to jis nuo 9 val. ryto iki 17 val. vakaro net dvi savaites kasdien skambindavo į mano darbovietę. Jis norėjo sugriauti man gyvenimą ir priversti mane kentėti. Jaučiausi kalta dėl to, jog jis trukdo mano kolegoms, tad po 2 savaičių savo noru išėjau iš darbo“, – pasakojo ji.

Vyras elgėsi kaip tikras pamišėlis, tačiau protingai, dėl to jis buvo itin pavojingas.

„Jis nebuvo nevykėlis, gyvenantis vienas. Jis mokėjo gražiai kalbėti, atrodė ištaigingai, dėl to juo buvo lengva patikėti“, – sakė moteris.

Davido verslas buvo sėkmingas. Vienu metu jis turėjo jachtą ir vairavo „Porsche“ automobilį.

2005-ųjų apribojimo artintis prie moters orderis draudė jam bet kokiu būdu visą gyvenimą susisiekti su Philomena, jos draugais ar šeimos nariais. Persekiotojas išvyko į Tailandą ir 5 metus Philomena galėjo ramiau atsikvėpti. 2010-aisiais, pasklidus žinioms apie vestuves, tai, jog ji teka už vieno iš universiteto draugų, kažkaip pasiekė ir Davidą bei įžiebė naują pykčio ir neapykantos bangą.

„Dėl to, jog jo darbas buvo susijęs su asmeniniais žmonių duomenimis, jam buvo nesudėtinga sužinoti visų mano vyro kolegų ir verslo partnerių kontaktus ir taip paskleisti išties bjaurų melą. Jis mūsų gyvenimą pavertė tikru pragaru“, – prisiminė Philomena.

Davidas – neliečiamas ir nesugaunamas

Davidas Brettas sužinojo naują moters namų adresą. Tuo metu šeima gyveno gražioje medžiais apsodintoje Lidso gatvėje. Visi kaimynai gavo laišką, teigiantį, jog moters vyras yra pedofilas ir žudikas.

„Vienas iš mūsų kaimynų taip išsigando, jog susisiekė su policija. Nors pareigūnai jam paaiškino, kad mane ir vyrą persekioja įkyrus ir gyvenimą sugriauti bandantis vyras, buvo be galo nemalonu. Man buvo sunku ištverti dieną, todėl gydytojas išrašė stiprių antidepresantų. Tame name pragyvenome tik 18 mėnesių, jautėme, jog mums būtina keisti gyvenamąją vietą“, – sakė Philomena.

Tuo tarpu Davidas ir toliau skleidė gandus ir melą, ėmė atakuoti jos svainį, kurio kolegoms primelavo, jog jis yra vagis.

Atrodė, jog Davidas yra neliečiamas, nesugaunamas. Iš pradžių jis gyveno savo jachtoje, kuri buvo prišvartuota vienoje Ispanijos pakrančių, vėliau persikėlė į Olandiją, kuri jį priėmė nepaisant to, jog buvo išduotas Europos arešto orderis. Tačiau, net ir būdamas toli, jis sugebėjo ir toliau gadinti savo aukų gyvenimus ir sveikatą.

Philomenai teko palikti ir antrą darbą, kadangi persekiotojas jos klientams išsiuntinėjo laiškus, kuriuose teigiama, jog moteris yra lytinė nusikaltėlė.

„Mano viršininkas paprašė, kad susikraučiau daiktus ir išeičiau, nes policija tik švaisto jo laiką imdama parodymus, ir jis bijo netekti savo verslo“, – prisiminė moteris.

Netekusi darbo, 2013-aisiais ji įkūrė įmonę, pardavinėjančią kokybiškus vaikų kambario baldus. Kaip ir buvo galima tikėtis, Davidas nusitaikė ir į tai.

„Visiems kitiems toje pačioje gatvėje esantiems verslininkams ir parduotuvių savininkams jis išsiuntė laiškus teigdamas, kad aš esu pedofilė ir itin ieškoma nusikaltėlė. Man teko skelbti įmonės uždarymą. Tuo metu rimtai susimąsčiau apie emigraciją, nes nemaniau, jog jis kada nors nustos mus persekiojęs. Policijos pareigūnai man liepė niekada jam neskambinti ir kitaip su juo nebendrauti, nes tai tik paskatintų jį tolimesniems keršto protrūkiams, todėl niekada su juo ir nesusisiekiau“, – teigė ji.

Nežino, ar kada nors galės atsikvėpti

Ieškant ramybės, šeimai dar 2 kartus teko keisti gyvenamąją vietą. Niekas iš Philomenos artimųjų, jos manymu, nebuvo apsaugotas nuo šio persekiotojo. Jis sugebėjo kažkaip apšmeižti vyriausiąjį pabrolį, jo verslą, klientams išsiuntinėjęs bjaurius ir melagingus elektroninius laiškus.

Davidas sulaikytas tik 2016-ųjų balandį, kai iš Olandijos į Didžiąją Britaniją skrido darytis operacijos. Nors nuo tada jis yra akylai stebimas, Philomena nesijaučia saugi, ji bijo, kad vyras suras būdą pakenkti jai net ir būdamas už grotų.

Paladino nacionalinio persekiojimo advokatūros paslaugų komandos, įkurtos norint padėti Anglijoje ir Velse gyvenančioms persekiotojų aukoms, nariai mano, kad valstybė nepakankamai rūpinasi tokių žmonių saugumu. Siekiama, kad tokius nusikaltimus atlikusių žmonių vardai būtų įrašyti į specialų registrą, kaip yra daroma su lytinius nusikaltimus padariusių žmonių duomenimis. Tam pritaria ir Philomena.

Tuo tarpu vyras, kuris tokiu savo piktavališku elgesiu kenkė Philomenai ir jos artimiesiems, ir toliau gadina jai gyvenimą.

„Negaliu nustoti apie jį galvojusi ir kalbėjusi apie tai, ką Davidas mums padarė. Mudu su vyru nuolat apie tai diskutuojame. Tai siaubinga. Turėtume būti laiminga šeima, bet vis dar bijome dėl savo saugumo. Nemanau, kad kada nors galėsime atsikvėpti, – užbaigė Philomena.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.