Marijampolietė paauglė skina laimėjimus nepaisant sunkių gyvenimo sąlygų

Marijampolėje auganti Siga – dvylikametė, kurios kasdienybė tikrai nėra lengva. Ji kartu su broliu ir sesute gyvena tik su mama, neseniai išvykusia į užsienį – užsidirbti pinigų šeimai išlaikyti. Nors sudėtingomis sąlygomis gyvenančių šeimų Lietuvoje yra ne viena (skaičiuojama, kad net 19 tūkst. vaikų valstybėje gyvena stokodami pagalbos), šios mergaitės istorija pagrindžia, jog kiekvienas žmogus gali kurti šviesią savo ateitį.

 Savo pavyzdžiu mergaitė šiandien siekia įkvėpti ir kitus paauglius, ne tik tuos, kurie gyvena nepasiturinčiose šeimose.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Savo pavyzdžiu mergaitė šiandien siekia įkvėpti ir kitus paauglius, ne tik tuos, kurie gyvena nepasiturinčiose šeimose.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2017, 11:54 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 1:32 PM

Sigos lentynoje – ne vienas apdovanojimas. Mergaitė jau yra sudalyvavusi net septyniose regbio varžybose – penkis kartus Marijampolėje, kartą Vilniuje ir Alytuje, o iš jų parsivežusi dvi taures ir septynis medalius.

„Medaliai įteikiami visiems prizinę vietą užėmusios komandos nariams, o taurės – geriausioms komandoms ir geriausiems žaidėjams. Aišku, buvo ir tokių varžybų, kuriose man nepasisekė patekti tarp geriausiųjų, bet toks tas sportas – ne visada laimi“, – šypsodamasi atvirauja mergaitė, kurios svajonė – tapti profesionalia regbio žaidėja bei trenere.

Stengiasi įkvėpti kitus

„Man labai patinka regbis, patinka judėti, aktyviai leisti laiką, o ne grįžti namo ir sėdėti prie kompiuterio. Sportas – šimtą kartų geriau už tai!“, – priduria mergaitė, du kartus per savaitę vaikštanti į dvi valandas trunkančias regbio treniruotes.

Visgi regbis nėra vienintelė ją dominanti sporto šaka bei užsiėmimas. „Dar žaidžiu kvadratą tris kartus per savaitę po pusvalandį ir kartą per savaitę lankau dailės būrelį. Piešimas man leidžia atsikvėpti“, – pasakoja Siga.

Savo pavyzdžiu mergaitė šiandien siekia įkvėpti ir kitus paauglius, ne tik tuos, kurie gyvena sunkiau besiverčiančiose šeimose.

„Visiems klasės draugams ir bendraamžiams linkiu daugiau judėti, lankyti įvairius būrelius, o ne vien tik žaisti žaidimus per kompiuterį ar telefoną. Kaip ir savo broliui, kuris labai mėgsta sportą, bet... nesportuoja“, – mintis dėsto mergaitė.

Siekia atverti kitokį gyvenimą

„Mergaitė yra labai darbšti, mėgsta šeimininkauti, padeda tvarkytis ir neatsisako darbų. Iš pradžių, kai atvyko į Degučių vaikų dienos centrą, ji „mėtėsi“, nežinojo, ko nori. Tačiau susipažinusi su mūsų aplinka, į ją įsiliejo, atsirado pasitikėjimas“, – Sigos istoriją pratęsia „Gelbėkit vaikus“ Marijampolės vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Ramutė Lepšienė.

Į šį dienos centrą Sigą prieš trejus metus palydėjo jos draugė Odeta. Mergaitės susipažino gyvendamos kaimynystėje. Odeta centrą lankė jau anksčiau, tad kartu ateiti pakvietė ir savo bičiulę.

„Sigą, jos sesutę šiuo metu globoja Odetos mama – ji ir Sigos mama, šiuo metu dirbanti užsienyje, yra geros draugės. Labai tikimės, kad Sigos mamai pavyks įsitvirtinti. Džiugu, kad ji stengiasi įveikti sunkumus ir tinkamai pasirūpinti šeima“, – pasakoja R. Lepšienė.

Socialinės darbuotojos teigimu, vaikams, kurių artimoje aplinkoje trūksta darnos, dienos centras tampa antraisiais namais. Čia jie mokomi buitinių dalykų, jiems vedamos edukacinės pamokos, organizuojamos ekskursijos ir stovyklos.

„Stengiamės vaikams parodyti kitokį gyvenimą, motyvuoti juos. Taip pat daug kalbamės apie viską – ir svajones, ir kasdienes problemas“, – tokią dienos centro kasdienybę nušviečia su vaikais daug laiko praleidžianti R. Lepšienė.

Svarbus kiekvieno indėlis

25 metus Lietuvoje veikiančios organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovės Rasos Dičpetrienės teigimu, sudėtingomis sąlygomis augantiems vaikams labai reikia sėkmingų pavyzdžių ir motyvacijos siekti daugiau: „Vaikams tiesiog būtina išeiti iš ribų „namai–mokykla“, antraip savo galimybes jie vertins matydami tik vieną ateities vaizdą, perspektyvą.“

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms, kiekvienas norintis ir galintis padėti žmogus labai kviečiamas prisijungti prie įvairių socialinių iniciatyvų. Viena iš galimybių – prisidėti prie „BENU vaistinės“ inicijuojamo projekto „Pasaulio tyrinėtojai“, kuriuo siekiama, kad kuo daugiau vaikų turėtų galimybę atrasti, keliauti ir pamatyti kitokį pasaulį.

Nuo lapkričio 23 d. Lietuvos gyventojai kviečiami jungtis prie iniciatyvos – aukoti lėšas, kurios bus skirtos organizacijos „Gelbėkit vaikus“ globojamų sunkiau gyvenančių šeimų vaikų edukacinėms kelionėms organizuoti. Aukoti žmonės gali pasinaudodami vaistinės lojalumo kortele, įsigydami specialius ženklelius arba projekto interneto svetainėje www.benuvaikai.lt

„Tikimės, kad prie šios iniciatyvos prisidės kuo daugiau žmonių. Jų dėka surinktos lėšos suteiks galimybes sunkiai gyvenančių šeimų vaikams ištrūkti iš savo namų ribų, įgyti motyvacijos geriau mokytis, siekti užsibrėžtų tikslų“, – lūkesčius išsako R. Dičpetrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.