Išgirdusi diagnozę moteris iššvaistė visas santaupas. Bet medikai suklydo

Pagyvenusi moteris, kuriai gydytojai pasakė, jog gyventi liko ne daugiau nei 5 metai, iššvaistė visas savo santaupas – net 10000 svarų sterlingų (11336 eurus). Vėliau ji sužinojo, jog diagnozė buvo klaidinga.

 Manydama, kad jai liko mažai laiko, moteris iššvaistė visas santaupas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Manydama, kad jai liko mažai laiko, moteris iššvaistė visas santaupas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2018, 6:43 PM

Jackie Dibb (62 m.), tūkstančius eurų išleidusi prabangioms atostogoms ir dovanoms artimiesiems, nežino, iš ko toliau gyvens.

2016-ųjų lapkritį moteriai diagnozuota liga, kurios neišgydo jokie vaistai – nepagydoma demencija. Gydytojai jai liepė pasimėgauti likusiomis dienomis, todėl visas savo santaupas Jackie išleido apsipirkinėdama. Tačiau po metų gydytojai nusprendė dar kartą peržiūrėti jos ligos istoriją ir suprato, jog Jackie iš tiesų kankina itin sunki nerimo forma.

Sužinojus šią naujieną, moteris nelabai džiūgavo, kadangi Jackie su vyru Robu Dibbu (61 m.) jau buvo išleidę visą savo sukauptą pensiją. Juodu atnaujino vonios kambarį, mėgavosi atostogomis ir įsigijo svajonių šaldytuvą.

Jackie atsisveikino ir su savo mylima anūke. Moteris jai pasakė, jog vis dar bus su ja, tačiau labiau primins filmuose vaizduojamus zombius.

Po 345 dienų atlikus pakartotiną skenogramą paaiškėjo, jog Jackie niekada nesirgo jokia demencija.

„Jei atvirai, mums be galo gėda. Jau atsisveikinome su šeima, jaučiamės palaužti. Šiuo metu taupome kiekvieną centą, kadangi iššvaistėme savo sukauptas pensijas ir santaupas, su šeima lankėmės Turkijoje ir įsigijome nereikalingų daiktų. Jackie seniai norėjo amerikietiško stiliaus šaldytuvo, namuose pasidarėme remontą, keliavome. Viskas veltui. Žmonės man patarė ją palepinti, kadangi greitai ji nieko nebeprisimins, tačiau paaiškėjo, jog Jackie taip ir nesirgo jokia demencija“, – pasakojo moters vyras.

Į gydytojus Jackie kreipėsi supratusi, jog pasikeitė jos elgesys. Medikai manė, jog moteriai insultas, tačiau atlikus tyrimus neurologai liepė jai susitaikyti su itin skaudžios ligos diagnoze – demencija. Vėliau paaiškėjo, jog iš tikrųjų Jackie sirgo lėtiniu nerimu ir depresija.

Gydytojai atsiprašė

Moters ligos istorijoje rašoma, jog Jackie buvo atlikta smegenų skenograma, kuri parodė priekinėje smegenų dalyje esančius pakitimus.

„Poniai Dibb diagnozuota laikina demencija. Šiandien su moterimi ir jos vyru atvirai apie tai pasikalbėjome, atsakiau į iškilusius klausimus. Į šią ligą juodu reagavo pakankamai ramiai“, – buvo rašoma moters ligos istorijoje.

Po kurio laiko Jackie ėmė kankinti stiprūs galvos skausmai. Liepus vartoti Alzheimeriui gydyti skirtus vaistus, moteris ilgą laiką praleido gulėdama susisukusi į kamuoliuką.

Tačiau tik po metų atlikti pakartotiniai tyrimai atskleidė, jog moteris niekada nesirgo jokia protine liga.

„Mums buvo įteiktas mirties nuosprendis. Tai, jog Jackie nebegalės atpažinti savo šeimos, mane sugniuždė. Gydytojai teigė, jog jai liko maždaug 5-7 normalaus gyvenimo metai, tačiau artimųjų ji nebeatpažins dar greičiau – po 2 metų. Kalbėjau su dar keliais neurologais, kurie teigė, jog tai didžiausia klaida, kokią gydytojai galėjo padaryti. Ne iki galo išnagrinėję tyrimų rezultatus jie paskelbė, jog mano žmona mirs. Kaip jie taip suklydo, niekada nesužinosiu, tačiau mano galvoje sukasi itin daug klausimų“, – pasakojo R.Dibbas.

Jackie vyras kreipėsi į Rytų Jorkšyro ligoninę ir pateikė skundą apie neteisingą diagnozę. Pora sulaukė atsiprašymo laiško.

„Gydytojas pateikė išvadą, jog buvo nustatyta klaidinga diagnozė. Jis teigė, kad viena iš atminties netekimo ir nuotaikų svyravimo priežasčių yra nerimas ir depresija, kas suteikia galimybę manyti, jog moteris sirgo daline demencija“, – buvo rašoma laiške.

R.Dibbas, kad pasirūpintų savo žmona Jackie, net anksčiau laiko išėjo į pensiją.

„Tai tikrų tikriausia siaubo istorija. Laiške pateikiami net 24 atsiprašymai, tačiau nei vieno paaiškinimo, kodėl gydytojai taip suklydo. Žmonės man sako, jog dėl to, kad ligoninės nepaduodu į teismą, esu šiek tiek išprotėjęs, tačiau medikai mums be galo padėjo, be to, teismo procesas truktų labai ilgai ir kainuotų daugiau, nei mes išleidome“, – sakė vyras.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business