Vaikų dukrai neatiduodanti močiutė: „Bijau, kad nebūtų dviejų karstelių“

„Bijau, kad greitai nereikėtų pirkti dviejų karstelių“, – graudinosi moteris, kalbėdama apie savo anūkų likimą. Ji teigė iš paskutiniųjų įsikibsianti į vaikus, bet neatiduosianti jų tikrai motinai.

 Močiutė vaikus augina vienkiemyje. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Močiutė vaikus augina vienkiemyje. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
Močiutė vaikus augina vienkiemyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Močiutė vaikus augina vienkiemyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
 Ir mama, ir močiutė kreipėsi į teismą dėl vaikų globos ir gyvenamosios vietos.<br> 123rf asociatyvi nuotr. 
 Ir mama, ir močiutė kreipėsi į teismą dėl vaikų globos ir gyvenamosios vietos.<br> 123rf asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-03-08 21:19, atnaujinta 2018-03-09 18:11

Milda kreipėsi į lrytas.lt ir tvirtino užauginusi savo dukters Elvyros (pavardė redakcijai žinoma. – Red.) vaikus, o dabar norinti prisiteisti jų globą. Pasak jos, tikra motina prieš vaikus ne kartą smurtavo, o Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai esą nenorintys to girdėti.

Tuo tarpu Elvyra vaikus stengiasi atgauti ir baisisi pačios močiutės elgesiu su jais.

Situaciją nagrinėjantys specialistai teigė, jog mūšis dėl trylikamečio E. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Red.) bei šešiametės I. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Red.) prasidėjo seniai. Tačiau dabar Garliavos istorijai bemaž prilygstantis ginčas pasiekė kulminaciją.

Aštrūs žodžiai dukrai

„Vyresniajam berniukui buvo tik 11 dienų, kai mano dukra dingo. Ji tiesiog negrįžo namo.

Taigi, aš auginau berniuką, ji kartais atvažiuodavo. Maldavom jos būti namuose, rūpintis vaiku, likti pas mus. Įsiutusi Elvyra ištrūko, koja išspyrė stiklą ir iššoko per langą.

Po kurio laiko ji sugrįžo, bet pabuvo labai trumpai. Paskui užmezgė santykius su mano pažįstamu, mokiausi su juo paralelinėse klasėse. Už Elvyrą vyresnis maždaug 25 metais. Jie apsigyveno kartu, o berniukas taip ir liko mano glėbyje.

Praėjo gal 6 metai, tada jau su kitu vyru dukra apsigyveno mano namuose. Jiems gimė mergytė I., kurią vėlgi žiūrėjau daugiausia aš. Priėmėm dukrą kaip savo žmogų, bet nebuvo ramybės. Ji labai agresyvi, žiauri“, – kritikos dukrai negailėjo moteris.

Mildos teigimu, pora nuolat mušdavosi.

„Tas žmogelis toks ramesnis, bet ištisai gaudavo nuo jos. Vietoj „labas rytas“ būdavo smūgiai per galvą. Nekreipdavo ji dėmesio, kad, pavyzdžiui, mergytę laiko ant kelių – pasičiupdavo kompiuterį ar telefoną ir mesdavo.

Vieną kartą ji pasakė, kad išneš ir ant sniego išmes mergytę. Pakėlusi ją trenkė į lovytę. Buvo kviečiami vaikų teisių specialistai, policija. Sugyventinis nuo jos bėgdavo: slėpdavosi mašinoje, bėgdavo į mišką. Su ja buvo juodas košmaras.

Tas jos žmogus išvyko iš mūsų namų po to, kai gavo į nugarą akmenį. Nugriuvo kieme, žiauriai persigandom, galvojom, jinai jį užmušė.

O paskui mergaitės metimas į lovą pasikartojo. Išsigandom, po to smūgio reikėjo vežti į ligoninę, reikėjo kviesti policiją... Bet Elvyra, kaip sakoma, savas vaikas – dėl to daug ką praleidome ir nesikreipėme pagalbos“, – gailėjosi Milda.

Pasak močiutės, Elvyros vyrai buvo netinkami.

„Paskui vėl išlėkė, apsistojo pas naują draugą. Jis buvo labai netinkamas bendram gyvenimui, nerimtas. Su sūnumi kovojome, kol parsivarėme Elvyrą į namus.

Pabuvo kiek pas mus ir vėl susirado naują draugą. Vaikams ir jis netiko. Sakiau jai pasilikti pas mus, liautis bendrauti su tuo vyru. Įsiutusi trankė vaikus, lėkė kartis... Norėjau kviesti greitąją ir policiją, bet anūkas neleido – bijojo, kad tada pateks į vaikų namus.

Tačiau policiją teko kviesti, kai ji daužė vaikus, tampė jiems už plaukų, spardė... Prisistatė policijos pareigūnai. Galbūt reikėjo rašyti pareiškimą, kad ji smurtavo prieš vaikus, bet nerašiau. Padariau didelę klaidą. Po visų šitų tąsymųsi ji vis tiek išvyko gyventi pas draugą ir paliko man šituos vaikelius. Ir dabar ji nori juos susigrąžinti!“ – verkė Milda.

Vaikų močiutė iš pradžių kreipėsi į teismą dėl Elvyros, kaip motinos, valdžios apribojimo, paskui – norėdama prisiimti bent laikinąją vaikų globą: „Tikėjomės, kad ji išsiskirs ir grįš pas mus, bet taip neįvyko. Taigi kreipiausi į teismą. Sužinojau, kad ir ji kreipėsi į teismą, norėdama atsiimti vaikus.“

Noras atgauti vaikus

Į teismą paskatinęs kreiptis konfliktas suliepsnojo dėl mergaitės I. darželio lankymo. Šiuo metu I. turėtų lankyti parengiamąją grupę, tačiau, pasak močiutės, dėl ligų darželyje yra buvusi tik kelis kartus.

Milda pasakojo, kad mergaitei buvo atlikta daug tyrimų, ji nuolat sirgo, o galiausiai buvo nustatytas įgimtas imunoglobulino (A) trūkumas. Močiutė teigė gavusi gydytojų komisijos rekomendaciją skirti mokymą namuose ir darželio nelankyti.

„Apie tai sužinojusi Elvyra stojo į kovą prieš vaiko sveikatą. Kreipėsi į polikliniką, liepė anuliuoti sprendimą dėl mokymo namuose. Vaiko teisių apsaugos Anykščių raj. skyrius mus informavo, jog gydytojų komisija priėmė sprendimą savo anksčiau išduotą pažymą laikyti negaliojančia.

Buvo nurodyta užtikrinti, kad mergaitė tęstų ugdymą pagal programą, užtikrinant ir reikalingos pagalbos suteikimą. Kad nebūtų pažeista jos integracija į socialinę aplinką. Paskui dar buvo gautas nurodymas mergytę vesti į raidos centrą“, – pasakojo moteris.

To padaryti, pasak močiutės, nebuvo įmanoma, nes mergaitė nuolat sirgo. Mildai blogiausia atrodo tai, jog mergaitė į raidos centrą vykti gali tik su įstatyminiu globėju – t. y., motina. Kadangi, anot močiutės, vaikas patyręs motinos smurtą ir daug kartų išgąsdintas, priverstinis bendravimas su Elvyra gali dar labiau traumuoti mažylę.

Milda pabrėžia ir tai, jog vaikai vadina ją mama, o tikrą motiną – vardu. Moteris apgailestavo, kad jos istorijos puse niekas netiki ir specialistai nepalaikė jos noro perimti vaikų globą.

„Iš dukters ir Vaiko teisių specialistų girdžiu tik kaltinimus, kad aš vaikus primokau, juos nuteikiu prieš Elvyrą, neatiduodu, netgi tyčia sargdinu! Tai – melas.

Elvyra mane kankina jau 32 metus, nuo tada, kai dar mažytė buvo. Melas ir tai, kad neva man reikia globos pinigų. Jei gaučiau globą, atiduodu tuos pinigus, pasiimkit, kas norit. Pati iš savo užauginsiu. Man svarbu tik, kad nepasikartotų Matuko istorija. Kad Elvyrai auginant vaikus neprireiktų gaminti dviejų karstelių...“ – graudinosi Milda.

„Vaikų nemušiau“

Vaikų mama Elvyra lrytas.lt redakcijai teigė, jog Milda neatiduoda vaikų ir prieš jos valią laiko juos savo namuose. Paklausta apie močiutės teiginį, jog Elvyra savanoriškai paliko vaikus ir bendrauja tik retsykiais, moteris tai neigė. Taip pat ji tvirtino, jog močiutė globos siekia tik dėl pinigų – jos žodžiais, gyvena kaime, sėdi be darbo, todėl nori globoti.

Močiutės pasakojimai apie motinos smurtą prieš vaikus ją taip pat nustebino.

„Tikrai nemušiau. Su antru vyru buvo tie konfliktai, tikrai pykdavomės, nes jis ant mano kailio buvo prikrovęs daug skolų, greitųjų kreditų ir visokio perkūno. Bet vaikų nemušiau.

Mano socialinis darbuotojas apie Mildos namus sako: „Ten pagyvenęs, kiekvienas normalus žmogus gali nudurniuot.“

Po šiai dienai mano vaikai ten mato blogą aplinką, girtą senelį. Nieko daugiau nemato. Ji su tėvu riejasi prie vaikų, jie nuolat gyvena konfliktinėj aplinkoj. Be to, ten užkampis, vienkiemis, nei vaikų mažų aplink, nei nieko, nėra jokios socializacijos mergytei.

Mergytę buvo izoliavusi net nuo darželio. Tegu nemanipuliuoja mano dukrytės liga, nes viskas buvo anuliuota. Aš esu įstatyminė atstovė, aš esu mama ir viskas turi būti mano naudai“, – kirto Elvyra.

Moteris džiaugėsi, kad apie situaciją žino ir gydytojai, ir Vaiko teisių apsaugos darbuotojai.

„Jau mes ją prigriebėm, bus teismas. Neleidžia su vaikais man bendrauti. O aš jų motina! Tegul nemeluoja, kad vaikas nenori su manim bendrauti. Mergytė nori bendrauti, jai reikia mamos. 6 metų vaikas, o ką ten mato? Užkampį? Rietenas? Nei vaikų mato, nieko!“ – piktinosi Elvyra.

Vaikų mama tvirtino, kad mergaitė buvo vežta į Vilnių ir tirta psichologų. Pasak jos, rezultatai šokiravo.

„Mano mergytė močiutės padaryta vos ne neįgalia! Nei daug šneka, nieko, gestais rodo. Močiutė sako, kad vaikas nenori bendraut, nenori šnekėt. O kai pamatė viską gydytojai, net išsigando, koks regresas įvykęs pas senelius“, – baisėjosi motina.

Jos manymu, Mildos pastangos perimti vaikų globą turi ir dar vieną priežastį.

„Motina man keršija už tai, kad gyvenu su dabartiniu vyru. Jai jis nepatinka. Bet tai yra ne jos gyvenimas ir ne jai gyventi. Turim 10 mėnesių kūdikį, auginu, vaikas auga laimingas, prižiūrėtas, su meile“, – pasakojo moteris ir teigė norinti auginti visus tris savo vaikus.

Močiutė apskundė specialistus

Anykščių raj. savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus direktorė Laima Zukienė teigė, jog abi pusės kovoja dėl vaikų, o rezultatai išaiškės jau kovą – po teismo.

„Abi pusės kovoja dėl vaikų. Ir mama, ir močiutė kreipėsi į teismą dėl vaikų globos ir gyvenamosios vietos, posėdis vyks kovo mėnesį. Todėl daug pasakyti negaliu. Duomenų dėl smurto prieš vaikus iš motinos pusės Vaiko teisių darbuotojai neturi.

Mergaitei mamos labai reikia, ją pamačiusi tiesia rankutes, noriai sėdi ant kelių. O berniukas jau paveiktas senelių, kalba suaugusiųjų frazėmis. Abiems vaikams turėtų būti atlikta psichologinė ekspertizė.

Galėtume vaikus paimti jėga, nes įstatyminė jų globėja yra Elvyra, tačiau kadangi iki šiol jie augę pas močiutę, nenorime padaryti dar didesnės traumos ir ketiname palaukti iki teismo.

Dėl Vaiko teisių apsaugos darbuotojų veiksmų (pastangų sutaikyti, mamos ir vaikų bendravimo skatinimo) močiutė apskundė mus atitinkamoms tarnyboms“, – sakė L.Zukienė ir tvirtino daugiau komentuoti negalinti dėl jau kovą vyksiančio teismo.

Mama jau supirkusi daiktus

Anykščių vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“, kurį turėtų lankyti Elvyros dukra I., direktorė Jolanta Šaučiūnienė patvirtino konfliktinę situaciją tarp Mildos bei Elvyros žinanti.

„Mergytė turėtų lankyti mūsų darželio priešmokyklinę grupę, bet per visus metus yra buvusi tik kelias dienas. Mama kartais man skambina, kartais ateina, informuoja, kad močiutė neatiduoda jai vaiko. Visada domiuosi, ką mergaitė veikia, kuo užsiima, ar nelankydama atlieka kokius uždavinius.

Mergaitė kaime izoliuota. Kaip 6-7 metų vaikui jai labai trūksta socialinės brandos. Bet gebėjimai gana geri. Darėme vaikų gebėjimų peržiūrą rengiantis mokyklai. Mergaitės rezultatai – kaip vaiko, nelankiusio darželio, – labai geri. Tiesa, ji labai susigūžusi, įsitempusi. Manau, jai visko gali būti prikalbėta.

Kartą močiutė atvyko į darželį ir bandė auklėtojoms papasakoti apie gyvenimą. Močiutė, anūkei girdint, pačiais prasčiausiais žodžiais apibūdino jos mamytę. Auklėtojoms teko atsiprašyti ir nutraukti pokalbį, nes vaikui negalima to girdėti.

O mama tikrai domisi vaiku, tikrai. Pasakojo, kad jau turi paruošusi kambarius vaikams, viską nupirkusi“, – pasakojo J.Šaučiūnienė.

Taip pat Anykščių raj. Policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkė Aušra Staškevičienė patikino, jog informacijos apie Mildos minimą Elvyros smurtą prieš vaikus policija neturi.

„Jokių įrašų, iškvietimų ir kitko dėl vaikų nepriežiūros ar smurto prieš juos toje šeimoje tikrai nėra buvę“, – tvirtino A.Staškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.