Rolandas Paksas: „Kol kvėpuosiu, tol skraidysiu“

Politiko, Europos Parlamento nario Rolando Pakso (61 m.) aistra ir laisvalaikio pomėgis daug džiaugsmo teikia ne jam vienam – aistringas lakūnas su kolegomis rengia tokius įspūdingus parodomuosius akrobatinius lėktuvų skrydžius, kad priverčia aiktelėti net daug mačiusius žiūrovus.

  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
  R.Paksas skraido nuo 16 metų.<br>L.Vitkutės tekstas, nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Mar 13, 2018, 3:27 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:49 PM

Padangėse atliekamos kilpos, suktukai ar pats įspūdingiausias triukas – skrydis po tiltu – lietuvių akrobatinės aviacijos grupei ANBO pripažinimą pelnė ne tik gimtinėje, bet ir užsienyje: praėjusiais metais Kinijoje vykusiame čempionate europarlamentaro vadovaujama trijulė užėmė ketvirtąją vietą.

Į politikos vandenis pasinėręs R.Paksas kuriam laikui buvo nutraukęs akrobatinį skraidymą.

„Kai įsisukau į politiką, atrodė, kad su akrobatiniu skraidymu baigta: nebebus nei grupės, nei akrobatinio skraidymo, nei pasirodymų“, – neslėpė politikas, ir anksčiau stebinęs Lietuvą bei pasaulį akrobatiniais skrydžiais.

Tačiau padangė traukė jį ir toliau, tad R.Paksas įsigijo keturvietį amerikietišką lėktuvą.

„Tai gana greitas ir ekonomiškas lėktuvėlis, jis buvo naudojamas kaip transporto priemonė. Maniau, kad pamaloninsiu sielą bent jau skraidydamas iš miesto į miestą.

Bet, pasirodo, to neužtenka. Man reikia greičio, energijos, manevrų, žemo skrydžio ir kitų džiaugsmų, kuriuos teikia akrobatinis skraidymas. Galų gale man reikia draugų, kuriuos jaučiu šalia, adrenalino, emocijos“, – neslėpė R.Paksas, turintis 45 metų skraidymo stažą.

Vieną dieną jis vėl subūrė akrobatinio skraidymo grupę ir grįžo prie pasirodymų. Amerikietiškas lėktuvas nuėjo į antrąjį planą – šiuo metu jis parduodamas.

„Grįžau ten, nuo ko pradėjau, – prie akrobatinio pilotinio sporto. Turiu tam skirtą lėktuvą Jak-50. Kai jį įsigijau, kažkas rašė: „Naujas buvusio prezidento pirkinys.“ O aš juokauju, kad tas lėktuvas pagal amžių beveik mano vienmetis“, – šyptelėjo politikas.

Trise su Algimantu Ženteliu ir Robertu Noreika jie dalyvavo daugybėje pasaulio šou Pietų Korėjoje, Kinijoje, Lenkijoje, kitose valstybėse. Lietuvoje pilotai surengia 30–40 pasirodymų per metus.

Pernai Kinijoje vykusiame čempionate lietuvių trijulė tik per plauką nepateko tarp nugalėtojų – užėmė ketvirtąją vietą.

Tačiau žinant, kad lietuviai varžėsi su geriausiomis pasaulio pilotų grupėmis, kurias remia valstybė, rėmėjai, kuriose dalyvauja buvę aukšto rango karininkai, jų pasiekimas – itin aukštas.

Šiame čempionate lietuviai pelnė ir harmoningiausios grupės titulą.

Prie trijulės pastaruoju metu prisidėjo ir ketvirtas narys – Antanas Marčiukaitis.

Šiuo metu grupės lėktuvai vėl plaukia į Kiniją, kur balandžio mėnesį bus parodytas, pasak R.Pakso, nuostabus akrobatinis numeris.

„Turiu daug patirties, kaip ir kiti kolegos. Sugebame surengti pasirodymą, kuriuo žmonės grožisi ir stebisi. Šiemet sugalvojome naujų triukų, kurių Lietuvoje dar niekas nerodė. Manau, turėtų visiems patikti“, – kalbėjo R.Paksas, skraidantis nuo 16 metų.

„Tai mano gyvenimo džiaugsmas. Nepaisant ribotų mūsų finansų ar garbingo amžiaus, noras skraidyti, pajusti darnią komandą, teikti žmonėms džiaugsmo niekada nepraeis“, – pažadėjo europarlamentaras.

Pasak jo, lietuvių grupė – bene vienintelė pasaulyje, kuri yra daugybę kartų atlikusi vieną įspūdingiausių dalykų – praskridusi po tiltu.

„Yra po tiltais skraidančių pavienių lėktuvų, bet tokių kaip mūsų, kai grupė lėktuvų, kurių sparnai vienas nuo kito vos per metrą pusantro, skrenda upės vaga ir neria po tiltu, – to daugiau niekas nedaro.

Neabejoju – esame pasiekę ne vieną pasaulio, Guinnesso rekordą, tik neturime laiko jų užregistruoti. Be to, ne dėl rekordų tai darome. Tokie dalykai nuskaidrina ir išvalo sielą, tai – gyvenimas“, – atvirai kalbėjo R.Paksas.

Kiek jis dar ketina skraidyti? „Kol kvėpuosiu, tol skraidysiu“, – pažadėjo politikas ir pripažino, kad skrydžio jaudulys jam patinka labiau nei politinė įtampa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.