Skurdas bado akis: alkoholiką palikusi mama su 5 vaikais neturi kur eiti

Apie Sandrą Baranovą (28 m.) iš Trakų rajono užklupusias bėdas papasakojo jos mama Liusė Kozlovska (53 m.), nes pati Sandra pagalbos prašyti nedrįsta.

 Sandra vaikais labai rūpinasi, bet vienai tą daryti per sunku...<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Sandra vaikais labai rūpinasi, bet vienai tą daryti per sunku...<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Sandros vardu pagalbos prašo jos mama Liusė.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Sandros vardu pagalbos prašo jos mama Liusė.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Sandros vardu pagalbos prašo jos mama Liusė.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Sandros vardu pagalbos prašo jos mama Liusė.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Dvynukės gimė neišnešiotos ir joms tinka tik vienos rūšies brangūs pieno mišinukai.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Dvynukės gimė neišnešiotos ir joms tinka tik vienos rūšies brangūs pieno mišinukai.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Iš kambario šiame name Sandra po poros mėnesių turės išsikraustyti.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
 Iš kambario šiame name Sandra po poros mėnesių turės išsikraustyti.<br> Fondo "Gėrio trupinėlis" nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 10, 2018, 11:20 AM

„Matau, kaip mano dukrai sunku, ir dėl jos man labai neramu, todėl ir ryžausi kreiptis į geros valios žmones. Jai pačiai susitvarkyti su visomis bėdomis pernelyg sudėtinga“, – sakė mama.

Sandra augina penkis vaikučius: 8 m. mergaitę, 5 ir 2 m. berniukus ir 4 mėn. dvynukes. Visi vaikai – to paties vyro. Kai šeima susilaukė pirmųjų vaikų, viskas atrodė gerai. Poros santykiai buvo neblogi, vyras žmonai padėdavo namie ir rūpinosi vaikais, tačiau gimus trečiam vaikui pradėjo labai daug gerti. Kurį laiką buvo užsikodavęs, bet vėliau vėl palūžo. Pats artimiesiems sako, kad nieko sau negali padaryti, nes noras išgerti tampa svarbiau už viską.

Taigi Sandra, nepakęsdama gyvenimo su girtaujančiu sutuoktiniu, išsikraustė gyventi atskirai. Nesinori, kad mažieji kasdien matytų vos ant kojų pastovintį tėvą.

Bute gyventų 12 žmonių

Sandra su vaikučiais nuomojasi nedidelį kambarį sename name, tačiau ir iš ten gegužės pabaigoje turės kraustytis, nes šeimininkai imsis namo rekonstrukcijos. Sandra ieško kito būsto nuomai Rūdiškėse ar aplink jas, už jį galėtų mokėtų iki 60 Eur. Labai norėtų, kad šalia būtų žemės sklypelis, kuriame galėtų užsiauginti daržovių.

Jeigu būsto neras, Sandra turės keltis pas savo mamą. Ši pati gyvena socialiniame būste su vyru ir keliais kitais vaikais. Iš viso socialiniame dviejų kambarių bute jau gyvena 6 žmonės. Šį būstą jie gavo, kai sudegė namas, kuriame gyveno.

Liusė pasakojo: „Dukrai sakiau, kad labai neišgyventų. Jeigu neras išsinuomoti būsto, aš ją tikrai priimsiu. Tačiau tuomet reikės išmesti visus baldus iš virtuvės, kad galėtume ten sutalpinti vaikų loveles...“

Sandros gaunamos išmokos, pasak jos mamos, siekia 400 Eur. Daug kainuoja dvynukėms skirti pieno mišinukai, nes joms tinka tik viena alergiškiems vaikams skirto mišinuko rūšis. Tai buvo nustatyta ligoninėje, kuioje mama kurį laiką gulėjo, nes mergytės gimė neišnešiotos. Tuo pačiu močiutė išreiškė susirūpinimą, kad dvynukės auga lėtai, yra labai smulkutės, nors šiaip jau yra sveikos ir jau moka guguoti.

Neturi vežimėlio

Taigi vien dvynukių maistas kainuoja daugiau nei 200 Eur mėnesiui, dar nemažai kainuoja sauskelnės, o vyresniesiems vaikams ir mamai telieka apie 100 Eur. Tiesa, šeima buvo gavusi dovanų sauskelnių iš Trakų savivaldybės, neseniai jų gavo ir iš fondo „Gėrio trupinėlis“.

Dvynukės net neturi vežimėlio, taigi jo šeimai labai reikėtų. Taip pat reikia skalbimo mašinos ir dujinės viryklės, nes ta, kurią turėjo, sugedo.

Liusė savo dukrai, auginančiai penkis vaikus, kiek galėdama padeda, nors pati yra neįgali – turi problemų su stuburu. Kad galėtų ant rankų laikyti anūkus, ji išgeria didelę dozę nuskausminančių vaistų.

Liusė ne sykį pakartojo, kad jos dukra savo vaikais tikrai labai rūpinasi ir dėl jų stengiasi. Jai teko turėti reikalų su socialiniais darbuotojais, tačiau tai, pasak močiutės, buvo nesusipratimas. Tiesiog dvynukių, kurios gimė neišnešiotos, odelė labai jautri, tad atsirado iššutimų. Juos pamačiusi gydytoja ir pranešė Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams, kad vaikai galimai neprižiūrimi tinkamai. Mergaitės atsidūrė ligoninėje ir paaiškėjo, kad dėl iššutimų kaltas grybelis.

Anksčiau močiutė jau ieškojo pagalbos dukrai laidoje „TV pagalba“. Pas šeimą buvo atvykusi laidos vedėja Rūta Filejeva ir Sandros vyrą išvežė gydytis alkoholizmo į ligoninę Kaune, tačiau jis po keturių dienų iš ten pabėgo ir vėl gėrė...

Pasak močiutės, rusena menka viltis, kad Sandros vyras su savo bėda susitvarkys ir šeima vėl bus kartu. Pats vyras skundėsi, kad toliau taip tęstis nebegali, tad jo motina pasiskolino 200 Eur ir šiuos jam davė, kad nuvažiuotų į privačią gydymo įstaigą Vilniuje išsiblaivinti. Jis žadėjo po to daugiau nebegerti...

Vaikais tikrai rūpinamasi

Trakų rajono paramos šeimai centro direktorės pavaduotoja Aušra Lučinskaitė pasakojo: „Ši šeima mums žinoma, tačiau į socialinės rizikos šeimų sąrašą neįtraukta. Ją kurį laiką stebėjome, nes buvome gavę gydytojos skundą, kad dvynukės turi iššutimų. Kelis sykius iš anksto neįspėję lankėmės šeimoje, tačiau viskas atrodė gerai: namai tvarkingi, vaikai prižiūrėti, mama jiems gamina normalų maistą ir nemaitina pusfabrikačiais. Tačiau matyti, kad šeima verčiasi skurdžiai.

Kas dėl būsto, siūlėme šeimai socialinį būstą mūsų rajono Salkininkų kaime. Ten buvusioje mokykloje įrengti butai tikrai gražūs, naujai suremontuoti. Už nuomą reikėtų mokėti gal 50 Eur, taip pat papildomai už patarnavimus. Tačiau moteris to būsto atsisakė, motyvuodama tuo, kad jai būtų nepatogus susisiekimas. Aplink Rūdiškes, kur jai gyventi norėtųsi, laisvų socialinių būstų neturime.

Galėjome jai pasiūlyti ir paprastą vežimėlį, tačiau dvynukams skirtų vežimėlių neturime.“

Sandros šeimai padėti galite per fondą „Gėrio trupinėlis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.