JAV lietuvės drama: per patiklumą atėmė vaiką

Laura Rainys (26 m.), šiuo metu gyvenanti JAV, Kalifornijoje, sakosi suprantanti, kad vaikas turi turėti abu tėvus. Nepaisant to, savo penkerių metų dukrytės priežiūros klausimų su buvusiu vyru jai niekaip nepavyko išspręsti gražiuoju. Balandžio 10 d. jos dukra pagal Ilinojaus valstijos teismo nuosprendį buvo iš jos atimta.

 Vienos paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Vienos paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Laura su dukrele ir sūneliu iš antrosios santuokos.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Laura su dukrele ir sūneliu iš antrosios santuokos.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Viena paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Viena paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Viena paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Viena paskutiniųjų nuotraukų, kur Laura buvo kartu su dukrele.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  Nuotrauka iš tų laikų, kai šeima dar buvo kartu.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 23, 2018, 6:20 PM, atnaujinta Apr 23, 2018, 7:29 PM

Laura papasakojo, kad su vyru O. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) išsiskyrė dar 2016 m. Jis skirtis nenorėjo. Dukrytė po skyrybų liko su mama ir viskas atrodė neblogai, kol moteris nepareikalavo pinigų vaiko priežiūrai. Buvęs vyras jai liko skolingas apie 6000 JAV dolerių. Nuo tada tarp buvusių sutuoktinių prasidėjo karas.

Skyrybų Laura sako pareikalavusi dėl vyro smurto, kuris vis pasikartodavo. Dėl to ne kartą buvo kviesta policija, o Laura vyko į ligoninę (ji tvirtino turinti tai liudijančius išrašus).

Kai vyko skyrybos, moteriai jos artimieji sakė, kad ji gali savo vyrą paduoti į teismą dėl patirtų skriaudų. Bet jis buvo ją įtikinęs, kad dėl dukros gerovės bus geriau viską pamiršti ir išsiskirti gražiuoju. Žadėjo, kad mergaitė liks su ja. Taigi Laura ryžosi skirtis be kaltinimų.

Ji pasakojo: „Per savo patiklumą priėjau prie to, ką turiu šiandien. Vaiko su manimi nėra. Jis buvo iš manęs netikėtai atimtas, kai į teismą ėjau išsiimti orderio, kad buvęs vyras prie manęs ir vaiko nesiartintų 1 km atstumu.“

Lauros teigimu, teisėja jai liepė atvežti dukrą į teismą, kad su ja pašnekėtų psichologai. Ir kai ji grįžo į teismą su vaiku, tas iš jos buvo paimtas. Pašnekovė sakė: „Maniau, kad dukrą atvesiu ir psichologai įsitikins, kad viskas gerai. Teismas turėjo įvykti dėl visai kitos bylos – dėl vyro smurto artimoje aplinkoje (angl. „domestic violence“). O viskas atsisuko prieš mane...“

Pasak Lauros, vaikas buvo atimtas dėl gudraus buvusio jos vyro ėjimo: „Jis buvo pasisamdęs advokatę iš Ilinojaus, kuri pasakė, kad aš pagal Ilinojaus teismo sprendimą negalėjau vaiko išsivežti į Kaliforniją, nors prieš tai vyras buvo sutikęs, kad aš vaiką išsivežčiau. Aš net nežinojau, kad po to buvo paskelbta mūsų paieška. Aš buvau paskelbta mama, kuri pagrobė savo vaiką, nors man niekas apie tai nepranešė.“

Kitą dieną mama dukrytę dar sutiko teisme. Ši prie jos atbėgo, šaukdama: „Mama, mama.“ Tėtis sakė: „Neik pas ją, ateik pas mane“, bet ji vis tiek atėjo pas Laurą ir atsisėdo jai ant kelių. Ir jai sakė, kad nenori važiuoti su tėčiu į Čikagą, bet vis tiek buvo išvežta.

Laimi tas, kas turi pinigų?

Po to Laura daugiau jokių žinių apie dukrą nesulaukė. Ne sykį bandė buvusiam vyrui skambinti, bet jis neatsiliepė. Jai labai skaudu, nes ji nežino, kaip galėtų pasimatyti ar pasikalbėti su dukrele.

Kai O. skambino Lauros tėvas, jis atsiliepė, ir jo žodžiai buvo: „Aš niekada Laurai neatleisiu už tai, ką ji padarė, už tai, kad ji feisbuke paviešino video.“

Tame video Laura ir pasakojo savo skyrybų bei vaiko atėmimo istoriją lietuvių ir anglų kalbomis. Vėliau tą video teismas jai liepė pašalinti.

Savo sprendimą situaciją viešinti Laura motyvavo taip: „Pasirinkau viešumą, nes buvęs vyras turi daugiau pinigų ir samdo gerus advokatus, o aš kenčiu nuo sistemos. Amerikoje teismai dažnai palaiko tą pusę, kuri turi daugiau pinigų ir samdo geresnius advokatus. Be to, čia sunku įrodyti, kad auka esi tu, o ne tas, kuris pirmas kreipėsi į teismą. O labiausiai šioje situacijoje kenčia vaikas.“

Lauros žiniomis, buvusiam vyrui dabar dukrą prižiūrėti padeda iš Lietuvos atvykusi jo sesuo. Galbūt ji nori tapti mergaitės globėja, nes pati neturi šeimos.

Buvo jauna ir kvaila

Laura į JAV išvyko prieš 12 metų, jos tėvai jau buvo ten įsikūrę. O. į JAV atvyko paviešėti pas čia gyvenusį savo tėvą. Jie susipažino per bendrus draugus. Vyras Laurai pradėjo rašyti žinutes feisbuke, užsimezgė pokalbis. Netrukus jie susitiko, o jau po trijų savaičių pažinties jis pasipiršo.

 

Merginos tėvai tarsi ką nujausdami ją įkalbinėjo netekėti, tačiau jai tuomet atrodė, kad O. – geras žmogus, ir tuoktis ji sutiko... Dabar ji mano, kad jis taip skubėjo dėl to, kad susitvarkytų dokumentus ir galėtų likti JAV.

Smurtas prasidėjo dar tada, kai moteris šeštą mėnesį laukėsi. Ji sakė: „Dabar man atrodo, kad buvau jauna ir kvaila. Dar tada man reikėjo atsibusti ir suprasti, su kuo aš esu. Bet jis visuomet mokėdavo situaciją pateikti taip, kad jis yra auka, o visi aplinkui nieko nesupranta.“

Tik būdama nėščia Laura sužinojo ir faktą, kad jos vyras, dar gyvendamas Lietuvoje, ne kartą buvo teistas. Jis buvo teistas už vagystes ir net už žmogžudystę, kai su bendrininkais šešiese sumušė žmogų, ir tas mirė. Pasak moters, O. tėvas, gyvenantis JAV, vis pasirūpindavo, kad jis būtų išleistas iš kalėjimo anksčiau laiko.

Dar vienas incidentas įvyko, kai Laura buvo ką tik pagimdžiusi ir jie dar gyveno pas jos tėvus. Tada O. susiginčijo su jos mama. Moteris sakė, kad jam laikas prisidėti prie maisto pirkimo ir namų ruošos. Jis labai supyko, sakė, kad jai sulaužys kojas ir rankas (taip pat sakydavo ir Laurai). Uošvė liepė jam išeiti. Tuomet jis sukrovė savo ir žmonos daiktus ir jie išėjo gyventi pas draugus su 2 dienų kūdikiu. Laura labai dėl to išgyveno ir po kurio laiko įkalbėjo vyrą jos tėvų atsiprašyti.

Kai dukrytei buvo 5-6 mėn., Laura laikė ją ant rankų, o vyras, to nepaisydamas, ją spardė kojomis. Ji šaukė: „Ką tu darai?“, jis po kelių minučių atsipeikėjo ir nustojo.

Panašūs epizodai vis kartojosi. Dėl smurto vyras tris kartus buvo areštuotas, o žmona – tris kartus išvežta į ligoninę. Vienas sumušimas buvo ypač stiprus, moteriai buvo sutrenktos smegenys ir sumušti šonkauliai.

Be to, O. buvo agresyviai užsipuolęs ir Lauros tėtį, atostogauti atvykusį pusbrolį bei draugę. Moteris sakė: „Jis yra labai nesivaldantis ir neadekvatus žmogus. Tačiau tą įrodyti gana sunku, tokių įrodymų, kaip nuotraukos ar grasinančios žinutės, kartais nepakanka.“

Vyro smurtas, pasak Lauros, pasireikšdavo ir tada, kai jie jau buvome išsiskyrę. 2016 m. gegužės mėnesį Laura su dukra nuo jo pabėgo. Netgi buvo išvykusi gyventi į Lietuvą, čia prabuvo 8 mėn., bet, kadangi gimtinėje įsitvirtinti pasirodė nelengva, grįžo į JAV.

Ir jos penkiametė dukra psichologams sakė, kad atsimena, kaip tėtis mamą sumušė ir jai bėgo kraujas iš nosies. Bet tada, kadangi Laura pareiškimo policijai neparašė, šis smurto faktas nebuvo užfiksuotas.

Kovos, kol dukrą susigrąžins

Dabar moteris yra sukūrusi naują šeimą, turi 3 mėn. sūnelį. Gyvena Kalifornijoje, nuomojasi butą gražioje vietoje. Kai kartu gyveno ir dukra, su ja kasdien eidavo iki paplūdimio, iki kurio tik 10 min. kelio. Taip pat namuose turi baseiną. Buvo pradėjusi penkiametei dukrai čia ieškoti mokyklos, nes tikėjosi, kad su vaiko tėvu dėl visko sutars gražiuoju.

 

Laura aiškino: „Aš buvusiam vyrui ne kartą sakiau, kad nenoriu vaiko iš jo atimti, kad vaikui reikalingi abu tėvai. Bet jeigu jis to nesupranta ir bando iš vaiko atimti mamą (manau, tą daro iš keršto, kad aš sukūriau naują šeimą), aš turiu kovoti.“

Laura tikisi, jog surinko pakankamai daug įrodymų ir liudininkų, ir teismuose įrodys, kad vyras prieš ją smurtavo. Moteris nusiteikusi, kad bylinėjimas užtruks pusmetį ar metus, bet dukrytė galiausiai bus su ja.

Lrytas.lt susisiekė ir su buvusiu Lauros vyru O., bet jis situaciją komentuoti atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.