Pensiono galeriją neįgalieji saugo kaip savo akį

Anksčiau proto ir psichikos ligonių pensionai keldavo siaubą, nes būdavo panašūs į kalėjimus. Šiandien tai – šiuolaikiškai įrengtos, atviros globos įstaigos. O Rokiškio rajone esančiame Skemų pensione ligoniai gyvena tarsi savotiškoje meno galerijoje, meldžiasi menininkų įrengtoje koplyčioje.

 Globos namų direktorius G.Girštautas ir plenero idėjos autorius A.Bagdonas.<br> A.Švelnos nuotr.
 Globos namų direktorius G.Girštautas ir plenero idėjos autorius A.Bagdonas.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
 Iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.<br> A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Saulė Balandytė, panskliautas.lt

2018-05-16 13:36

Pensionas priima ekskursijas

Antrame pagal dydį šalies pensione, skirtame žmonėms su proto ir psichikos negalia, – Skemų socialinės globos namuose jau kuris laikas lankosi ekskursijos.

Pensione dabar nuolat gyvena 375 neįgalieji.

Ne tik tarp Rokiškio krašto, bet ir kitų miestų gyventojų iš lūpų į lūpas sklinda žinia apie čia eksponuojamą tapybos, keramikos, medžio, akmens skulptūrų ir kalvystės kūrinių kolekciją.

Globos namų direktorius Gintaras Girštautas skaičiuoja, kad iš viso įstaiga jau turi sukaupusi apie 200 eksponatų.

Jie eksponuojami ir viduje, ir lauke, 10 hektarų teritorijoje. Tad apžiūrėti šią nuolat veikiančią ir kiekvienais metais vis naujais kūriniais pasipildančią parodą užtrunka laiko.

Pastebėjo, kad trūksta vieno paveikslo

Savotiška meno galerija virtusių globos namų gyventojai ne tik mėgsta žiūrėti į kūrinius, bet ir akylai juos saugo.

„Kai nukabinome vieną paveikslą, jie iš karto atbėgo pas mane pranešti, kad įvyko vagystė. Atrodo, pats eitum pro šalį ir nepastebėtum, kad tarp daugybės paveikslų vieno trūksta, o jie pastebi“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

Lankytojai direktoriaus dažnai klausia: kaipgi globos namams pavyko įkurti tokią galeriją? Jis atsako, kad tai iš Rokiškio krašto kilusio, Vilniuje gyvenančio dailininko Arvydo Bagdono nuopelnas.

Prieš 19 metų rudenį jis į Skemų pensioną atvežė personalinę tapybos parodą.

Globos namų darbuotojai nuogąstavo, kad neįgalūs gyventojai gali sugadinti paveikslus, tačiau nieko panašaus neįvyko.

Tapybos darbai juos labai sudomino, jie greitai susidraugavo ir su pačiu parodos autoriumi. Charizmatiškas, nuoširdžiai bendraujantis A.Bagdonas iškart rado kelią į ligonių širdis.

Menas irgi gydo

Dailininkui parodoje gimė plenero idėja – neįgaliesiems ne tik parodyti meno kūrinius, bet ir suteikti galimybę patiems stebėti kūrybos procesą. Gavęs įstaigos administracijos pritarimą, jis jau kitų metų vasarą į Skemus atsivežė kelis kolegas tapytojus. Vėliau prie dailininkų prisijungė keramikai, akmens, medžio skulptoriai, kalviai. Socialinės globos namų interjerą ir eksterjerą, be A.Bagdono kūrinių, puošia vilniečio skulptoriaus Domininko Čepo, amžiną atilsį panevėžiečio kalvio Vytauto Kryževičiaus, jo mokinio Sauliaus Kronio, medžio drožėjų panevėžiečio Eduardo Tito ir rokiškėnų Gintaro Varno, Vidmanto Zakarkos, tautodailininkių Birutės Dzikavičiūtės-Kairienės, Birutės Dapkienės, vitražų meistro Igorio Skripkos, keramiko Arūno Augučio ir kitų profesionalų bei tautodailininkų kūriniai.

Menininkai kiekvieną vasarą beveik mėnesį kuria Skemuose ir savo kūrinius palieka globos namams.

„Specifinės ligos ir negalios paliestus žmones menas veikia kaip raminanti terapija. Mums, menininkams, tereikia geros valios, tolerancijos ir meilės kitaip mąstančiam žmogui. Čia dirbdamas kitaip suvoki ir savo, kaip menininko, darbo prasmę“, – sakė A.Bagdonas.

Planus pakoregavo operacija

Šįmet birželio viduryje menininkų komanda jau 19-ą kartą atvyks kurti į Skemus. Tiesa, pleneras buvo numatytas anksčiau, balandį, tačiau nukeltas dėl A.Bagdonui atliktos dešinės rankos operacijos.

Su „Panevėžio kraštu“ kalbėjęs dailininkas patikino, kad ranka puikiai gyja ir birželį jis tikrai imsis tapyti naujas freskas ant globos namų sienų.

Įstaigos vadovas G.Girštautas atskleidė, kad A.Bagdonui teks pataisyti ir vieną savo darbą ant sienos. Mat globotiniai jį netyčia kažkuo aptaškė. Dėl to jie labai išgyveno ir patys bandė valyti, bet vienoje vietoje nutrynė spalvas.

Dabar „kaltininkai“ su šiokia tokia baime laukia atvykstant dailininko.

„Tikrai nebarsiu“, – apie tai sužinojęs kvatojo menininkas.

„Aprengė“ gražuoles

A.Bagdonas prisiminė kitą kuriozinį atvejį, kai buvo sugadintas jo paveikslas. Tačiau tai padarė ne ligoniai, o viena įstaigos darbuotoja, ji jau čia nebedirba.

Vieną vasarą plenero metu dailininkas nutapė fontane nuo karščių besiginančias moteris. Tai buvo jo fantazijos vaisius. Kitą dieną jis išvydo, kad paveiksle pavaizduotos pusnuogės gražuolės „aprengtos“, t. y. dažais užteptos apnuogintos jų kūno vietos. Paaiškėjo, kad nagus prikišo viena garbaus amžiaus sanitarė.

A.Bagdonas ir tuomet nesupyko. Net pasidalino su ja paveikslo autoryste – ant jo užrašė ir savo, ir sanitarės pavardes.

Dailininkas brandino mintį sukurti globotinių portretų kolekciją, nes tarp jų yra įdomių asmenybių, tačiau šios minties atsisakė po incidento su vieno iš jų motina.

Šioji, išvydusi dailininko nutapytą sūnaus portretą, panoro jį sunaikinti.

Dailininkas prisipažino, kad ne kartą yra pagalvojęs, jog kai kuriems sveikiesiems reikėtų pasikeisti vietomis su globotiniais.

„O dėl neįgaliųjų aš ir mano kolegos esame visiškai ramūs. Jeigu tu su jais esi draugiškas, ir jie su tavimi draugiški“, – kalbėjo A.Bagdonas, su globotiniais mėgstantis pažaisti stalo tenisą ar tiesiog pasišnekučiuoti apie gyvenimą.

Plenerų metu menininkai labai susidraugavo ir su Skemų kaimo gyventojais, rengia jiems edukacines programas – kartu tapo, lipdo, drožia.

Įrengė balkoną chorui

Skemų socialinės globos namai gali pasigirti ne tik unikalia galerija, bet ir savais maldos namais.

Įkurti juos pačioje įstaigoje sumanė direktorius G.Girštautas.

Mačiau, kad tarp gyventojų yra daug kiekvieną savaitgalį skubančių į bažnyčią Obeliuose. O jie tolokai.

„Vis brandinau mintį įrengti koplyčią nebenaudojamoje vandens nugeležinimo stotyje, o varpą įkelti į apleistą raudonų plytų bokštą. Prieš dvejus metus ėmėmės darbų, ir tą pačią vasarą jau turėjome savo maldus namus“, – pasakojo jis.

Į vandens bokštą specialiu kranu buvo užkelta kelias tonas sverianti varpinė, sutvarkyta aplinka, meistrai padarė altorių, įrengė balkoną chorui, vargonams.

Prie patalpų remonto, aplinkos tvarkymo daug prisidėjo ir Skemų socialinės globos namų darbuotojai, ir gyventojai, ir Skemų kaimo bendruomenė.

Tų metų pavasarį medžio drožybos, dailės, kalvystės, skulptūros ir langinių tapymo plenero dalyvių kūriniai buvo paskirti koplyčios ir varpinės puošybai.

Rokiškėnas medžio drožėjas Gintaras Varnas išdrožė koplyčios altoriaus „Nukryžiuotąjį“. A.Bagdonas nutapė Kryžiaus kelio stotis, jos papuošė koplyčios vidaus patalpas. Jis sukūrė ir bendrą naujų dvasios namų meninį stilių.

Tiki, bus tikras varpas

Rokiškietė tautodailininkė B.Dzikavičiūtė-Kairienė ištapė koplyčios skliautines lubas, rokiškėnas I.Skripka sukūrė vitražus ir paveikslų rėmus.

Kalvis S.Kronis nukalė tris kryžius ir koplyčios sietyną. Skulptorius D.Čepas sukūrė akmens kompoziciją „Koplytstulpis“, ji puošia koplyčios prieigas.

Į varpinę buvo įkelti elektroniniai varpai, tačiau Skemų socialinės globos namų vadovas tikisi, jog kada nors į varpinę bus įkeltas tikras varpas.

Kaimo gyventojai ir globos namuose gyvenantys neįgalieji bet kada gali ateiti į koplyčia pasimelsti – raktai visiems prieinami. Kartą per mėnesį Skemų koplyčią laikyti mišių atvažiuoja kunigas. Tada ji būna sausakimša žmonių.

Globos namai turi ir savo sakralinių giesmių chorą. Gegužės 24 dieną jis giedos Kriaunų Dievo Apvaizdos bažnyčioje 2-ajame giedojimo susibūrime, jame dalyvaus Lietuvos ir Latvijos socialinės globos namų chorai.

Kartu su įžymybėmis

Lankydamasis Skemų pensione pasimiršti, kad esi specifinėje įstaigoje. Nors čia gyvena ligoniai, jautiesi tarsi kultūros įstaigoje. Vienoje patalpoje kažkas dainuoja, groja, kitoje – piešia, lipdo, dar kitoje – siuvinėja.

Įstaigos vadovas sako, kad žmonėms su proto ir psichikos negalia užimtumas yra geriausia terapija.

Į įvairiausias veiklas įtraukti globos namų gyventojai netgi turi galimybę padainuoti kartu su mūsų estrados, popmuzikos žvaigždėmis. Nuo 2011 metų čia kasmet organizuojama socialinės globos įstaigų menų šventė „Stiprus, kai tu šalia“.

Neįgalieji koncertuoja kartu su profesionaliais atlikėjais.

Skemų globos namų scenoje kartu su globotiniais koncertavo Inga Valinskienė, Česlovas Gabalis, Irena Ulvydaitė, Andrius Rimiškis, Romas Dambrauskas, grupė „Jonis“ ir kiti atlikėjai.

Jau ne vienus metus Skemų socialinės globos namai bendradarbiauja su Obelių seniūnijos Antanašės kaimo bendruomene: organizuoja įvairius šventinius renginius. Dvasinės ligos paliestas žmogus taip pat geba ir nori kurti, dainuoti, šokti, gali žaisti krepšinį, tinklinį ir kitus žaidimus. Tik reikia ištiesti jam ranką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.