Vyrui emigravus šeima tikėjosi pagerėjimo, bet viskas tik pablogėjo

Pokalbis su Vilniuje gyvenančia dviejų vaikų mama Janina Gramontaite (33 m.) liūdnas: šeima verčiasi sunkiai, turi išsikraustyti iš nuomojamo buto, o kito niekaip neranda. Neseniai buvo pritrūkę pinigų net maistui, bet jo, tarpininkaujant fondui „Gėrio trupinėlis“, per pusdienį paaukojo geri žmonės.

 Gerų žmonių parama maistu Janinos šeimai.<br>Fondo „Gėrio trupinėlis“ nuotr.
 Gerų žmonių parama maistu Janinos šeimai.<br>Fondo „Gėrio trupinėlis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 10:35 PM

Janinos finansinė padėtis pablogėjo šį vasarį, kai dukrytei suėjo 1 metukai. Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais mamai priklauso 70 proc. buvusio kompensuojamo atlyginimo dydžio vaiko priežiūros išmoka, o antraisiais vaiko gyvenimo metais – 40 proc., taigi skirtumas juntamas.

Dabar Janinos pajamos – vaiko priežiūros išmoka ir „vaikų pinigai“ – siekia 300 eurų. Iš jų 64 eurus sumoka už penkiamečio sūnaus darželį, na, o likusieji pinigai būna skirti maistui, higienos prekėms ir pan.

Už buto nuomą bei komunalines paslaugas sumoka vyras, toks jų susitarimas. Būsto nuoma šiuo metu atsieina 100 eurų. Šiuos pinigus vyras atsiunčia iš užsienio – jau metus jis dirba Anglijoje. Ten išvyko pas pažįstamą žmogų. Savo vyro pajamų Janina nežino, jos kas mėnesį skirtingos, bet nėra didelės. Vyras dirba pagalbinius darbus fabrikuose, kurį laiką buvo likęs visai be darbo.

Prieš išvykdamas jis Vilniuje kurį laiką negalėjo susirasti darbo ir įsivaizdavo, kad išvykus į užsienį viskas eisis kaip per sviestą. Tačiau išvykus paaiškėjo, kad ir Anglijoje pinigais nelyja, o būsto nuomos, transporto išlaidos yra didelės. Be to, kartais jam norisi parskristi į Lietuvą aplankyti vaikų, o kelionės taip pat nemažai kainuoja. Penkiametis berniukas tėtės labai ilgisi, nors ir bendrauja su juo internetu.

Vyras Janiną tikina, kad daugiau pinigų nei tie, kuriuos perveda mokesčiams už būstą, tikrai negalėtų skirti šeimai, nes ir pačiam tenka gyventi labai kukliai.

Išvykus vyrui, Janinos gyvenimas tik pasunkėjo. Jos dukrytei tuo metu buvo vos 6 mėn. Mama visą laiką prižiūri ją pati, artimųjų ar draugų, kuriems ją galėtų nors valandėlei palikti, neturi. Sunku dėl to, kad sūnus yra gavęs darželį tolėliau nuo namų, taigi kas rytą, pasiėmusi mažąją mergaitę, autobusu berniuką veža į darželį, o vakare parsiveža namo (vairavimo teisių ji neturi). Janina prisipažino, kad kartais sūnaus į darželį ir neišleidžia, nes nori pailsėti nuo kėlimosi 6 val. ryto ir važiavimo žmonių pilnu viešuoju transportu į ugdymo įstaigą.

Tačiau didžiausia Janinos bėda – būsto paieškos. Butą, kurį nuomojasi dabar, jo savininkė nori remontuoti ir prašo šeimos nuo liepos mėnesio jį atlaisvinti. Naujo būsto nuomai pašnekovė ieškosi jau 3 mėnesius, bet nieko neranda.

Ji ieško kuklaus 1 kambario buto Vilniuje, kurio nuoma būtų nedidelė – iki 150 eurų per mėnesį (už dabartinį moka 100 eurų). Be to, butas turėtų būti Viršuliškėse, kuriose yra jos vaikų darželis, ar aplinkiniuose rajonuose. Būstą už tokią nedidelę kainą rasti sunku. Kai visgi pamato tinkamą skelbimą ir paskambina, išgirsta, kad nuomininkė su dviem mažais vaikais ten nepageidaujama. „Laiko iki liepos pradžios vis mažėja, buto niekaip nerandu ir neišmanau, kur reikės dėtis“, – guodėsi Janina.

Būste, kuriame kol kas dar gyvena, ji apsigyveno prieš šešerius metus, kai susidraugavo su savo vyru ir pradėjo lauktis sūnaus. Jos vyras tą būstą jau nuomojosi kartu su savo mama, kuri mirė, kai anūkui suėjo 2 metukui. Ar keturiese su mažu vaiku ir anyta gyventi vieno kambario bute nebuvo sunku? Janina sako, kad tikrai ne, jie visi gerai sutarė, o bėdos prasidėjo vėliau, vyrui emigravus.

Netikėtai pripirko maisto

Ar Janina negalėtų grįžti atgal pas savo tėvus? Ji paaiškino, kad jos mama jau mirusi, o tėtis gyvena kaime Ignalinos rajone, netoli Didžiasalio, kuris visoje Lietuvoje pagarsėjęs bedarbyste. Taigi jai į tokią vietą, kur darbą susirasti ypač sunku, grįžti jokiu būdu nesinori. Į Vilnių juk kraustėsi tam, kad gyventi būtų geriau. Kurį laiką taip ir buvo, bet pastaruoju metu situacija pablogėjo.

Sunki padėtis Janinos namuose susiklostė praėjusią savaitę, kai beveik neliko pinigų, už kuriuos galėtų vaikams nupirkti maisto. Tąsyk pagelbėjo fondo „Gėrio spindulėlis“ atstovė, kuri socialiniame tinkle išplatino skelbimą, kad moteriai reikia pagalbos.

Tuojau atsirado norinčių padėti žmonių, ir jau po pusdienio į Janinos namus buvo atgabenta daug maisto, kuris užpildė visą šeimos šaldytuvą ir šaldiklį. „Tikrai esu labai dėkinga tiems žmonėms, kurie taip greitai ir dosniai man padėjo. Labai nustebau, kad jie tarsi iš niekur atsirado ir, manęs nė nematę, ištiesė pagalbos ranką“, – sakė Janina.

Ji pridūrė, kad šiaip jau maistui pinigų visuomet turi ir vaikais tinkamai pasirūpina, nors dabar, kai jos pajamos sumažėjusios, suktis nėra paprasta. Patikino, kad žaisliukų ir drabužėlių jos vaikai turi pakankamai ir nesijaučia nuskriausti. Be to, vaikučiai labai geri, paklusnūs ir mama labai džiaugiasi, kad juos turi.

Ateitis miglota

Janina stengiasi išsaugoti optimizmą: „Mama turi būti stipri, nes jeigu ji palūš, vaikams bus visai blogai“, bet prisipažino, kad kartais ją apima neviltis dėl to, kad neaišku, kaip gyventi toliau.

Pagrindinė jos bėda yra būsto paieška, nes visiškai neaišku, kur reikės su vaikučiais dėtis nuo liepos mėnesio, jeigu jo neras. Neaiškumų dėl ateities yra ir daugiau.

Janinos vyras svajoja, kad kada nors Anglijoje uždirbs daugiau, galės išsinuomoti didesnį būstą (dabar nuomojasi mažytį kambarėlį name kartu su kitais emigrantais) ir žmoną su vaikais pasikvies pas save. Žmona jam nesakė, bet jai tokie jo planai neatrodo patrauklūs: „Aš esu nedrąsus žmogus ir neįsivaizduoju, kaip man reikėtų susikrauti daiktus ir išvykti gyventi į kitą šalį, kur viskas nepažįstama... Aišku, norėtųsi vėl būti su vyru, bet važiuoti į užsienį labai bijočiau. Daug labiau norėčiau, kad vyras grįžtų atgal. O jis vis dar tiki, kad galimybių uždirbti Anglijoje yra, tik jam kol kas nepavyko rasti savo vietos“, – sakė moteris, kuri per 33 savo gyvenimo metus nebuvo išvykusi iš Lietuvos.

Neįsivaizduoja Janina ir to, kaip reikės toliau gyventi Vilniuje. Jos dukrytė nuo rudens gavo vietą darželyje, tame pačiame, kurį lanko jos broliukas. Ją išleidusi į darželį, mama tarsi galėtų grįžti į darbą. Seniau ji dirbo virėja viename picerijų tinkle. Tačiau jos darbo diena trukdavo 12 val., taigi ji niekaip nespėtų pati rytą vaikų nuvežti į darželį ir po darbo jų iš ten pasiimti. Seniau, kai vyras buvo Lietuvoje, buvo paprasčiau: rytą ji sūnų nuveždavo į darželį, o tėtis vakare jį pasiimdavo. Janina svarsto, kad gal reikės ieškotis naujo darbo.

Tačiau darbo problemas ji spręs po to, kai išspręs gyvenamosios vietos paieškos problemas.

Kaip padėti Janinai, galite sužinoti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.