Ričardas Anusauskas išsikraustė į Varėnos rajoną ir užsiima mėgstama veikla

Noras būti gamtos apsuptyje ir gerokai pabodęs miesto gaudesys padėjo Ričardui Anusauskui (60 m.) apsispręsti, kur gyventi – gamtos fotografas įsikūrė sodyboje ant Merkio kranto Dzūkijoje.

Ričardas Anusauskas su sužadėtine Rūta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ričardas Anusauskas su sužadėtine Rūta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pagrindinis Ričardo Anusausko darbas dabar – gamtos fotografija.<br> R.Anusausko nuotr.
Pagrindinis Ričardo Anusausko darbas dabar – gamtos fotografija.<br> R.Anusausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-06-29 21:14

Į miškus, pievas ir pelkes fotografuoti paukščių ar žvėrių R.Anusauską lydi sužadėtinė Rūta Žemaitienė (49 m.), kuri nufilmuoja gamtos gyventojus. Anksčiau moteris sukosi restoranų versle, dirbo vadovaujamą darbą, tačiau meilė vyrui ją nuviliojo į gamtos prieglobstį.

Aplinkybės susiklostė taip, kad Ričardas ir Rūta gyvena kaimo sodyboje.

„Įsigijome sodybą labai gražioje vietoje – turime šimtą metrų Merkio pakrantės, gražų sodą“, – apie Varėnos rajone prieš metus įsigytus namus gamtoje pasakojo pianistas, kompozitorius, verslininkas, o pastaruoju metu gamtos fotografas R.Anusauskas, prieš penkerius metus oficialiai išsiskyręs su žmona, taip pat fotografe Jurga Anusauskiene (48 m.).

Kas nugynė į Dzūkiją? „Abu turėjome svajonę gyventi gamtos prieglobstyje. O kai labai ko nors trokšti, gyvenimas viską padaro pats. Dažnai važiuodavome į Paluknio pievas, kurios driekiasi Merkio ornitologiniame draustinyje, fotografuoti paukščių“, – patikino penkių fotoalbumų ir dokumentinio filmo apie laukinę gamtą „Keturi metų laikai“ autorius R.Anusauskas.

Pora sukdavo ratus ieškodama kokio nors retesnio sparnuočio. Jiems tos vietos buvo labai artimos, todėl dabar ir gyvena per vidurį tų miškų ir pievų.

„Bet kuriuo metu, jei orai geri, po penkių minučių galime būti savo darbo zonoje“, – privalumais džiaugėsi fotografas.

Gyvenimo pokyčius lėmė ir pažintis su bendraminte Rūta – ji mėgsta ir gerai pažįsta gamtą, nebijo nei uodų, nei plėšrūnų.

Jai gerai sekasi ne tiktai filmuoti, bet ir puikiai sustyguoti visą poros veiklą.

Ričardas ir Rūta sodyboje jaučiasi lyg būtų senbuviai. Tad į Vilnių sužadėtiniai atvyksta nedažnai – vesti renginių apie gamtą ar atidaryti parodos. Čia jie taip pat turi kur apsistoti.

Vietoje 45 min. – 3,5 val.

Mokslo metais jie buvo laukiami svečiai mokyklose – moksleiviams pasakodavo apie gamtos fotografavimą.

Neretai moksleiviai taip susidomėdavo poros pasakojimais, kad prašydavo mokytojų išleisti iš vienos ar net dviejų pamokų, kad galėtų ilgiau pasiklausyti gamtoje nutinkančių istorijų ir pamatyti išskirtinių fotografijų.

Kai vieno banko vadovams, į Vilnių atvykusiems iš kelių šalių, 45 minutes trunkanti paskaita apie gamtą užsitęsė net iki pusketvirtos valandos, R.Anusausko paklausiau, kuo domėjosi bankininkai.

„Kai žmonių pasaulėžiūra yra plati, jie nori sužinoti tai, ko dar nežino, ir pamatyti, ko nematė.

Dažnai susitikimuose užtikrinu: pamatysite šimtą paukščių, kurių nesate matę, sužinosite niekada negirdėtų ir neįtikėtinų istorijų, pavyzdžiui, parodysiu žmogų, kuris moka paukščių kalbą, bendrauja su kurtiniais.“

Gamtos fotografija – poros meilės istorijos raktas.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.