Aštuoniolikmetis darbus keičia kaip kojines: gyvenimą griauna paplitusi liga

Vilnietis Matas (18 m., pavardė redakcijai žinoma - red.) svajoja tapti lėktuvo pilotu ir sutikti mylimą merginą. Kol kas šių svajonių išsipildymas sunkiai įmanomas, nes vaikinas yra išmestas iš mokyklos ir turi bendravimo problemų. Pasak jo, dėl viso to kaltas... alergijos sukeliamas ūžesys ausyje.

 Pašnekovo gyvenimą griauna smarkus ūžesys ausyse.<br> 123rf nuotr.
 Pašnekovo gyvenimą griauna smarkus ūžesys ausyse.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 8:52 PM, atnaujinta Jul 29, 2018, 7:39 AM

Matas pasakojo, kad iki praėjusios vasaros viskas jo gyvenime klostėsi gerai: jis buvo linksmas, mėgdavo dalyvauti įvairiuose renginiuose, turėjo draugų ir mokėjo džiaugtis gyvenimu. Mokėsi neblogai. Nuo vienuoliktos klasės buvo nusiteikęs dar labiau susiimti ir tada, baigęs mokyklą, studijuoti orlaivių pilotavimą.

Taigi Matas labai stengėsi, nuolat vaikščiojo į biblioteką, bet netrukus mokslo rezultatai ėmė blogėti. Jį visą žiemą kamavo sloga, galiausiai buvo nustatyta alergija dulkių erkutėms ir jis pradėjo girdėti stiprų ūžesį vienoje ausyje. Vaikinas aiškino: „Kaip suprantu, tai – netipiška mano organizmo reakcija į alergiją, kai nosies gleivinė būna paburkus ir kažkas ten viduje liečiasi su ausimi, o tuomet joje prasideda ūžimas.“

Tas ūžimas būna toks stiprus ir garsus, kad, pasak Mato, gyvenimas jam tampa nebemielas, viskas erzina, nesinori nieko daryti. Be to, nuo to ūžesio jis labai pavargsta. Taigi, Mato įsitikinimu, alergija jam sukelia ūžesį ausyse (pirmiau – kairėje, po to persimeta ir į dešinę), o ūžesys sukelia depresijos epizodus.

Dėl depresijos jis tapo labai išsiblaškęs, buvo sunku susikaupti, labai pablogėjo atmintis ir neišėjo mokytis. Vis skaitydavo tą patį puslapį, ir vis tiek nieko neįsimindavo. „Gal kitiems toks dalykas, kaip ūžimas ausyje, atrodo smulkmena, bet mano atveju jis labai garsus, ir kartais mane dėl to apima visiška neviltis ir nieko nebesinori“, – pasakojo vaikinas.

Pasak jo, būtent dėl to jis buvo išmestas iš mokyklos – nei klasės draugai, nei mokytojai nesuvokė jo problemos rimtumo ir kaltino jį tinginyste. Jis vaikščiojo pas mokyklos psichologę, bet iš to naudos nebuvo. „Galiausiai mokytojai man davė savaitę tam, kad išsitaisyčiau pažymius, aš bandžiau, bet jau žinojau, kad nepavyks. Ir nepavyko“, – atsiminė jis.

Darbe ištveria po vieną ar dvi dienas

Iš vienuoliktos klasės išmestas vaikinas ėmėsi ieškoti darbo. Rado, ir ne vieną – per metus jis išbandė keliasdešimt darboviečių!

Kaip tai įmanoma? „Darbo biržos konsultantas man parašė gerą CV (pačiam kažką gudraus parašyti man būtų sudėtinga, nes mintys pinasi) ir darbą susirasti pasirodė paprasta. Išbandžiau viską, ką galima dirbti, neturint išsilavinimo – buvau padavėjas, valytojas, gamyklos, šiltnamių darbininkas ir kt. Šiandien dirbau „Senukuose“ konsultantu, nieko ten sunkaus, bet nėra jėgų per dienas stovėti ir konsultuoti pirkėjus, tiesiog labai blogai jaučiausi. Nutariau ten negrįžti. Ryt eisiu į keturis pokalbius dėl naujo darbo“, – nustebino vaikinas.

Mato rekordas – viename restorane, kur labiausiai patiko, jis išbuvo dvi savaites. Paprastai vienoje darbovietėje vaikinas išbūna dieną ar dvi, ir pats nusprendžia mesti darbą arba būna atleistas dėl tinginystės.

Pasak jo, dėl to irgi kaltas ūžesys ausyse. Juk sunku susikaupti ir dirbti, kai lydi tas garsas, be to, tada visiškai nesinori kalbėtis su žmonėmis. Dėl to kelias valandas trunkančio ūžimo jis pasijunta labai pavargęs, o galiausiai viskas ima atrodyti beprasmiška, ir tada jau būna nesvarbu, ar tą darbą turės, ar bus išvarytas. „Vakare po darbo dienos būnu toks pavargęs, kad norisi eiti į mišką ir rėkti“, – sakė vaikinas.

Draugystės nori ir bijo

Aštuoniolikmetis spėjo padirbėti ir užsienyje. Jis pasakojo: „Sulaukiau gero pasiūlymo dirbti Norvegijoje. Ten reikėjo pjaustyti vaisius, mėnesio alga – 2000 eurų. Viskas atrodė gerai, tačiau internetu susipažinau su šaunia mergina iš Švedijos, taigi išvažiavau pas ją. Kai ūžia ausyse ir prasideda depresija, labai norisi žmogiško švelnumo ir supratimo.“

Porą dienų su nauja drauge praleido smagiai, tačiau, kadangi neturėjo nei pinigų, nei kur gyventi, teko grįžti į Lietuvą. Na, o kas link merginų – su jomis santykius užmegzti, kai būna liūdna, Matui labai norisi, bet kartu tai ir labai sudėtinga. „Būna, kad ausyse neūžia, ir tada aš visą valandą kalbu greitakalbe, nes norisi išsikalbėti, o po to, kai pradeda ūžti, su niekuo kalbėti nesinori“, – sakė jis.

Sudėtingi ir jo santykiai su tėvais – pasak jo, tie piktnaudžiauja alkoholiu, be to, jo neužjaučia ir reikalauja, kad jis, jeigu nesimoko, eitų dirbti – nesupranta, kad sveikata jam kliudo tą daryti. Ūžesys nėra ištisinis, bet aplanko beveik kasdien įvairiomis aplinkybėmis ir tęsiasi po kelias valandas, o jam atslūgus ilgam lieka depresinė nuotaika ir nusivylimas gyvenimu.

Kreipėsi net į Prezidentę

Dėl ūžesio ausyse vaikinas lankėsi pas įvairius gydytojus: šeimos gydytoją, alergologą, psichiatrą. Pastarasis skyrė vaistų nuo depresijos, kuriuos porą mėnesių gėrė, tačiau jokio teigiamo efekto nepajuto, tik nuolat jautėsi mieguistas.

Pasak jo, alergija jam diagnozuota, medikai nepaneigia, kad ji gali būti kalta dėl ūžesio ausyje, tačiau tinkamo gydymo jis nesulaukia. Purškiami ir geriami antialerginiai vaistai nepadėjo. Gydytoja alergologė sakė, kad telieka imunoterapija arba operacija, kurios metu įstatytų kažkokį balionėlį, ir garso nesigirdėtų. Tačiau ji pati teigė, kad abejoja, ar imunoterapija jam padėtų, be to, jis tam neturi pinigų. Na, o operacijos nori išvengti, tikėdamas, kad yra ir švelnesnių gydymo būdų.

Nevilties apimtas vaikinas netgi parašė laišką LR Prezidentei ir sulaukė iš Prezidentūros atsakymo, kad su šeimos gydytojo siuntimu galėtų kreiptis į trečiojo lygio specialistus Santaros klinikose. Dabar jis laukia vizito ir tikisi, kad gal tikrai rimti gydytojai galės kažkaip padėti.

„Jei ir tie specialistai nepadės, nebežinosiu, ko griebtis. Tikrai nenoriu būti suirzęs ir nusiminęs, bet dažnai toks esu. Atrodo, šis pasaulis sukurtas ne man, jame jaučiuosi nurašytas ir paliktas likimo valiai. Ir dabar viskas dėl to ūžesio viskas blogai, ir iš ateities nėra ko tikėtis“, – guodėsi vaikinas.

Matas labai norėtų sulaukti laiškų iš žmonių, kurie susidurę su panašia problema ar gali jam kažką patarti. Jam galite rašyti el.paštu matukas2020@gmail.com

Patartų nekaltinti alergijos

Alergologė ir klinikinė imunologė, dr. docentė Jūratė Staikūnienė sakė, kad jai ne tik neteko susidurti su atveju, kai alergija dulkių erkėms tiesiogiai sietųsi su ūžesiu ausyse, bet ir medicininėje literatūroje neteko skaityti apie tokį simptomą.

„Būna, kad alergija dulkių erkėms, kuri pasireiškia alergine sloga ir užburkusia nosimi, vaikams ir jauniems žmonėms pasireiškia ir ausų uždegimu. Bet tada susilpnėja klausa, juntamas ausies skausmas, ausies landoje atsiranda skysčio, o ne ūžia. Manau, šiuo atveju reikėtų ieškoti kitų priežasčių ir nesieti to su alergija dulkėms, ypač, jei ūžesys yra vienoje ausyje“, – teigė docentė.

Ji patartų šiam vaikinui pirmiausia išsitirti ausų būklę pas gerą LOR specialistą. Ūžimas ausyse gali atsirasti dėl dviejų priežasčių: dėl to, kad kažkas negero vyksta pačioje ausyje, arba dėl galvos smegenų veiklos. Ūžesį gali sukelti ir auglys galvoje, ir galvos smegenų uždegimas (encefalitas), ir klausos nervo pakenkimas, ir ta pati depresija.

„Labai abejoju, ar vaikiną varginantis simptomas sietinas su alergija. Įtikinamesnis būtų variantas, kad ne alergija šiam vaikinui sukelia ūžimą ir depresiją, o atvirkščiai – depresiją lydi ūžimas“, – apibendrino gydytoja.

Gydytojas psichiatras Mindaugas Šablevičius papasakojo, jog psichiatrų darbo praktikoje pasitaiko atvejų, kada ūžesys ausyse yra psichosomatinės kilmės, t. y. – kūniškas psichikos sutrikimo simptomas. „Ūžesys ausyse, kaip ir, pvz., padažnėjęs širdies plakimas, diskomfortas skrandžio srityje ar dusulys, kurių priežasties negali atskleisti išsamus medicininis ištyrimas, gali būti psichosomatinės kilmės.

Psichosomatinių sutrikimų mechanizmas toks: smegenų emociniuose centruose kaupiasi su stresu susijusios emocijos, jos dirgina greta esančius vidaus organų veiklą reguliuojančius centrus, jais sklindantys nerviniai impulsai pasiekia organus ir sutrikdo jų veiklą. Žmogus, nepasižymintis jautrumu savo kūno suvokimui, šių simptomų gal ir nepajaustų, o pasižymintis dideliu jautrumu žmogus gali jausti visai mažus savo organų veiklos pokyčius ir tai jam sukelia diskomfortą“, – paaiškino M.Šablevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.