Dėl vaiko atėjimo dvejojusi mama: nežinia, kaip viskas galėjo susiklostyti

Šią žiemą, gruodžio 1-ąją, jau šešioliktą kartą organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė vėl kviečia visus prisidėti paramos sunkumus išgyvenantiems šalies vaikams, moterims ir senyvo amžiaus žmonėms. Šiandien dėl galimybės auginti vaiką dvejojusi mama Jolita ant rankų sūpuoja dviejų mėnesių kūdikį ir džiaugiasi, kad suteikta parama jai padėjo atsitiesti ir patikėti šviesia vaiko ateitimi.

 Jolita prisipažįsta, kad gyvenimas jai nepagailėjo sunkių išbandymų, tačiau pagaliau ji gali jaustis laiminga.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Jolita prisipažįsta, kad gyvenimas jai nepagailėjo sunkių išbandymų, tačiau pagaliau ji gali jaustis laiminga.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Ebba Michelsson.
 Ebba Michelsson.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 2:18 PM

Vienu iš Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės paramos gavėjų pernai tapo vienintelis Lietuvoje esantis Krizinio nėštumo centras, kuris teikia psichologinę, socialinę ir materialinę pagalbą moterims, išgyvenančioms kūdikio netektį, persileidimą, abortą ar svarsto, kaip elgtis su nėštumu. Taip pat centro darbuotojai ir savanoriai padeda pasiruošti gimdymui ir, jei yra poreikis, dar du metus po jo teikia psichologinę, socialinę, materialinę, teisinę pagalbą.

Apie neįkainojamą, iš centro gautą pagalbą mamos, patyrusios sunkumus, nesidrovi prabilti garsiai. Jos įsitikinusios, kad apie Krizinio nėštumo centro teikiamą paramą būtina kalbėti, skatinti visuomenę remti panašias organizacijas, nes jų daromi darbai išgelbėja daugybės šeimų gyvenimą.

Sunkią akimirką nebuvo artimųjų, kurie palaikytų

Jolita atsidūrė aklavietėje būdama 41-erių metų, sužinojo, kad laukiasi. Vaikas atrodė vienintelė viltis gyvenime, tačiau nerimą kėlė kebli finansinė padėtis ir palaikymo trūkumas.

„Kad laukiuosi, sužinojau trečią mėnesį. Nelabai turėjau, kur gyventi, susipykome su vaiko tėvu, jis nepripažino, kad tai jo kūdikis. Neturiu tėvų ir giminių, tad tuo momentu buvo labai sunku“, – skaudžiais išgyvenimais dalinasi moteris.

Nenuleisti rankų ir ieškoti pagalbos Jolitą paskatino draugės, pasiūliusios kreiptis į Krizinio nėštumo centrą. Jis besilaukiančiai moteriai suteikė emocinę, materialinę paramą, ir tai padėjo jai ryžtis gimdyti kūdikį.

„Jie man be galo padėjo ir morališkai, ir finansiškai. Visi šio centro darbuotojai yra verti didžiausių padėkų. Iš jų gavome ne tik lovytę, vežimėlį, maistelio ir drabužių, bet ir visokeriopą palaikymą, kai man buvo itin sunku. Visiškai nežinojau, kaip elgtis su vaiku, o jie mane išmokė visko. Jei tik galėčiau, nedvejodama tokioms organizacijoms aukočiau ir aš, nes tai, ką jie daro, yra nuostabu“, – pasakoja mama Jolita, pagaliau įveikusi sunkumus ir besidžiaugianti motinyste.

Jolita prisipažįsta, kad gyvenimas jai nepagailėjo sunkių išbandymų, tačiau pagaliau ji gali jaustis laiminga: nebereikia rūpintis dėl pastogės, taip pat vyras pripažino sūnų ir kartu jį augina. Jolita dvejoja, ar viskas būtų susiklostę šia linkme, jei ne laiku pagelbėjęs Krizinio nėštumo centras.

Pagalbos teikimą riboja finansinės galimybės

Krizinio nėštumo centro vadovė tikina, kad Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės parama padėjo pagalbos teikimo procesą suorganizuoti daug sklandžiau, todėl nevyriausybinėms organizacijoms reikia nebijoti kreiptis dėl paramos gavimo.

„Tokios organizacijos gerus darbus ir gali daryti tik dėl to, kad kažkas juos paremia bei padeda gauti finansinių resursų. Mums ši parama ypač palengvino pagalbos kūdikio rūbeliais organizavimo darbus, kurie tiesiogiai paliečia stokojančias finansinių resursų nėščias moteris ir šeimas pasiruošti kūdikio atėjimui“, – sako Z. Tomilinienė

Mama Jolita – tik viena iš daugelio sunkumus patiriančių mamų. Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės parama padeda pagalbos teikimo procesą lengviau suorganizuoti ir padėti didesniam skaičiui moterų, todėl nevyriausybinės organizacijos skatinamos nebijoti kreiptis dėl paramos gavimo.

„Dažnai gauname atsiliepimus iš moterų, kurios pagimdo, džiaugiasi savo naujagimiu ir dėkoja, kad padėjome, kai niekas nepalaikė. Parama, kurią jos gavo kriziniu laikotarpiu, buvo labai reikšminga tam, kad jos galėtų sklandžiai išnešioti ir pagimdyti vaikelį. Atsiliepimų sulaukiame ir iš tų, kurios kreipėsi po persileidimo, gavo psichologinę pagalbą, o dabar jau turi kitą kūdikį ir labai juo džiaugiasi. Tokie laiškai labai motyvuoja mus dirbti toliau“, – pasakoja Krizinio nėštumo centro vadovė Zita Tomilinienė.

Padėti sunkumus patiriantiems žmonėms gali kiekvienas

Nuo 2003 m. kasmetinių Kalėdinių mugių pagalba paaukota daugiau nei 1 mln. eurų dešimtims organizacijų, teikiančioms įvairią pagalbą sunkumus gyvenime patiriantiems žmonėms. Praeitais metais surinkta daugiau nei 95 tūkst. eurų, kurie buvo paaukoti 10-čiai organizacijų, besirūpinančių vaikais, neįgaliaisiais ir senoliais.

Už surinktas lėšas įsigytos reikalingos priemonės džiugina ir nuskriaustuosius, ir pačias įstaigas, kurioms suteikta parama padeda kokybiškiau dirbti. Šiais metais jau atrinktos aštuonios organizacijos, kurioms bus paaukotos lėšos, surinktos š. m. gruodžio 1 d., Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė skirta įkvėpti visuomenę geriems darbams, padėti sunkumus patiriantiems žmonėms ir remti organizacijas, kurios savo didelėmis pastangomis siekia užtikrinti jų gerovę. Visi norintys paaukoti labdarai kviečiami į š. m. mugę, kuri vyks gruodžio 1 d. Vilniaus Rotušėje.

„Padėti sunkiau gyvenantiems – ne vien valstybės, bet visos visuomenės užduotis, o labdara – puiki galimybė tai lengvai įgyvendinti. Kalėdos yra gerumo metas, norisi, kad visi aplink būtų laimingi. Per penkiolika metų daugybei organizacijų išdalinta parama parodė, kaip nedidelės mūsų visų pastangos gali stipriai pagerinti gyvenimo kokybę tų žmonių, kuriems jos stinga, tad nesiruošiame sustoti ir labai skatiname prisidėti kitus“, – apie labdaros mugės nešamą naudą kalba mugės organizaciniam komitetui pirmininkaujanti Suomijos ambasadoriaus žmona Ebba Michelsson.

Pernai vykusį renginį aplankė daugiau nei 5 tūkst. žmonių. Šimtai dalyvių ir savanorių ruošia rankų darbo suvenyrus ir vaišes. Visi gaminiai siūlomi mainais už labdarą būsimiems paramos gavėjams. Visi Kalėdų mugės metu surinkti pinigai yra skiriami iš anksto numatytoms organizacijoms.

Daugiau apie mugę ir galimybę skirti paramą: https://www.iccb.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.