Nuo prekybos – prie barzdų

Vyrus ji pasitinka su peiliu rankoje, tačiau paleidžia besišypsančius ir ragina negrįžti kuo ilgiau. „Žinau daug vyrų paslapčių“, – šypsojosi barzdaskutė Jolita Vaickuvienė (39 m.), į vyrišką pasaulį atėjusi iš visai kitos profesijos.

 Jolita siekia, kad vyrai čia pasijustų išskirtiniai ir mėgautųsi laiku, skirtu sau.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Jolita siekia, kad vyrai čia pasijustų išskirtiniai ir mėgautųsi laiku, skirtu sau.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Jolita siekia, kad vyrai čia pasijustų išskirtiniai ir mėgautųsi laiku, skirtu sau.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Jolita siekia, kad vyrai čia pasijustų išskirtiniai ir mėgautųsi laiku, skirtu sau.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 4:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2020, 2:39 PM

Pusantros valandos?! Toks klausimas vis rečiau kyla barzdotų vyrų žmonoms ar draugėms prieš išlydint juos į barzdų skutimo saloną.

Čia tvyro ramybė, nėra cigarų dūmų, kaip kai kuriose barzdų gražinimo vietose.

Taip pat nėra šaldytuvo su alumi. Tik stalelis kavai ar arbatai išgerti.

Pati Jolita nevartoja alkoholio, mėgsta harmoniją, tad tai atsispindi ir jos darbo vietoje.

Formuodama barzdas ir atlikdama kitas procedūras moteris naudoja kuo natūralesnes priemones.

Jolita siekia, kad vyrai čia pasijustų išskirtiniai ir mėgautųsi laiku, skirtu sau. Kad kirpykla nekeltų streso, barzdų meistrė net palieka pertraukėles tarp klientų vizitų, kad jie nesusitiktų tarpduryje.

„Jie niekada nepabrėžia, esą aš kerpu geriausiai, tačiau sako, kad su manimi jaučiasi gerai. Tai man didžiausias komplimentas“, – prisipažino J.Vaickuvienė.

Jolita – tarsi vyrų psichologė: kartais jai tenka išklausyti, kartais – patylėti, o kartais – padiskutuoti. Bet ji niekada nepataikauja. Viskas vyksta natūraliai. Jolita siekia, kad ir klientas būtų patenkintas, ir darbas jai teiktų malonumą.

„Kai kurie jaučiasi mano svečiais, kai kurie – draugais. O aš jiems esu dėkinga, kad patiki man savo Adomo obuolį nebijodami peilio ir sugrįžta vėl“, – džiaugėsi barzdų meistrė.

Kita vertus, Jolita stengiasi, kad jos klientai grįžtų pas ją kuo rečiau. Moteris pamoko vyrus, kaip patiems pasitvarkyti ūsus, nes būtent jie greičiausiai gena atgal pas barzdaskučius.

„Eikite ne tada, kai jau veidrodis liepia, o tada, kai atsimenate, kad jau senokai buvote užsukę“, – patarė vyrams barzdų meistrė.

Moteris visuomet turi patarimų, kaip puoselėti barzdą. Geriausiai tinka natūralus aliejus – kokosų, migdolų arba alyvuogių. Juo bent kartą per savaitę vyrai turėtų įtrinti barzdą ir odą po ja. Tuomet oda nesausės, barzdos plaukai įsigers aliejaus ir taps minkštesni, sunkesni, nesipūs, nesišiauš, labiau blizgės.

Jolitos sutuoktinis irgi barzdotas. Tačiau čia būtų galima pritaikyti posakį: batsiuvys be batų.

„Galėčiau per savaitę kartą sutvarkyti, bet nepavyksta. Sakau jam: nesakyk kitiems, kad tavo žmona barzdaskutė“, – nusikvatojo moteris.

Iš Varėnos kilusi J.Vaickuvienė augina dvi dukras: 10 ir 20 metų. Nuo tada, kai prieš ketverius metus ėmėsi vyrų galvų ir barzdų, vienintelės klientės moterys – Jolitos mama ir vyresnioji dukra.

Baigusi verslo vadybos studijas J.Vaickuvienė visą dešimtmetį dirbo mažmeninės prekybos srityje, daug metų buvo parduotuvių vadove. Jolitai patinka rašyti, skaityti, tad moteris vienu metu iš smalsumo buvo pradėjusi studijuoti žurnalistiką, tačiau po kelių kursų dėl darbo mokslų atsisakė.

„Galiausiai supratau, kad rytdiena man nepažadėta, o daugiausia laiko skiriu tokiai veiklai, kuri man nepatinka. Ėmiau svarstyti: jei galiu uždirbti pinigų kitiems, galiu ir sau. Be to, noriu gyventi gyvenimą ir darbo metu.

Mus nuo mažens moko, kad būtume sveiki, kad aplinka būtų tvarkinga, bet niekas nemoko, ką daryti, kad būtume laimingi“, – tokios mintys į Jolitos galvą ėmė plūsti peržengus 30-metį, kai ji jau turėjo vieną dukrą.

J.Vaickuvienė nusprendė, kad nori išmokti amato, kuriuo galėtų užsiimti savo rankomis be kompiuterio ar kitų žmonių pagalbos. Taip ėmė ieškoti sau tinkamos veikos. Dabar moteris svarsto, kad grožio sritis galėjo patraukti, nes jos teta buvo kirpėja.

Kai Jolita pati pabandė kirpti plaukus, viskas tapo aišku.

„Nepamiršiu to jausmo, kai pirmą kartą nuvažiavau į mokymus ir paėmiau žirkles į rankas. Jį sau primenu tada, kai net ir svajonių darbas dėl neturėjimo laiko sau sukelia kančios akimirkų.

Kas tai per jausmas? Nežinau, kada pastarąjį kartą buvau dar laimingesnė! Štai toks jis. Žinoma, nelyginu to su vaikų gimimu“, – paaiškino prieš septynerius metus profesiją pakeitusi J.Vaickuvienė.

Ir dabar neaišku, kas tada vyko pirmiau: ar Jolitai sekėsi, nes labai patiko, ar jai patiko todėl, kad sekėsi.

Tik labai greit suprato, kad su vyrais dirbti kur kas paprasčiau ir smagiau, nes iš pradžių Jolita kirpo ir dažė tiek moteris, tiek vyrus.

Kai pradėjo linkti prie vyriškos auditorijos, Jolita panoro pabandyti tvarkyti barzdas. Jai buvo smalsu, ar patiks. Juk barzdos plaukų struktūra kitokia nei galvos, o kai kuriems net liesti barzdą būna nemalonu.

„O man tai pasirodė smagu. Kai matau kitą žmogų, tvarkantį barzdą, man visada kyla noras prie jo prisidėti“, – atvirai kalbėjo J.Vaickuvienė.

Moteris ėmė ieškoti Lietuvoje mokymų, kuriuose galėtų išmokti kirpti barzdas. Vilniuje jau buvo atidaryti keli pirmieji barzdų tvarkymo salonai.

Moteris ten kreipėsi ir iš vieno jų sulaukė teigiamo atsakymo.

Meistrai iš užsienio buvo sudarę mokymosi programą. Ją Jolita išėjo, gavo sertifikatą ir tapo pirma ne tik tarp moterų. Ji yra apskritai pirma sertifikuota barzdos skutimo meistrė mūsų šalyje ir tarp vyrų, ir tarp moterų. Jos sertifikato numeris – 001.

„Važiuodavome į festivalius, nemokamai tvarkydavome barzdas ir plaukus. Ten prieidavo prie manęs vyrai ir klausdavo, ką aš veikiu vyrų zonoje, esą moterims čia ne vieta.

Atšaudavau, kad Lietuva – ne musulmonų kraštas, kur moterys ir vyrai atskirti. Pas mus vyrai moterims ir plaukus dažo, makiažą padaro, tai kodėl moteris negali kirpti barzdų?“ – klausė J.Vaickuvienė.

Sutvarkiusi barzdą Jolita daro ir veido masažą. O dalis vyrų kaip tik nenorėtų būti masažuojami kito vyro.

Nors šiuo metu Lietuvoje yra keletas dešimčių barzdaskučių salonų, Jolita pastebėjo, kad nėra tvirtos barzdaskučių bendruomenės, kiekvienas meistras dirba sau ir vieni apie kitus yra tik girdėję.

Tad į klausimą, ar vyrai barzdaskučiai, kurių yra dauguma, svetingai priėmė moterį į savo pasaulį, Jolita net negalėjo atsakyti.

„Nežinau, ar jie žino apie mane. O tuos, kuriuos aš žinau, priima puikiai. Visiems užteks vietos“, – tikino J.Vaickuvienė. Kartais ji dalyvauja kolegų organizuojamuose mokymuose, taip pat pati sulaukia pasiūlymų vesti paskaitas.

Moteris yra dirbusi įvairiose kirpyklose, specializuotuose barzdaskučių salonuose, kol galiausiai suprato norinti dirbti sau. Tokioje erdvėje, kurioje nėra kur skubėti, kaip įprasta daugumoje grožio salonų. Prieš keturis mėnesius ji atidarė barzdų kirpimo ir tvarkymo saloną.

Jolita pastebėjo, kad vyrai vis daugiau dėmesio skiria išvaizdai, noriai prižiūri savo barzdą. Gatvėse ji neatsispiria pagundai įvertinti ir pačią barzdą, ir jos priežiūros kokybę. Juk barzda atspindi ir vyro padėtį visuomenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.