Didžiausias kalėdinis aštuonmetės Gabijos noras – pasveikti

Artėjant Kalėdoms bene kiekvienas vaikas svajoja apie įmantriausius, o galbūt pačius paprasčiausius žaislus, Kalėdų seneliui rašo laiškus prašydamas išpildyti norus, o aštuonmetė Gabija Vanagaitė šioms Kalėdoms trokšta tik vieno – pasveikti ir daugiau niekada nebesilankyti ligoninėse, kuriose atliekamos tokios skaudžios procedūros. Mergaitė serga itin reta ir sunkia liga, o jai gydyti būtina operacija Lietuvoje negalima.

 Gabija Vanagaitė svajoja pasveikti.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija Vanagaitė svajoja pasveikti.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija Vanagaitė su mama Gėlina.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija Vanagaitė su mama Gėlina.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Šventiškai nusiteikusi rugsėjo 1-ąją.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Šventiškai nusiteikusi rugsėjo 1-ąją.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija prie Neries.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija prie Neries.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabijos piešinys.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabijos piešinys.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija su mama.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
 Gabija su mama.<br> Asmeninio šeimos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ieva Meškauskaitė

Dec 19, 2018, 9:27 AM, atnaujinta Dec 19, 2018, 10:04 AM

Reta liga – nuo kūdikystės

Medicininių tyrimų pakitimai buvo matyti jau kūdikystėje – užsikrėtus kokiu virusu ar infekcija, Gabijos organizme stipriai sumažėdavo trombocitų. Iš pradžių didelio nerimo tai nekėlė, medikai tik rekomenduodavo stebėti pokyčius ir sakydavo, kad vaikai tokias sveikatos problemas išauga. Tačiau praėjusiais metais po vienos virusinės infekcijos stipriai nukritęs trombocitų skaičius taip ir nebepakilo.

Kaip pasakoja Gabijos mama, užpuolęs virusas net neleido įtarti, kad kažkas blogai, bet mergaitei sveikstant atsiradę pilvo diegliai bylojo, kad liga rimtesnė. Atliktų tyrimų rezultatai rodė, kad trombocitų vis dar mažai. Mergaitei buvo atliekami dar išsamesni tyrimai ir echoskopija, kuria pastebėta, kad mažosios Gabijos kepenyse atsiradusi kolateralinė kraujotaka. Medikų teigimu, tai turėjo įtakos šalutinėms ligoms. Viena jų – stemplės varikozė: dėl padidėjusio spaudimo stemplės venose atsirado gumbų, kurie gali didėti, o negydomi plyšti ir tuomet iš karto prasidėtų pavojingas gyvybei kraujavimas.

Vartų venos trombozė Gabijai buvo diagnozuota prieš metus. Nuo to laiko mergaitė nuolat privalo lankytis pas medikus, stebėti sveikatą, o svarbiausia – saugotis sutrenkimų ir bet kokio fizinio veiksmo, kuris gali pažeisti blužnį ir taip sukelti vidinį kraujavimą. Mergaitės sveikatą stebintys medikai sako, jog anksčiau ar vėliau Gabijai bus reikalinga operacija, nes liga progresuoja.

Gyvybiškai būtini tyrimai ir operacija

Kaip užsimena Gabijos mama Gėlina, itin reta liga labai klastinga, nes jokių didelių ir pastebimų požymių nėra, išskyrus vis pasikartojančias skrandžio opas, kurios nustatomos endoskopu. Taip pat itin svarbu mergaitę apsaugoti nuo fizinės veiklos, kad netyčia nesutrenktų blužnies, kuri dėl ligos išsiplėtusi ir sutrenkus lengvai gali trūkti.

„Gabijos kepenyse, pagrindinėje vartų venoje, dėl ligos atsirado trombų, todėl sutriko kepenų kraujotaka, padidėjo blužnis ir prasidėjo stemplės venų varikozė. Taip pat sumažėję trombocitų, todėl yra didžiulis savaiminio vidinio kraujavimo pavojus. Nors kepenų funkcijos kol kas nesutriko, laikui bėgant, jeigu nebus atlikta operacija, kaip teigia medikai, kepenys pavargs ir nustos dirbti. Medikų prognozės labai liūdnos – jeigu Gabija laiku ir tinkamai nebus gydoma, gresia sunki liga – kepenų cirozė, o jai atsiradus reikėtų kepenų transplantacijos“, – apie ligos prognozes pasakoja Gėlina.

Dėl šių priežasčių mergaitės sveikatos būklė gali pakibti ant plauko. Šiuo metu reikalingas itin svarbus medicininis tyrimas, kuris leistų tiksliai nustatyti esamą situaciją, ir jau būtų galima atlikti operaciją. Deja, tokio pobūdžio operacijos Lietuvoje neatliekamos, nes vartų venos tromboze Lietuvoje serga tik keletas vaikų. Chirurgiškai pašalinus ligą sukėlusią priežastį, pasitrauktų ir šalutinės ligos, viena jų – stemplės venų varikozė, po operacijos kepenų kraujotaka taptų normali, blužnis savaime sumažėtų.

Operacija Lietuvoje negalima

Šiuo metu vienintelė reali viltis pagydyti mergaitę – laiku atlikti išsamius tyrimus ir operaciją, o ji atliekama Vokietijoje, Tiubingeno universitetinėje vaikų ligoninėje. Ją Gėlinai rekomendavo kito tokia pat liga sergančio vaiko tėveliai.

Gydymą užsienyje Ligonių kasa kompensuoja tik iš dalies, todėl likusią tyrimų ir operacijos sumą susimokėti turi patys mergaitės tėvai. Preliminari reikalingo tyrimo kaina – 9000 eurų, o operacijos kaina siekia 40 tūkst. eurų. Tai negalutinės gydymo išlaidos, nes paciento priežiūra po operacijos ir tyrimai atliekami toje pačioje ligoninėje.

Kaip pasakoja mergaitės mama, šiuo metu šeima konsultuojasi su Vokietijos medikais, kurie jau išnagrinėjo Gabijos ligos istoriją ir iki šiol atliktus tyrimus ir sprendžia, kaip bus atliekami kiti būtini tyrimai bei operacija. Gabija ir jos tėveliai laukia tyrimų ir operacijos paskyrimo datų.

Kaip sako Gėlina, dukrai dar net nesakė, kad jai reikalinga itin sudėtinga operacija. Mergaitė žino tik tiek, kad greitai reikės važiuoti pas kitos šalies daktarus, kurie pagydys pilvelį, ir tada vėl galės kartu su kitais vaikais mokykloje lankyti kūno kultūros pamokas ir žaisti mėgstamus judriuosius žaidimus.

Kelionė į svečią šalį, gyvenimo išlaidos, sudėtingi tyrimai, o galiausiai ir operacija – labai brangūs, o Ligoninių kasa gali tik iš dalies kompensuoti tyrimų, chirurginio gydymo ir kitos priežiūros išlaidas. Mergaitės tėveliai įkūrė Gabijos Vanagaitės labdaros ir paramos fondą, kuriam gali aukoti visi, norintys prisidėti prie mergaitės gydymo ir padėti įvykti kalėdiniam stebuklui – Gabijos norui džiaugtis sveika vaikyste.

Gabija yra laiminga, aktyvi mergaitė, norinti lakstyti, bėgioti su bendraamžiais ir važinėti dviračiu, tačiau mergaitei uždrausta lankyti fizinio lavinimo pamokas, ji turi atsargiai elgtis lauke, nežaisti su kamuoliu, ir, kaip sako mama, privalo labai labai saugoti savo pilvuką. Nors Gabija dar nesupranta, kokia rimta liga serga, vis dėlto nuolatiniai apsilankymai ligoninėje, skausmingos procedūros ir draudimai leidžia suprasti, jog liga labai rimta, todėl Gabija nori kuo greičiau pasveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.