Sostų karus laimėjusi britų aktorė sutramdė ir mergišių muzikantą

Kai britė Sophie Turner (22 m.) buvo patvirtinta Šiaurės princesės Sansos Stark vaidmeniui, jai buvo vos trylika. Nei ji, nei „Sostų karų“ kūrėjai tuomet net neįtarė, kad kruvini susirėmimai Septyniose karalystėse užsitęs dešimt metų.

Praėjusių metų spalį britų aktorė S.Turner ir amerikiečių popmuzikantas J.Jonas susižadėjo. Jokių oficialių pareiškimų nebuvo.
Praėjusių metų spalį britų aktorė S.Turner ir amerikiečių popmuzikantas J.Jonas susižadėjo. Jokių oficialių pareiškimų nebuvo.
„Scanpix” nuotr.
„Scanpix” nuotr.
M.Williams (dešinėje) Sophie vadina ir geriausia drauge, ir seserimi. Abi pasidarė vienodas tatuiruotes – 07 08 09. Tai data, kai jos buvo patvirtintos vaidmenims.
M.Williams (dešinėje) Sophie vadina ir geriausia drauge, ir seserimi. Abi pasidarė vienodas tatuiruotes – 07 08 09. Tai data, kai jos buvo patvirtintos vaidmenims.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 9:53 AM

Kas galėjo numanyti, kad šis serialas bus sėkmingiausias televizijos istorijoje, o Sansos Stark atlikėja britė S.Turner pelnys pasaulinį pripažinimą?

Sophie visiškai pamiršo, kad mokyklos teatro meno klasėje jos laukia aktorių atrankos agentai. Smaližė po pamokų su bičiulėmis nudrožė į kavinę, čia ją ir rado dramos mokytojas.

Sophie ir anksčiau dalyvaudavo atrankose, kurias savo auklėtiniams rengdavo šis mokytojas. Bet iki tol niekada nebuvo patekusi tarp laimingųjų.

Tą vasarą agentai naršė po Didžiosios Britanijos mokyklas ieškodami dviejų jaunų herojų. HBO, JAV kabelinės televizijos kanalas, 2009-aisiais turėjo pradėti „Sostų karų“ filmavimą.

Tai buvo naujas projektas pagal amerikiečių rašytojo George’o R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“. Apie tokį autorių Sophie nebuvo girdėjusi. Užtat neseniai buvo suspindėjusi mokyklos spektaklyje „Ozo šalies burtininkas“.

Jeigu tą dieną, kai mokyklą užgriuvo „Sostų karų“ aktorių atrankos agentai, prie keksų ir pyragaičių nebūtų nuvinguriavusi ilga eilė ir į kavinę nebūtų užsukęs minėtas mokytojas, iš S.Turner rankų būtų išslydęs laimingas bilietas.

Ir Sophie, kaip dauguma jos bendraklasių, būtų studijavusi koledže, pragyvenimui papildomai užsidirbusi aludėje ir su bičiule nuomojusis kuklų butą.

Sophie gimė 1996 metų vasario 21-ąją Nortamptone (Didžioji Britanija). Bet po dvejų metų jos šeima persikėlė į Jorkšyro grafystės miestą Čestertoną.

Trejų metų Sophie lankė „Playboy Theatre Company“ teatro studiją – tokias turi kone visos Anglijos mokyklos.

Į repeticijas dukterį veždavo motina, o tėvas tuo metu prižiūrėjo vyresniuosius sūnus.

Būsimosios „Sostų karų“ žvaigždės tėvai neturėjo nieko bendra su teatru ar kinu.

Sophie motina Sally mokytojavo, tėvas Andrew Turneris dirbo bendrovėje, kuri gamino sunkvežimių platformas.

Jų duktė vos išmokusi kalbėti pareiškė, kad būtinai taps aktore ir filmuosis.

Mėgstamiausia Sophie kino juosta buvo „Titanikas“. Šį filmą žiūrėjo nesuskaičiuojamą daugybę kartų, žavėjosi ir raudojo dėl Leonardo DiCaprio herojaus žūties.

„Titaniko“ tragedijos šimtmečio proga filmas atkeliavo į ekranus 3D formatu – tokio įvykio Sophie negalėjo praleisti. Žinoma, ji ir vėl apsiverkė.

Grįždama iš kino teatro susipyko su drauge. Kai bičiulė pradėjo šnekėti apie kažką kita, Sophie pasipiktino: „Kaip tu gali galvoti apie tokius niekus?“

Tėvai ramiai ir santūriai reagavo į dukters pomėgį. Bet kai motina sužinojo, jog Sophie patvirtinta vaidmeniui „Sostų karuose“ ir jai teks išvažiuoti iš Čestertono, paskambino vyrui, kad jis tai uždraustų.

„Juk ji dar vaikas, o krūvis, sprendžiant iš visko, bus nevaikiškas!“ – sakė Sally.

Žmoną griežtai nutraukė vyras: duktė svajoja apie aktorystę, ir tai jos teisė! Priminė, kad dėl savo svajonės Sophie net atsisakė stoti į karališkąją baleto mokyklą.

„Neturime jai trukdyti“, – toks buvo A.Turnerio sprendimas.

Motina tiktai po dviejų dienų pranešė dukteriai naujieną: „Mieloji, sveikinu. Sansos vaidmuo – tavo.“

S.Turner teko mesti darbą ir būti su dukterimi per visą pasirengimo filmavimui periodą.

Nepilnamečiams aktoriams neleidžiama pasirodyti filmavimo aikštelėje be giminaičio ar kino studijos paskirto asmens.

Motinai leidus 13-metė blondinė Sophie tapo rausvaplaukė. Pamačiusi savo atvaizdą veidrodyje mergaitė iš pradžių labai nusiminė, nes toks pokytis jai nepatiko.

Serialo prodiuseriai paaiškino: vario spalva Sophie išskiria iš kitų personažų ir daro jos heroję labiau įsimintiną. Bet po kelių filmavimų S.Turner plaukai buvo taip stipriai pažeisti, kad dažyti jų jau nebebuvo galima. Ji pradėjo filmuotis su peruku.

Perspektyva netekti plaukų – toli gražu ne vienintelis išbandymas, kurį filmavimo aikštelėje teko atlaikyti Sophie. Tokia buvo „Ledo ir ugnies giesmės“ autoriaus G.R.R.Martino, serialo vykdomojo prodiuserio, scenaristo ir redaktoriaus, valia.

Turneriai, pritarę dukters dalyvavimui „Sostų karuose“, net neįtarė, kad per daugelį karų, vykusių tarp Septynių karalysčių, jų Sophie teks apsilankyti Šiaurės Airijoje, Maroke, Ispanijoje, Maltoje, Kroatijoje, Islandijoje.

Tėvai nenumanė, kad per nuožmius karus liesis marios netikro kraujo, jų Sophie herojės tėvui bus nukirsta galva, motinai – perrėžta gerklė.

Ir galiausiai jų dukters personažė neteks namų ir patirs siaubingas patyčias.

Viso to nežinojo ir debiutantė S.Turner.

Nepaisant didžiulio G.R.R.Martino romanų populiarumo, su juo niekas iš seriale vaidinusių aktorių nebuvo pažįstamas. Net po keleto metų kai kurie prisipažino, kad nebuvo skaitę nė vieno šio ciklo kūrinio. Atsirado aktorių, kuriems G.R.R.Martino romanai buvo pernelyg stori.

Sąmoningesni, kai buvo patvirtinti vaidmenims, pradėjo skaityti „Ledo ir ugnies giesmę“. Bet ne visi stengėsi iš anksto sužinoti savo herojaus likimą.

Po kiekvienos serijos ir sezono „Sostų karų“ įtampa augo ir daugėjo mirčių. Skaitydama scenarijų Sophie sužinodavo, kad jos ekrano jaunikis princas Džofris žada jai kaip vestuvinę dovaną ant lėkštės patiekti brolio galvą arba privers žiūrėti į tėvo galvą, pamautą ant ieties.

Sophie nereikėjo didžiulių pastangų, kad įsijaustų į vaidmenį ir perteiktų savo herojės Sansos emocinę būseną. Ir tai, kad šalia jaunosios aktorės visą laiką buvo motina, gelbėjo ją nuo nervinio sukrėtimo.

Padėjo ir jautrus, rūpestingas visos kūrybinės „Sostų karų“ grupės elgesys.

Penktą sezoną S.Turner turėjo suvaidinti psichologiniu požiūriu sunkią sceną: vestuvių naktį ją prievartauja visuomenės gyvenimo normų nepaisantis baisiausias romanų ciklo personažas sadistas Ramsis Boltonas.

Šios linijos G.R.R.Martino romane nėra, ir scenarijaus autorius labai išgyveno dėl Sophie. Jis pusę dienos sėdėjo rankomis susiėmęs galvą ir kaip užsuktas nuolat kartojo: „Atleisk man! Atleisk!“

Ir kaip tyčia būtent tą dieną A.Turneris nusprendė aplankyti žmoną ir dukterį – iš pat ryto atsirado jų viešbutyje.

„Dieve mano, na, ir kam atskridai? Tokia siaubinga diena!“ – vienu balsu kartojo Sally ir Sophie. A.Turneris ilgai negalėjo suprasti, kas vyksta, ir jautėsi sutrikęs.

Bet jo žmona ir duktė neturėjo teisės atskleisti filmavimo detalių. Jos negalėjo paaiškinti, kad šią filmavimo dieną Ramsis nuplėš Sansos garbę. Jai reikia susikaupti ir įsijausti į šią sceną.

Lordo Boltono vaidmens atlikėjas Iwanas Rheonas priklausė tiems serialo aktoriams, kurie nebuvo skaitę „Ledo ir ugnies giesmės“ ir miglotai įsivaizdavo savo herojaus likimą.

Vėliau jis prisipažino Sophie, kad filmuotis šioje scenoje jam irgi nebuvo lengva, išvakarėse visą naktį nesudėjęs bluosto.

Kiek mažiau I.Rheonas jaudinosi dėl savo herojaus mirties. Po daugelio gyvenimo išbandymų Sansa nekenčiamą vyrą nuteisia mirties bausme – sušeria šunims, nes jis taip elgėsi su nelaimingais belaisviais.

Aktorius I.Rheonas nuoširdžiai manė, kad jo herojus gavo, ko nusipelnė. Nors vėliau prisipažino, kad jam būtų buvę garbingiau mirti kitaip, pavyzdžiui, nuo ugnimi spjaudančio drakono.

S.Turner viename interviu atskleidė, kad iki šiol su šypsena prisimena šį epizodą. Jos motina, prisižiūrėjusi atvirų scenų, kurių seriale – į valias, per 16-ąjį dukters gimtadienį prabilo „suaugusiųjų“ tema.

Sophie dėmesingai jos išklausė: juk negalėjo prisipažinti, kad per trejus darbo seriale metus žino „apie tai“. Juk seksas – neatskiriama žiauraus Septynių karalysčių pasaulio dalis, kaip valdžia ir kraujas.

Filmavimo aikštelėje S.Turner aplankydavo vyresnieji broliai, ir jų apsilankymai jai visada buvo miela staigmena. Su jais ji labai artima.

Prie giminaičių Sophie priskiria ir serialo kolegas. Tarp jų ir aktorių Kitą Haringtoną – Džoną Snou, kuris dar iki „Sostų karų“ filmavimo pradžios perskaitė beveik visą romanų ciklą.

Per devynerius „Sostų karų“ kūrimo metus jis padarė karjerą – nuo nesantuokinio Sansos tėvo iki Šiaurės karaliaus. S.Turner vadina K.Haringtoną pakaitiniu broliu.

Maisie Williams (21 m.), ekrano „seserį“, Sophie vadina ne tik geriausia drauge, bet ir seserimi. Abi pasidarė vienodas tatuiruotes – 07 08 09. Tai data, kai Maisie ir Sophie buvo patvirtintos vaidmenims „Sostų karuose“.

Pirmą kartą susitikusios per serialo aktorių atranką Londone iškart viena kitai pajuto simpatiją. Grįžusios namo, nors nesitarė, savo tėvams pareiškė: „Noriu, kad ši mergaitė gautų vaidmenį!“ Likimas buvo palankus abiem.

Nė vienas „Sostų karų“ aktorius iki paskutinio momento nežinojo, ar jo personažas išliks gyvas kitą sezoną. Atlikėjai ne visada žinojo, kada planuojamas filmavimas, grafiką gaudavo paskutiniu momentu. Ir nė kiek nesistebėdavo, jei būdavo nukrypstama nuo jo.

Kartais būdavo specialiai keičiamas projekto pavadinimas. Vienas jų – „Angelų veidas“. Tam, kad atvykus į filmavimo vietą niekas nesuprastų, jog bus kuriami „Sostų karai“.

Visi svečiai, patenkantys į filmavimo aikštelę, pasirašydavo „tylėjimo įžadus“. Jų telefonai būdavo patvarkomi taip, kad jais nebūtų galima filmuoti.

S.Turner prisipažino, kad ir jai buvo sunku nuolat paklusti taisyklėms, nes ji mėgsta pakalbėti. Bet nė vienos baisios paslapties nėra išdavusi.

Aktoriai iš pradžių gaudavo „neteisingus“ scenarijus: jų herojai buvo nužudomi, o po poros savaičių paaiškėdavo, kad jie dar pakovos. Būdavo ir priešingai.

Juokas juokais, bet prieš kiekvieną „Sostų karų“ sezoną tikrai tekdavo su kuo nors atsisveikinti. Ir aktoriai surengdavo dėl „mirties“ pasitraukusio herojaus palydas.

Kadangi mirčių „Sostų karuose“ vis daugėjo, pasisėdėjimų restoranuose dažnėjo. Ir tai tapo kone kasdiene tradicija. Aktoriai juokaudavo, ar tokiems atsisveikinimams pakaks honoraro.

Dauguma su populiariuoju projektu atsisveikindavo apgailestaudami ir tik kai kurie – su palengvėjimu.

Per septintąjį sezoną Dubline aktoriai, nujausdami, kad finalas arti, dažniau rinkdavosi pamėgtoje airiškoje aludėje, žaidė biliardą.

Aplink būriuodavosi susižavėję lankytojai, staiga pamatę savo pamėgtus herojus iš arti.

Ir kai baigėsi paskutinio sagos epizodo, kuris pasirodys 2019-aisiais, filmavimas, tarp „gyvųjų“ likę aktoriai nesurengė atsisveikinimo vakarėlio.

Jie ištarė vienas kitam: „Iki pasimatymo.“

Laukia premjera, iškilmingi renginiai ir ceremonija. Nors kova dėl Geležinio sosto baigta, aktoriai planuoja ir toliau bendrauti, kartu vykti į teatro ir roko muzikos festivalius.

S.Turner gyvenime įvyko malonių pokyčių – ji turi sužadėtinį. Kol kas anksti spėlioti, ar pora nužengs iki altoriaus.

Amerikiečių popmuzikantas Joe Jonas (29 m.) – garsus donžuanas. Jo pergalių sąraše – atlikėjos Taylor Swift, Demi Lovato, supermodelis Gigi Hadid.

S.Turner, regis, nebaugina audringa jo praeitis. Jaunosios aktorės meilės pergalių sąrašas labai kuklus: paaugliškas susižavėjimas Justinu Bieberiu ir trumpalaikis romanas su muzikantu Jamesu McVey.

Pirmą kartą J.Jonas ir S.Turner buvo pastebėti prieš dvejus metus spalį Roterdame. Po koncerto jis nė per žingsnį nesitraukė nuo Sophie.

Įsimylėjėliai nuolat glėbesčiavosi ir bučiavosi.

Kiek vėliau S.Turner įkėlė į instagramą pirmąją savo išrinktojo nuotrauką iš išvykos jachta Majamyje.

Įsimylėjėliai supažindino su savo tėvais.

Sally ir Andrew Turneriai surengė susitikimą su dukters draugu vienoje Londono aludžių.

Su Joe tėvais Sophie susipažino kalnų slidinėjimo kurorte.

Kad jaunieji ketina gyventi kartu, byloja jų sprendimas turėti šunį. Sophie ir Joe pasiėmė iš prieglaudos haskių veislės augintinį.

Porelė turi puikų humoro jausmą: šunį pavadino Porky Basquiat. Porky – Sophie dievinamos kiaulienos dešrelės. Antrasis vardas – Joe mylimo dailininko Jeano Michelio Basquiat garbei.

Po septynių mėnesių haskių šuneliui „gimė broliukas“ – Valdo Picasso Johnas. Beje, abu keturkojai turi savo paskyras socialiniuose tinkluose.

Praėjusių metų spalį S.Turner ir J.Jonas susižadėjo. Jokių oficialių pareiškimų nebuvo. Tik nuotrauka ir įrašas instagrame. Sophie ranka su žiedu ant Joe rankos ir „Aš pasakiau „taip“.

Toks pat vaizdelis – J.Jono paskyroje su užrašu: „Ji pasakė „taip“.“

Įsimylėjėliai negali dažnai matytis: Sophie filmuojasi, be kita ko, ir reklaminėse juostose. Joe – turnė ir koncertai įvairiuose pasaulio kampeliuose.

Tad netruko pasklisti gandai apie jų santykių problemas.

Neva nuolatiniai išsiskyrimai niekam neduoda naudos ir šios sužadėtuvės veikiausiai bus nutrauktos.

Rugsėjį paparacai užtiko porą Niujorke, kur jie stebėjo JAV atvirąjį teniso čempionatą. Abu buvo per visus susitikimus – taip paneigdami visus gandus.

Vieną dieną Sophie nusprendė pasišaipyti iš smalsuolių: po suknele pakišo pagalvę. Žiūrėkite: aš jau laukiuosi!

Reikėjo matyti, kokia buvo aplinkinių reakcija! S.Turner liko patenkinta padarytu įspūdžiu ir VIP ložėje ištraukė pagalvę iš po suknelės.

Bet ir po šios scenos gerą mėnesį sklandė žinia apie S.Turner nėštumą.

Nuo to laiko, kai pora paskelbė apie sužadėtuves, jų gerbėjai nerimsta: kada gi vestuvės?

Sophie tikina, jog jai malonu būti sužadėtine ir jausti, kad sutiko žmogų, su kuriuo nori susieti savo gyvenimą.

Jos draugė M.Williams interviu prasitarė, kad Sophie pasiūlė jai būti pamerge.

Devynerius metus filmuodamasi viename, nors ir itin populiariame projekte S.Turner išgyveno, ar amžiams neliks Sansa Stark – vieno vaidmens aktore.

Bet nerimas pasirodė nepagrįstas: režisierių pasiūlymų jai netrūksta.

S.Turner nėra kol kas tikra, kad būtent kinas yra tas visam gyvenimui pasirinktas kelias, apie kurį svajojo vaikystėje.

Aktorė mano, kad gali pasukti ir į psichiatrijos studijas universitete.

Ji nesuka galvos dėl to, kad mokyklos baigimo pažymėjime balai nėra aukšti. Nieko keista: pirmuosius du serialo sezonus Sophie mokėsi su pertraukomis. Paskui – su dėstytoju, kurį jai priskyrė kino studija.

Bet svarbiausia, kad S.Turner geba pasiekti užsibrėžtą tikslą.

Dabar ji mažai primena tą nedrąsią 13-metę, kuri pirmą kartą pasirodė filmavimo aikštelėje.

Didžiulis populiarumas nepavertė S.Turner kaprizinga, išpaikusia panele, manančia, kad po Sansos Stark vaidmens visas pasaulis – jai po kojomis.

Ji mėgsta pasišaipyti iš holivudiškų „Sostų karų“.

„Ateinu į aktorių atranką. Visi puola prie manęs su šūksniais: „Aš taip jus myliu“, o paskui paaiškėja, kad netgi neprisimena, kur filmavausi ir ką vaidinau“, – tvirtino S.Turner.

Ši aktorė supranta: savo gebėjimus būtina įrodinėti nuolat.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.