Anglijos karalienės sesers „žygdarbiai“ rūmams nedaro garbės

Vos tik Didžiosios Britanijos princas Harry (34 m.) susižadėjo su amerikiete aktore Meghan Markle (37 m.), pastaroji pradėta stebėti tarsi pro didinamąjį stiklą, aptarinėtas kiekvienas konservatyviai karališkajai šeimai nebūdingas jos žingsnis.

8 metus truko princesės Margaret romanas su jaunesniu sodininku R.Llewellynu.<br>„Scanpix” nuotr.
8 metus truko princesės Margaret romanas su jaunesniu sodininku R.Llewellynu.<br>„Scanpix” nuotr.
Margaret skaudžiai reaguodavo į vyro neištikimybę, bet ir ji nebuvo šventa.<br>„Scanpix” nuotr.
Margaret skaudžiai reaguodavo į vyro neištikimybę, bet ir ji nebuvo šventa.<br>„Scanpix” nuotr.
1960-aisiais vykusi princesės Margaret santuokos su fotografu A.Armstrongu-Jonesu ceremonija buvo pirmoji, kurią transliavo Didžiosios Britanijos televizija.<br>„Scanpix” nuotr.
1960-aisiais vykusi princesės Margaret santuokos su fotografu A.Armstrongu-Jonesu ceremonija buvo pirmoji, kurią transliavo Didžiosios Britanijos televizija.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-22 09:57

Tapusi Sasekso kunigaikštiene būsimoji mama iš karto pelnė ir kitą titulą – monarchijos taisyklių laužytojos. Tačiau Meghan – tikrai ne vienintelė maištinga siela karališkojoje šeimoje.

Turbūt bene geriausiai maištininkę princesę Margaret (1930–2002) prisimena jos ketveriais metais vyresnė sesuo Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (92 m.).

Įnoringu būdu ir aistra žemiškiems malonumams garsėjusi vienintelė karalienės sesuo Margaret laužė visas įmanomas taisykles ir gyvenimo būdu šiurpino ne tik artimuosius, bet ir konservatyvius karalystės gyventojus.

Neseniai pasirodžiusiame dokumentiniame filme atskleista, kad audringo ir prabangaus gyvenimo nevengusi princesė Margaret praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje su buvusiu vyru žymiu fotografu Antony Armstrongu-Jonesu, geriau žinomu kaip lordas Snowdonas (1930–2017), žiūrėdavo erotinius filmus. Kompaniją karališkosios šeimos atstovams palaikydavo ir kitos įžymybės.

Šiame filme akcentuojamas praėjusio amžiaus septintasis dešimtmetis, kai Vakarų pasaulyje kilo kultūrinė ir seksualinė revoliucija, o princesė Margaret buvo tikra aukštuomenės numylėtinė. Daug dėmesio dokumentiniame filme skiriama velionės princesės ir lordo pirmiesiems santuokos metams.

Beje, lordui Snowdonui princesė Margaret pasipiršo pati. Tai įvyko po to, kai nutrūko jos vienas ryškiausių ir skandalingiausių romanų su šešiolika metų vyresniu karininku Peteriu Townsendu.

Princesė ketino ištekėti už mylimojo, tačiau pasipriešino visa karalystė – motina, Anglikonų bažnyčia ir Parlamentas. Peteris buvo neseniai išsiskyręs ir jau turėjo vaikų, o tai tais laikais buvo visiškai nepriimtina.

Margaret teko rinktis tarp vestuvių ir titulo.

Ji pasirinko pastarąjį, tačiau, vos išgirdusi apie mylimojo sužadėtuves su jauna belge, pati pasipiršo vienam iš didelio būrio savo gerbėjų – iš pasiturinčių anglų šeimos kilusiam fotografui A.Armstrongui-Jonesui.

Trisdešimtmetės princesės santuoka buvo pirmoji, kurią transliavo televizija.

Transliacija sulaukė daugybės dėmesio, tačiau netrūko ir pasipiktinusiųjų – jaunikis buvo nekilmingas.

To, beje, nevengdavo pabrėžti ir pati Margaret. Pavyzdžiui, reikalaudavo, kad nekilmingas sutuoktinis eitų per kelis žingsnius atsilikęs nuo jos – karališkojo kraujo atstovės.

Tačiau pirmaisiais santuokos metais pora mokėjo džiaugtis gyvenimu ir vienas kitu. Juodu praleisdavo daug laiko bendraudami su karalystės menininkais ir garsenybėmis. Kaip tik tuo metu jie susipažino ir su teatro kritiku ir rašytoju Kennethu Tynanu (1927–1980).

Dokumentiniame filme skaitomos K.Tynano dienoraščio ištraukos, kuriose jis aprašė vakarienę su karališkosios šeimos atstovais ir papasakojo, kaip princesė su kompanija žiūrėjo avangardinius eksperimentinius filmus, kuriuose nestigo nuogybės ir erotikos.

Vienas tokių filmų – prancūzų režisieriaus ir rašytojo Jeano Genet filmas apie du įsimylėjusius nuteistuosius. Filme nemažai homoseksualią meilę demonstruojančių vaizdų.

Dokumentiniame filme pasakojama ir apie tai, kaip sutuoktinių idilė pradėjo irti. Lordas Snowdonas būdavo paskendęs darbuose ir meilužių glėbyje. Nors princesė skaudžiai reaguodavo į sutuoktinio neištikimybę, ir pati nebuvo šventa.

Margaret daug laiko leisdavo savo viloje Karibų saloje. Čia nestigo audringų paplūdimio vakarėlių su tokiomis roko legendomis kaip Mickas Jaggeris (75 m.).

Dokumentiniame filme minimas ir saloje užsimezgęs 8 metus trukęs skandalingas romanas su 17 metų jaunesniu sodininku Roddy Llewellynu.

Romanas netrukus tapo viešas, ir žiniasklaidos spėlionės dėl žlungančios princesės Margaret ir lordo Snowdono santuokos pasitvirtino.

Dviejų vaikų susilaukusi pora po 18 santuokos metų oficialiai išsiskyrė 1978-aisiais. Vėliau lordas Snowdonas sukūrė antrą šeimą ir niekada neneigė, kad buvo biseksualus. Jo biografijoje minimi romanai ne tiktai su moterimis, bet ir su vyrais.

Beje, ir princesės biografai skleidžia abejones dėl princesės Margaret seksualinės orientacijos. Manoma, kad ne kartą karališkosios šeimos juodąja avimi pavadinta Margaret jaunystėje buvo užmezgusi romaną su geriausia savo drauge.

Pasak biografų, itin slaptas aistringas romanas su turtuole iš Amerikos Sharman Douglas (1928–1996) galėjo trukti dvejus metus.

Neseniai sukurta dokumentinė juosta – ne pirmoji apie princesę Margaret. Beveik prieš penkiolika metų nufilmuota televizijos drama Didžiojoje Britanijoje sukėlė tikrą pasipiktinimo audrą dėl scenų, kuriose princesė Margaret užsiima oraliniu seksu, bučiuoja moterį ir viename vakarėlyje Londone rūko „žole“ vadinamą marihuaną.

Jungtinės Karalystės karališkoji šeima, norėdama užkirsti kelią filmo transliavimui arba bent jau priversti iškirpti kai kurias scenas, svarstė galimybę imtis teisinių žingsnių prieš filmo kūrėjus.

Tačiau vis dėlto to nepadarė tarsi patvirtindama, kad nuo teisybės toli nenuklysta.

Parengė Toma Aleksėjūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.