Aurelijus Veryga dėl šeimos kas vasarą nuvairuoja tūkstančius kilometrų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga (42 m.) su žmona gydytoja onkologe Rasa (41 m.) ir trimis vaikais atostogas renkasi pagal šeimos poreikius, todėl jau žiemą pradeda laukti vasaros, kai kemperiu patrauks iš Lietuvos į Kroatiją. Kuo toks keliavimo būdas, atrodytų, nepigus ir varginantis, patrauklus?

Pakeliui į Kroatiją galima leistis į žygį Slovakijos kalnuose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Pakeliui į Kroatiją galima leistis į žygį Slovakijos kalnuose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Veryga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Veryga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Į Kroatiją vykstama dviem kemperiais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Į Kroatiją vykstama dviem kemperiais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
A.Verygai buvo įdomu išbandyti atrakcionus, suteikiančius adrenalino.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
A.Verygai buvo įdomu išbandyti atrakcionus, suteikiančius adrenalino.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
A.Veryga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
A.Veryga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Nedideliame kempinge galima romantiškai leisti laiką prie jūros – grožėtis saulėlydžiu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Nedideliame kempinge galima romantiškai leisti laiką prie jūros – grožėtis saulėlydžiu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
„Už pirmo kalno pasirodo žydra jūra, salos, lagūnos, miesteliai. Jau vien dėl vaizdo verta nuvažiuoti į Kroatiją“, – tvirtino vasaros atostogų vėl laukiantis sveikatos apsaugos ministras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Už pirmo kalno pasirodo žydra jūra, salos, lagūnos, miesteliai. Jau vien dėl vaizdo verta nuvažiuoti į Kroatiją“, – tvirtino vasaros atostogų vėl laukiantis sveikatos apsaugos ministras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Ministrui A.Verygai didelį įspūdį paliko Plitvicos ežerų nacionalinis parkas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Ministrui A.Verygai didelį įspūdį paliko Plitvicos ežerų nacionalinis parkas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-02-04 14:21

Medikų šeima, turinti mokyklinio amžiaus sūnų ir dvi dukras, neįsivaizduoja vasaros atostogų be jūros. Tad jau kelis kartus A.Veryga su žmona ir atžalomis keliavo kemperiu į lietuvių pamėgtą Kroatiją.

Nors neretai tautiečiai Kroatiją pasiekia turistiniais autobusais, Jonavos rajone gyvenanti ministro šeima įpratusi į šią šalį vykti individualiai – pirmąkart keliavo savo automobiliu, o po to nuomodavosi kemperį.

A.Verygai ir jo artimiesiems kelionė kemperiu, nors ir trunka ilgiau, patrauklesnė negu skrydis lėktuvu ar važiavimas turistiniu autobusu. Kodėl? Pirmiausia, keliaudamas individualiai gali pagal savo poreikius parengti maršrutą ir pasirinkti objektus, kuriuos nori pamatyti vykdamas pakeliui į Kroatiją. Antra, nors ne taip greitai pasieksi Adrijos jūros paplūdimį, kaip nuskristum lėktuvu ar nuvyktum autobusu su turistų grupe, pamatysi daugiau šalių. Trečia, kemperis tampa tarsi keliaujančiais namais, kuriuose ruoši valgį, miegi, prausiesi, o kitais būdais nuvykęs į kurortą turėsi naudotis viešbučio paslaugomis.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras keliavimą kemperiu renkasi dėl to, kad jam patinka vairuoti. „Kadangi mėgstu vairuoti, mūsų šeimos kelionės dažniausiai būna ratuotos“, – patikino A.Veryga.

Vaikams jūra – šventa, todėl tėvai kasmet su atžalomis keliauja prie jūros – savo mašina šeima vyko į lietuvišką ir latvišką pajūrį, o kemperiu – į kroatišką.

Įprastai Verygos keliauja su draugų šeima. Į Kroatiją išvykstama dviem kemperiais, todėl taip keliauti ne tik saugu, bet ir smagu. Juk keliaudami prie jūros vaikai turi draugų, su jais būna linksma leisti atostogas.

Prieš kelionę abi šeimos susėda ir susiplanuoja maršrutą – nesinaudoja ten buvusių keliautojų patarimais.

„Atostogas stengiamės susidėlioti taip, kad kiekvienam kliūtų tai, ko norime. Vaikams svarbu maudynės ir nardymas, todėl jie būtinai pasiima akvalangus, kad galėtų pasigrožėti Adrijos jūros ežiais, žuvimis, įsideda ir badmintono raketes, kad paplūdimyje galėtų pasportuoti.

Man poilsis po intensyvių darbų turi būti toks, kad galėčiau truputį pajudėti ir bent kelias dienas praleisti ramiai – paskaityti knygą. Vasarai visada išsirenku kelias knygas, nes nelabai turiu kada skaityti, kai dirbu. Žmona per atostogas prie jūros taip pat mėgsta skaityti“, – kaip šeimos nariai derina pomėgius per atostogas, pasakojo ministras.

Kemperį A.Veryga visuomet išsinuomoja likus trims mėnesiams iki atostogų, nes vasarą ši transporto priemonė turi nemažą paklausą, tad susiruošęs paskutinėmis dienomis keliauti tokiu būdu gali ir nieko nerasti.

Praėjusių metų vasarą ministras kemperį penkiems asmenims išsinuomojo už 120 eurų parai.

Nemažai papildomų išlaidų atsiėjo degalai, įsikūrimo kempinge mokesčiai.

Jeigu A.Verygos šeima nebe pirmą kartą keliauja kemperiu, ar nevertėtų įsigyti tokio namuko ant ratų? Keliautojas abejoja, ar verta, nes kemperiu naudojasi tik vasarą apie porą savaičių, o kitu metu jis nereikalingas. Jeigu įsigytų tokią transporto priemonę, ją išlaikyti – apdrausti, prižiūrėti – reikėtų ištisus metus.

Todėl verčiau kemperį nuomotis tam laikui, kai vyksti atostogų. O gal laikui bėgant šeimos atostogų maršrutai ir keliavimo būdas pasikeis, todėl ir kemperio nebereikės.

Pakeliui iki Kroatijos Verygos susiplanuoja, kur sustoti ir ką įdomaus pamatyti. Vykdama per Slovakiją šeima leidosi į žygį Tatrų kalnais.

Yra tokių vietų, kurios traukia vaikus. Kol Verygų atžalos buvo mažesnės, Vokietijoje su tėvais aplankydavo legolendą. Tačiau ne kartą jame buvę vaikai vis nori sugrįžti į šį žaislų miestelį.

Ten įdomu ir suaugusiesiems, nes kasmet lego karalystėje kas nors pasikeičia, atsiranda naujų statinių, atrakcionų.

Lietuvių šeima Vokietijoje lankėsi ir zoologijos parkuose, kuriuose gyvūnai gyvena laisvėje. O Lenkijoje sutuoktiniai su atžalomis nepraleido progos užsukti į Veličkos druskos kasyklą. Pačioje Kroatijoje lietuviams didelį įspūdį paliko Plitvicos ežerų nacionalinis parkas.

„Nuvairuoti tokį kelią nesustojus būtų neįmanoma, vis tiek būtina sustoti pernakvoti ir pailsėti. Todėl ir pakeliui prie Adrijos jūros nemažai kartų sustojame kempinguose. Lenkijoje ir Vokietijoje galima surasti gražių vietų prie vandens telkinių ir išsimaudyti“, – tvirtino ministras, į vieną pusę kemperiu sukariantis daugiau nei du tūkstančius kilometrų.

A.Veryga pastebėjo, kad kuo toliau, tuo mažiau pavargsta ilgai vairuodamas. Kodėl?

„Vairavimas man dabar yra savotiškas būdas atsiriboti nuo darbo – juk vairuodamas turi susikaupti. Be to, prieš kelionę prisirenku muzikos, kuri man patinka, ir klausausi važiuodamas, taip pailsiu. Todėl mažiau jaučiu nuovargį, mažiau ir mane migdo vairuojant“, – tikino klasikinę ir šiuolaikinę muziką mėgstantis sveikatos apsaugos ministras, kurio niekas nepavaduoja per atostogas prie kemperio vairo.

Nors ministro žmona turi vairavimo patirties, jai būtų per sunku suvaldyti nemažą transporto priemonę, primenančią krovinį autobusiuką.

Tad A.Veryga prie vairo praleidžia visą kelionės laiką. Nuvykusi į Kroatiją Verygų šeima nesuka populiarių kurortų link, o ieško nedidelių kempingų.

„Esame išsirinkę tokią vietą, kurioje buvome tris ar keturis kartus. Tai – mažas šeiminis kempingas ant jūros kranto. Atvyksti, pasistatai kemperį, išsiskleidi stogą ir gali būti visai šalia jūros – sėdėti, gerti kavą, maudytis ir stebėti, kaip kyla ar leidžiasi saulė“, – romantiškomis atostogų nuotaikomis dalijosi A.Veryga, Kroatijoje paprastai su šeima apsilankantis turistinio sezono įkarštyje – rugpjūtį.

Sveikatos apsaugos ministrui su šeima yra tekę apsistoti ir erdvesniame kempinge, bet ten naktį buvo triukšminga ir daugiau nebesinorėjo pasilikti.

„Tai buvo pirma mūsų kelionė į Kroatiją – sustojome mažame kempinge, pabuvome porą dienų ir nusprendėme, kad reikia pavažiuoti kur nors kitur, nes kempingų ten daug.

Nuvykome į labai didelį kempingą, kur stovėjo tūkstančiai namelių, buvo daug žmonių. Bet po vienos nakties išvykome, nes ten turistai susirenka švęsti – veikia barai, visą naktį trunka šokiai. Ten renkasi daugiau jaunimo, todėl labai greitai iš ten išvažiavome“, – pasakojo A.Veryga, kodėl šeima grįžo į ramų kempingą.

Kemperis – tarsi namukas su patogumais ant ratų. Ar į ilgoką kelionę juo reikėtų pasiimti daug daiktų?

Keliavimas kemperiu tuo ir išskirtinis, kad viską vežiesi su savimi. Jame yra virtuvė, tualetas, lovos, stalas, kėdės, todėl ministro žmona įprastai ruošia valgį, vaikai atsakingi už tvarką.

Tad kemperyje laukia miegas savo pataluose, šiltas naminis maistas, gali nusiprausti, pasikeisti drabužius.

„Maudytis sustojame kempinguose, net į tualetą galime užsukti degalinėje, nes vis vien reikia piltis degalų. Nors kemperyje yra patogumai, prisikrauti labai daug daiktų ar maisto atsargų neverta. Maisto produktų prieš kelionę šiek tiek nusiperkame ir vežamės, tai būna kruopos, makaronai, ką tik prinokusios daržovės, obuoliai ar kriaušės. Neverta maisto vežtis daug, nes ir pakeliui galima sustoti ir ko nors paragauti“, – patarė pašnekovas.

Jau nemažą vairavimo patirtį įgijęs A.Veryga pastebėjo, kad kiekvienoje Europos šalyje eismas turi ir išskirtinių bruožų.

„Vokietija žinoma dėl plačių ir patogių greitkelių, todėl per dieną galima įveikti didelį atstumą. Anksčiau Lenkija buvo sudėtinga šalis ją kirsti, todėl važiuodavome naktį, kai nėra didelio eismo. Dabar keliai Lenkijoje itin pagerėjo, važiavimas daug patogesnis, todėl paprastai išvažiuojame anksti rytą, kad įveiktume ilgesnį kelią“, – patirtimi dalijosi vyras.

O Kroatijoje keliukai privažiavus prie jūros siauri, vingiuoti, ant uolų krašto. Ir vaizdas atsiveria fantastiškas!

„Prie jūros taip smagu paganyti akis. Vaikai tik ir laukia to vaizdo, nes tai reiškia, kad atvykome ilgai lauktų atostogų.

Už pirmo kalno pasimato žydra jūra, salos, lagūnos, miesteliai. Jau vien dėl vaizdo verta nuvažiuoti į Kroatiją“, – tvirtino vasaros atostogų vėl laukiantis sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.