Buvęs mylimasis tauragiškės gyvenimą pavertė pragaru: moteris bijo dėl vaikų

Apie Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbą pastaruoju metu straipsnių netrūksta. Žmonės piktinasi vykstančiais patikrinimais, garsiai nuskambančiais vaikų paėmimais. Netrūksta ir įsibaiminusių dėl savo pačių likimo.

 Kartais buvę mylimieji po skyrybų tampa labai kerštingi.<br> 123rf ir M.Mikutytės nutor. 
 Kartais buvę mylimieji po skyrybų tampa labai kerštingi.<br> 123rf ir M.Mikutytės nutor. 
Tauragės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja tikina, kad specialistai dirba vaikų labui.<br> M.Mikutytės nutor. 
Tauragės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja tikina, kad specialistai dirba vaikų labui.<br> M.Mikutytės nutor. 
Daugiau nuotraukų (2)

Morta Mikutytė, Tauragės kurjeris

May 1, 2019, 3:10 PM, atnaujinta Nov 25, 2019, 9:16 AM

Vardo viešinti nenorėjusi tauragiškė pasakojo patekusi į savo buvusio sugyventinio pinkles. Būtent po jo skundų dviejų vaikų mama susidūrė su šios tarnybos specialistais.

Tauragiškė (vardas redakcijai žinomas), atėjusi į „Tauragės kurjerio“ redakciją, pažėrė krūvą dokumentų ant stalo ir pradėjo pasakoti savo įspūdžius po pirmo susitikimo su Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistais.

– Ar aš panaši į asocialią? Esu dirbanti, alga ne minimali. Auginu du vaikus. Mažiausios mergaitės tėtis mane terorizuoja.

Kai darbe pasiėmiau man priklausantį mamadienį, jis iš niekur nieko apsireiškė ir pareikalavo duoti jam dukrą. Pasakiau, kad aš pati turiu specialiai dėl vaikų pasiėmusi laisvadienį, kurio paprašyti darbe turėjau kone prieš mėnesį, ir vaiko neduosiu, jis nuėjo į vaiko teises ir ten pripasakojo, kad draudžiu bendrauti su vaiku.

Nors niekada nedraudžiau ir galiu net žinutes parodyti, kai jam rašiau apie renginius darželyje. Leidžiu su vaiku bendrauti telefonu, – kalbėjo tauragiškė.

Moters teigimu, tą pačią dieną su buvusiu sugyventiniu jai teko susitikti Tauragės vaiko teisių apsaugos skyriuje. Ten specialistės kalbėjusios mandagiai, tačiau vedėja Birutė Sragauskienė esą akivaizdžiai stojusi vyro pusėn.

– Man neramu. Vaiką ugdymo įstaigoje palieku su baime. Šitiek istorijų prisiskaičius spaudoje. Dabar rašau su advokato pagalba raštus į ministerijas, į vaiko teises Vilniuje. Siekiu apginti savo gerą vardą. Juk man net atvejo vadybininkas buvo paskirtas. Po išsiuntinėtų raštų mane vėl pasikvietė į tarnybą ir tada specialistės atsiprašė, o vedėja nė akių nepakėlė, – emocijų neslėpė viena du vaikus auginanti mama.

Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja B.Sragauskienė dėl moters išsakytų skundų atsakė trumpai: tėvų pareigų išaiškinimas, mėginimas padėti suprasti vaiko situaciją neturėtų būti traktuojamas kaip asmens žeminimas. Vedėja patvirtino, kad dėl skyriaus veiksmų gauta ir daugiau skundų.

 

„Nelygu, kaip žiūrėsime į skundą – iš skyriaus specialisto pusės tai darbas, kai gaunamas pranešimas apie galimą vaiko teisių pažeidimą, iš asmens pusės – tai manymas, kad Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai bando trukdyti gyventi taip, kaip žmogus nori.

Skyriaus specialistas labai dažnai, atvykęs pagal gautą pranešimą dėl galimo vaiko teisių pažeidimo, pakliūva į konfliktą tarp dviejų besipykstančių (neblaivių) agresyviai nusiteikusių ir bandančių įrodyti savo tiesą asmenų.

Tokioje konflikto zonoje skyriaus specialistas turi priimti geriausią sprendimą, siekdamas apsaugoti vaiko interesus, kuriuos konfliktuojantys tėvai dažnai pamiršta. Kiekvienas gautas skundas nagrinėjamas ir pareiškėjui pateikiamas atsakymas, nurodant apsilankymo šeimoje aplinkybes, paaiškinant, kodėl buvo priimtas vienas ar kitas sprendimas.

Nuo liepos 1 d. gauti 3 skundai, išskyrus atvejus, kai tas pats asmuo kreipiasi į kelias institucijas. Vienų tyrimas baigtas, kada aplinkybės ir faktai, nurodyti pareiškėjo skunde, nepasitvirtino, kitų – dar tęsiamas“, – raštu atsakymus į žurnalistės pateiktus klausimus išdėstė B.Sragauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.