6 dukteris išauginusi senolė: „Aš dar ir da­bar ga­lė­čiau kal­nus nu­vers­ti“

Artėjant Motinos dienai, gegužės 3-iąją, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Prezidentūroje apdovanojo daugiavaikes motinas. Šiemet prezidentės ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis įteiktas 45-ioms penkis ir daugiau vaikų užauginusioms ir gerai išauklėjusioms motinoms. Šiuo ordinu apdovanota ir mūsų savivaldybės gyventoja – 86-tus metus einanti Adolfina Juzefa Ivanskienė, gyvenanti Pjaulių kaime.

  86-us metus einanti pjauliškė apdovanota už tai, kad išaugino ir gerai išauklėjo 6 dukteris. <br> R.Dačkaus (lrp.lt) nuotr.
  86-us metus einanti pjauliškė apdovanota už tai, kad išaugino ir gerai išauklėjo 6 dukteris. <br> R.Dačkaus (lrp.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Da­lia Barcytė, „Plungės žinios“

May 14, 2019, 12:46 PM, atnaujinta May 15, 2019, 9:56 AM

Moteris gimė Kentrakalnio kaime, Medingėnų seniūnijoje. Pati augo 6 vaikų šeimoje, o šiuo metu iš visų brolių ir seserų yra likusios tik dviese – ji ir jauniausia sesuo Vida. Ji pasakojo, kad nuo pat mažens buvo pratinama prie darbo. „Buvau 13-os metų, kai ištekėjo sesuo, turėjome daug žemės, reikėjo nuo mažumės dirbti.

Atsiradus kolūkiams, dirbau ten. Darbo buvo iki soties – vyrams išėjus į kariuomenę, likusiems reikėjo viską nudirbti. Viskas buvo daroma rankomis. Nebuvo dienos be darbo. Eidavau dar ir į chorą Tveruose, vaidindavau, šokdavau. Buvau „zgrebni, i pri tonciaus, i pri rožončiaus“, – pasakoja Adolfina.

Ištekėjo ji eidama 24-us metus, o būsimą vyrą Zenoną sutiko jam atvykus su kitais darbininkais kirsti miško. Po vestuvių pora apsigyveno Pečiuliškės kaime pas tokią senutę ir labai sunkiai ten gyveno kelis metus. Kolūkiui suteikus žemės, pasistatė namą Pjaulių kaime, užaugino šešias dukras. Jau 17 metų moteris yra našlė.

Ji sako, kad sunkiausia buvo auginti dvynukes, nes gyvenant kaime reikėjo rūpintis ir gyvuliais, daržais, o dar pulkas vaikų aplink. Buvo labai sunku, nes vyras išeidavo į darbą, padėti negalėjo. „Jis sakydavo, kad reikia dirbti, kad galėtume išleisti vaikus į mokslus, kad jiems nereikėtų vargti, kaip mes vargstame. Dabar moterims auginti vaikus yra daug lengviau. Buvo tvenkinys, sumigdydavau vaikus ir eidavau ten skalbti rūbų“, – prisimena moteris. Keturios dukros baigė aukštuosius mokslus, visos gyvena gerai. Kuri norėjo, ta mokėsi, visoms buvo suteiktos sąlygos. Adolfina sako, kad visos yra puikios „gaspadinės“, kepa pyragus, tortus. Nors sūnaus Dievas ir nepadovanojo, moteris labai džiaugiasi savo mergaitėmis.

Vyriausia dukra Laima gyvena Panevėžyje, dirba lietuvių kalbos mokytoja. Turi du sūnus. Adelė gyvena Labardžiuose, dirba Rietave esančioje kavinėje „Alfa“, turi tris dukteris.

Adolfina su vyru užaugino ir dvynes – Birutę ir Rūtą. Rūta gyvena Šiauliuose, turi sūnų ir dukrą, Birutė – Klaipėdoje, dirba vyriausiąja buhaltere, turi dvi dukteris. Renata gyvena Šilalėje, dirba mokesčių inspekcijoje, turi dukrą ir sūnų. Jauniausioji Rasa gyvena netoli Klaipėdos, dirba istorijos mokytoja, turi sūnų ir dukrą. Moteris labai turtinga ne tik dukrų. Iš viso turi 13 anūkų bei 11 proanūkių.

Paklausta, kaip atrodo jos diena, kai vaikai seniai užauginti, o pati sulaukusi garbaus amžiaus, moteris sako, kad jeigu nori kažką turėti, reikia dirbti.

„Viską pati apsisėju, nusiraviu, pas mane nė žolelės nerasi daržuose. Auginu daug daržovių, anksčiau priraudavau po 20 krepšių svogūnų, kad dukros galėtų vežtis. Aš dar ir dabar galėčiau kalnus nuversti. Žiemą mezgu anūkams, dukroms kojines. Be darbo nebūnu nė minutės.

Neįsivaizduoju, kaip reikėtų dieną prigulti, tuoj šoku iš lovos. Jei reikėtų gyventi mieste – išprotėčiau. Dukros savo darbų turi, pas mane atvažiuoja tik langus nuvalyti, užuolaidas pakeisti, o kitką pati pasidarau“, – pasakojo garbaus amžiaus moteris.

Šiuo metu moters planuose – rūsio tvarkymas, svogūnų, cukinijų, moliūgų sodinimas. Pernai užaugintas moters derlius – 100 cukinijų. Dėl sveikatos problemų pati daržovių valgyti negali, tad viską augina dukroms, anūkams. Nors sako, kad reikės po tuputį mažinti derlių, nes dukros ir pačios daržus turi.

Praėjusį penktadienį moteris keliavo į Prezidentūrą atsiimti apdovanojimo. Ją lydėjo keturios dukros. Pasakojo, kad iš pradžių apie būsimą apdovanojimą nieko nežinojo. „Viską sužinojau tik per Velykas, o laiškas su kvietimu atvykti į Prezidentūrą buvo nuklydęs į Klaipėdos rajoną, nes ten irgi yra Pjaulių kaimas. Tik penktadienį, kai grįžome iš Prezidentūros, radome atėjusį laišką. Sostinės daug apžiūrėti nepavyko, nes lijo, užėjome į šv. Kazimiero (jėzuitų) bažnyčią“, – apie kelionę pasakojo Adolfina. Pasak moters, šis apdovanojimas jai labai svarbus, tarsi viso gyvenimo įvertinimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.