Vyro prievartauta ir jį žiauriai sužalojusi moteris atsivėrė po ilgų tylos metų

Prieš 26 metus šios kuklios moters pavardę žinojo visas pasaulis. Po to, kai savo sutuoktiniui virtuviniu peiliu nupjovė penį, amerikietės Lorenos Bobbitt (49 m.) pavardė atsidūrė pirmuosiuose pasaulio žiniasklaidos puslapiuose, visose televizijos žiniose. Neseniai ši istorija buvo atkurta dokumentiniame filme. Ir pasaulis išgirdo Lorenos įvykių versiją.

 L.Bobbitt 1994-aisiais teisme verkė. <br> „Scanpix” nuotr. 
 L.Bobbitt 1994-aisiais teisme verkė. <br> „Scanpix” nuotr. 
Kuriant filmą L.Bobbitt, susigrąžinusi mergautinę pavardę Gallo, privalėjo susitaikyti su tuo, kad šios istorijos nebuvo galima papasakoti be juodojo humoro.<br>„Scanpix” nuotr.
Kuriant filmą L.Bobbitt, susigrąžinusi mergautinę pavardę Gallo, privalėjo susitaikyti su tuo, kad šios istorijos nebuvo galima papasakoti be juodojo humoro.<br>„Scanpix” nuotr.
L.Bobbitt 1994-aisiais teisme verkė.<br>„Scanpix” nuotr.
L.Bobbitt 1994-aisiais teisme verkė.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2019, 7:29 PM

Savo mergautinę Gallo pavardę susigrąžinusi Lorena su filmo kūrėjais buvo atvira.

„Ten“, – sėdėdama prie automobilio vairo ji parodė į ligoninę, kur chirurgai jos buvusiam sutuoktiniui Johnui Wayne’ui Bobbittui prisiuvo penį.

Išmetė į žvirgždą

Lyties organą Lorena nurėžė virtuviniu peiliu, kai vyras miegojo. Tai įvyko 1993-iųjų birželio 23-iosios naktį.

15 minučių kelio nuo namų Manasaso (JAV) miestelyje gatvių pakraščius dengė žvirgždas. Į jį Lorena per automobilio langą ir išmetė nupjautą penį.

Kodėl taip pasielgė?

„Vairavau, bet rankoje laikant šį daiktą nebuvo patogu. Taigi turėjau jo atsikratyti“, – sakė Lorena.

Kiek tolėliau, pavažiavus gatve žemyn, įsikūrusi nagų dizaino studija. Joje dirbusi Lorena ir prisiglaudė tą naktį. „Nesu kerštingas žmogus, todėl policininkams pasakiau, kur gulėjo numestas penis“, – sakė Lorena.

Pareigūnai ankstų rytą išnaršė žolę gatvės pakraštyje ieškodami nupjauto vyriško lyties organo. Pagaliau suradę padėjo ant ledo į tuščią mėsainių indelį, kurį paėmė iš netoliese esančio prekybos centro.

Policininkai nuskubėjo į ligoninę, kur per devynias su puse valandos trukusią urologinę ir plastinę operaciją J.W.Bobbittui buvo vėl prisiūtas penis. Ir jis beveik visiškai atgavo savo ankstesnes funkcijas.

Tai – detalės, kurias žino daugelis, apie tai Lorena pasakojo ramiai. Bet moteris iš tikrųjų norėjo atskleisti kitą istoriją. Savo, jaunos imigrantės iš Ekvadoro, metų metus mušamos sutuoktinio, tą naktį jo išprievartautos. Nematydama jokios kitos išeities galiausiai ji išliejo viską, kas buvo susikaupę.

Smurtą patyrusios moters istorija

„Visada buvo kalbama tik apie jį ir jo penį“, – žurnalistams sakė Lorena. Apie tai, kaip šis organas buvo nupjautas, vėl prisiūtas. Ir paskui po poros metų dar ir padidintas. Apie tai nuolat ir detaliai informavo žiniasklaida. Tai buvo metas iki moterų maršų Vašingtone, #MeToo judėjimo.

„Kodėl tai padariau, visiems atrodė nesvarbu“, – stebėjosi Lorena. Iš tikrųjų mažai kas žino, kad dar iki Lorenos teismo proceso jos sutuoktinis J.W.Bobbittas buvo apkaltintas seksualine prievarta.

Ir buvo išteisintas. Išprievartavimas santuokoje JAV tik ką buvo pripažintas nusikaltimu.

Daugelis žurnalistų anuomet klausė, ar savo žmonos išprievartavimas nėra prieštaravimas.

Daugelis taip pat pamiršo, jog teismas išteisino Loreną dėl laikino nepakaltinamumo, kad nemažai liudininkų patvirtino matę mėlynes ant jos rankų ir sprando. Lorena kelis kartus skambinusi pagalbos telefonu.

Ji sakė, kad jos vyras gyrėsi draugams, jog privertęs savo žmoną lytiškai santykiauti.

Praėjus daugeliui metų po teismo proceso J.W.Bobbittas atliko bausmę kalėjime, nes panaudojo smurtą prieš kitas dvi moteris. Žinoma, jis neigė jam metamus kaltinimus.

„Tai smurtą, mušimus ištvėrusios moters istorija. Ir istorija apie tai, kas vyksta pasaulyje“, – sakė Lorena, savo įvykių versiją pateikdama keturių dalių dokumentiniame filme „Lorena“.

Jau daug metų Lorenos įsteigtas fondas „Lorena’s Red Wagon“ padeda smurtą namuose patyrusioms aukoms. Ir tai priežastis, dėl kurios ji vėl prabilo apie tą 1993-iųjų birželio naktį.

Žmonės atpažįsta

Gležna, anuomet tamsiaplaukė liūdnomis akimis tą naktį dėl savo poelgio išgarsėjo visame pasaulyje.

Lorenos akys ir dabar liūdnos, nors profesinę sėkmę pelniusi moteris dabar plaukus dažo šviesiai. Ir sveria 53 kilogramus. 1993-iaisiais, kai teismo proceso metu sutuoktinis tvirtino, kad jinai jį užpuolusi, jos svoris buvo 10 kilogramų mažesnis.

Ją sutikę Manasaso žmonės greit atpažįsta, kad tai – toji Lorena. Kodėl ji nepakeitė savo gyvenamosios vietos?

„Čia gyvenu. Tai mano namai. Kodėl turėtų būti jo viršus?“ – klausė Lorena. Dauguma žmonių su ja elgiasi draugiškai. Ir kai nepažįstamos moterys užkalbina gatvėje, ji neįsižeidžia ir mielai sutinka pozuoti nuotraukai.

Ji nenorėjo, kad sutuoktinis J.W.Bobbittas ir toliau lemtų jos gyvenimą. Beje, jai vis dar rašo meilės laiškus. Lorena žino, kad negali Manasaso miestelyje pabėgti nuo savo istorijos ir ankstesnės pavardės. „Žinau, kad jiems vis dar esu Lorena Bobbitt. Ši pavardė miestelyje vis dar žinoma“, – atsiduso L.Gallo.

Nagų dizaino studija buvo Lorenos prieglobstis iki ir po teismo proceso. Kalbėdamasi su savo klientėmis moteris sužinojo, kad kai kurios taip pat patyrė smurtą namuose.

„Tuomet supratau: bet kurią į beviltišką situaciją pakliuvusią moterį galėjo ištikti mano likimas“, – sakė L.Gallo.

Sutiko naują meilę

1994 metais po trumpo jai teismo paskirto laiko psichiatrijos klinikoje ji vėl dirbo nagų priežiūros specialiste. Paskui – kirpėja, galiausiai – maklere.

L.Gallo reguliariai lankė katalikiškas pamaldas, taip pat koledžą, kur sutiko savo dabartinį partnerį Davidą Bellingerį. Jie ilgai buvo draugais, o paskui Lorena jį įsimylėjo. Iki tol ji nebuvo nieko kito sutikusi, nes kaip bendrauti, jei ji yra „toji Lorena“? Dabar pora su jųdviejų trylikamete dukterimi gyvena ramioje Manasaso gatvėje.

„Po teismo proceso negalėjau vaikščioti po prekybos centrą nepastebėta, nuolat girdėjau: „O Dieve, aš ją žinau!“ Anuomet jai norėjosi sprukti nuo tokio perdėto dėmesio. „Norėjau tiesiog rūpintis tik savimi ir gyventi normaliai“, – pasakojo L.Gallo.

Buvęs vyras išgarsėjo

Buvęs sutuoktinis J.W.Bobbittas tapo pornografinių filmų žvaigžde ir televizijos pokalbių šou svečiu. „Nemanau, kad jis ją išprievartavo. Ji neatrodo taip jau gerai!“ – pasakė vienas pokalbių laidų vedėjų. L.Gallo taip pat davė daug interviu, bet atmetė pasiūlymą išsirengti garsiajam „Playboy“. Už tai jai buvo žadamas milijonas dolerių.

„Milijonas yra milijonas. Tai būtų buvę nuostabu. Bet aš ne taip auklėta“, – savo poziciją paaiškino L.Gallo. Daugelis moterų gynė Loreną – jas kamavo klausimas, ką Johnas turėjo padaryti, kad ji žengė tokį žingsnį.

Tuo metu kai kurios feministės laikėsi nuomonės, kad Lorenos poelgis pakenkęs šiam judėjimui, nes parodęs jų atstoves nepalankiai.

Prieš smurtą namuose kovojusios aktyvistės bergždžiai mėgino pakeisti Lorenos istorijos akcentą, nukreipdamos jį nuo nupjautos lyties organo dalies.

„Nieko nedomino niekas kitkas – tik Johnas, jo operacija ir jam padarytas nuostolis.“ Davėme daug interviu ir visuomet girdėjome tą patį: na, to jūs, feministės, norėjote visą laiką“, – prisiminė buvusi „National Organization for Women“ prezidentė Kim A.Gandy.

1994 metų vasarą pasaulio žiniasklaida mirgėjo pranešimais apie amerikietiškojo futbolo žvaigždės Orenthalo Jameso Simpsono bylą. Jis buvo apkaltintas savo žmonos žmogžudyste ir išteisintas.

Tais pačiais metais JAV Kongresas priėmė įstatymą, nukreiptą prieš smurtą prieš moteris.

Nors dauguma, kaip pastebėjo Lorena, vaizdavo ją beprote, pavydžia moterimi, jos teismo procesas neabejotinai turėjo įtakos tokiam teisiniam žingsniui.

Sutiko atsiverti

Dokumentinių filmų kūrėjas Joshua Rofe’as beveik metus įkalbinėjo Loreną viešai papasakoti savo istoriją. Ji sutiko tik po to, kai JAV prezidentu buvo išrinktas Donaldas Trumpas. Tai sukėlė jos pasipiktinimą. Vėliau dar gilesnį pėdsaką paliko #MeToo judėjimas. Ir tuomet L.Gallo nusprendė, kad atėjo tinkamas metas viešumai.

Dokumentinis filmas nepalaiko nė vienos šios istorijos pusės. Pateikiami ilgi interviu su Lorena jos namų svetainėje. Buvęs sutuoktinis Johnas detaliai pasakoja savo namuose Las Vegase ir jis laikosi savo įvykių versijos – jis planavęs išsiskirti su Lorena, ir kai su ja tą naktį atsisakė mylėtis, ji iš keršto jam miegančiam nupjovusi penį.

„Lorena – ne auka, ji buvo nusikaltėlė“, – sakė J.W.Bobbittas. Bet viena jo buvusi draugė tikino, kad jis buvo pririšęs ją prie lovos ir daugelį dienų prievartavo.

„Visa tai melas, ir man skaudu. Bendravau su daugeliu moterų, labai daug moterų. Ir nė viena dėl manęs nesiskundė, išskyrus Loreną.“ Ir trumpai patylėjęs pridūrė: „Ir Joanną.“

Ar L.Gallo apgailestauja dėl to, ką padarė?

„Kaip galima apgailestauti dėl to, ko niekada nenorėtum padaryti?“ – klausė Lorena. Ji pakartojo tai, ką jau sakė 1994-aisiais teismo metu. Johnas grįžo namo išgėręs. Ją išprievartavo. Ji nuėjo į virtuvę atsigerti vandens.

Pamačius virtuvinį peilį Loreną užplūdo mintys apie daugelį metų patirtus išprievartavimus. Ir po to ji daugiau nieko neprisiminė.

„Galima apgailestauti, jei vietoj raudonos spalvos automobilio nusipirkai juodą, nes neteisingai nusprendei. O tuomet nebuvo jokių pojūčių, suvokimo, ką darau“, – tikino Lorena.

Kyla klausimas ne tik dėl to, ar jos neaplanko gailestis dėl ją išgarsinusio poelgio, bet ir dėl to, kad tai jos buvusį sutuoktinį J.W.Bobbittą padarė įžymų. Dabar jis turi nedideles, bet reguliarias pajamas, ir galbūt turės iki gyvenimo pabaigos.

„Gyvenimas susideda iš sprendimų. Kad ir dėl juodo ar raudono automobilio. Jis gali apsispręsti. Tai – jo gyvenimas. Manau, kad nebeturiu nieko bendro su tuo, koks jo gyvenimas. Po šio įvykio“, – sakė L.Gallo.

Įvykis? Taip Lorena vadina poelgį, kurį paminėjus daugelis vyrų vis dar nelieka abejingi. Kuriant dokumentinį filmą L.Gallo privalėjo susitaikyti su tuo, kad šios istorijos nebuvo galima papasakoti be juodojo humoro.

„Anuomet buvau daugybės juokelių, anekdotų taikinys.Tai buvo žiauru“, – sunkius metus prisiminė L.Gallo.

Ir pridūrė: „Žmonės juokiasi. Jie vis dar juokiasi.“

Parengė Monika Jakaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.