Greičiausią pasaulio moterį lenktynių virusu užkrėtė močiutė

Kai žmonės sakydavo, kad ji išprotėjusi, Jessi Combs (1983–2019) tik plačiai nusišypsodavo ir padėkodavo. Greičiausia keturiais ratais važiavusia moterimi amerikietė lenktynininkė ir televizijos laidos „Mitų griovėjai“ žvaigždė buvo vadinama ne šiaip sau.

 J.Combs galinga mašina buvo sukurta taip, kad galėtų pasiekti net 1288 kilometrų per valandą greitį.<br> Scanpix” nuotr. 
 J.Combs galinga mašina buvo sukurta taip, kad galėtų pasiekti net 1288 kilometrų per valandą greitį.<br> Scanpix” nuotr. 
J.Combs galinga mašina buvo sukurta taip, kad galėtų pasiekti net 1288 kilometrų per valandą greitį.<br>„Scanpix” nuotr.
J.Combs galinga mašina buvo sukurta taip, kad galėtų pasiekti net 1288 kilometrų per valandą greitį.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-09-07 15:06

Pasiekusi rekordą – beveik 399 mylių (642 kilometrų) per valandą greitį, ji siekė skrieti dar greičiau.

Ir ši aistra bei noras tapti greičiausia moterimi Žemėje jai kainavo gyvybę.

J.Combs rugpjūčio pabaigoje išvažiavo į paskutinę kelionę. Lenktynininkė užsimušė mėgindama pasiekti vieną savo svajonių – pagerinti savo pačios 2013 metais pasiektą greičio rekordą.

J.Combs mašina „North American Eagle Project“ su reaktyviniu varikliu sudužo Alvordo dykumoje šiaurės vakaruose esančioje Oregono valstijoje, toje pačioje vietoje, kur prieš šešerius metus ji ir pasiekė oficialų rekordą.

Vairuotoja žuvo įvykio vietoje, bet iki šiol nėra aiški tikroji avarijos priežastis.

Savo rekordą ji taip pat mėgino pagerinti pernai spalį – jos automobilis tąsyk įsibėgėjo iki 483 mylių (777 kilometrų) per valandą, bet dėl mechaninio sutrikimo rekordo nepavyko oficialiai patvirtinti.

Didelio greičio ir jaudulio troškimas bei noras paneigti vyraujančias nuostatas, kad moterys negali dalyvauti tokiose veiklose, neleido Pietų Dakotoje gimusiai Jessi lengvai nuleisti rankų.

Dar 2014-aisiais lenktynininkė sakė: „Noriu patekti į Guinnesso rekordų knygą. Bet aš neturiu kantrybės užsiauginti ilgiausių nagų pasaulyje. Tad kodėl netapus greičiausia keturiais ratais važiuojančia moterimi?“

Patyrusi mechanikė J.Combs buvo užsibrėžusi pranokti anksčiau greičiausia moterimi pasaulyje laikytos amerikietės kaskadininkės Kitty O’Neil 1976 metais pasiektą rekordą.

Važiuodama triračiu raketiniu automobiliu „SMI Motivator“ Alvordo dykumoje ji tuomet pasiekė 521,7 mylios (beveik 825 kilometrų) per valandą greitį. Kalbama, kad Jessi žuvo pagerinusi šį rezultatą, tačiau kol kas tai nėra patvirtinta.

Vienoje paskutinių žinučių socialiniame tinkle „Instagram“ J.Combs rašė: „Gali atrodyti šiek tiek beprotiška eiti tiesiai į ugnį, tačiau tie, kurie to nori, pasiekia didelių dalykų.“

Lenktynininkės žodžius iliustravo jai mirtį atnešusi galinga mašina. Ji buvo sukurta taip, kad galėtų pasiekti net 800 mylių (beveik 1288 kilometrų) per valandą greitį.

J.Combs buvo ne tik profesionali automobilių lenktynininkė ir mechanikė, bet ir aistringa motociklininkė. Prieš keletą metų ji išleido knygą vaikams apie mergaitę, kuri dievino motociklus.

Ir pati Jessi, mechanikos inžinieriaus duktė, aistra motociklams užsikrėtė būdama visai maža. Rapido mieste Pietų Dakotoje augusi mergaitė su nekantrumu laukdavo kasmečių „Sturgis“ motociklų ralių, kurie vykdavo vos 45 kilometrai nuo namų.

O automobilių lenktynėmis ją užkrėtė greičiui neabejinga močiutė.

Tapusi garsiausia lenktynininke pasaulyje J.Combs didžiuodamasi pasakodavo apie savo nesuvaržytą vaikystę kaime, kur ji laipiodavo uolomis, šokinėdavo nuo jų, o savaitgaliais dalyvaudavo keturračių lenktynėse.

„Pietų Dakota buvo vieta, kur galėjai rizikuoti“, – yra pasakojusi rizikuoti nebijojusi J.Combs.

Apie legendinės lenktynininkės žūtį pirmiausia pranešė jos 42 metų mylimasis ir komandos narys Terry Maddenas.

Socialiniame tinkle „Instagram“ jis pasidalijo itin jautria žinute: „Aš nežinau, kaip tai pasakyti, bet turiu tai padaryti. Aš niekada nieko nemylėjau taip, kaip šią moterį, ir nebuvau taip mylimas. Ji tikrai buvo mano vienintelė ir išskirtinė. Džiaugiausi kiekviena kartu praleista minute. Jos dvasia buvo nepaprasta – tokios anksčiau nepažinau ir kitos jau nebepažinsiu.“

Lenktynininkės artimieji negali pamiršti Jessi siekio įgyvendinti savo svajones.

„Nuotykių troškimas ir aistra ją vedė didžiausio siekio link – tapti greičiausia moterimi Žemėje. Šios svajonės ji siekė nuo 2012-ųjų. Ji buvo viena iš tų retų svajotojų, kurie drąsiai galimybes paverčia tikrove.

Šį pasaulį ji paliko važiuodama greičiausiai nei bet kuri moteris istorijoje“, – rašė šeima.

Lenktynininkė spėjo išbandyti save ir kaip aktorę. J.Combs pirmą kartą suvaidino režisieriaus Thomo Smugalos filme „Interviewing Monsters and Bigfoot“. Netrukus pasirodysiantis filmas bus skirtas J.Combs atminti.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.