Keršydama buvusiam vyrui moteris ryžosi neįsivaizduojamam žingsniui

Kanadiečių Lisos ir Gabe'o Batstone'ų santuoka nesusiklostė sėkmingai, tačiau kai kas iš jos ir buvo gero – dukra Teagan.

 Teagan su tėčiu.<br> Twitter nuotr.
 Teagan su tėčiu.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 3:24 PM

Maža mergaitė švelnia šypsenyte nutvieksdavo visus sutiktus savo kelyje.

Jai patiko gimnastika, tenisas, bėgiojimas ir ypač gyvūnai.

Lisos ir Gabe'o santykiai nutrūko 2008 m., kai Teagan tebuvo vos dvejų metukų, o 2010 m. jie oficialiai išsiskyrė, – nurodo „Mirror“.

Vyras vedė kitą

Lisai teko nemažai išgyventi dorojantis su psichologinėmis problemomis, sukeltomis skyrybų, ir prisitaikant prie vienišos mamos gyvenimo ypatybių.

Svarstant vaiko išlaikymo klausimus tarp Lisos ir jos buvusio vyro nuolat kildavo karšti kivirčai.

Lisai buvo priteisti alimentai, tačiau Gabe'as pageidavo kiek įmanoma labiau dalyvauti vaiko gyvenime.

Siekdami užsitikrinti sklandų tarpusavio bendravimą jie užsisakė šeimos patarėjo paslaugas ir oficialiai suderino planą, kaip vyras užsiims vaiko priežiūra nuotoliniu būdu, naudodamas elektroninį paštą.

Lisa pasiliko gyventi Saryje, esančiame Britų Kolumbijoje, o Gabe'as išvyko į Otavą, kur jis vedė naują savo draugę Stephanie.

Dar prieš ištekėdama už Gabe'o Lisa jau turėjo vieną vaiką, penkerių metų sūnų. Tačiau Teagan ji mylėjo ne mažiau nei savo pirmagimį.

Teagan santykiai su netikru broliu taip pat buvo puikūs. Ji jį dievino.

Teagan lankydavosi Gabe'o ir Stephanie šeimoje kada tik būdavo įmanoma, ir Gabe'as atvykdavo pas ją kada tik pasitaikydavo proga.

2012 m. Gabe'as ir Stephanie susilaukė sūnaus.

O Lisai gyvenimas taip džiugiai kaip buvusiam vyrui nesiklostė. Ji kovojo su ilgalaike depresija ir nerimu. 2012 m. moteris bandė nusižudyti. Dėl tokio jos poelgio Teagan globa buvo perduota Gabe'ui.

Kai Lisos sveikata pasitaisė ir atrodė, kad ji pajėgi prižiūrėti dukrą, Teagan buvo leista grįžti gyventi pas ją.

Tačiau Gabe'as, nebūdamas tikras dėl Lisos psichinės būklės, norėjo prisiteisti Teagan globą sau. Tačiau teismas jo prašymo nepatenkino.

Atakavo žinutėmis

2014 m. tapo aišku, kad Lisos elgesys darosi nekontroliuojamas.

Lisa nepaliaujamai siuntinėjo Gabe'ui žinutes ir elektroninius laiškus bei ištisą savaitę skambinėdavo.

Galiausiai žinučių Gabe'as gaudavo tiek daug, kad jis pradėjo atsakinėti į jas visas iškart už visą savaitę.

Kai kurios žinutės skambėdavo kaip pagalbos šauksmas. Todėl Gabe'as nedelsdamas paskambindavo Lisai norėdamas išsiaiškinti, kas atsitiko. Bekalbėdami susipykdavo ir vienas iš jų neapsikentęs padėdavo ragelį.

Jie turėjo bendrą vaiką, todėl Gabe'as stengėsi suvaldyti situaciją. Jis labai rūpinosi Teagan gerove.

Ir nors Lisa niekaip nepadėjo savo buvusiam vyrui normalizuoti jų tarpusavio santykių, tačiau jis neprarado savitvardos.

2014 m. gruodį Lisa kartu Teagan praleido dieną nuotykių parke atvirame ore. Sprendžiant iš nuotraukų, kurias Lisa patalpino socialiniame tinkle, mergaitei nepaprastai patiko.

Tą pačią savaitę Gabe'as aplankė Teagan. Prieš išvykdamas atgal į Otavą jis pavežėjo mergaitę iki mokyklos.

Po to jis gavo Lisos žinutę, kurioje buvo parašyti žodžiai: „Atrodo, kad norėtum, jog aš išnykčiau“. Gabe'as nesuprato, kas turima mintyje. Tai buvo paskutinis priekaištas iš ilgo jos beprotiškų kaltinimų sąrašo.

Keista automobilio avarija

Tos pat dienos, o tai buvo gruodžio 9 d., vakarą Lisa pasakė Teagan, kad jos kartu stovyklaus svetainėje.

Mažai mergaitei toks pasiūlymas turėjo atrodyti labai patrauklus. Mat jos ruošėsi statyti sulankstomas lovas.

Ankstų gruodžio 10 d. rytą Gabe'as gavo iš Lisos žinutę, kurioje buvo rašoma, kad Teagan pasijuto blogai, kad jai pakilo temperatūra ir kad dėl to ji praleis pamokas.

Tą pačią dieną pietų metu skubios pagalbos telefonu paskambinęs pilietis pranešė, kad moteris akligatvyje sudaužė automobilį.

Policijai iš pradžių atrodė, kad gavo pranešimą apie eilinį eismo įvykį, tačiau, nuvykus nurodytu adresu, greitai paaiškėjo, kad situacija yra gerokai rimtesnė.

Automobilis priklausė Lisai.

Moteris buvo įsitaisiusi automobilio gale ir ant rankų sūpavo negyvos dukters kūną. Vaizdas buvo siaubingas. Kilo klausimas, kaip vaikas galėjo žūti dėl tokios menkos avarijos.

Policininkai iš karto suprato, kad čia kažkas yra negerai.

Lisa nesustodama kartojo, kad „nori mirti“ ir kad trokšta, kad jos dukra „būtų pas Jėzų“.

Pas Lisą buvo rastas didelis virtuvinis peilis.

Lisa buvo nuvežta apklausai. Jos metu tyrėjams pavyko po kruopelytę atkurti visą įvykių seką. Paaiškėjo, kad Teagan nežuvo autoavarijoje – ją nužudė motina.

Dvi valandas trukusios apklausos įraše girdisi, kaip Lisa savo beprotišką poelgį bando teisinti pašlijusia psichine sveikata.

Tačiau besiaiškindami Lisos poelgio priežastis tyrėjai priėjo prie vienos vienintelės išvados: moteris nužudė savo dukrą tam, kad pakenktų buvusiam vyrui – kad būtų tikra, jog jam nebus priskirta vaiko globa.

Planavo iš anksto

Tą naktį, kai buvo stovyklaujama svetainėje, Lisa uždėjo ant miegančios Teagan burnos ir nosies plastikinį maišelį ir ją uždusino. Kad būtų tikra, jog pavyko, dusino 4–5 minutes.

Lisa tikino, kad po to ji ketinusi nusižudyti.

Moteris buvo palikusi „pomirtinių“ įrašų. Viename rašoma: „Tu kaltas, Gabe'ai“. Kitame rašoma: „Tu sugniuždei mane“. Trečiame ji tikino negalinti patikėti tuo, ką padarė, ir kad už tai nusipelno bausmės.

Policijai Lisa pasakojo, kad kartą jai nepavyko nusižudyti, ir kad šį kartą nusprendusi tai padaryti trenkdamasi į sieną ar panaudodama peilį. Pasak moters, dėl to ji paguldė Teagan kūną į automobilio galą, čiupo peilį ir spustelėjo greičio pedalą.

Po kiek laiko moteris nesuvaldė automobilio, ir jis nuslydo į griovį.

„Aš išlipau iš automobilio, nuėjau prie vienų namų durų ir pabeldusi paprašiau, kad iškviestų policiją, kadangi automobilyje yra mano mirusi dukra, – Lisa dėstė policijai. – Po to aš grįžau į automobilį ir ten sūpavau ją, kol atvyko pareigūnai“.

Žinia, ką padarė jo buvusi žmona, nepaprastai prislėgė Gabe'ą.

Vyriškiui buvo sunku patikėti, kad dar tik vakar laikė dukrą už rankos, o šiandien jau renka jai laidotuvių drabužius.

Nepaisant Lisos argumentų apie jos prastą psichinę sveikatą, ji buvo pripažinta pakaltinama.

2018 m. Lisa teisme aiškino, kad yra nekalta dėl antro laipsnio dukters nužudymo.

Prokurorai įrodinėjo, kad moteris nužudė Teagan norėdama pakenkti Gabe'ui – kad planavo nusižudyti ir nenorėjo, kad po jos mirties vaiko globa atitektų buvusiam vyrui.

Prokurorai nurodė, kad viename iš Lisos paliktų užrašų figūruoja frazė „Neįsivaizduoju pasilikimo čia ir jos palikimo jam“.

Taip pat prokurorai sakė, kad bet kuriuo atveju Lisa galėjo paskambinti skubios pagalbos numeriu, tačiau ji to nepadarė.

Lisos advokatai įrodinėjo, kad Teagan Lisa nužudė dėl to, kad psichinė liga pastūmėjo ją neteisingai manyti, kad jos dukrai gresia pavojus iš tėvo pusės.

2019 m. kovą Lisa buvo pripažinta kalta, o rugsėjį jai buvo paskirta bausmė.

Nutartis dėl antro laipsnio žmogžudystės reiškė, kad ji bus įkalinta iki gyvos galvos. Tačiau buvo nesutariama, po kiek laiko ji gali tikėtis lygtinio paleidimo.

Lisos advokatai įrodinėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu jai buvo nustatytas ribinės asmenybės sutrikimas ir kad žmogžudystės įvykdymo laikotarpiu ją kankino nerimas.

Tačiau teisėja Catherine Murray sakė, kad Lisa išdavė Teagan pasitikėjimą pačiu blogiausiu būdu ir kad ji melavo apie psichinės ligos dydį, kad pateisintų savo poelgį.

Teisėja Lisos sprendimą žudyti apibūdino kaip „tyčinį, sistemišką, koncentruotą, ryžtingą ir tikslingą“.

Garsiai raudodama Lisa skaitė teismui skirtą atsiprašymą dėl to, ką padarė: „Norėčiau, kad būtų galima atsukti laiką atgal ir viską pakeisti. Kiekvieną rytą prabundu ir susiduriu su šiuo slogiu košmaru. Ir negaliu suprasti, kaip taip galėjo atsitikti. Labai ilgiuosi savo mielos mergytės. Nors negaliu patikėti tuo, ką padariau, tačiau žinau, kad ji mirė dėl mano kaltės“.

Įkūrė organizaciją

Teismas nusprendė Lisą įkalinti iki gyvos galvos. Ji turės kalėti mažiausiai 15 metų, iki galės pateikti prašymą dėl lygtinio paleidimo.

Lisa pateikė apeliaciją.

Teisėja C. Murray tvirtino, kad teismas privalėjo pasiųsti stiprią žinutę tėvams, kad jie negali naudoti vaikų kaip „įkaitų globos priskyrimo ar asmeniniuose ginčuose“.

„Apibūdinti Teagan mirtį kaip tragišką reiškia ją sumenkinti, – sakė teisėja. – Akivaizdu, kad jos mirtis paliko tuštumą, kurios niekada nebus įmanoma užpildyti. Mintis, kad ji buvo atima iš visų ją mylėjusiųjų, nepaprastai liūdina. Meilė, mano nuomone, nesumažina žmogžudystės rimtumo. Jos motina buvo jos saugumo skėtis. Jos motina buvo jos gynėja“.

Gabe'as ir Stephanie įkūrė organizaciją „Teagan balsas“, ginančią vaikų teisę į apsaugą nuo prievartos. Jie tiki, kad buvo tam tikrų įspėjamųjų ženklų, kurių buvo nepaisyta, o tai savo ruožtu nulėmė Teagan likimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.