Sūnaus netekusiam emigrantui neduoda ramybės, ką marti daro su paveldėtu turtu

Romualdas (60 m., pavardė redakcijai žinoma) yra emigrantas ir gyvena Airijoje, bet nuolat rašo raštus įvairioms Lietuvos įstaigoms dėl to, kad jo mirusio sūnaus našlė Lijana netinkamai prižiūri jo anūkes. Ši tvirtina, kad tai uošvis neduoda jos šeimai ramybės ir kabinėjasi be jokio reikalo.

 Senelio tikinimu, sodo name anūkėms gyventi nepatogu. <br> 123rf asociatyvi nuotr. 
 Senelio tikinimu, sodo name anūkėms gyventi nepatogu. <br> 123rf asociatyvi nuotr. 
 Senelio tikinimu, sodo name anūkėms gyventi nepatogu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Senelio tikinimu, sodo name anūkėms gyventi nepatogu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 9:01 PM

Romualdas sūnaus, o Lijana vyro neteko prieš dvejus metus, kai šis, ilgai sirgęs, mirė nuo onkologinės ligos. Po vyro mirties liko dvi dukrelės, kurioms dabar 6 ir 9 m., o jų patys artimiausi žmonės dabar nesutaria tarpusavyje.

Senelis Romualdas šiuo metu labiausiai pasipiktinęs tuo, kad jo marti pardavė trijų kambarių butą Klaipėdoje, kurį ji su dviem dukromis paveldėjo po savo vyro mirties – ¼ atiteko marčiai, ¾ anūkėms. Moteris jį pardavė, senelio žiniomis, už 55 tūkstančius eurų, ir nusipirko sodą už 35 tūkstančius eurų.

Romualdo tikinimu, dabar vaikai gyvena daug blogesnėmis sąlygos, nes sodo namas paprastas, nepritaikytas gyvenimui žiemą, apačioje – 2 kambariai, viršuje – kambarys, įrengtas palėpėje. „Vaikai neteko gero buto, kurį aš sūnui padėjau įsigyti, o Vaiko teisių atstovai, turintys prižiūrėti, kad vaikų gyvenamosios sąlygos nepablogėtų, išdavė tam leidimą“, – teigė senelis.

Dar tada, kai paveldėtasis butas nebuvo parduotas, Romualdas ne kartą skundė savo marčią ir jos mamą Klaipėdos vaiko teisių apsaugos skyriui (VTAS).

Jis teigė, kad moteris su nauju savo draugu ir savo mama geria alkoholį, o vaikai tą mato. Močiutė kartą, esą, net išviliojo vaikų taupyklėje turėtus pinigus alkoholiui pirkti. Kartą, kai iš iš mokyklos grįžusi anūkė močiutės paprašė valgyti, toji atsakiusi: „Rankas, kojas turi – pati pasidaryk.“ Be to, vyresnioji anūkė esą keikiasi ir vartoja negražius žodžius, o paklausta, iš kur jų išmoko, sako, kad iš senelės.

Romualdo skundai su šia ir panašia informacija buvo išnagrinėti Klaipėdos VTAS specialistų, jie lankė šeimą, bendravo su mama ir mergaitėmis ir surašė išvadą, kad pažeidimų nenustatyta.

Romualdas aiškino: „Vaikai yra neskriaudžiami, prižiūrėti, bet manau, jie yra psichologiškai traumuojami. Didžioji mergaitė sakė, kad jai nepatinka, kad naujas mamos draugas važinėja tėvelio mašina, kad mama jį atsiveda į namus. Mašiną aš, kai buvau grįžęs į Lietuvą, užrakinau garaže, kad netraumuotų vaiko – juk ją sūnus buvo pirkęs už mano pervestus pinigus.“

Be to, senelis tvirtino, kad motina neleidžia anūkėms bendrauti su juo ir prosenele, kitais giminaičiais, kažką iš jų sutikusi gatvėje moteris tiesiog nutempia vaiką į šoną. Ypač vyrą piktina tai, kad mama liepia dukrytėms savo naująjį draugą vadinti „tėčiu“ ir neveda jų ant tėčio kapo.

Jo pažįstami neva pro langą jau matė, kad savo sodo name moteris su draugu, vaikus suguldę miego, sėda prie stalo ir geria alkoholį.

Na, o Klaipėdos VTAS Romualdas turi rimtų priekaištų dėl to, kad išdavė pažymą, kad motina gali parduoti vaikams priklausiusią buto dalį, ir tuomet Klaipėdos apylinkės teismas 2019 m. birželio 26 d. išdavė leidimą butą parduoti.

Tačiau VTAS pažymą išdavė tada, kai buvo nesibaigęs terminas, per kurį Romualdas galėjo apskųsti ankstesnį jų sprendimą dėl netinkamo motinos elgesio su vaikais. Jo tikinimu, tai, kad pažyma parduoti butą išduota, nesibaigus ankstesniam tyrimui – rimtas įstatymų pažeidimas, dėl to jis ir kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

„Pasielgta neteisėtai ir iš manęs atimta teisė apginti anūkių paveldėtą turtą. Bet aš to taip nepaliksiu – jau kreipiausi į Vilniaus apylinkės teismą, kuris aiškinasi situaciją, o jei reikės, kreipsiuosi ir į STT. Ir jeigu dabar, kai atvyksiu į Lietuvą, man mama neleis vėl bendrauti su anūkėmis, taip pat kreipsiuosi į teismą“, – teigė senelis.

Kišasi į svetimus reikalus

Mama Lijana sakė: „Jis piktybiškai kišasi į mūsų privatų gyvenimą. Sėdi Airijoje ir visiems iš ten rašinėja skundus ir pila ant manęs purvą. Nė nežinau, ko jis tuo siekia.

Iki mano vyro mirties apskritai anūkėmis mažai domėjosi, o dabar pajuto poreikį reguliuoti mano ir jų gyvenimą. Ne kartą sulaukėme Vaiko teisių atstovų vizitų, juos visuomet priimdavau, ir jie klausinėjo vaikų apie mūsų gyvenimą, o juk toks aiškinimasis vaikams tikrai nemalonus. Taigi Romualdas kenkia ne tik man, bet ir savo anūkėms, ir tai mane ypač skaudina. Viena iš priežasčių, dėl ko keitėme gyvenamąją vietą, buvo ta, kad išvengtume jo kišimosi, bet jis sužinojo ir mūsų naują adresą ir toliau neduoda ramybės.“

Pasak Lijanos, jie persikraustė gyventi į naują būstą tikrai geromis sąlygomis – namas soduose šiuolaikiškas, baigtas statyti 2016 m., vaikai jame turi atskirą kambarį ir nuosavą kiemą, į kurį gali išeiti, kada panorėję. Su parduotu butu vyro tėvas nė nebuvo susijęs, jie butą pirko, pasiėmę paskolą. Buvo gauti visi reikiami tarnybų leidimai būsto pardavimui, viskas padaryta teisiniu keliu.

Moteris neslepia, kad turi naują draugą – galbūt tai ir įsiutino jos velionio vyro tėvą.

Lijana teigia sulaukusi ir Romualdo grasinimų, dėl to kreipėsi į advokatą, bet sulaukė atsakymo, kad tyrimas nebus pradėtas, nes jokia reali žala nepadaryta. Tačiau su taip aršiai nusiteikiusiu uošviu ir jo mama, mergaičių prosenele, dukrytėms bendrauti ji tikrai nenori leisti. Kas kita – Romualdo buvusi žmona, su kuria iki šiol palaiko gerus santykius.

„Atrodo, Romas turėtų džiaugtis, kad po sūnaus mirties liko dvi šaunios anūkės, tačiau jis joms savo skundais tik kenkia“, – pabrėžė Lijana.

Viskas patikrinta ir teisėta

Į keletą klausimų atsakė ir Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Greta Bliutaitė.

– Romualdas tikina, kad butas, kurio 3/4 priklausė jo anūkėms, buvo parduotas neteisėtai ir dėl to jo anūkės dabar gyvena daug blogesnėmis sąlygomis. Ar galite patikinti, kad VTAS darbuotojai žiūrėjo, kad vaikų gyvenamosios sąlygos nepablogėtų?

– Patikiname, kad visos procedūros buvo atliktos tinkamai įstatymų nustatyta tvarka. Skundas buvo išnagrinėtas, raštas dėl informacijos apie šeimą pateikimo buvo išduotas laiku. Turime pasakyti, kad Romualdas pateikė ne vieną skundą, iš kurių visi buvo nagrinėjami. Šiuo metu visi tyrimai yra nutraukti.

– Romualdas teigė, kad jo anūkių mama netinkamai rūpinasi vaikais, prie jų vartojamas alkoholis, iš jų taupyklės imami pinigai gėrimams pirkti ir kt. Ar jūs tikrinote, kaip šeima gyvena, ir ar viskas pasirodė tinkamai?

– VTAS specialistai ne kartą lankėsi minėtoje šeimoje, bendravo su vaikų mama, išklausė mažamečių nuomonės, pabendravo su kitais giminaičiais bei kaimynais ir vaiko teisių pažeidimų neužfiksavo, grėsmės vaikams nenustatė. Nenustatyta, kad mama veiktų priešingai vaikų interesams ir kad jos elgesys keltų pavojų vaikų gyvybei ar sveikatai. Romualdas apie situaciją šeimoje buvo informuotas.

Pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, šeimai išsikėlus į kitą būstą, negauta, todėl nebuvo pagrindo tikrinti vaikų gyvenimo sąlygų naujuose namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.