Tenorui Kęstučiui Alčiauskiui gražiausi sportinio automobilio skleidžiami garsai

Tenorui Kęstučiui Alčiauskiui (48 m.) maloniausias yra benzino kvapas, jis gali dainuoti moterišku balsu, mėgsta pamėgdžioti įvairius garsus, gaminti maistą. Ką atlikėjui suteikia tokia pomėgių gausybė?

Dabar K.Alčiauskis nelenktyniauja, bet anksčiau yra dalyvavęs automobilių varžybose ir laimėjęs kelias prizines vietas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dabar K.Alčiauskis nelenktyniauja, bet anksčiau yra dalyvavęs automobilių varžybose ir laimėjęs kelias prizines vietas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su žmona Sigita tenoras K.Alčiauskis augina jaunėlę Vytę ir vyresnėlę Miglę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo 
Su žmona Sigita tenoras K.Alčiauskis augina jaunėlę Vytę ir vyresnėlę Miglę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo 
K.Alčiauskis dainuoja net dviejų Lietuvos teatrų operos spektakliuose.<br> M.Aleksos nuotr. 
K.Alčiauskis dainuoja net dviejų Lietuvos teatrų operos spektakliuose.<br> M.Aleksos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2020, 3:49 PM

Kauno valstybinio muzikinio teatro bei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro tenoras K.Alčiauskis profesinių paslapčių praeityje sėmėsi iš šviesaus atminimo tenoro Virgilijaus Noreikos.

Dar tuo metu, kol nesimokė pas profesorių, Kęstutis mėgo šio legendinio lietuvio tenoro balsą pamėgdžioti ir jam tai daryti gerai sekėsi.

„Išgirdau per radiją dainuojantį V.Noreiką ir nutariau jo balsą pakopijuoti. Man patiko, ir daugelis sakė, kad man panašiai pavyksta. Taip prasidėjo mano, kaip tenoro, karjera“, – juokdamasis patikino pašnekovas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje K.Alčiauskis klasikinio dainavimo pas profesorių V.Noreiką mokėsi nuo 1993 metų, o prieš tai būsimasis operos dainininkas toje pačioje aukštojoje mokykloje siekė birbynininko profesijos.

Tačiau apie K.Alčiauskio sugebėjimą pamėgdžioti moterišką balsą mažai kas žino, nes atlikėjas nėra dainavęs soprano partijos jokiame operos spektaklyje.

Tiesa, tenoras praeityje soprano ariją atliko koncerte. Bet šis jo sugebėjimas neseniai buvo prisimintas vienoje humoro laidoje, ir kolegos Kęstučiui patarė pasinaudoti šiuo gebėjimu.

Vyrui dainuoti moterišku balsu – ne aktorystės dovana. Kone kiekvienas stipriosios lyties atstovas turi falcetą – itin aukšto registro vyrišką balsą.

„Lietuvoje tai galbūt nauja, bet jau yra kontratenorų, dainuojančių labai retais balsais. Žinoma, tai – įdomi patirtis. Galbūt ir man tuo reikėtų pasinaudoti“, – svarstė K.Alčiauskis.

Tenoras turi ir kitą mažą paslaptį – jis moka atkartoti aidą. Šito Kęstutis išmoko iš vaizdo įrašo internete. Tačiau vilniečiui reikėjo padirbėti, nes be praktikos aido neišmoksi atkartoti.

Tie, kurie išgirsta, kaip sklinda žodžių aidas, K.Alčiauskį prisimena ilgam. Kartą prieš koncertą garso operatorius paprašė operos dainininko pakartoti skaičius – taip patikrino, ar veikia aparatūra.

Ir Kęstutis juos ištarė kaip aidą: „Vie-vie-nas-nas-nas, du-du-du-du.“

Operatorius paknebinėjo aparatūrą, bet taip ir liko apstulbęs. Jis tik po kiek laiko suprato, kad tenoras norėjo atskleisti mažą paslaptį.

„Skiemenis reikia tarti nuo garsiai iki labai tyliai, nekeičiant balso aukštumo. Aido atkartojimas paremtas ir ritmingu kvėpavimu“, – paslaptimi dalijosi pašnekovas.

Bet K.Alčiauskiui maloniausia atkartoti mašinų burzgimą: „Automobiliai mano gyvenime labai svarbūs, nes man teko dalyvauti lenktynėse.

Aš esu benzingalvis. Man skaniausiai kvepia benzinas, o mieliausias garsas – sportinio automobilio lėkimo. Kartais pamėgdžioju ir automobilio garsus.“

K.Alčiauskis turi ir lenktynininko patirties. 2008 metų rugsėjį su komanda „Ataka Racing“ startavęs operos dainininkas varžybose „ARX Baltica“ iškovojo trečiąją vietą.

Tenorui Kačerginės Nemuno žiedo trasa, kurioje vyko lenktynės, buvo gerai pažįstama. Dainininkas prieš varžybas daug treniravosi.

„Lenktynės mane žavėjo nuo dešimties metų. Kaip ir daugelis berniukų, norėjau būti lenktynininkas. Tuomet pradėjau važinėti kartais. Ši patirtis man pravertė dalyvaujant automobilių lenktynėse, todėl laimėjimas nenukrito lyg aklai vištai grūdas“, – yra pasakojęs K.Alčiauskis.

Pastaruosius kelerius metus operos dainininkas automobilių lenktynėse nedalyvauja, nes tai – brangus sportas. K.Alčiauskis dėl savo pomėgio lankosi simuliatorių akademijoje, kurioje tobulina sportinio vairavimo įgūdžius. Jis norėtų varžytis ralio trasoje, todėl treniruokliu mokosi ralio vairavimo technikos.

„Jeigu pavyktų rasti rėmėjų, pomėgis atgytų iš naujo. Aš tarsi ligonis, nes bet kokia mašina ar kartu galiu važiuoti sningant ar lyjant“, – su šypsena tikino operos atlikėjas-lenktynininkas, kasdien į gatves išriedantis „Honda Accord“ automobiliu.

Jame nėra jokių elektronikos įmantrybių, bet šeimininkui nėra vargo posūkyje pakelti ar nuleisti rankinio stabdžio svirtį.

Pomėgis dainuoti Kęstutį lydi taip pat nuo vaikystės – jis ne kartą dalyvavo televizijos moksleivių konkurse „Dainų dainelė“ ir ten skynė laurus. Tuo metu laikraštis „Lietuvos pionierius“ K.Alčiauskiui, „Dainų dainelės“ laureatui, dovanų įteikė fotoaparatą „Smena 8M“.

Fotografuoti Kęstučiui patiko. Dabar operos solistas turi šiuolaikiškesnį fotoaparatą, o kolegos ir artimieji labai patenkinti jo nuotraukomis.

Ar kada nors K.Alčiauskis netaps operos metraštininku? Vyras neslėpė, kad tai daro tyliai – jis fotoaparatu užkulisiuose ar scenoje įamžina Muzikinio teatro bei Operos ir baleto teatro kolegas.

„Visiškai nesureikšmindamas tos veiklos retkarčiais pafotografuoju kolegas, jie pasidžiaugia gražiais rakursais, ir tiek“, – tikino operos dainininkas.

K.Alčiauskis įamžino ir gražiausias šeimos akimirkas. Su žmona vienos ministerijos darbuotoja Sigita dvi dukras Vytę (7 m.) ir Miglę (10 m.) auginantis operos solistas sukaupė nemažą asmeninio gyvenimo nuotraukų pluoštą.

Šeimos albume – nuotraukos iš didžiausių metų švenčių, vaikų gimtadienių, atostogų.

Bet dar viena maža paslaptis greičiausiai nėra niekaip įamžinta, nes ji greitai pradingsta. Kol K.Alčiauskis buvo viengungis, labai dažnai sukosi virtuvėje prie viryklės. Kulinaro gyslelės jis tikrai nepaveldėjo iš savo tėvų.

„Kai norisi skaniai pavalgyti, tai ir pagamini. Pamenu, labai norėjau žuvies.

Visą dieną apie ją galvojau. Įsijungiau rusišką kulinarijos laidą ir žiūriu: gamina žuvį.

Staigiai užsirašiau receptą, išjungiau televizorių ir nuvažiavau į parduotuvę pirkti produktų. Grįžęs paruošiau skanų patiekalą“, – apie pomėgio kulinarijai užuomazgas pasakojo K.Alčiauskis, vėliau surengęs ne vieną gurmanišką vakarėlį draugams.

Vyras jau senokai virtuvę užleido žmonai, bet progai pasitaikius jis stoja prie viryklės ir šeimai paruošia gardžius pietus.

Nemažai sugebėjimų turintis K.Alčiauskis gali būti ramus dėl ateities.

„Dainavimas nėra amžinas, juk vienetai atlikėjų, tokių kaip V.Noreika, kurie galėjo dainuoti iki paskutinio atodūsio.

Todėl anksčiau ar vėliau operos dainininkams tenka veikti ką nors kita“, – nenusiminė linksmo būdo operos tenoras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.