Santūrioji airė Saoirse Ronan rado savo vietą Holivudo žvaigždyne

Iki 25-erių Saoirse Ronan buvo jau tris kartus nominuota „Oskarui“. Pirmą kartą – 13 metų. Dėl aktorinių gebėjimų ji vadinama airių vunderkindu ir lyginama su garsiąja amerikiete Meryl Streep (70 m.). Toks palyginimas, žinoma, malonus. Bet pradžioje airė pyko: ji norinti būti savimi, vienintele, nepakartojama kaip ir M.Streep. Nejau nesuprantama?

Jau keliskart nominuota „Oskarui“ S.Ronan svajoja suvaidinti miuzikle ir nebyliajame filme.<br>„Scanpix” nuotr.
Jau keliskart nominuota „Oskarui“ S.Ronan svajoja suvaidinti miuzikle ir nebyliajame filme.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 2:17 PM

Saoirse Una Ronan gimė Niujorke, airių rajone Bronkse. Čia praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, tikėdamiesi sotesnio gyvenimo, persikėlė jos būsimi tėvai – Paulas Ronanas ir Monica Brennan.

Pora susituokė 1992-aisiais, išsinuomojo mažą butuką. Monica dirbo aukle ir valytoja, Paulas – kurį laiką statybose. Paskui rado barmeno darbą populiariame imigrantų iš Airijos bare, į kurį užsukdavo ir netoliese esančių „Off-Broadway“ teatrų ir studijų aktoriai.

Tarp margaspalvės baro publikos dažnai prasiverždavo audringo elgesio pliūpsniai. Bet lankytojai mylėjo draugišką, bendrauti linkusį barmeną dėl jo gebėjimo pralinksminti, o jei reikia – paguosti ir užjausti. Ten jis patraukė tėvynainio Chriso O’Nealo dėmesį.

Jis 1991-aisiais kartu su bičiuliu atidarė Bronkso airių teatrą. Žiūrovai buvo kraštiečiai, dažniausiai – nelegalūs imigrantai.

Chrisas pakvietė Paulą, Saoirse tėvą, nuo vaikystės svajojusį apie aktorystę, ir pažadėjo jam vaidmenį spektaklyje.

Nuo to laiko gyvenimas pasikeitė. Nors pinigų, kaip ir anksčiau, trūko, visų negandų nelikdavo, kai šeimos galva išeidavo į sceną.

Laisvais vakarais Monica, laikydama dukrelę ant rankų, sėdėjo dulkių ir tabako prisigėrusioje mažoje salėje gėrėdamasi vyru ir išgyvendama dėl jo herojų.

Pasinaudojęs šiokiomis tokiomis pažintimis P.Ronanas suvaidino dviejuose filmuose, kur pagrindinius vaidmenis atliko Holivudo žvaigždės Bradas Pittas (56 m.) ir Cate Blanchett (50 m.).

1997-aisiais mirus teatro įkūrėjui Ronanų šeima nusprendė grįžti į Airiją. Šeimos galva niekaip negalėjo rasti darbo Niujorke, o Holivude savu vaikinu taip ir netapo.

Šeima Airijoje įsikūrė nuošaliame grafystės Karlou kaime. Nedidelis namas, šunys, arkliai, avys, netoliese upelis. Čia būsimoji kino žvaigždė Saoirse pradėjo lankyti mokyklą, o būdama devynerių – filmuotis.

Netrukus tėvai atsiėmė dukterį iš mokyklos, nusprendę, jog ji turi mokytis namuose. Ne dėl dažnų savo darbo išvykų, o veikiau dėl uždaro dukters būdo ir nesugebėjimo bendrauti su bendraklasiais.

Po eilinių filmavimų S.Ronan pasitikdavo patyčių kruša. „O, pažiūrėkite, žvaigždė sugrįžo! Nagi parodyk, ką moki!“ – šaipėsi, o veikiau iš pavydo šaukė vaikai.

Pirmąjį vaidmenį Saoirse gavo tėvo dėka. P.Ronanas dažniausiai būdavo kviečiamas į nedidelius televizijos projektų epizodus. Filmuodamasis seriale „Klinika“ užtarė žodelį už savo dukterį.

Štai kaip savo pirmąją aktorinę patirtį prisimena Saoirse: „Kai viskas pasibaigė, keletą savaičių mane buvo apėmęs liūdesys. Prisimenu, kaip sėdėdama šalia mamos nuolat tvirtinau, kad niekada to nedarysiu.“

Jai buvo liūdna dėl to, kad filmavimo aikštelėje visi susidraugavo, tapo viena šeima. S.Ronan tartum įgijo naujų giminaičių, o šie staiga išsivažinėjo. Bet liūdesys greitai dingo.

Kelias į didįjį ekraną prasidėjo nuo Holivudo žvaigždės Michelle Pfeiffer (61 m.) personažės vaidmens dramoje „Vis tiek nebūsiu tavo“. Bet lemtingu S.Ronan likimo posūkiu tapo „Atpirkimas“.

Filmo režisierius britas Joe Wrightas (47 m.) daugelį mėnesių bergždžiai naršė po privačias anglų mokyklas ieškodamas mergaitės, tinkamos jaunos, veidmainiškos aristokratės vaidmeniui.

Jam atsitiktinai pateko vaizdo įrašas, kur Saoirse skaitė šio filmo herojei parašytą tekstą. Režisierius buvo sužavėtas taisyklingos tarties ir tikro britiško santūrumo.

Jis negalėjo įsivaizduoti kokios nors kitos aktorės jos vietoje. J.Wrightas, pasikvietęs nepažįstamąją į bandomąjį filmavimą, ją patvirtino.

Režisierius nerodė jaunajam talentui nufilmuotų kadrų. Bijojo, kad analizuodama savo vaidybą S.Ronan praras saviraiškos laisvę.

Už vaidmenį „Atpirkime“ S.Ronan buvo nominuota „Oskarui“. Aktorė prisipažino, kad ceremonijos metu dėl didelio jaudulio jautėsi siaubingai alkana. Šypsodamasi į kameras labiau svajojo ne apie apdovanojimą, o apie makaronus ar spurgą su džemu.

Netrukus nepaprasta aire susidomėjo Naujosios Zelandijos kino režisierius Peteris Jacksonas (58 m.), norėjęs nufilmuoti ją savo įtempto siužeto trileryje „Numylėtieji kaulai“.

Bet režisieriui toli gražu ne iš karto pavyko įtikinti mergaitės tėvus. Galiausiai Saoirse šiame filme suvaidino žiaurios prievartos auką.

Kritikai, priešingai nei „Žiedų valdovą“, naująjį P.Jacksono filmą sutiko šaltai. Bet S.Ronan neliko nepastebėta.

„Panelė Ronan – stebėtinai talentinga aktorė. Tik dėl jos vaidybos kino juosta verta dėmesio“, – taip filmą „Numylėtieji kaulai“ įvertino JAV kino kritikai.

S.Ronan nuolat tvirtina, jog už savo sėkmę daugiausia dėkinga tėvams ir pirmiausia mamai. Ją vadina savo antrąja puse ir tikina, kad su mama nėra nė karto susipykusi.

M.Ronan niekada nesistengė iš dukters daryti žvaigždės. Ir jei ši būtų nusprendusi nutraukti ryšius su kino pasauliu, motina nebūtų nieko sakiusi. Juk ji žinojo, koks įnoringas aktoriaus likimas: šiandien – ant žirgo, o rytoj – visi pamiršo.

Filmavimo aikštelėje motina stengėsi savo brangųjį vaiką atriboti nuo suaugusiųjų pasaulio. Todėl jos visada gyveno atskirai nuo kūrybinės grupės.

S.Ronan nematė linksmų aktoriaus gyvenimo užkulisių su neišvengiamomis intrigėlėmis ir išgertuvėmis.

M.Ronan siekė, kad filmavimo grupės nariai su jos dukterimi elgtųsi pagarbiai. Motina reikalaudavo nedelsiant nutraukti darbą, jei matė, kad jos vunderkindas pavargo.

2018-aisiais S.Ronan gavo savo pirmąjį Auksinį gaublį už vaidmenį dramoje „Boružė“. Savo apdovanojimą ji skyrė motinai: „Aš esu labai artima su mama. Ir jei šis filmas padės tėvams ir vaikams tapti artimesniems, geriau suprasti vienam kitą, tai tikrai puiku.“

Tuomet jai buvo 23-eri. Ir filmavimo aikštelėje visiškai nereikalinga tapo aktorės motina. S.Ronan skundėsi, kad neteko saugumo pagalvės ir dabar nebus ko paklausti: „Kaip manai, mama, jiems patiko?“

Pirmuoju savarankiško jaunosios aktorės gyvenimo skrydžiu tapo filmas „Viešbutis „Didysis Budapeštas“.

Saoirse netikėtai suprato, jog turi išmokti rūpintis savimi ir kuo greičiau susidraugauti su kolegomis. Iš šalies žvelgiant pirmieji S.Ronan bandymai atrodė kiek keistokai.

Ji visų klausė: „Norite, išplausiu jums grindis?“ Ir pridurdavo, kad labai mėgsta tvarkytis.

Netrukus Saoirse persikėlė gyventi į Londoną, išsinuomojo butą. Ji beprotiškai ilgėjosi namų, su mama kalbėdama telefonu dažnai verkdavo.

Staiga, tarsi pagal užsakymą, S.Ronan buvo pasiūlytas vaidmuo dramoje „Bruklinas“, kuris atitiko jos tuometę būklę. Airijos režisierius Johnas Crowley (50 m.) papasakojo į Niujorką atvykusios ir nuo vienišumo kenčiančios airės istoriją.

S.Ronan buvo dėkinga už šią dovaną, tik suprato, kaip nelengva dabar jai tapo gauti trokštamą vaidmenį. Kino bosai ją kaip ir anksčiau laikė paaugle, nenorėjo pastebėti talentingos aktorės moters.

„Bruklinas“ pelnė S.Ronan ne tik antrąją „Oskaro“ nominaciją, bet ir leido rimtai pareikšti: „Ei, jūs, aš jau užaugau!“

Ji mano, jog nuo tada tapo tikra aktore. Saoirse dažnai kartoja, kad niekada nesijautė vaiku.

Kino juostoje „Marija, Škotijos karalienė“ su S.Ronan vaidinusi Australijos aktorė Margot Robbie (29 m.) sakė, jog jos kolegei negalioja laikas ir amžius, todėl ji ne pagal metus išmintinga.

Ar airė išgyvena, kad menkai atitinka Holivude galiojančius grožio standartus?

Saoirse šį klausimą dažnai pateikia žurnalistai.

„Nė kiek“, – sakė ji. Aktorė supranta, kad režisieriai vertina ją ne dėl gražių akių, nors jos tikrai neįprastos.

O kaip meilės reikalai? „Normaliai“, – tik tokį atsakymą galima išgirsti iš uždaro būdo airės. Taip, S.Ronan – kietas riešutėlis.

Pirmuoju rimtu aktorės susižavėjimu tapo britų aktorius George’as MacKay (27 m.). Su juo tuomet 19-metė S.Ronan filmavosi dramoje „Kaip aš dabar gyvenu“.

Kino juostos režisierius britas Kevinas MacDonaldas (52 m.) manė, kad jaunoji aktorė nuoširdžiai išgyveno tokius pat jausmus kaip jos herojė.

Kartą aktorės buvo paklausta, ar jai ilgai reikia susitikinėti su draugu, kad jį pakviestų į „Oskarų“ teikimo ceremoniją.

„Nelygu, kaip tuo metu klostosi santykiai. Jei jis nėra viso mano gyvenimo meilė, prireiktų mažiausiai dešimties pasimatymų“, – atsakė aktorė.

Kadangi amžinos meilės S.Ronan dar nesutiko, į „Oskarų“ teikimo ceremonijas vaikšto su geriausia drauge ar mama.

„Kas geriau už jas paguos, jei negausiu?“ – retoriškai klausė aktorė.

Filme „Marija, Škotijos karalienė“ ekraniniu S.Ronan sutuoktiniu tapo britas Jackas Lowdenas (29 m.).

Aktorės žodžiais tariant, jis ne kartą žvilgtelėjo jos pusėn.

Saoirse nenorėjo prisipažinti, kad santykiai su kolega jau nuo pat filmavimo pradžios peržengė draugiškų ribas ir nuo to laiko jie ne tik ekraniniai meilužiai.

Iki tol aktorė neva slapta susitikinėjusi su airių atlikėju ir kompozitoriumi Hozieru (29 m.), kuris išgarsėjo sukūręs kompoziciją „Take Me to Church“ („Paimk mane į bažnyčią“).

Kol kas meilės reikalai tik padeda Saoirse sužinoti ką nors naujo apie santykius ir save.

Visą šią patirtį ji perkelia į savo profesiją, taip praturtindama savo, kaip aktorės, emocijų ir saviraiškos paletę.

Ar S.Ronan užklysta mintys sukurti šeimą? Kol kas ne.

Apie ką Saoirse svajoja?

Suvaidinti miuzikle ir nebyliajame filme. Ir tikriausiai apie „Oskarą“. Bet apie pastarąją svajonę S.Ronan nekalba garsiai – kad neprajuokintų Dievo.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.