Sutramdyti maištingą būdą aktorė Brie Larson bando medituodama

Gal kam nors tenka vien tik pagyros ir susižavėjimas, bet ji – ne iš tokių. Kiekvienas amerikiečių aktorės Brie Larson (30 m.) vaidmuo sulaukia ne tik išsamaus svarstymo, bet ir nepalankių kino kritikų vertinimų. Bet prie tokio požiūrio ji jau seniai įprato ir toliau puoselėja moters kovotojos įvaizdį. B.Larson nesvarbu, ar kam nors tai patinka, ar ne.

B.Larson netrokšta atrodyti miela ir dosniai šypsenas dalijančia Holivudo gražuolyte.<br>„Scanpix” nuotr.
B.Larson netrokšta atrodyti miela ir dosniai šypsenas dalijančia Holivudo gražuolyte.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 10:50 AM

Aktorė B.Larson nebuvo pasiruošusi tam, kad dar iki pasirodymo kino teatruose mokslinės fantastikos juostą „Kapitonė Marvel“ užlies kritikos lavina. Silpnas siužetas, nesuprantama herojė, nėra žadėto feministinio atspalvio ir logikos. Ir kritikų nuosprendis: „Tiks kramsnojant kukurūzų spragėsius.“

Bet pritarimą „Kapitonei Marvel“ žiūrovai išreiškė pinigais, ir kino studija neprašovė pro šalį. Filmas tapo daugiausia uždirbusiu, kur superherojaus vaidmenį atlieka moteris. 1,1 milijardo JAV dolerių padengė nerimą dėl „Kapitonės Marvel“ sėkmės.

B.Larson kruopščiai ruošėsi vaidmeniui – du mėnesiai specialių treniruočių. Boksas, amerikietiškos imtynės, dziudo – savo ištvermės patvirtinimui į kalną net stūmė visureigį. Vairuotojas laikė koją ant stabdžių paminos, kad reikalui esant ją nuspaustų ir neįvyktų nelaimė.

B.Larson sakė, jog niekas iš žiūrovų nesužinos apie šiuos asmeninius rekordus. Galų gale kokią turi reikšmę, ar ji gali pakelti itin sunkią štangą! Bet tai buvo svarbu jai pačiai. Kaip ir susitikti su oro pajėgų karininkais. Juk jos herojė – pilotė.

Taip buvo ir yra visada. Ruošdamasi bet kokiam vaidmeniui aktorė stengiasi suvokti realių žmonių asmenybes ir likimus, pasinaudoti jų patirtimi.

Dėl vaidmens dramoje „Kambarys“, kuris 2016-aisiais pelnė jai keletą prestižinių apdovanojimų, taip pat ir „Oskarą“ bei Auksinį gaublį, ji iš naujo pažino savo motiną ir jos ištvermingą charakterį.

„Kambarys“ pasakoja apie merginą, kuri septynerius metus laikoma nelaisvėje pagimdė sūnų nuo prievartautojo. Tokio siaubo B.Larson gyvenime nebuvo.

Su dviem dukromis likusi jos mama, nepaisant visų sunkumų, sugebėjo sukurti savo mergaitėms laimingą vaikystę. Iš pradžių tai buvo normali šeima. Sylvainas ir Heather Desaulniers dirbo manualinės terapijos specialistais Sakramente.

Pora susilaukė Brie, po to – jaunėlės Milaine. Po 6 metų šeimos galva patraukė laimės ieškoti kitur. Iš Sakramento Heather persikėlė į San Fransiską, iš ten – į Los Andželą.

Gyveno mažame bute ir skaičiavo kiekvieną centą.

Apie žaislus nebuvo nė kalbos. Brie turėjo dvejus marškinius ir vienus džinsus.

O Sylvainas? Pagal skyrybų sąlygas, jis niekaip negalėjo išsisukti nuo galimybės matytis su dukterimis. Bet susitikimai su atžalomis jam buvo nuobodūs ir kėlė nepasitenkinimą.

Kai privalomas tokiems susitikimams laikas baigėsi, Brie ir Milaine be mažiausio apgailestavimo nutraukė santykius su tėvu. Dešimt metų jų santykius gaubė abipusė tyla.

Kai Brie karjera pradėjo kopti aukštyn, Sylvainui staiga prabudo tėviški jausmai. Jis noriai pasakojo žurnalistams, kad visą gyvenimą rūpinosi savo dukterimis, ir socialiniuose tinkluose Brie žarstė pagyras.

Bet į žurnalistų klausimą, kodėl jo dievinama vyresnėlė pavardę Desaulniers pakeitė į Larson, tėvas atsakydavo tyla.

Aktorinio meistriškumo pamokas B.Larson pradėjo krimsti nuo šešerių metų. San Fransiske lankė „American Conservatory Theater“, tapusi jauniausia mokine šios mokyklos istorijoje.

Su trylikamete B.Larson kino studija „Universal“ net pasirašė sutartį, bet skrydis į žvaigždes nepavyko. Mergaičių, kurios teikė vilčių, aplinkui sukiojosi daug. Tarp jų Brie niekuo neišsiskyrė.

Priešingai nei teatro, įprastinė mokykla jai buvo kankynė.

Rasti bendros kalbos nei su mokiniais, nei su mokytojais nepavykdavo. Priežastis – griežtas jos charakteris ir jokių susitarimų.

Tol, kol motina nusprendė, kad Brie mokysis namie. Mergaitė godžiai skaitė knygas, grojo gitara ir susidomėjo fotografija.

Bet Brie suprato, jog jos kelias – kinas. Juolab kad kasmet vaidindavo dviejuose trijuose televizijos projektuose. Ji sukaupė patirties, bet trūko sėkmės – filmai buvo šiaip sau.

Kovotoja B.Larson nenuleido rankų ir netikėtai antraeiliai jos vaidmenys buvo pastebėti ir gerai įvertinti.

Proveržiu tapo 2015-eji, kai pasirodė net trys filmai su B.Larson. Vienas jų – „Kambarys“ nulėmė tolesnį aktorės gyvenimą.

Stengdamasi įsijausti į savo herojės vienišumo tragediją Brie daugiau nei mėnesį nekėlė kojos iš namų ir beveik su niekuo nebendravo. Aktorės darbas įvertintas prestižiniu „Oskaro“ apdovanojimu.

Kino prodiuseriai ir režisieriai B.Larson laikė idealiu pieštinių komiksų superherojų moterų įsikūnijimu. Bet aktorė žinojo, kad nepriklauso idealioms gražuolėms. Holivude daugybė moterų, pranokstančių ją savo išoriniais duomenimis.

Prodiuserius ir režisierius, matyt, traukė B.Larson stiprybė – tiek fizinė, tiek dvasinė. Kaipgi kitaip galima paaiškinti vaidmenis kino juostose „Kapitonė Marvel“ ir „Keršytojai. Pabaiga“. Aktorė sutiko ne iš karto, nors jai ir buvo pasiūlytas daugiamilijoninis honoraras.

Paskui ji susižavėjo ambicinga idėja suvaidinti heroję, į kurią galima lygiuotis. Juostoje „Keršytojai. Pabaiga“ aktorės B.Larson herojė Kerol Denvers turėjo išgelbėti Žemę per karą, įsiplieskusį tarp galaktikų, ir tapti legendinės komandos lydere.

Galiausiai ši aktorė pasirašė septynių filmų sutartį ir tapo geriausiai apmokama nauja „Marvel Studios“ aktore.

„Kapitonė Marvel“ ir „Keršytojai. Pabaiga“ premjeros sukėlė didžiulį susidomėjimą ir uždirbo per tris milijardus dolerių. Bet finansinę sėkmę lydėjo kandūs kritikų ir piktų aistruolių komentarai. Aktorei liko tik bet kokia proga abejingai pranešti, jog apie save nieko ir niekada neskaito internete.

B.Larson buvo apmaudu. Ji stengėsi neatrodyti miela ir dosniai šypsenas dalijančia Holivudo gražuolyte. Priešingai, pabrėždavo nenorą vaikytis standartų.

Ateidavo duoti interviu be makiažo, nevengdavo aštrių pasakymų. Galų gale ar ne tokia turi būti ir Kapitonė Marvel – naujųjų laikų simbolis?

Pasirodo, kino žiūrovams reikėjo ne tik fizinės superherojės stiprybės, bet ir humoro gaidelių, moteriškumo. Jeigu ne iš herojės Kerol Denvers, tai bent iš ją įkūnijančios aktorės. Šių bruožų B.Larson visuomenei niekaip negalėjo atskleisti.

Toks jau jos charakteris. Ši ramybės drumstėja amžinai gina kieno nors teises ir dažnokai daro klaidų, kurias paskui tenka glaistyti. Per „Oskarų“ teikimo ceremoniją pademonstruoti nepasitenkinimą kolega Cassey Afflecku – demonstratyviai neplojant jam, laureatui, kaltinamam priekabiavimu.

Per interviu burbteli, kad jos nedomina baltaodžių vyrų nuomonė, ar užsipuola neteisingą moterų atžvilgiu mados industriją. Galiausiai B.Larson tekdavo teisintis, kad ne tai turėjo omenyje.

Atrodo, kad bet koks aktorės poelgis gali sukelti audringą nepasitenkinimą. Kai kažkas atkapstė 2004 metų nuotrauką, kur Brie baseine glosto delfiną, ją nedelsiant apkaltino tuo, kad pritarianti žiauriam elgesiui su gyvūnais nelaisvėje.

Kino žiūrovai būtų B.Larson palankesni, jei ji į kairę ir dešinę prekiautų savo meilės romanais. Bet ji nemėgsta kalbėti apie asmeninį gyvenimą, nors tai neįmanoma socialinių tinklų gyvavimo laikais.

B.Larson labai slėpė santykius su Kalifornijos muzikos grupės „Phantom Planet“ vokalistu, 10 metų vyresniu Alexu Greenwaldu. Bet argi pasislėpsi nuo reporterių, juo labiau – gerbėjų, kurie paseka, padaro nuotrauką ir įkelia į savo socialinių tinklų paskyrą.

Greitai tapo žinoma, kad su juo susitikinėja nuo 2013-ųjų.

Galiausiai pora nutarė nebesislapstyti.

Pradėjo atvirai žingsniuoti raudonuoju kilimu ir kartu apsigyveno Los Andžele.

2016-aisiais Japonijoje A.Greenwaldas pasipiršo draugei.

Vėliau į klausimus, kada vestuvės, B.Larson atsakinėjo, kad jos darbų grafikas labai įtemptas. Dėl to ji negalinti atrasti laiko iškilmėms.

Praėjusių metų sausį B.Larson ir A.Greenwaldas netikėtai pranešė apie išsiskyrimą, o rugpjūčio mėnesį pasirodė aktorės nuotraukos su kitu vyriškiu.

B.Larson palydovą išslaptino ne iš karto.

Pasirodo, Kapitonės Marvel išrinktasis – 32-ejų aktorius ir režisierius Elijah Allanas Blitzas. Jo filmografijoje nėra itin įsimintinų vaidmenų, jis bandė save ir režisūroje.

Keletas karštų bučinių automobilių stovėjimo aikštelėje, vaikštinėjant po prekybos centrus, prie Malibu teatro. Viso to pakako pranešti – B.Larson turi naują partnerį.

Gerbėjų mėginimai ką nors išsiaiškinti per E.A.Blitzo „Instagram“ paskyrą sudužo į jo apgaulingą, šypsena nuspalvintą santūrumą. Daugiausia, ką rado gerbėjai, – aktoriaus meilę gamtai ir tapybai.

Jokių bendrų asmenukių su Brie, meilės prisipažinimų ir mįslingų užuominų.

Kol kas dažniau nei vyrai šalia B.Larson atsiranda draugės – aktorės Emma Stone ir Jennifer Lawrence. Būtent jos palaikė aktorę po „Oskaro“, gauto už vaidmenį filme „Kambarys“, teikimo ceremonijos.

B.Larson atrodė, kad ji neverta gauto apdovanojimo. Be to, atsirado baimė, kad dabar iš jos bus tikimasi tik pergalių. Aktorė užsidarė, nedalyvavo aukštuomenės renginiuose, sunkiai susitaikydavo su bet kokia kritika.

J.Lawrence ir E.Stone, kurioms taip pat teko tai atlaikyti, drąsino. Siuntė saldumynus, mielus niekučius.

Brie nuo vaikystės nebuvo išlepinta draugystės su bendraamžėmis. Ji pirmą kartą suvokė, ką reiškia turėti ištikimų draugių.

Jų padedama B.Larson išlipo iš kiauto.

Kad sutramdytų savo maištingąjį charakterį, kuris atvirai vadinamas agresyviu, aktorė B.Larson užsiima meditacija.

Kol kas akivaizdžių rezultatų nėra.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.