Nepritapėlių kunigaikščių meilės laivelis išplaukė į laisvės salą

Tuo metu, kai visas pasaulis kovoja su koronavirusu, Jungtinė Karalystė atsisveikina su princu Harry (35 m.) ir jo žmona Meghan Markle (38 m.), kurie atsisakė karališkosios šeimos narių statuso ir pareigų. Toks bene garsiausios monarchų šeimos atstovų sprendimas jų gerbėjus suskaldė į dvi stovyklas.

„Scanpix” nuotr.
„Scanpix” nuotr.
Ar sugebės buvę Sasekso kunigaikščiai Harry ir Meghan išlaikyti laisvės išbandymą ir persikėlę gyventi už vandenyno išsaugoti šeimą?
Ar sugebės buvę Sasekso kunigaikščiai Harry ir Meghan išlaikyti laisvės išbandymą ir persikėlę gyventi už vandenyno išsaugoti šeimą?
Kovo 9-ąją per Vestminsterio abatijoje vykusias Tautų Sandraugos dienos mišias princas Harry su žmona M.Markle dar prisijungė prie karališkosios šeimos.
Kovo 9-ąją per Vestminsterio abatijoje vykusias Tautų Sandraugos dienos mišias princas Harry su žmona M.Markle dar prisijungė prie karališkosios šeimos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-19 16:24, atnaujinta 2020-04-10 12:19

Vieni palaiko poros siekį būti privačiais asmenimis, savarankiškai užsidirbti ir nepriklausyti nuo karališkųjų rūmų. Kiti vadina sutuoktinius nedėkingais vienos seniausių monarchijų griovėjais.

Kovo 9-ąją per Vestminsterio abatijoje vykusias Tautų Sandraugos dienos mišias princas Harry su žmona M.Markle dar prisijungė prie karališkosios šeimos ir atliko paskutinę pareigą Didžiajai Britanijai. To anūko paprašė karalienė Elizabeth II (93 m.).

Ar sugebės buvę Sasekso kunigaikščiai išlaikyti laisvės išbandymą ir persikėlę gyventi už vandenyno išsaugoti šeimą? Ar trokštama nepriklausomybė nepavirs spąstais?

Daugelis ekspertų tvirtina, kad princui Harry ir jo sutuoktinei buvo siūloma įsikurti kokiame nors ramiame Didžiosios Britanijos kampelyje. Tačiau jie atsisakė.

Kodėl pora pasirinko Kanadą? Praėjusio rudens pabaigoje Harry ir Meghan pranešė, kad gruodį nedalyvaus tradicinėse monarchų šeimos iškilmėse. Jie ketino šventes praleisti Los Andžele su Meghan motina. Ši naujiena karališkuosiuose rūmuose sukėlė šoką.

Ko stebėtis? Pora ne kartą pažeidė tradicijas. Žurnalistai neliko skolingi: pradėjo, princo Harry žodžiais tariant, negailestingą jo ir jo žmonos persekiojimą.

Kai karališkųjų rūmų spaudos tarnyba su žurnalistais nesidalija informacija, kurios laukia publika, „ketvirtoji valdžia“ pereina į puolimą.

Pavyzdžiui, nuotraukomis su ką tik gimusiu įpėdiniu ant motinos rankų, nes M.Markle ribojo žiniasklaidos dalyvavimą krikštynų metu.

Princo Harry ir jo žmonos kelionė į Afriką su sūnumi Archie (10 mėnesių) turėjo – kaip daugelis tikėjosi – pakeisti nervingą padėtį. Bakingamo rūmų spaudos tarnybos paraginti reporteriai žavėjosi karališkosios poros elgesiu ir gyrė Sasekso kunigaikštienės apdarus.

Žurnalistams net leido nufilmuoti dokumentinę juostą dalyvaujant mažajam Archie – kaip pavyzdinį parodomąjį tarpusavio bendradarbiavimo pavyzdį.

Bet grįžę į Didžiąją Britaniją princas Harry ir M.Markle pateikė teisminius ieškinius keliems leidiniams. Už asmeninio Meghan laiško tėvui, su kuriuo ji nebendrauja nuo vestuvių, paviešinimą. Leidinys atsisakė atsiprašyti, nes laišką perdavė būtent Thomas Markle’as (75 m.).

Pastarasis dosniai dalija interviu, ragindamas Harry susitikti. Žentą jis vadina silpnuoliu, jei šis pritarė žmonos kvailystėms ir taip pigiai pardavė savo karališkąsias pareigas, pakenkdamas savo senelei.

Th.Markle’as pareiškė, kad ateis į teismą, kur tikisi susitikti su jo išsižadėjusia dukterimi. Taip pat lengvai, kaip atsisakiusia garbingos misijos karališkuosiuose rūmuose.

Žodžiu, buvusiems Sasekso kunigaikščiams nepasirodys maža, jei teisme teks susitikti su smarkiuoju giminaičiu.

Po Th.Markle’o laiško paviešinimo princas Harry pavadino savo žmoną paskutine skandalingųjų britų leidinių auka.

Jis davė aiškiai suprasti, jog neleis, kad su jo mylima žmona būtų elgiamasi taip, kaip su jo dievinama motina Velso princese Diana.

Reakcija į princo Harry žodžius buvo žaibiška. Kai kas jį užjautė, kai kas reagavo nepalankiai: esą nesėsk ne į savo roges.

Prieš vestuves gero linkintys M.Markle bičiuliai patarė gerokai pagalvoti, ar ji tikrai pasirengusi tapti ne tik paparacų objektyvų taikiniu, bet ir atsidurti po didinamuoju stiklu, per kurį apžiūrinėjami britų karališkosios šeimos nariai.

Dokumentiniame filme, kuris buvo sukurtas kelionės po Afriką metu, M.Markle sunkiai tramdydama ašaras prisipažino, kad jai nelengva.

Sunku buvo ir iki vestuvių, kai jos adresu pasipylė užgaulūs pareiškimai, ir nėštumo metu, kai bandė įtarti apgavyste. Buvo manoma, kad įpėdinį nešioja surogatinė motina.

Nepaliko jos ramybėje ir gimus Archie.

„Motinystė daro moterį itin jausmingą. Tiek permainų, tiek kovos!“ – sakė M.Markle.

Visa tai akylai stebėjo žiniasklaida, su kuria karališkieji rūmai ragino Harry ir Meghan bendradarbiauti.

„Nelabai daug žmonių tuomet pasidomėjo, kaip aš jaučiuosi, ar viskas man yra gerai“, – guodėsi M.Markle.

Kad ir kokia būtų negailestinga ir ramybės neduodanti britų spauda, su ja galima susikalbėti. Tai po tragiškos Velso princesės Dianos mirties ir darė karališkoji šeima ir rūmų spaudos tarnyba.

Kanadoje reikalai dėl spaudos kur kas sudėtingesni. Beveik iškart atvykusi į Vankuverį žymioji pora įteikė skundą dėl paparaco. Šis išdrįso M.Markle nufotografuoti per pasivaikščiojimą su sūnumi ir šunimis.

Leidinys buvo apkaltintas pasikėsinimu ne tik į privatų poros gyvenimą, nors Meghan vaikščiojo viešoje teritorijoje, bet ir grėsme jos ir sūnaus saugumui.

Nuotraukoje už princo Harry žmonos nugaros aiškiai matyti dviejų tvirtų apsaugininkų figūros. Anglijoje paparacai poros ramybės netrikdė.

Kanadoje, remiantis žurnalistų gildijos įstatais, reporteriams leidžiama kur kas daugiau nei Didžiojoje Britanijoje. Juk bet kokia buvusios britų karališkosios poros nuotrauka garantuoja solidų honorarą. Todėl porai tikėtis lengvo gyvenimo Kanadoje būtų itin naivu.

Šią šalį Meghan pasirinko dėl vyro. Kanadoje princas Harry būdavo dažnas svečias – taip pat su tėvais ir broliu. Čia, karinėje bazėje, jis 2007-aisiais atliko pasirengimą tarnybai Afganistane. Ir būtent Kanadoje princas susipažino su būsimąja žmona.

M.Markle taip pat gerai jaučiasi šioje šalyje. Čia ji septynerius metus filmavosi amerikiečių teisinės dramos seriale „Kostiumuotieji“.

Bet tuometis jos, aktorės, gyvenimas kunkuliuojančiame, nerimastingame Toronte nepalyginamas su gana atsiskyrėlišku Vankuverio saloje. Vienas džiaugsmas, kad, palyginti su Londonu, iš čia ranka pasiekiama Kalifornija.

Čia, sprendžiant iš visko, savo aktorines ambicijas planuoja patenkinti buvusi Sasekso kunigaikštienė. Ir čia gyvena jos motina – moteris, kuri savo geležine valia ir nepalenkiamu charakteriu nenusileidžia princo Harry senelei.

Manoma, kad būtent Meghan motina Doria Ragland (63 m.) sužinojo apie būsimąjį poros sprendimą, bet nepatarė sutuoktiniams iš anksto perspėti karalienės.

Elizabeth II sužinojo šią staigmeną likus kelioms minutėms iki jos paviešinimo anūko ir jo žmonos „Instagram“ paskyroje.

Tokiu būdu buvo paminti visi karališkųjų rūmų protokolai ir taisyklės.

Nutraukusi ryšius su vyru princu Charlesu princesė Diana pareiškė visam pasauliui, kad atsisako savo 50 labdaringų organizacijų. Ir apie šį savo sprendimą taip pat neinformavo vyro motinos – karalienės Elizabeth II.

Princas Harry ne tik iš anksto neperspėjo Jos Didenybės dėl tokio netikėto žingsnio, bet ir pasirinko itin nepalankų metą.

Ką tik buvo driokstelėjęs skandalas dėl jo dėdės Jorko kunigaikščio Andrew.

Jis buvo apkaltintas sąsajomis su pedofilijos skandalu dėl jau mirusio JAV milijonieriaus Jeffrey Epsteino.

Dėl to Jorko kunigaikštis atsisakė savo karališkųjų pareigų ir išsikraustė iš rūmų. Bet, priešingai nei princas Harry, neprarado finansavimo.

Be to, prieš praėjusias Kalėdas į ligoninę pateko Elizabeth II sutuoktinis princas Philipas (98 m.). Dėl jo, žinoma, nerimavo ir Jos Didenybė.

Elizabeth II sušaukė skubų pasitarimą dalyvaujant princui Charlesui ir jo sūnums – vyresnėliui Williamui ir jaunėliui Harry.

Reikėjo apsvarstyti atsakymus į Sasekso kunigaikščių pareiškimą. Jos Didenybė pasirinko kietąjį „Megxit“ – kaip dabar vadinamas skandalas – variantą.

Iš savo mylimo anūko karalienė atėmė Jų Karališkųjų Didenybių statusą. Tokio atvejo britų monarchų šeimoje jau būta: po skyrybų su princu Charlesu taip nebegalėjo vadintis jo žmona Velso princesė Diana.

Kalbant apie buvusių Sasekso kunigaikščių planus, vis daugiau analitikų laikosi nuomonės, kad už visų tų skandalų slepiasi M.Markle. Ji aktyviai bando sustyguoti buvusius ryšius su Holivudu. Neva buvusi Sasekso kunigaikštienė susitikinėjo su amerikiečių aktoriumi Tomu Cruise’u (57 m.).

Jei M.Markle ir grįš į ekraną, princui Harry persikėlimas į Kaliforniją atrodys kaip pigios melodramos siužetas.

Britų karūnos paveldėtojas – nors ir šeštas eilėje – aktorės feministės vyras gyvena „sapnų fabriko“ apylinkėse!

Sunku tuo patikėti, bet šiuo atveju kelias atgal „sūnui palaidūnui“ veikiausiai būtų uždarytas. Bet kas žino, ką daro meilė?

Praėjusią liepą per „Liūto karaliaus“ premjerą Londone su kino studijos „The Walt Disney Company“ direktoriumi pasikalbėjo princas Harry. Jis tikino, kad jo žmona gali įgarsinti animacinius personažus. Holivudo bosas atsakęs, kad tai turėsiąs omenyje.

Kol kas pora su sūnumi Archie gyvena Vankuverio saloje, Britų Kolumbijos širdyje.

Provincija savo dvasia ir architektūra labai primena Angliją. Veikiausiai Meghan supranta, kad tai svarbu Harry.

Pora visuomet žavėjosi kanadiečių nuoširdumu ir šiltu priėmimu. Kai Jos Didenybė suteikė anūkui su žmona finansinę nepriklausomybę ir visiškai (ne iš dalies, kaip prašė pora) atleido nuo karališkosios šeimos narių pareigų, kilo klausimas: kas mokės už poros ir jų sūnaus Archie apsaugą?

Kanados premjeras pradžioje suteikė viltį, kad mokės jo šalies gyventojai. Bet apie 80 proc. kanadiečių pasakė ryžtingą „ne“. Tokio posūkio nesitikėję princas Harry ir Meghan pareiškė, kad pasistengs patys išspręsti problemą.

Jie pažadėjo kompensuoti ankstesnes išlaidas, bet ne iš karto, o kai pavyks uždirbti pinigų. Bet kanadiečių nesužavėjo migloti poros pažadai.

Mokėti 2 milijonus Kanados dolerių (per 1,2 mln. eurų) už savo ministro pirmininko apsaugą jie ne prieš, bet už nekviestus svečius? Na, jau ne.

O svarbus klausimas – kaip užsidirbti pinigų – kol kas lieka neišspręstas. Ar turi teisę Harry ir Meghan naudoti savo prekės ženklą „Sussex Royal“ verslui? Juk iš jų atimtas statusas „karališkas“.

Sklinda gandai, kad karalienė Elizabeth II sunerimusi, jog rinkoje su šiuo ženklu pasirodys nepageidautinos karališkųjų rūmų prestižui prekės ir sandoriai. Gal pora sukurs naują prekės ženklą „Meghan ir Harry“, bet ar greitai jis duos pajamų?

Sūnaus palaidūno poelgis tapo eilinio skandalo britų Parlamente pretekstu.

Turint omenyje, kad princas Charlesas (71 m.) netolimoje ateityje tikriausiai užims sostą, – jis pirmas eilėje, – finansinis skandalas jam nereikalingas.

Žinoma, kad princas Charlesas sutiko apmokėti savo jaunėlio sūnaus persikėlimą į naują gyvenamąją vietą. Bet ar toliau mokės už jo išlaikymą? Abejotina.

Tėvas nusivylė Harry poelgiu kone labiausiai už visus. Būtent princas Charlesas įdėjo daug pastangų, kad marti jaustųsi gerai ne visai įprastoje šeimoje. Juk jis vedė Meghan prie altoriaus.

Princas Charlesas džiaugėsi dėl sūnaus, sunkiai išgyvenusio motinos mirtį ir ilgai kentėjusio nuo potrauminio sindromo.

Tėvas tikėjo, kad laiminga santuoka užgydys vaikiškas traumas. Bet, priešingai nei vyresnysis brolis, Harry taip ir nesugebėjo visiškai atleisti tėvui, kuris buvo neištikimas jo motinai su Camilla.

Pamilęs Meghan Harry susidūrė su stipriu žiniasklaidos spaudimu. Ši nepritarė rausvaplaukio Didžiosios Britanijos numylėtinio pasirinkimui.

Ir viso to Harry, kaip mano daugelis ekspertų, negali lyginti su ta padėtimi, kuri tapo jo motinos mirties priežastimi. Viskas, kas tik įmanoma, kad tik nepasikartotų ankstesnis scenarijus.

„Istorinis sprendimas“, kitaip – skandalas „Megxit“, kaip vadina nelojalūs buvusiems „saseksams“ monarchijos pavaldiniai, neišvengiamai sukėlė daug palyginimų su princese Diana.

Kaip paprastai, kliuvo karalienei Elizabeth II. Prisiminta, kad ji nesuteikė moralinės paramos marčiai sudėtingu jos santuokos laikotarpiu. Juolab – po skyrybų su princu Charlesu.

Princo Harry motina, nors ir nebuvo šventa, priešingai nei M.Markle, bendradarbiavo su žiniasklaida stengdamasi rasti paramą, kurios jai trūko.

Daugelio nuostabai, karalienė Elizabeth II pritarė mylimo anūko santuokai su išsiskyrusia amerikiete, kurios motina – afroamerikietė. Jos Didenybė visapusiškai globojo M.Markle.

Elizabeth II kvietė mylimo anūko žmoną į keliones po Didžiąją Britaniją, ragino rūmų damas mokyti etiketo.

Žodžiu, stengėsi M.Markle palengvinti nepaprastą uždavinį – įsilieti į britų karališkosios šeimos gyvenimo būdą.

Koks buvo senelės ir anūko atsisveikinimas, nežinoma. Prieš išvykdamas į Kanadą pas žmoną ir sūnų princas Harry po ilgų diskusijų ir padedant Meghan sugebėjo susitaikyti su broliu.

Juk Williamo požiūris į jaunėlio išrinktąją ir tapo jų nesantaikos pradžia.

Princas Williamas 2017-aisiais nepalaikė brolio Harry siekio apginti mylimąją nuo žiniasklaidos užsipuolimų su atvirai rasistiniais įžeidimais. Williamas atkalbinėjo jaunėlį ir nuo skubių sužadėtuvių, prašė neskubėti ir dėl vestuvių. Tokie tempai nebūdingi Vindzorams.

Juk savo išrinktąją Catherine Middleton princas Williamas nuvedė prie altoriaus po dešimties metų pažinties.

Vadinasi, princas Williamas buvo teisus. M.Markle nesugebėjo prisiimti ar ne pernelyg stipriai norėjo jai priskirto vaidmens.

Visi karališkosios šeimos nariai nusiminę ir nusivylę. Bet gyvenimas tęsiasi. Pirmasis oficialus Kembridžo kunigaikščių pasirodymas viešumoje po istorinių įvykių buvo itin sėkmingas.

Seniai princo Williamo žmonos apdaras buvo sulaukęs tokio susižavėjimo. Publika sveikino savo būsimą monarchą ir jo žmoną itin džiaugsmingai – viskas kontroliuojama, viskas gerai karalystėje. Dabar šį signalą visuomenei siųs tik Kembridžo kunigaikštis Williamas ir kunigaikštienė Catherine.

O kaip Harry? Kokio signalo laukti iš jo? M.Markle, išvykusi iš Didžiosios Britanijos, tikriausiai jaučiasi laisva ir laiminga. O jos vyras?

Pasak karališkųjų rūmų ekspertų, princas Harry, būdamas jautrios širdies ir itin mielas žmogus, jaučiasi sutrikęs ir jo širdis turi būti sudaužyta.

Jo atsisveikinimo kalba buvo nuspalvinta liūdesio. Princas Harry sugraudino susirinkusiuosius užtikrinęs, kad liko ankstesniu Harry, o Didžioji Britanija – jo namai.

Padėkojo už tai, kad augdamas jautė meilę britų, kurie po savo sparnu priglobė jį po motinos mirties. Padėkojo princas Harry ir į savo glėbį jį priėmusiai M.Markle. Su ja jis rado laimę, apie kurią svajojo visą gyvenimą, ir todėl didžiai nuliūdęs, kad padėtis tampa tokia niūri ir slegianti.

„Taip pasielgiau dėl savo žmonos. Sprendimą priimti nebuvo lengva. Bet neturėjau kitos išeities. Mes tikėjomės, kad galėsime toliau tarnauti karalienės, britų Sandraugos ir mano karinių organizacijų labui jau nesinaudodami visuomenės finansais. Tačiau tai pasirodė neįmanoma“, – pripažino princas Harry.

Bet jis vis tiek rengiasi tarnauti tėvynei ir karališkiesiems rūmams – šiuo požiūriu jam niekada niekas nesikeis.

Šis pažadas sunkokai įvykdomas. Jos Didenybė atėmė iš anūko ir jo žmonos Meghan ne tik galimybes atstovauti karūnai ir dalyvauti daugumoje labdaros projektų.

Karalienė Elizabeth II atėmė iš buvusiųjų Sasekso kunigaikščių Sandraugos šalių jaunimo pasiuntinių statusą.

Tuo princas Harry ir jo žmona labai didžiavosi.

Itin skausmingai princas Harry sutiko žinią apie atskyrimą nuo armijos. Prieš porą metų jo senelis princas Philipas perdavė jaunesniajam anūkui savo karališkųjų jūrų pėstininkų generolo kapitono laipsnį, kurį turėjo nuo 1953 metų. Dabar princui Harry teks atsisveikinti su garbinga senelio dovana.

Lieka tikėtis, kad Harry ir Meghan susidoros su iššūkiais.

Ir jų meilės laivelis, atsitrenkęs į daugybę kliūčių, nesuduš, kaip mano karališkųjų rūmų analitikai.

Princas Harry visada gali grįžti į gimtuosius namus, bet ar to norės žmona?

Karališkasis biografas ir vienas iš populiaraus serialo „Karūna“ konsultantų pataria nevilkinti sugrįžimo. Anot jo, šventa vieta tuščia nebūna.

Buvusių Sasekso ku=nigaikščių vietas gali užimti Jorko kunigaikščių Andrew ir Sarah Ferguson dukterys princesės Eugenie ir Beatrice. Tol, kol ūgtelės princo George’o karta.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.