Tragiška lemtis pasiglemžė abu jaunos dainininkės tėvus

Močiutės užauginta televizijos projektų dalyvė Nombeko Augustė Khotseng (21 m.) nemokėjo tvarkyti namų, nežinojo, kodėl indai visada išplauti. Tik apsigyvenusi su širdies draugu Kasparu Barisu (21 m.), muzikos padangėje žinomu Niko slapyvardžiu, atlikėja pamėgo buitį.

N.A.Khotseng su draugu Kasparu sieja ne tik šilti jausmai, bet ir dainų rašymas.<br>M.Stankaičio nuotr.
N.A.Khotseng su draugu Kasparu sieja ne tik šilti jausmai, bet ir dainų rašymas.<br>M.Stankaičio nuotr.
N.A.Khotseng su draugu Kasparu sieja ne tik šilti jausmai, bet ir dainų rašymas.<br>M.Stankaičio nuotr.
N.A.Khotseng su draugu Kasparu sieja ne tik šilti jausmai, bet ir dainų rašymas.<br>M.Stankaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2020, 11:23 AM

Meilė priverčia labai daug išmokti, nors Nombeko Augustė yra vienintelė šiuo metu Ukmergėje vėl gyvenančios buvusios slaugytojos Jeronimos Palidauskienės (78 m.) anūkė.

Kai prieš aštuonerius metus sunki liga pasiglemžė Nombeko Augustės mamą Jolantą, močiutė iš Ukmergės atvyko gyventi į Kauną pas anūkę.

Kol vaikaitė mokėsi mokykloje, jos namuose visuomet laukė močiutė. Ji būdavo paruošusi pietus, sutvarkiusi namus ir išlyginusi skalbinius.

Anksčiau tai darydavo Nombeko Augustės motina Jolanta – buvusi Kauno technologijos universiteto dėstytoja.

Po jos mirties visą buitį buvo perėmusi močiutė, todėl Nombeko Augustė visą dėmesį skyrė mokslams, o dvyliktoje klasėje dalyvavo televizijos projekte „X faktorius“. Tai ją pastūmėjo siekti dainininkės karjeros.

Kai N.A.Khotseng sukako aštuoniolika, močiutė grįžo į Ukmergę. Nuo tada ir prasidėjo savarankiškas Nombeko Augustės gyvenimas, kuriame buitis šiek tiek strigo. Bet merginai pavyko susitvarkyti su netikėtais iššūkiais.

Sužavėjo paprastumas

O pastaruoju metu N.A.Khotseng sieja šilti jausmai su dainininku Kasparu Niko Barisu.

Jie drauge kuria dainas ir gyvena po vienu stogu Vilniuje.

Bet dainininkų pora susipažino ne scenoje, kaip būtų galima tikėtis. Jie susitiko daugiau nei prieš dvejus metus Dizaino dienų renginyje.

„Puikiai pamenu 2017 metų lapkričio 17 diena. Abu buvome pakviesti pristatinėti tos pačios drabužių kolekcijos ir užkulisiuose pradėję bendrauti taip ir nenustojome“, – pažintį prisiminė Nombeko Augustė.

Dainininkę sužavėjo naujojo draugo paprastumas ir tai, kad su juo buvo lengva bendrauti, nors Nombeko Augustei sunkiai sekasi rasti bendrą kalbą su kitais žmonėmis, prisitaikyti prie aplinkos.

Tad Kasparas jai buvo pirmas sutiktas žmogus po labai ilgo laiko, kai nereikėjo galvoti, apie ką kalbėti, ir jaudintis, kad baigsis pokalbių temos.

Jiems susitikus Nombeko Augustė dar neužsiėmė rimta muzikos kūryba.

„Maniau, kad kažkaip automatiškai visi darbai pasidarys. Kadangi Kasparas jau kūrė netrumpą laiką, po ilgų pokalbių pagaliau sugebėjo mane įtikinti, kad norint ko nors pasiekti reikia ir pačiai pasukti galvą ir dirbti kiekvieną dieną.

Prie pirmo bendro projekto kartu prisėdome praėjus mažiau nei metams nuo pažinties“, – pasakojo Nombeko Augustė.

Ne visos dainos pasiekia klausytojus

Ji pati rašo sau dainas, vėliau kartu su Niko prisėda kurti aranžuotės ir, jei reikia, pataiso kokius nors niuansus.

Iš dainų, kurios jau yra interneto platformose, dainininkės mėgstamiausia „Reikia man“. Žodžius parašė pati, muzikos autorius – mylimasis. Ją N.A.Khotseng atliko šių metų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje.

Nors po praėjusių Kalėdų buvo nufilmuotas jos vaizdo klipas, jis vis dar taisomas, bet jau netrukus bus išleista baigtinė dainos versija.

Pasirodo, tik labiausiai pavykusios N.A.Khotseng dainos pasiekia klausytojų ausis.

„Be išleistų dainų, yra dar keliasdešimt neišvydusių dienos šviesos, kai kurios jų, manau, niekada ir neišvys.

Bet ne per seniausiai parašiau dainą „Sin &Pray“ visiškai sau ir visada klausau jos, kai kas nors nesiseka, būna bloga nuotaika ar šiaip liūdna. Šis kūrinys visuomet nuramina ir įkvepia“, – pasakojo atlikėja.

Bet dainos apie santykius su širdies draugu Nombeko Augustė niekada nerašė ir tikisi, kad nerašys. Nors bet kokiu atveju tekstai, kuriuos ji rašo, turi bent dalelę asmeninės patirties.

Skirtingi pomėgiai

Porą susiejęs dainų kūrimas juos laisvalaikiu išskiria. Kasparo ir Nombeko Augustės pomėgiai skirtingi.

Jai patinka važinėti riedučiais, čiuožti pačiūžomis, o šiltuoju metų laiku Nombeko Augustė taip pat renkasi aktyvią veiklą – žaidžia tinklinį, badmintoną.

Kasparas ramesnis. Jei kas nors leistų, galėtų visą dieną sėdėti ir žaisti vaizdo žaidimus („Playstation“).

Jei pora nusprendžia laiką praleisti kartu, drauge žiūri filmus namuose, pasigamina maisto. Menininkams, kaip ir kitų profesijų atstovams, buitis nesvetima, nuo jos nepabėgsi. Juolab pora jau metus gyvena kartu, todėl tenka rūpintis ir bendra buitimi.

„Dėl buities iš mano pusės dažnai iškyla visokių problemų. Iki aštuoniolikos metų gyvenau kartu su močiute ir ji viską tvarkydavo už mane.

Kai nutarėme, kad nuo mano pilnametystės bus geriau gyventi kiekvienai sau, turėjau namuose viską atlikti pati ir prie to pripratau“, – pasakojo dainininkė.

Draugas tvarkai abejingas

Pradėjusi gyventi su Kasparu Nombeko Augustė buvo visiškai sutrikusi, nes pastebėjo, kad turi tokį pat įprotį kaip ir močiutė, – negalėjo žiūrėti į netvarkytą namų aplinką ir iškart turėdavo viską sudėlioti į vietas, kad namuose būtų malonu leisti laiką.

Juk tai vieta, kurioje turėtume atsipalaiduoti ir pailsėti.

Nombeko Augustė dar negali nusiraminti matydama netvarką, o Kasparui visiškai tas pat, kaip viskas sudėliota.

Mergina kartais pagalvoja, kad draugas galėtų gyventi tarp neplautų indų kalnų ir neskalbtų skalbinių ir vis tiek jaustųsi puikiai. Bet tai dainininkės netrikdo, juk namų jaukumu ir tvarka dažniausiai rūpinasi moterys.

Tačiau Kasparas širdies draugei nedovanoja gėlių, nes ji to nenori. Draugystės pradžioje Nombeko Augustė jam pasakė, kad jai patinka gėlės, bet jų gaila. Todėl geriau tegul auga ir savaime nunyksta nei po kelių dienų nuleiptų vazoje.

Kaip mylimieji vienas kitą palepina? Namuose pagamintu maistu, saldumynais, traškučiais.

Ar gyvendama Vilniuje Nombeko Augustė nepasiilgsta močiutės ruošto maisto? Dabar juodvi dažnai bendrauja telefonu. Grįžusi į Ukmergę J.Palidauskienė puikiai jaučiasi įprastoje aplinkoje – nuolat susitinka su draugėmis, klausosi muzikos, mezga, siuva, meldžiasi.

„Dažniausiai susiskambiname, pašnekame apie naujienas savo gyvenime. Nuvažiuoju pas ją, kai galiu, tik ji per visus metus niekaip neprisiruošė atvykti pas mus į Vilnių apžiūrėti, kur gyvename.

Neseniai persikraustėme į naują butą, todėl tikiuosi, kad ji perskaitys šitą interviu ir per ateinančius metus būtinai atvažiuos aplankyti“, – smagiai nusiteikusi močiutės svečiuose laukia Nombeko Augustė.

Dainininkė neabejojo, kad močiutė džiaugiasi jos su Kasparu draugyste.

Ji jaučia, kad tai rimčiausia meilė anūkės gyvenime.

Muzikos projektai tapo tramplinu į sceną

Baigusi Kauno Šv.Mato gimnaziją ir Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklą N.A.Khotseng įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademiją Kaune, 2 metus studijavo džiazo dainavimą.

„Per tuos porą metų vis daugiau dirbau prie muzikos kūrybos ir viską apgalvojusi nusprendžiau, kad šios studijos nebėra tas dalykas, į kurį noriu gilintis. Todėl nutraukiau mokslus ir visą laiką paskyriau mokytis rašyti muziką, su kuria noriu sieti savo gyvenimą“, – sakė buvusi studentė.

Būdama 16 metų N.A.Khotseng dalyvavo „X faktoriuje“. „Bet tuo metu dar buvau naivuolė, įsivaizdavau, kad esu pasaulio bamba ir labai didelė žvaigždė, nors visiškai nebuvo dėl ko, ir iš to didelio išpuikimo neįdėjau jokio darbo, todėl nenuėjau labai toli ir nieko iš to nepešiau“, – neslėpė televizijos projekto dalyvė.

2018 metais, kai Nombeko Augustė jau buvo nusileidusi ant žemės, nusprendė dalyvauti „Lietuvos balse“ ir nužingsniavo iki finalo. „Tai buvo tikrai labai naudinga ir smagi patirtis, džiaugiuosi, kad turėjau tokią galimybę“, – sakė atlikėja.

K.Barisas muzikos pasaulyje žinomas Niko slapyvardžiu, kurį pats sugalvojo. Kadangi vardas, slapyvardis ir pavardė – netrumpas darinys, muzikos kūrėjas vietoj vardo pasiliko slapyvardį ir, kad būtų asmeniškiau, prisistato Niko Barisu. Bet dabar ir draugai jį dažniausiai vadina Niko, o ne vardu, kuris įrašytas pase. N.A.Khotseng draugai dažnai vadina pirmuoju vardu Nombeko. Bet močiutė ją šaukia Auguste.

Abiejų tėvų likimas – tragiškas

„Jolanta sunkiai sirgo ir jauna, būdama 46 metų, išėjo anapilin. Augustės tėvas Lietuvoje niekada negyveno, jį taip pat pasiglemžė ligos. Augustei buvo penkeri metai, kai mirė tėtis“, – dramatišką šeimos istoriją pasakojo vienintelę anūkę turinti J.Palidauskienė.

Egzotiškus bruožus Augustė paveldėjo iš šviesaus atminimo tėvo, kilusio iš Afrikos. Lietuvė dėstytoja per stažuotę Jungtinėse Amerikos Valstijose susipažino su afrikiečiu, ir po kiek laiko pasaulį išvydo jų duktė. Tėvai atžalai davė du vardus – Nombeko Augustė, atspindinčius jos kilmę. Nors Augustė Kaune gyveno su motina, nuo mažens juto ir tėvo dėmesį – išsaugojo daugybę jo siųstų laiškų, atvirukų.

„Tegu Augustė dalyvauja bet kuriame televizijos projekte, jei tiktai nori. Šiek tiek prisidėjau nuo mažens ją augindama ir svajojau, kad ji dainuotų. Kai dukra kelioms savaitėms išvykdavo į kursus Amerikoje, nešiodavau Augustę po kambarį ir dainuodavau. Norėjau, kad ir ji pamėgtų dainą. Mano balsas nėra išskirtinis, tačiau mūsų giminėje yra muzikalių žmonių“, – kad anūkė taps dainininke, neabejojo ją užauginusi J.Palidauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.