Muzikantus per sunkmetį gelbėja atsarginės profesijos: vežioja maistą, virina metalą

Būgnininkas Andrius Kairys (41 m.) ir atlikėjas Donatas Čižauskas (30 m.) rado būdų, kaip sunkmečiu užsidirbti pinigų. Pramogų pasaulio atstovams karantinas parodė, kad nepakanka turėti vienos profesijos.

 Būgnininkas A.Kairys dirba maisto išvežiotoju, o D.Čižauskas įsidarbino suvirintoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Būgnininkas A.Kairys dirba maisto išvežiotoju, o D.Čižauskas įsidarbino suvirintoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Grupės „2 Donatai“ atlikėjas D.Čižauskas prieš mėnesį išvyko į Vokietiją ir įsidarbino suvirintoju katilinėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Grupės „2 Donatai“ atlikėjas D.Čižauskas prieš mėnesį išvyko į Vokietiją ir įsidarbino suvirintoju katilinėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Grupės „2 Donatai“ atlikėjas D.Čižauskas (kairėje) prieš mėnesį išvyko į Vokietiją ir įsidarbino suvirintoju katilinėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Grupės „2 Donatai“ atlikėjas D.Čižauskas (kairėje) prieš mėnesį išvyko į Vokietiją ir įsidarbino suvirintoju katilinėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Būgnininkas A.Kairys per karantiną dirba maisto išvežiotoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Būgnininkas A.Kairys per karantiną dirba maisto išvežiotoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Būgnininkas A.Kairys per karantiną dirba maisto išvežiotoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Būgnininkas A.Kairys per karantiną dirba maisto išvežiotoju.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 11:35 AM

Koronaviruso pandemijai užvėrus koncertų salių duris muzikantai ir dainininkai liko be darbo. Jie nebent gali tik nemokamai koncertuoti balkone savo kaimynams.

Kad išlaikytų šeimą, pramogų pasaulio atstovai ėmėsi kitų darbų, kurie šiuo metu paklausūs.

Grupės „Home Jazz Band“ būgnininkas A.Kairys, dažnai grojantis ir per atlikėjų Donato Montvydo, Jurgio Brūzgos, Ingos Jankauskaitės, Girmantės Vaitkutės koncertus, nepadėjo būgno lazdelių į šalį.

Muzikantas kasdien repetuoja namuose, nors koncertų jau nėra nuo kovo 16-osios, kai prasidėjo karantinas.

Tačiau A.Kairį pradėjo slėgti tai, kad nutraukus pasirodymus jis nebegavo atlygio. Juk Andrius, kaip ir dažnas vyras, nenorėjo būti išlaikomas žmonos.

Būgnininkas vežioj maistą

Su architekte Laura muzikantas augina Sofiją (3 m.) ir Vincą (10 m.). Nors žmona turi darbą ir dirba nuotoliniu būdu, sutuoktinis nors kiek norėjo prisidėti prie šeimos išlaikymo. Todėl A.Kairys įsidarbino maisto išvežiotoju, nes ši veikla karantino metu labai paklausi.

Dar prieš kiek laiko Andrius neįsivaizdavo, kad sugebėtų būti kuo nors kitu nei muzikantu. Juk būgną jis muša nuo muzikos mokyklos laikų.

Vyras yra baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir jau du dešimtmečius koncertuoja kaip būgnininkas. Bet šis įtemptas laikotarpis parodė, kad muzikantas gali būti maisto išvežiotoju.

Prasidėjus karantinui Andrius, kaip ir daugelis, nenujautė, kiek tai tęsis, tad iš pradžių daugiau laiko skyrė buičiai, atžalų priežiūrai. Bet jau mėnesį muzikantas savo automobiliu kasdien vežioja maistą į vilniečių namus ir džiaugiasi, kad uždarbis mokamas kas dvi savaites.

A.Kairiui nebuvo lengva gauti šį darbą – teko išklausyti mokymus, įveikti nemenką konkurenciją. Nors Andrius gali laisvai pasirinkti darbo grafiką, jei nedirbtų savaitę, jam tektų grąžinti krepšį, kad juo galėtų naudotis kitas darbuotojas. Šiame darbe karantino metu negali būti ilgų pertraukų.

Būgnininkas maisto nevežiojo ilgiausiai dvi dienas. Vyras stengiasi šiam darbui kasdien skirti maždaug po tris valandas, nes likusį laiką jis su žmona dalijasi vaikų priežiūra.

A.Kairys patenkintas, kad dirbdamas vos po kelias valandas nemažai užsidirba. Per savaitę jam pavyksta uždirbti apie pusantro šimto eurų.

Bet muzikantas viliasi, kad atšaukus karantiną vėl vyks koncertai ir jo pajamos išaugs. Tuomet būgnininkas kiek laiko galės nedirbti maisto išvežiotoju.

Nauja profesija A.Kairiui suteikė įdomios ir naudingos patirties.

Už kiekvieną pristatymą nustatytas užmokestis. Tačiau atlygio sistema labai lanksti – numatyti priedai už darbą savaitgalį, už pristatymus pietų ir vakarienių metu, už didelį pristatymų skaičių. Kiekvienas užsidirbti gali tiek, kaip greitai sugeba suktis.

Todėl ši veikla Andrių įkvėpė ir pagerino nuotaiką: „Turiu už ką sumokėti mokesčius. Be to, išsijudinau, nes turiu greitai pristatyti, kad maistas neatšaltų.“

Nors nemažai išvežiotojų maistą gabena mindami dviračius, A.Kairys nerizikavo sėsti ant šios transporto priemonės. Juk reikia turėti daugiau įgūdžių važinėti dviračiu kone po visą sostinę.

Andriui neprasta mankšta tapo ir tai, kad maistą tenka užnešti į penktą aukštą ir laiptais bėgti žemyn. Toks darbas – neprasta treniruotė užsisėdėjus per karantiną namuose.

„Visada dėviu apsauginę kaukę, klientai tikrai manęs neatpažįsta kaip muzikanto.

Aš neretai vežu maistą žinomiems žmonėms.

Tačiau dažnai klientai prie buto būna pastatę kėdutę, ant kurios palieku maistą. Paskambinu į duris, kad žinotų, jog užsakymas įvykdytas, ir nueinu“, – apie darbo užkulisius pasakojo A.Kairys.

Klientai maisto į namus užsisako netradicinio ir nekasdienio – dažnai jie nori paragauti egzotiškų šalių patiekalų. Populiarūs meksikietiški valgiai ir japoniški sušiai.

Tačiau vyrauja sveikas maistas – salotos, sriubos.

A.Kairio šeima užsisakyti maisto į namus nemėgino, patiekalus ruošia patys.

Tik iki karantino vyras retkarčiais parsinešdavo maisto iš mėgstamo restorano, esančio netoli namų.

„Turėtų prasidėti „Lietuvos balso“ filmavimai, šiame projekte aš groju. Rašau tekstus dainoms, kurias atlieka J.Brūzga, Monika Pundziūtė-Monique. Atsiras ir daugiau muzikinės veiklos, todėl aš tikrai neplanuoju keisti profesijos“, – tikino A.Kairys.

Dainininkas dirba suvirintoju

Grupės „2 Donatai“ atlikėjas D.Čižauskas taip pat nesigraužė, kad dėl karantino teko nukelti koncertus net į kitus metus. Kad neleistų laiko veltui, plungiškis dainininkas prieš mėnesį išvyko į Frankfurtą, nes rado suvirintojo darbą katilinėje.

Dainininkui šiuo metu praverčia įgyta paklausi profesija ir buvusio emigranto patirtis. Baigęs mokyklą ir įgijęs sudėtingų konstrukcijų virinimo – metalo sulydymo darbininko specialybę Donatas praktikos sėmėsi užsienyje. Jis pagal specialybę dirbo Norvegijoje, Italijoje, Vokietijoje.

„Iš suvirintojo profesijos galima užsidirbti tiek, kad būtų galima normaliai gyventi“, – tvirtino D.Čižauskas. Karantinas sustabdė muzikinę veiklą, bet tai netrukdo keisti katilinės vamzdžių ir jų virinti.

Jis dirba su specialia kauke, nes lydant metalą į veidą gali lėkti karštos žiežirbos ar metalo dulkės. Todėl apsaugos priemonė apsaugo ir nuo žalingo poveikio, ir juolab nuo viruso. „Dainavau, kol galėjau dainuoti.

Dabar nebegaliu to daryti, vėl išvykau virinti“, – smagiai nusiteikęs tikino D.Čižauskas.

„2 Donatams“ muzikinė karjera puikiai sekėsi nuo pat pradžių – D.Čižauskas ir tuometis jo scenos partneris Donatas Balvočius po du kartus dalyvavo televizijos projektuose „Lietuvos balsas“ ir „Žvaigždžių duetai“.

Televizijoje pasirodę žemaičiai sulaukė nemenko populiarumo, todėl jiems pasipylė kvietimai koncertuoti, dainuoti vestuvėse.

Duetas neiširo ir tuo metu, kai „2 Donatus“ 2016 metų vasarą paliko D.Balvočius. Nors jį pakeitė buvęs „Ventukas“ Karolis Akulavičius (30 m.), grupės pavadinimas „2 Donatai“ nepasikeitė, nes sceninis įdirbis jau buvo nemenkas.

Net ir karantinas nenugramzdins „2 Donatų“ į užmarštį, nes atlikėjams pavyko susitarti su užsakovais ir jie perkėlė koncertus geresniems laikams.

Šį tylos laiką kiekvienas jų panaudoja savaip – Donatas Vokietijoje virina vamzdžius, o Akmenės rajone, Ventoje, gyvenantis Karolis būna su šeima, geru oru sklendžia parasparniu.

„Kai jau leis pradėti dainuoti, iškart grįšiu namo“, – pasibaigus karantinui suvirinimo aparatą jau svajoja padėti į šalį D.Čižauskas, meno mokykloje baigęs akordeonininko specialybę.

Bet muzikanto ir dainininko kelias ne iškart susiklostė, dėl to vyras įgijo žemiškesnę profesiją – suvirintojo. Jis dabar džiaugiasi, nes gyvenimas parodė, kad pasirinkimas buvo teisingas. Reta atsarginė profesija visada paklausi, net perspektyvi.

Su bendraamže žmona odontologe Ieva dainininkas augina dvejų metų Atėnę.

Karantino metu netekęs pajamų už koncertus D.Čižauskas nė nesvarstė, kad galėtų ir nedirbti: „Gavau gerą pasiūlymą ir išvykau.“

Nors dainininkas puikiai gamina maistą ir artimieji jau senokai tikėjosi, kad jis Plungėje galėtų atidaryti restoraną, Donato toks verslas netraukė.

„Suvirintoju dirbti kur kas paprasčiau, o imdamasis verslo turėčiau gyventi pačiame restorane. Juolab per karantiną restoranai uždaryti, o virinti leidžiama“, – juokdamasis tikino D.Čižauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.