Keturiolika metų ŽIV serganti vilnietė: „Covid-19 reikia bijoti labiau“

Vilnietė Laima (55 m.) net ir vėlyvą vakarą sulaukia skambučių iš ŽIV užsikrėtusių asmenų ar jų artimųjų su įvairiais klausimais, pvz., ką žmogui daryti, jei jis užmiršo laiku išgerti tabletę nuo ŽIV ir ar galima kartu vartoti vaistus nuo kitų sveikatos sutrikimų. Sulaukia skambučių ir iš įkalinimo įstaigų – nuteistieji, turintys netrukus išeiti į laisvę, prašo užregistruoti juos pas gydytoją.

 Laima ypač išgyveno, kai ŽIV buvo diagnozuota jos gyvenimo draugai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Laima ypač išgyveno, kai ŽIV buvo diagnozuota jos gyvenimo draugai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Pašnekovė pabrėžė, kad ŽIV serga ne vien narkomanai ir prostitutės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pašnekovė pabrėžė, kad ŽIV serga ne vien narkomanai ir prostitutės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2020, 9:25 PM

Moteris, kuri pati su tokia diagnoze gyvena jau 14 metų, mielai jiems atsako į rūpimus klausimus, pataria, padrąsina.

Žmogaus imunodeficito virusu, arba ŽIV, Laima užsikrėtė nuo savo gyvenimo draugo, o šis užsikrėtė įkalinamo įstaigoje – čia sergančiųjų, deja, buvo ir yra nemažai.

Moteris labai išgyveno, kai išgirdo draugo diagnozę, prireikė net psichologų pagalbos. Taip pat ėmėsi ieškoti kuo daugiau informacijos apie šią ligą. Gal todėl, kad jau buvo įgijusi nemažai žinių, išgirdusi savo diagnozę reagavo ramiai.

Apie savo praeitį, kurioje būta visko, moteris daug kalbėti nelinkusi. Ji labiau nori visiems pranešti žinią, kad ir sergant ŽIV infekcija įmanoma gyventi visavertį gyvenimą, o sergančiųjų artimuosius ragina palaikyti, neatstumti ir nebijoti šią infekciją turinčių šeimos narių. Artimųjų palaikymas ir supratimas jiems itin svarbus.

„ŽIV infekcija sergantiems asmenims labai svarbu laikytis medikų rekomendacijų ir vartoti vaistus, nes jie sumažina viruso kiekį kraujyje iki minimalaus. Mokslui žengiant į priekį pagerėjo gydymo kokybė ir dabar priešvirusiniai vaistai nesukelia tokio šalutinio poveikio, kaip anksčiau, padeda gerai jaustis. Štai aš išgeriu vieną tabletę per dieną ir nejaučiu jokių šalutinių reiškinių, jaučiuosi puikiai. Be to, mokslininkų įrodyta, jog vartojant medikamentus labai maža tikimybė užkrėsti savo partnerį, bet vis tiek rekomenduojama saugotis“, – sakė pašnekovė.

Pridūrė, kad yra bendravusi su moterimis, kurios turėdamos ŽIV infekciją gimdė natūraliu būdu, o naujagimiai gimė sveiki. Tai didelis pasiekimas sergančiųjų ŽIV priežiūroje.

Laima bendrauja su žmonėmis, kurie su šia liga gyvena 20-30 metų ir dar daugiau. „Infekcija tikrai netrukdo žmonėms ir mokytis, ir dirbti, ir kurti šeimas, susilaukti vaikų“, – tvirtino pašnekovė. Ji pati gyvena gan aktyvų gyvenimą ir jaučiasi kupina energijos.

Prieš trejus metus kartu su bendraminčiais įkūrė savitarpio pagalbos grupę ŽIV sergantiems asmenims „Lygus lygiam“, kur siekiama pabendrauti, dalintis patirtimi, padėti vieni kitiems. Pagalba išgirdus bauginančią diagnozę yra būtina, nes ne visi išlieka stiprūs ir ne visiems sekasi su tuo susigyventi.

„Esame nemažai dalyvavę įvairiuose susitikimuose, akcijose, Mirusiųjų nuo AIDS atminimo dienos, Pasaulinės AIDS dienos renginiuose. Palaikome glaudžius ryšius su paramos fondu „Rigra“, esančiu Kaune, su jo darbuotojais reguliariai lankomės Panevėžio moterų pataisos namuose ir bendraujame su ŽIV sergančiomis moterimis. Joms norisi gauti atsakymus iš žmogaus, turinčio tą pačią diagnozę, tai skatina nepasiduoti ir suteikia vilties“, – pasakojo pašnekovė.

Nereikia bijoti be reikalo

Laima sakėsi sulaukianti deramo dėmesio ir rūpesčio iš sveikatos priežiūros specialistų, niekas jos nediskriminuoja dėl turimos diagnozės. O štai už gydymo įstaigos ribų apie ligą ji prisipažinti vengia, nes žmonių reakcijų būna nemalonių. Sergančiuosius ŽIV jie neretai smerkia ir jų bijo. Tiesa, ši stigma metams bėgant mažėja.

„Kad ir kaip būtų gaila, yra žmonių, kuriuos artimieji, sužinoję apie ŽIV infekciją, veja iš namų ar liepia jiems valgyti iš atskirų indų. Tai visiškai nepagrįstos baimės, nes ši infekcija neplinta per indus, kitus buities reikmenis ar naudojantis bendru dušu. Ja tikrai neužsikrėsite, paspaudę sergančiajam ranką ar pasibučiavę. Labai norisi pakeisti visuomenės požiūrį į šiuos dalykus“, – aiškino Laima.

Dėl to ji ir sako, kad ŽIV nepagrįstai bijoti nereikia. Yra žymiai pavojingesnių per orą plintančių užkrečiamų ligų – COVID-19 ar tuberkuliozė.

Diagnozė padėjo atgimti iš naujo

Nemaža visuomenės dalis ŽIV laiko narkomanų, prostitučių ir gėjų liga, tačiau tai nebūtinai tiesa. Pašnekovė teigia pažįstanti ne vieną žmogų, kuris seniau gyveno įprastą socialinį gyvenimą, žalingų įpročių neturėjo. Galbūt ŽIV jis užsikrėtė seniau darydamasis tatuiruotę ar gydymo įstaigoje – dažnai tokie žmonės nė patys nežino, kaip tai nutiko.

„Žinau ir atvejų, kai žmogus, išgirdęs diagnozę, pakeitė savo gyvenimo būdą, pasveiko nuo priklausomybių, baigė mokslus ir po metų kitų atrodė dar geriau nei iki tol, galima sakyti, atgimė iš naujo. Svarbu, kad sergantysis rūpintųsi savimi, būtų motyvuotas, o galimybių gauti pagalbos tikrai yra“, – pastebėjo pašnekovė.

Ji jaučiasi dėkinga už tai, jog Lietuvoje ŽIV gydymas visiškai kompensuojamas valstybės lėšomis, nes priešvirusiniai vaistai labai brangūs ir ne kiekvienas galėtų jų nusipirkti. Vaistai, kuriuos ji vartoja, be komensacijos kainuotų daugiau nei 700 Eur mėnesiui.

„Nuolat savo likimo draugams kartoju, kad mes tikrai galime gyventi visavertį gyvenimą. O jų artimuosius raginu juos palaikyti. Juk gera psichologinė savijauta labai svarbi, o stresas silpnina imunitetą“, – pabrėžė Laima.

Pati ji džiaugiasi kiekviena diena ir jaučiasi dėkinga už galimybę ją nugyventi.

Ką pasakys gydytoja?

Laimos žodžius patvirtino ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytoja Irma Čaplinskienė, kuriai uždavėme kelis klausimus.

– Ar tiesa, kad sergant ŽIV šiais laikais galima gyventi visavertį gyvenimą?

Taip, tiesa. Pirmasis ŽIV infekcijos atvejis Lietuvoje diagnozuotas 1988 m. Praėjus daugiau kaip 30 metų nuo infekcijos epidemijos pradžios Lietuvoje padaryta didelė pažanga jos valdyme – ji tapo gerai valdoma lėtine liga, kasdien vartojamas vaistų derinys yra toks veiksmingas ir gali taip stipriai sumažinti ŽIV koncentraciją žmogaus organizme, kad gydomi asmenys gali gyventi pilnavertį gyvenimą, neužkrėsti savo lytinių partnerių, o užsikrėtusios moterys gali gimdyti neužsikrėtusius vaikus.

Ligos gydymas pristabdo jos progresavimą. Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, antiretrovirusinė terapija (ART) skiriama visiems ŽIV užsikrėtusiems pacientams iš karto, kai patvirtinama diagnozė, ir kai pacientai yra pasiruošę pradėti gydymą. Gydymas Lietuvoje nemokamas, nes jo išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

– Kada visgi ŽIV virsta AIDS ir gresia mirtis?

AIDS yra paskutinė ŽIV infekcijos stadija. Ji išsivysto dažniausiai tada, kai liga negydoma ir ji progresuoja. Ši stadija dažniausiai išsivysto per 8-10 metų nuo užsikrėtimo momento, bet tai priklauso nuo įvairių organizmo savybių.

– Ką reikia žinoti, jeigu mano darbovietėje, o gal net namie yra žmogus, sergantis ŽIV: ko saugotis, vengti?

– Infekcija per buities daiktus, maistą, vandenį, rankos paspaudimą neplinta. Didžiausia ŽIV koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene. ŽIV užsikrečiama tiesiogiai, kai per kraują, gleivines, pvz., lytinių takų, ar pažeistą odą patenka užsikrėstusio žmogaus biologinių skysčių (kraujo ir kt.).

ŽIV gali plisti per visų rūšių lytinius santykius: heteroseksualius ar homoseksualius, oralinius ir analinius, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs.

Per kraują užsikrečiama dalijantis užkrėstais švirkštais ar adatomis, vartojant narkotikus, perpilant kraują, atliekant invazines procedūras nesteriliais įrankiais.

Užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo vaiką nėštumo, gimdymo arba žindymo metu.

ŽIV neužsikrečiama naudojantis tuo pačiu tualetu, baseinu, indais ar per vabzdžių (pvz., uodų, erkių) įkandimus. ŽIV neperduodamas per kasdienius kontaktus, pvz., rankos paspaudimą sveikinantis ar apsikabinant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.