Paulius Ambrazevičius per karantiną pasiekė savotišką rekordą

Magas Mantas Wizardas (35 m.) per karantiną perskaitė 13 knygų, o rašytojas, vertėjas ir komikas Paulius Ambrazevičius (34 m.) – 45. Triukų meistras gilinosi į mokslinę literatūrą ir skaityti neskubėjo, o humoristui patinka ryti knygas ir siekti rekordų.

2017-aisiais perskaitęs 90 knygų P.Ambrazevičius pasiekė asmeninį rekordą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2017-aisiais perskaitęs 90 knygų P.Ambrazevičius pasiekė asmeninį rekordą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Wizardas per karantiną buvo palinkęs prie filosofinių ir psichologinių knygų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Mantas Wizardas per karantiną buvo palinkęs prie filosofinių ir psichologinių knygų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Mantas Wizard Violetos Palčinskaitės knygos pristatyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Wizard Violetos Palčinskaitės knygos pristatyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Wizard Violetos Palčinskaitės knygos pristatyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Wizard Violetos Palčinskaitės knygos pristatyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 7, 2020, 1:55 PM, atnaujinta Jul 7, 2020, 2:03 PM

Iliuzionistui Mantui Wizardui knygas skaityti maloniausia įsitaisius antikvariniame krėsle, prie židinio, o P.Ambrazevičiui – lovoje.

Per karantiną esant geram orui komikas su knyga rankose sėdėdavo balkone, kartais akį užmesdavo į veiksmą gatvėje – stebėjo pravažiuojančius automobilius ir praeivius. Pašaliniai garsai jam netrukdė susikaupti.

Nieko keista, juk kiek žmonių, tiek pasirinkimų, kur ir kaip mėgautis įtraukiančiu knygų pasauliu.

Tėvų namuose, kuriuose augo Mantas, buvo nemaža biblioteka. Jis mėgo skaityti nuo vaikystės, todėl ir dabar tai daryti labai mėgsta.

„Prie lovos visada krūva knygų, kiekviename kambaryje yra po krūvelę, nes skaitau nuolat“, – pasakojo magas. Jo namuose viena ant kitos sudėtų knygų susidarytų sulig jo paties ūgiu.

Magą karantinas grąžino prie didesnio knygų skaitymo, nes kitu laiku gyvenimas virė be perstojo – buvo daug renginių, teko nemažai jiems ruoštis.

„Buvo tiek daug triukšmo, kuris trukdydavo susikaupti skaitymui“, – pripažino vilnietis, ramybę radęs karantino metu.

Mantas Wizardas pats nustebo, kad per tris karantino mėnesius perskaitė 13 – šis skaičius vadinamas velnio tuzinu ir gali lemti nelaimę – knygų. Šiuo prietaru magas netiki, nes pasibaigus karantinui žada padidinti statistiką ir išeiti iš užburto velnio rato.

Iliuzionistas buvo palinkęs prie filosofinių ir psichologinių knygų. Vilniaus universitete jis yra įgijęs filosofijos ir psichologijos bakalauro diplomus, bet prabėgus nemažai laiko nuo studijų baigimo jam norėjosi grįžti prie šių sričių mokslinių veikalų.

Bet skaitant analitinės psichologijos literatūrą Mantui po kiek laiko norisi pailsėti, atlaisvinti mąstymą, todėl jis pasiima lengvesnio turinio knygą – kokį nors esė rinkinį, todėl šokinėja nuo vienos knygos prie kitos.

„Mano mama skaitydavo po kelias knygas, ji mėgo klasikinę literatūrą: Fiodorą Dostojevskį, Michailą Bulgakovą, Gabrielį Garcią Marquezą“, – apie iš vaikystės susikurtą motinos paveikslą pasakojo sūnus.

Ne tik magas, bet ir komikas P.Ambrazevičius vienu metu skaito kelias knygas. Jam turinys tarpusavyje nesusipina, siužetai nesusimaišo, nes tai dažniausiai būna skirtingos temos ir skirtingi literatūros žanrai.

Skaityti kelias knygas iškart humoristui norisi dėl to, kad jam azartą kelia pats perskaitymo faktas. Jam patinka perskaityti knygą, o kai perskaito keletą vienu metu, apima dar didesnis džiaugsmas.

„Dviejų detektyvų vienu metu neskaitau, tada tikrai gali susimaišyti siužetai, todėl skaitau skirtingas knygas. Kai vieną padedu, galiu ne iki galo prisiminti pastaruosius įvykius, bet pasiėmus ją po pertraukos vėl viskas sugrįžta“, – skaitymo ypatumus apibūdino P.Ambrazevičius.

Skaitant sudėtingą profesinę literatūrą reikia didžiulio susikaupimo, todėl Mantas Wizardas per kartą neįveikia daugiau nei keliasdešimties puslapių. Jis nori įsiskaityti, įsigilinti ir viską apgalvoti. O padaręs pertrauką magas sėda prie kitos knygos, kad ir prie meno istorijos leidinio.

„Studijų metu reikėjo skaityti rimtas knygas, bet nespėjau, nebuvo laiko arba neturėjau motyvacijos įsigilinti į filosofus Friedrichą Nietzsche, Albert’ą Camus ar moderniosios psichologijos ir psichoterapijos kūrėją Carlą Gustavą Jungą.

Nusprendžiau iš naujo grįžti prie autorių, kuriuos esu skaitęs. Bet skaitau naujomis akimis“, – pasakojo Mantas Wizardas, mėgstantis knygose pieštuku pasižymėti svarbius sakinius, pakraštyje palikti komentarą ar nusibraižyti schemą.

Kadangi iliuzionistas skaito savo pirktas knygas, tikino nedarąs didelės nuodėmės jas braukydamas. Jam to reikia, kad vėl grįždamas prie tų pačių knygų panagrinėtų pabrauktas vietas.

Mantas Wizardo namuose yra nemažai knygų ir apie iliuzijos meno istoriją, naujų technologijų panaudojimą kuriant triukus. Magas negaili pinigų profesinei literatūrai, todėl senas knygas, kurios buvo išleistos prieš 120 metų, įsigijo aukcionuose, magijos festivaliuose, antikvariatuose.

Senų knygų skaitymas antikvariniame krėsle, kurį šeimininkas vadina apmąstymų krėslu, sukuria jaukią ir truputį mistišką atmosferą. Bet mago namai nedvelkia senove.

„Man patinka moderni klasika, todėl nėra per daug antikvarinių baldų. Yra keli senoviniai akcentai, jie gražūs šiuolaikinio interjero kontekste“, – tikino Mantas Wizardas, į knygų puslapius įninkantis visiškoje tyloje.

Kadangi mago telefonas įprastai dažnai skamba, per karantiną jis gerokai pritilo, nes nebuvo renginių, tad vyras galėjo visa širdimi pasinerti į skaitymą.

„Kai nėra pašalinių trukdžių, galiu susikaupti, įsiskaityti. Per karantiną visos dienos buvo tokios“, – džiaugėsi pašnekovas.

Jis sako, kad skaito lėtai, todėl nesiekia asmeninio rekordo: „Kai kurie mano draugai per dieną įveikia knygą, o aš turiu kiekvieną žodį, sakinį skaityti ir išjausti. Su knyga savotiškai dirbu, ji nėra dėl grožio, kurį reikia laikyti namuose.“

Komikas P.Ambrazevičius skaito ne tik popierines, bet ir elektronines knygas, tačiau garsinių knygų neprisijaukino.

Paulius skaito greitai, o klausydamasis garsinės knygos jaustųsi priklausomas nuo tokio tempo, kokiu ji įskaityta.

Komikas per dieną karantino metu skaitymui skirdavo keturias ar penkias valandas, per tą laiką surydavo 400 puslapių nesudėtingo siužeto knygą. Paulius dažniausiai renkasi grožinę literatūrą, bet mėgsta ir gerą publicistiką.

Kai kurias perskaitytas knygas Mantas Wizardas padovanoja, paskolina arba atiduoda: „Paleidžiu jas į gyvenimą.“

Jei Mantas įsitikina, kad knygą norės skaityti antrą ar trečią kartą, ją saugo. Todėl iliuzionisto knygų lentyna nėra didelė, nes nemažai jų iškeliavo iš namų.

P.Ambrazevičiaus namuose sukaupta apie tris šimtus knygų. Lentynos labiausiai pasipildė per karantiną, nes vyras dešimtimis jų pirko internetu.

2017-aisiais perskaitęs 90 knygų P.Ambrazevičius pasiekė asmeninį rekordą. Mat 2016 metais jis užregistravo sukrimtęs tik 44 knygas, 2015-aisiais – 66.

Bet 2014 metais skaitė ne taip aistringai – „Humoro klubo“ narys prarijo vos 33 knygas. Tuo metu jam toks skaičius atrodė labai didelis, bet 2017-aisiais jis išaugo kone triskart.

2018 metais Paulius perskaitė 50 knygų, 2019-aisiais – 48.

Kaip paaiškinti tokį bangavimą? „Kuo daugiau darbų tais metais, tuo mažiau turiu laiko skaityti. Pagal tai būtų galima spręsti, ar man buvo geri metai – ar buvo daug darbo.

Neatsitiktinai per karantiną, kai darbai sustojo, įveikiau nemažai knygų“, – sakė komikas.

Vyras kelerius metus registravo perskaitytas knygas, nes jam buvo įdomu palenktyniauti su savimi.

Skaitomumo rodikliai greičiausiai liudijo ne tik P.Ambrazevičiaus užimtumą, bet ir didėjantį azartą skaityti. Jam atrodė, kad 2014-aisiais jau buvo nemažai perskaitęs, todėl 2015 metais iškėlė sau tikslą perskaityti dar daugiau. Tik 2016-aisiais pomėgis prigeso, o po metų įsiplieskė dviguba jėga.

Tokį skaitymo šuolį galėjo lemti ir tai, kad P.Ambrazevičius vienu metu skaitydavo net tris skirtingas knygas. Taip skaitant knygos suryjamos daug greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.