Elegantiška blondinė gali virsti ir mokslininke, ir šaltakrauje žudike

Rosamund Pike (41 m.) pavyko nugalėti nepalankų likimą, persekiojusį beveik visas aktores, vaidinusias filmuose apie Džeimsą Bondą, o po to dingusias kaip į vandenį. Bet ši britų aktorė, būdama keturiasdešimties, gavo vaidmenis, kurių ilgai laukė.

 Rosamund Mary Ellen Pike gimė 1979 metų sausio 27-ąją Londone.<br>„Scanpix” nuotr.
 Rosamund Mary Ellen Pike gimė 1979 metų sausio 27-ąją Londone.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2020, 3:59 PM

Keturiasdešimt kilometrų nuo Budapešto nutolusiame Vengrijos miestelyje šalia sienos su Slovakija praėjusių metų vasarį baigėsi kino juostos „Švytinti tamsoje“ filmavimo darbai.

Filme pasakojama apie Marie Sklodowską-Curie, pirmąją moterį mokslininkę, gavusią dvi Nobelio premijas.

Rosamund tuomet vos spėjo atsigauti po audringo jubiliejaus – savo 40-mečio.

Vyras pateikė staigmeną – surengė vakarėlį, į kurį pakvietė draugus ir artimuosius.

Visus, kaip paprastai, privertė kuriam laikui pamiršti nuobodžias taisykles ir nepriekaištingą elgesį.

Žvelgiant į iškilmių kaltininkę – orią, elegantišką, visada idealiai susišukavusią, sunku įsivaizduoti, kad ji galėjo šėlti per savo jubiliejų.

Britų aktorę lengviau įsivaizduoti kaip santūrią, rimtą, kiek nuo išorinio pasaulio atsiribojusią M.Sklodowską-Curie.

Veikiausiai dėl to iraniečių kilmės prancūzų režisierė Marjane Satrapi savo filme norėjo matyti tik R.Pike.

Vaidmuo pasirodė tikra dovana. Teisingiau sakant, lemtingu 40-metės R.Pike karjeros posūkiu. Juk tokio amžiaus aktorės vis rečiau pageidaujamos filmavimo aikštelėse.

„Privačiame kare“ R.Pike suvaidino britų laikraščio „The Sunday Times“ karo korespondentę Marie Colvin, žuvusią 2012-aisiais Sirijoje. Filmavimas buvo sunkus, aktorė išvargo ir fiziškai, ir morališkai.

Bet kai R.Pike gavo „Švytinčios tamsoje“ scenarijų apie kitos Marie gyvenimą ir likimą, nedvejodama sutiko.

Gilindamasi į filmo herojės biografiją britė stebėjosi savo šykščiomis žiniomis apie tą, kurią BBC 2018-aisiais paskelbė įtakingiausia visų laikų moterimi – mokslininke.

Rengiantis M.Sklodowskos-Curie vaidmeniui aktorei labai padėjo chemijos pamokos. Mokykloje šis mokomasis dalykas R.Pike patiko, nors ji nespindėjo išskirtiniais gebėjimais.

Ruošdamasi vaidmeniui aktorė įrengė laboratoriją. Ten kolbų ir mėgintuvėlių apsuptyje mėgino kaire ranka daryti bandymus. Aktorei nepatinka, kai ją pakeičia dubleriai, todėl stengiasi viską daryti pati.

Rosamund Mary Ellen Pike gimė 1979 metų sausio 27-ąją Londone.

Vaikystėje dažnai keliavo po pasaulį su tėvais operos dainininkais Caroline Friend ir Julianu Pike’u.

Klajokliškas gyvenimas turėjo teigiamų pusių: mergaitė ne tik pamatė pasaulį, bet ir be didelių pastangų išmoko prancūzų ir vokiečių kalbas.

Rosamund neblogai skambino fortepijonu, atrado violončelininkės talentą, bet eiti tėvų keliu nepanoro. Jai patiko stebėti įsikūnijimo į įvairius charakterius magiją, bet dainininkės karjera nežavėjo.

R.Pike svajojo tapti dramos aktore, ji jautė teatro kvapą, jo išskirtinę energetiką. Tėvai namuose laikė daug sceninių drabužių, nes jų nebuvo kur saugoti. Drabužinėje mergaitė praleisdavo valandų valandas matuodamasi motinos sukneles ir įsivaizduodama save kokios nors pjesės apie meilę heroje.

R.Pike mokėsi prestižinėje privačioje Bristolio mokykloje. Ji, kaip ir dauguma humanitarinių mokslo įstaigų, turėjo savo aktorių studiją. Rosamund vaidino ir nacionalinio jaunimo teatro spektakliuose.

Jos debiutu scenoje tapo Džuljetos vaidmuo Williamo Shakespeare’o tragedijoje „Romeo ir Džuljeta“. Tuomet R.Pike ir pastebėjo agentas. Pradžia atrodė daug žadanti.

Bet jos nepriėmė nei į Karališkąją muzikos ir dramos akademiją, nei į Londono muzikos ir dramos akademiją. R.Pike įstojo į Oksfordo universiteto Vadhamo koledžo Anglų literatūros fakultetą.

2001-aisiais ji sulaukė netikėto pasiūlymo – Džeimso Bondo merginos vaidmens filme „Pasveikink mirtį kitą dieną“. Ją įsiminė iš BBC serialų, kur vaidino laisvu nuo studijų laiku.

Iki tol ji nebuvo mačiusi nė vienos garsiosios bondiados kino juostos ir nežinojo, ką daryti. Ir kaip ji pasielgė? Iš baimės spruko į Linkolnšyro grafystę!

Aktorės ieškojo ir nuo kojų nusivarė visi projekto dalyviai kartu su garsiuoju Naujosios Zelandijos režisieriumi Lee Tamahori (70 m.).

Bėglę sugrąžino, įkalbėjo dalyvauti aktorių atrankoje ir vieną dieną paskelbė Džeimso Bondo mergina.

Atsidurti kamerų taikiklyje, lovoje su Pierce’u Brosnanu (67 m.) filmavimo aikštelėje „Pinewood Studios“, kur buvo kuriama dauguma filmų apie agentą 007, žinoma, buvo nuostabu.

Puikiai suprasdamas partnerės jaudulį P.Brosnanas padėjo jai įveikti susikaustymą.

Po nuotaikingo aktoriaus pasakojimo apie jo pirmąją meilės sceną filme Rosamund atsipalaidavo ir kitaip reagavo į jo apsikabinimus. Jau pirmąją filmavimo dieną jos herojė, bėgdama pasitikti Džeimso Bondo, už kažko užsikabino kulniuku ir parkrito ant nugaros.

Skaudėjo, bet ji sukandusi dantis kentėjo.

Filmavimo aikštelėje debiutantę nuolat aprėkdavo jos vaikystės dievaitė Judi Dench (85 m.). Rosamund buvo skaudu, bet ji iš visų jėgų stengėsi išlikti rami.

Juk tuo metu ji buvo tik drovi, nedrąsi Oksfordo absolventė. Nors būtent ši aplinkybė aktorei buvo palanki.

Po 2002-aisiais įvykusios juostos „Pasveikink mirtį kitą dieną“ premjeros R.Pike atsidūrė dėmesio centre. Juk ji – pirmoji bondiados istorijoje agento 007 mergina, turinti legendinio Oksfordo universiteto diplomą.

Nuo to laiko R.Pike daug filmavosi, nors ir ne pagrindiniuose vaidmenyse. Aktorei žiniasklaida negailėjo pagyrų.

Ji buvo įvertinta Didžiosios Britanijos nepriklausomo kino geriausios antraplanės aktorės apdovanojimu už vaidmenį istorinėje dramoje „Pasileidėlis“.

R.Pike partneris buvo Holivudo superžvaigždė Johnny Deppas (57 m.), 2012-aisiais nuotykių filme „Džekas Ryčeris“ – Tomas Cruise’as (57 m.).

Tačiau tikrojo lūžio ir nežinomos Holivude britų aktorės pasirodymo tarptautinėje arenoje dar teko laukti daugiau nei dešimt metų.

2013-aisiais amerikiečių režisierius Davidas Fincheris (57 m.), sumanęs ekranizuoti savo tautietės rašytojos Gillian Flynn (49 m.) bestselerį „Dingusi“, ieškojo aktorės pagrindinės herojės – klastingos manipuliatorės, kuri pateikia save kaip padorią romano herojaus žmoną, vaidmeniui.

Lėktuve režisierius D.Fincheris, žiūrėdamas „Džeką Ryčerį“, prisiminė, jog šią britų aktorę matė filme apie Džeimsą Bondą. Apie ją daugiau nieko nežinojo, net nesuprato, kiek jai metų – 23-eji ar 32-eji.

Ši aplinkybė kažkodėl taip sudomino D.Fincherį, kad jis susisiekė su R.Pike nesikreipdamas į jos agentus ir paprašė susitikti. Pokalbis restorane truko penkias valandas.

D.Fincheris sakė, kad jam reikia aktorės, kurią būtų įvertinęs iš Didžiosios Britanijos kilęs, bet vėliau JAV dirbęs garsusis režisierius Alfredas Hitchcockas (1899–1980).

Elegantiška gražuolė blondinė, į kurią žvelgdamas negalėtum įtarti, kad ji gali būti šaltakraujė žudikė.

Dar 2003-iaisiais didžiule sensacija tapo R.Pike dalyvavimas Londono karališkojo teatro spektaklyje „Hitchcocko blondinė“. Viename epizodų aktorė išeidavo į sceną nuoga, avėdama aukštakulniais.

Gavus pagrindinį vaidmenį režisieriaus D.Fincherio psichologiniame trileryje R.Pike apėmė baimė. Nieko nuostabaus: į šį vaidmenį pretendavo tokios žvaigždės kaip Natalie Portman (39 m.), Emily Blunt (37 m.), Charlize Theron (44 m.) ir Reese Witherspoon (44 m.).

Dirbti D.Fincherio filmavimo aikštelėje – sunkus išbandymas. Rosamund atrodė, kad priešais kamerą ji praleido daugiau laiko nei per visus ankstesnius savo karjeros metus.

Kasdien reikėjo nufilmuoti 5–6 valandų trukmės medžiagą, visam darbui buvo skirta 100 dienų. Apie dublių skaičių neverta net kalbėti. Vienoje scenų R.Pike net 36 kartus perrėžė gerklę amerikiečių aktoriaus Neilo Patricko Harriso (47 m.) herojui.

Po kiekvieno dublio buvo nuplaunamas butaforinis kraujas, aktoriai maudėsi po dušu, persirengdavo, ir vėl viskas kartojosi iš naujo. Ši scena buvo kuriama savaitę ir jai nufilmuoti prireikė 1800 litrų „kraujo“.

„Dingusi“ uždirbo 360 mln. JAV dolerių (per 321 mln. eurų). Tuomet R.Pike suprato, ką reiškia iš tikrųjų būti įžymiai. Ji buvo nominuota visoms esamoms kino premijoms, įskaitant Auksinį gaublį, BAFTA ir „Oskarą“. Britų aktorė pirmą kartą susidūrė su tokia žmonių grupe kaip aistruoliai.

Tačiau šlovė padovanojo ne tik malonių akimirkų. Kartą Londone R.Pike užėjo į ispaniškų maisto produktų parduotuvę.

„Ar jums niekada niekas nesakė, kad esate panaši į merginą, vaidinusią filme „Dingusi“?“ – pjaustydama kumpį pasidomėjo jaunutė pardavėja.

R.Pike prisipažino, kad tai ji. Pardavėjos veidu nuvilnijo nepasitikėjimas, sumišęs su nusivylimu.

„Esu paskutinį mėnesį nėščia ir atrodau kiek kitaip. Ir esu anglė, o ne amerikietė, kaip filmo herojė“, – paaiškino aktorė.

Atsakydama su tokiu pat įtarimu balse pardavėja sumurmėjo po nosimi: „Na, jau ne, nes ji tikrai nepirktų šaltųjų užkandžių Sohe.“

R.Pike suprato: žiūrovai realiame gyvenime nenori matyti savo dievaičių.

Amerikiečių režisierius D.Fincheris atvėrė britų aktorei kelią į didįjį kiną.

„Jei jau jam tikau, tikrai tiksiu ir kitiems“, – nė kiek neabejojo R.Pike.

Po „Dingusios“ režisieriai staiga pastebėjo, kad šaltoka šviesiaplaukė gražuolė turi dramos aktorės gebėjimų. Pasipylė įdomių vaidmenų pasiūlymai.

Biografinės juostos „Švytinti tamsoje“ veiksmas prasideda 1934 metais Paryžiaus ligoninėje. Herojė, kurios gyvenimo dienos baigiasi, nugrimzta į prisiminimus.

Ekrane rutuliojasi jos gyvenimo metraštis.

Pažintis su būsimuoju vyru, mokslo pasiekimai ir dvi Nobelio premijos, sutuoktinio Pierre’o mirtis ir skandalas, kilęs dėl M.Sklodowskos-Curie romano su vyro mokiniu.

R.Pike mano, kad pagrindinė šios istorijos tema – meilė. Juk jei nebūtų vyro ir moters, Pierre’o Curie ir Marie Sklodowskos, talentingo fiziko ir žymios chemikės, susitikimo, veikiausiai ne taip greitai būtų įvykę atradimai, pakeitę pasaulį.

Aktorė R.Pike jau dešimt metų gyvena su britų verslininku Robie Uniacke’u (59 m.). Būtent šis vyriškis, kaip ji teigia, pagaliau padarė ją laimingą.

Pirmuosius rimtus santykius R.Pike užmezgė Oksforde – dvejus metus susitikinėjo su aktoriumi Simonu Woodsu (40 m.).

2005-aisiais kartu suvaidino romantiškoje dramoje „Puikybė ir prietarai“.

Tuo metu prasidėjo audringas R.Pike romanas su šio filmo režisieriumi britu Joe Wrightu (47 m.).

Dėl vaidmens juostoje „Puikybė ir prietarai“ ji atsisakė „Hario Poterio ir Ugnies taurės“.

Italijoje, ant Komo ežero kranto, J.Wrightas pasipiršo R.Pike. Bet 2008-aisiais, neilgai trukus iki vestuvių, įsimylėjėliai stipriai susipyko. Kaip teigė Rosamund, ji negalėjusi su Joe susitarti, kaip turėtų atrodyti kvietimai į vestuves.

Jungtuvių ceremonija buvo atšaukta. Po kelių dienų žurnalistai užtiko jaunikį Londono striptizo klube. J.Wrightas, atėjęs su būriu gražuolių, šėlo iki ryto.

Nusiminusi, liūdnų minčių prislėgta tuomet 29-erių R.Pike nuo įkyruolių pasislėpė savo tėvų namuose.

Po metų, kai užgijo širdies žaizda, R.Pike susipažino su savo Misteriu Tikruoju. Bet skandalingieji britų leidiniai buvo kitokios nuomonės – vadino jį buvusiuoju heroininiu narkomanu.

R.Uniacke’as vyresnis už aktorę 18 metų, baigęs elitinį berniukų Itono koledžą. Matematikos genijus ir užkietėjęs retų, vertingų knygų žinovas ir kolekcininkas. Jo knygyną žinojo visas intelektualusis Londonas. R.Uniacke’as – Kinijos žinovas, puikiai įvaldęs mandarinų kalbą.

Jaunystėje jis tikrai buvo įklimpęs į heroino liūną ir nuėjo ilgą kelią stengdamasis iš jo išbristi.

R.Uniacke’as buvo du kartus vedęs. Antroji žmona pagimdė jam keturis vaikus – du berniukus ir dvi mergaites.

R.Pike jį įsimylėjo legendomis apipintame senajame Stounhendže, viename svarbiausių priešistorinių statinių Europoje.

Kartą vaikščiodama po Londoną Rosamund susidūrė su bičiuliu, kraunančiu į automobilio bagažinę didžiulį krepšį su apelsinais.

„Kam tiek daug? Ką iš jų gamini?“ – nustebo R.Pike.

„Ketinu vykti į Stounhendžą, rytoj – vasaros saulėgrįžos diena, bus galimybė arčiau prieiti prie akmenų. Prie jų kitu laiku turistų neprileidžia“, – atsakė bičiulis.

R.Pike nusprendė taip pat aplankyti Stounhendžą. Tiktai su kuo?

Ir tuomet prisiminė Robie, su kuriuo neseniai susipažino. Ekstravagantiškasis vyriškis sudomino savo aštriu protu ir neįprastais samprotavimais. Toks jau tikrai visada pasirengęs nuotykiams!

R.Uniacke’as karštai palaikė idėją, ir porelė patraukė į Viltšyro grafystę.

Netoli Stounhendžo sugedo automobilis. Likusią kelio dalį porelei teko įveikti pėsčiomis. Negana to, dangų aptraukė debesys ir saulės patekėjimo jie nepamatė. Užtat ten, prie senovinių akmenų, 2009 metų vasarą prasidėjo R.Pike ir R.Uniacke’o romanas.

Nepaisant vadinamosios chemijos, įsimylėjėliai neskuba sustiprinti savo ryšio priesaikomis prie altoriaus. Abu praeityje patyrė skaudžių dramų. Jie gyvena nesusituokę, mano, kad formalumais palaikoma rutina – tikra beprotybė.

2012-aisiais R.Pike pirmą kartą pastojo. Pirmagimį tėvai pavadino Solo, po dvejų metų jis sulaukė brolio Atomo.

Pagausėjusi šeima persikėlė į aktorės nusižiūrėtą 1830 metų statybos namą su terasomis ir didžiuliu sodu. Čia tiek daug erdvės vaikams!

Beveik visuose pokalbiuose su žurnalistais Rosamund dėkoja Robie už palaikymą. Ji tikina esanti jam dėkinga už sėkmingą karjerą. Būtent jis esą išmokė ją nieko nebijoti.

Dabar R.Pike filmuojasi Čekijoje, vaikams skirtame seriale. Sūnūs ir Robie kartu su ja. Solo ir Atomas lanko Prahoje mokyklą, su tėvu kasdien lavina kinų kalbą.

Vyresnėlis, būdamas vos ketverių, jau galėjo motinai būti vertėju. Tuomet visa šeima skrido į Pekiną, į R.Pike filmų premjeras.

Kinų kalbos aktorė neišmoko, bet juk ji dar turi laiko! Reikia tik noro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.