Klebono nesulaukę parapijiečiai apstulbo: kunigas tyliai paspruko pas moterį

Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros klebonas Eugenijus Troickis praėjusią savaitę nepasirodė naujoje vietoje – Salako parapijoje. Kai sutrikę tikintieji ėmė tuo domėtis, jie išgirdo, kad dvasininko ir nebesulauks – jis išvis traukiasi iš tarnystės, su jauna moterimi ketina kurti šeimą, auginti vaikus.

 Kunigas E.Troickis į pasaulietinį gyvenimą pasitraukė tyliai.<br>A.Švelnos nuotr.
 Kunigas E.Troickis į pasaulietinį gyvenimą pasitraukė tyliai.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Baronienė, panskliautas.lt

2020-08-17 21:00

Prašymas – prieš savaitę

Šiandien sueina lygiai savaitė, kai 47 metų kunigas Eugenijus Troickis savo vyresnybei parašė prašymą perkelti jį į pasauliečių luomą.

Panevėžio vyskupijos kurija apie tai nepaskelbė, nes vis dar laukia kunigo persigalvojimo.

Tuo tarpu jo bičiulis mūsų redakcijai tvirtino, kad E.Troickis tvirtai apsisprendė kurti šeimą, auginti vaikus.

Tad praėjusį sekmadienį, kai devyni Panevėžio vyskupijos kunigai, rotacijos būdu perkelti į kitas parapijas, prisistatė naujose tarnystės vietose, buvo sveikinami parapijiečių, tarp jų nebuvo dešimtojo – buvusio Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros klebono E.Troickio.

Jis nenuvyko į jam skirtą Zarasų rajono Salako parapiją, kurioje būdamas būtų dargi aptarnavęs Ignalinos rajono Švedriškės ir Utenos rajono Daunorių parapijas.

Nebeliko pavardės ir kunigų sąraše

Salako bendruomenės pirmininkė Rita Pumputė atviravo, jog savaitės pabaigoje jų parapijos tikintieji buvo itin puikiai nusiteikę – laukė atvykstančio naujo ganytojo.

Tačiau likus kelioms dienoms iki sekmadienio, kai jiems turėjo prisistatyti kunigas E.Troickis ir netgi buvo numatytos kūdikio krikštynos, netikėtai atėjo žinia, kad viskas atšaukiama – tegul jo niekas nelaukia, sveikinimų neruošia, gėlių neskina, o aukoti Mišių atvyks tiesiog kitas – pavaduojantis kunigas.

Nesulaukę paskirtojo klebono, sunerimę tikintieji suskubo atsiversti Panevėžio vyskupijos internetinę svetainę, kurioje prie Salako parapijos rekvizitų nebuvo įrašyta jokio kunigo pavardė.

Negana to, kunigo E.Troickio pavardės nebebuvo ir Panevėžio vyskupijos kunigų sąraše.

Kalbėjo, kad gyvenimą privalo pakeisti pats

Kai neseniai visus perkeliamus į kitas parapijas kunigus kalbinome apie jų persikraustymą, vienintelis į Salako parapiją perkeliamas E.Troickis nepanoro pasidalinti ateities planais, vien tik linkėjo mylėti Dievą ir bažnyčią.

„Gyvenimą aš priimu kaip dovaną, kaip dalyką, kurį pats privalau pakeisti. Jeigu būsiu pasiryžęs eiti priekin, tai ir Dievas man padės“, – tai kunigo E.Troickio žodžiai, kiek anksčiau ištarti mūsų laikraščiui.

Galima spėti, kad juose yra užšifruotas dvasininko atsisveikinimas.

Šiomis dienomis prisiskambinti pačiam kunigui E.Troickiui ir pasiteirauti apie jo traukimosi iš kunigystės priežastis jau nebepavyko.

Našlaitį globojo religinga šeima

Šį kunigą gerai pažįstantis asmuo atsakingai patikino, kad E.Troickis pasirinko šeimos gyvenimą, su jauna moterimi augins vaikus.

Mūsų laikraštis ne kartą yra gavęs anoniminių laiškų apie tai, kad E.Troickis turi moterį, lankosi pas ją.

Anksčiau E.Troickis ne sykį yra viešai pasakojęs savo gyvenimo istoriją. Jis atvirai sakydavo esąs našlaitis, jo tėvas nežinomas, nuo įkalintos mamos jis buvęs atskirtas būdamas trejų metų, augo Rokiškio rajono Obelių vaikų namuose. Ten augantį jį globojo religinga šeima, mokė tikėjimo tiesų. O į kunigystę jį nukreipęs vienas sutiktas kunigas.

Tarnaudamas kunigu E.Troickis ne kartą tikino besijaučiantis palaimintas.

Prašymai grindžiami tik viena priežastimi – šeima

Kad kunigas E.Troickis tikrai nenuvyko į Salaką, mūsų laikraščiui patvirtino išvykusį Panevėžio vyskupijos ganytoją Liną Vodopjanovą šiuo metu pavaduojantis generalvikaras kunigas Eugenijus Styra.

Jo pasidomėjome, ar apskritai yra svarbu informuoti visuomenę apie kunigo pasitraukimą, kaip kad informuojama apie kunigų šventimus, jų paskyrimą, o jeigu taip, kodėl vyskupijos kurija to nedaro.

„Net nežinau, ką atsakyti į šį klausimą. Iš tiesų kunigo E.Troickio prašymas gautas praėjusį ketvirtadienį. Jis dar nėra patenkintas. Tad yra tikimybė, kad kunigas Eugenijus persigalvos ir tąjį prašymą atsiims“, – tvirtino generalvikaras.

Jis teigė, jog kunigas E.Troickis prašo pervesti jį į pasauliečių luomą nenurodydamas to priežasčių. Kunigas E.Styra sakė, jog kunigų prašymai tapti pasauliečiais paprastai būna grindžiami arba tuo, kad jie jau būna pasirinkę šeimos gyvenimą, arba ruošiasi tam pasirinkimui.

Seniausias nebekunigausiantis

„Kunigo E.Troickio pasitraukimo priežasčių tikrai nežinau ir net nenumanau. Mane stebina, kad traukiasi nebejaunas kunigas. Jeigu jis tikrai pasitrauks, beveik neabejoju, kad bus vyriausias, arba, kaip aš sakau, seniausias nebekunigausiantis Panevėžio vyskupijos kunigas“, – tvirtino generalvikaras.

E.Styra priminė, kad sykį gauti kunigystės šventimai lieka visą likusį gyvenimą, tačiau Vatikanui patenkinus kunigo prašymą pervesti į pasauliečių luomą ir kunigą suspendavus, jis nebegali eiti kunigo pareigų, kurių svarbiausioji – aukoti šv. Mišias.

Į klausimą, kaip jis, generalvikaras, sutiko buvusio Panevėžio katedros administratoriaus E.Troickio traukimąsi iš kunigų, kunigas E.Styra atsakė: „Žinoma, man tai netikėtas dalykas. Tačiau puikiai suvokiu, kad kunigas Eugenijus ne pirmas ir ne paskutinis, kuris tam ryžtasi.“

Teisingiau, nei gyventi dvigubą gyvenimą

Prakalbus apie tai, jog yra tekę skaityti, kad Lenkijos, Italijos kunigai viešai savo parapijiečiams yra išpažinę, jog pamilo moterį, tad meta kunigystę, palieka juos ir renkasi šeimą, kunigas E.Styra pakomentavo, jog neteko girdėti, kad taip kunigai pasielgtų Lietuvoje. Pasak jo, mūsų šalyje kunigų pasitraukimas vyksta tyliai, tuo labiau pasitraukimo iš kunigystės priežasčių kunigai paprastai viešai nekomentuoja.

Generalvikaras pripažino, jog į kunigų pasitraukimą ir tikintys, ir nebūtinai tikintys žmonės paprastai reaguoja gana audringai, kalbų būna daug, jos trunka ilgai. „Kunigas – viešas asmuo, tad jo pasirinkimas paliečia daugelį žmonių. Neabejoju, kad pasitraukus kunigui ne vienas tikintysis jaučiasi išduotas“, – sakė E.Styra.

Drauge jis pabrėžė, jog tuo atveju, kai kunigas turi moterį ir su ja gyvena intymų gyvenimą, jo pasirinkimas trauktis yra daug teisingesnis nei vadinamasis dvigubas gyvenimas.

E.Troickis – jau antras Kristaus Karaliaus katedros klebonas, metantis kunigystę. Iki jo katedros administratoriaus pareigas ėjęs, po to vyskupijos generalvikaru paskirtas Tomas Skrudupis kunigystę metė prieš 9 metus. Šiuo metu šis suspenduotas kunigas yra vedęs, augina vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?