Plungėje – didelio protrūkio baimė: abejingą įmonę gali tekti tramdyti su policija

Ar metalo konstrukcijų gamykla Plungėje taps dar vienu dideliu koronaviruso židiniu Lietuvoje? Žmonės baiminasi, kad gamyklos „Technoexport Storage“, kurioje šią savaitę buvo nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis, vadovybė pernelyg aplaidžiai žiūri į darbuotojų apsaugą ir apsaugos priemonių taikymą.

 Plungiškiai baiminasi koronaviruso protrūkio metalo konstrukcijų gamykloje.<br> 123rf nuotr.
 Plungiškiai baiminasi koronaviruso protrūkio metalo konstrukcijų gamykloje.<br> 123rf nuotr.
Audrius Klišonis. <br>V.Balkūno nuotr.
Audrius Klišonis. <br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>123rf iliustr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>123rf iliustr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>kiti
Koronavirusas reikalauja vis daugiau aukų.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 9, 2020, 5:20 PM, atnaujinta Oct 9, 2020, 6:05 PM

Plungės rajono meras Audrius Klišonis neslepia: su įmonės vadovu būta griežto pokalbio, ir nesinori, kad dėl taisyklių nesilaikymo reikėtų pasitelkti policiją.

Laukiantiems testo liepia dirbti?

„Paskutinėmis savaitėmis gamykloje „Technoexport Storage“ pandemijos prevencija buvo vykdoma aplaidžiai, neatsakingai, lyg nesuvokiant viruso pavojingumo ir atsakomybės prieš įstatymus rimtumo.

Darbuotojų temperatūra būdavo tikrinama kaip kada, kartais ir praėjus valandai nuo darbo pradžios, pereinant darbo vietas ir painiojantis, kam jau yra patikrinta temperatūra, o kam ne. Lyg temperatūros darbuotojo „etatas“ būtų tarp kitko. Nors pats pirmiausias patikrinimas vyksta prie gamyklos įėjimo alkotesteriu.

Darbininkai yra iš įvairių vietų, vieni – vietiniai žemaičiai, kiti – iš Baltarusijos ir Ukrainos, kurie keičia vieni kitus – vieni išvažiuoja, atvažiuoja nauji, o tose šalyse Covid-19 padėtis rimtesnė, nei Lietuvoje.

Atsiradus vienam simptomiškam atvejui, jam lyg ir iš karto buvo pasiūlyta vykti namo (darbuotojas jautė pakilusią temperatūrą), bet neaišku, ar vis tik kurį laiką jis dar buvo gamykloje, kontaktavo su žmonėmis ir paviršiais (neaišku, ar buvo atlikta įmonės dezinfekcija).

Į Klaipėdą buvo išsiųsti visi meistrai, vietiniai ir baltarusiai, pasidaryti testus. Į klausimą, ką daryti iki bus gauti atsakymai, buvo pasakyta: „Dirbam, dirbam, dirbam“.

Ypač eiliniams darbininkams, kuriems informacija apie padėtį gamyklos bendruomenėje buvo pateikta vėliausiai, pasakyta – „dirbam, dirbam, dirbam“. Argi žmonių sveikata neturėtų būti svarbiausia? Negi vadovai nesugeba tvarkytis su žmonėmis, ar jiems elgesio su žmonėmis pamokų reikia?“ – piktinosi plungiškis Darius G.

Velnias sprandą nusisuktų

Pabandžius pasiaiškinti, kokia iš tiesų situacija įmonėje „Technoexport Storage“, iškart tampa aišku, kad bet koks rimtesnis ligos protrūkis čia taptų, ko gero, neįveikiamu iššūkiu: su organizuotumu ir tvarka čia sudėtinga.

Įmonėje neatsirado nė vieno asmens, kuris sugebėtų atsakyti, kiek koronaviruso atvejų šiuo metu įmonės darbuotojams nustatyta ir kiek testų atsakymų laukiama, ir netgi kokių apsaugos priemonių buvo imtasi.

Dar daugiau – administracijos telefonu (kuris, beje, įmonės tinklalapyje nurodytas su klaida, kaip ir elektroninis paštas – teisingus kontaktus pavyko rasti 118) atsiliepusi moteris pasakė, kad įmonės vadovas yra Vygantas Pakalniškis, tačiau, paskambinus jam, vyras išsigynė vadovaujantis įmonei ir sakė nieko nekomentuosiąs.

Kaip įmonės vadovą jis nurodė Egidijų Bujauską, kurio telefono, esą, neturi. Kaip susisiekti su E.Bujausku, „nežinojo“ ir pagrindinį telefoną kilnojanti administracijos darbuotoja.

Paklausta, ką pati kaip darbuotoja žino apie situaciją su koronavirusu įmonėje, kokios priemonės šiuo metu yra taikomos, kaip buvo informuojami žmonės, moteris taip pat nelabai ką sugebėjo pasakyti. Negalėjo atsakyti, ir kaip darbuotojams matuojama temperatūra: jai pačiai, esą, nematuojama, nes ji dirbanti ne gamykloje, o kitame – administracijos – pastate.

Pasak darbuotojos, jai žinomas tik vienas koronaviruso atvejis įmonėje. Pora atvejų buvo, kai, pranešus apie teigiamą testo rezultatą, kitą dieną jis buvo patvirtintas kaip neigiamas.

Rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje „Technoexport Storage“ dirba 190 apdraustų darbuotojų. Šių metų kovo mėnesį, Lietuvoje dar tik įsisiūbuojant pandemijai, laikrastisplunge.lt pasirodžiusiame Jolantos Vasiliauskienės straipsnyje buvo rašoma apie įmonėje esančias antisanitarines sąlygas.

„Įmonėje didelė netvarka. <...> Bet jei pamatytumėte, kokiomis sąlygomis žmonės dirba, ištiktų šokas. Valytojos nėra. Visur dulkės, tualetuose baisi smarvė, dušuose pelėsis, ventiliacijos praktiškai nėra. Net atskiros patalpos, kurioje galėtume pavalgyti, neturime. Dirbame su metalais, juos pjaustome, „smėliuojame“, dažome, tad visos dulkės ir gula ant maisto“, – laikrastisplunge.lt kovą kalbėjo įmonės darbuotojas Justinas Bertašius.

Meras: nesinori, kad įsikištų policija

Plungės rajono meras A.Klišonis apie situaciją „Technoexport Storage“ galėjo papasakoti daugiau, nei įmonės administracijos atstovė. Mero žiniomis, iki penktadienio vakaro įmonėje patvirtinti iš viso du koronaviruso atvejai. Su gamyklos vadovybe buvo kalbamasi, kad neįsisiūbuotų dar vienas židinys.

Pasak A.Klišonio, Plungės rajone per šią savaitę buvo nustatyti keturi nauji koronaviruso atvejai, o iš viso sergančių – apie 12.

Vienas iš židinių – minėta su metalu dirbanti įmonė, kur nustatyti du atvejai, taip pat yra problemų poroje mokymo įstaigų – Plungės „Ryto“ ir „Senamiesčio“ mokyklose.

„Jų mokytojams, sutuoktiniams, yra nustatytas Covid-19, ir nuo pirmadienio tose mokyklose bus iš dalies pereita prie nuotolinio mokymo“, – sakė meras. Nuotolinis mokymas bus taikomas tik toms klasėms, su kuriomis dirbo užsikrėtę mokytojai.

A.Klišonis sakė žinantis apie įmonės „Technoexport Storage“ aplaidų požiūrį į koronaviruso grėsmę – konkrečiai apie tai, kad darbuotojai, turėję kontaktų su užsikrėtusiuoju ir laukiantys koronaviruso testo rezultatų, raginami toliau vaikščioti į darbą.

„Mūsų operacijų centro vadovas Mantas Česnauskas kalbėjo su direktoriumi dėl situacijos, kad iš tikrųjų tie žmonės, kurie tikrinosi ir turėjo kontaktų, būtų nušalinti nuo darbo ir laikytųsi saviizoliacijos, kol nėra testo atsakymo. Dėl to yra kalbėtasi su jais, ir manau, kad situacija pasitaisys. Priešingu atveju mes negalėsim viruso suvaldyti“, – sakė Plungės meras.

Savivaldybė imsis visų įmanomų priemonių, kad darbuotojų saviizoliacijos nurodymai būtų vykdomi. „Tam turim ir šiek tiek teisinių galimybių. Bet visuomet norisi, kad nereikėtų įsikišti policijai. Už saviizoliacijos taisyklių nesilaikymą yra taikomos atitinkamos nuobaudos. Norisi viską išspręsti tvarkingai, kad nereikėtų pajungti kitų struktūrų“, – aiškino A.Klišonis.

Medicininį išsilavinimą turinčio Plungės mero nestebina tai, kaip pradžioje teigiamu paskelbtas testas vėliau galėjo „tapti“ neigiamu. Tokiu atveju tikėti reikia antruoju, galutiniu atsakymo variantu.

„Aš pats esu šiek tiek prie medicinos, tai galiu pasakyti, kad kiekvienas testas turi savo paklaidą. Ir natūralu, kad gali tokių dalykų būti. Būtent dėl to pasibaigus ligai būna daromi du testai 24 valandų laikotarpiu“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.