Savanorių pagalba socialinės globos įstaigose – 1000 gerumo valandų

Nevyriausybinių organizacijų telkiamos savanorių gerumo pajėgos aukoja laiką ir jėgas, kad koronaviruso židiniais tapusiose globos įstaigose, nepritrūktų rankų pasirūpinti vienišais senoliais ar žmonėmis su negalia. Į iniciatyvos partnerių – Maltiečių, Lietuvos Carito ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus – kvietimą atsiliepė  nemažai savanorių ir jau skyrė daugiau nei 1000 gerumo valandų patiems pažeidžiamiausiems šalies gyventojams.

 Šiuo metu 55 globos įstaigoms reikalinga savanorių pagalba<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Šiuo metu 55 globos įstaigoms reikalinga savanorių pagalba<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Šiuo metu 55 globos įstaigoms reikalinga savanorių pagalba<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Šiuo metu 55 globos įstaigoms reikalinga savanorių pagalba<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 2:23 PM, atnaujinta Jan 7, 2021, 3:49 PM

„Noriu padėkoti savanoriams, kurie kasdien savo brangaus laiko valandas skiria savanorystei globos įstaigose, padeda pavargusiam personalui ir svarbiausia ištiesia pagalbos ranką mūsų senjorams ar neįgaliesiems. Jūsų kilniaširdiškas ir prasmingas darbas suteikią viltį, kad susitelkę įveiksime šį iššūkių kupiną laikotarpį ir pamažu viskas stosis į savo vėžes“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Maltiečių atstovas Edvinas Regelskis pasakoja, kad pandemija privertė prisitaikyti prie situacijos ir suskirstyti savo paslaugas bei veiklas į gyvybiškai svarbias ir ne. „Teko pristabdyti kai kurių paslaugų teikimą ar keisti jų pobūdį, nes jos buvo teikiamos rizikos grupei priskiriamiems asmenims. Dėl šių priežasčių šiandien nevyksta senjorų dienos centrų, senjorų klubų kontaktinė veikla. Tačiau ryšio su senjorais nenutraukėme – jį palaikome nuotoliniu būdu“, – pasakoja E. Regelskis.

Anot E. Regelskio, šiuo metu vienas iš pagrindinių organizacijos uždavinių yra savanorių paruošimas savanorystės veikloms pandemijos metu.

„Dabar, kai savanorių pagalbos reikia čia ir dabar, nuolat vykdome nuotolinius naujų savanorių apmokymus, o tai pareikalauja papildomų žmogiškųjų ir laiko išteklių. Kitas svarbus uždavinys – apsaugos priemonių rezervo užtikrinimas. Nors esame jį sukaupę, apsaugos priemonės labai greitai eikvojasi, dėl to tenka ieškoti naujų galimybių jas įsigyti“, – teigia E. Regelskis.

Viena iš socialinės globos įstaigų savanorių Vaida Basijokienė pasakoja, kad savanoriauja ne pirmus metus ir net nedvejodama sausio pradžioje prisijungė prie gerumo pajėgų socialinės globos įstaigose. 

„Savanoriauju jau kuris laikas. Visada rasdavau kalbą su vyresnio amžiaus žmonėmis, todėl vienišus senjorus lankydavau kaip savanorė. Dabar, kai teko nutraukti savo įprastas veiklas, nusprendžiau savo laisvas valandas skirti pagalbai globos įstaigose“, – pasakoja savanorė.

Vaida pastebi, kad pirmoji diena būna pati sudėtingiausia. „Pačioje pradžioje, kai tik pradedi naują veiklą ir nežinai, ką tiksliai daryti – truputėlį baugu, bet visada gali klausti. Tikrai greitai prisitaikai, nes darbai nėra sudėtingi: ar stalus nušluostyti, ar maistą padalinti, pamaitinti, ar kitus paprastesnius darbus atlikti.

Iš tiesų, bent man sunkiausia visą pamainos laiką išbūti su apsauginiu kostiumu, nes karšta ir norisi viską kuo greičiau nusimesti ir įkvėpti gryno oro. Savo kailiu patyriau ką per dieną turi patirti ne tik medikai, bet ir globos įstaigų darbuotojai, kasdien atlikdami savo darbą“, – patirtimi dalijasi V. Basijokienė.

Šiuo metu 55 globos įstaigoms reikalinga savanorių pagalba. Jei galite skirti bent 4 valandas per savaitę, junkitės! Tapti savanoriu paprasta – tereikia užpildyti registracijos anketą. Su jumis susisieks Maltiečiai, Lietuvos Carito ar Lietuvos Raudonojo Kryžiaus atstovai – jie pakonsultuos, apmokys ir nukreips ten, kur Jūsų pagalbos labiausiai reikia. Savanoriais gali tapti nuo 18 iki 50 metų amžiaus asmenys, neturintys gretutinių ligų, gali būti persirgę virusu COVID-19.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.