Sūnų į Holivudą nuvedęs režisierius parodė jam ir kvaišalų pasaulį

Robertui Downey jaunesniajam (55 m.) vingiuotą kelią į Holivudą, ko gero, nutiesė ne šelmiškas jo žvilgsnis, kurio žavesiui neatsispiria daugelis gražiosios lyties atstovių, o tėvo taupumas. Robertas Downey vyresnysis (84 m.), taupydamas šeimos biudžetą, epizoduose filmavo visą giminę, tad sūnus filme debiutavo būdamas vos penkerių metų.

Sūnus Indio iš pirmosios santuokos pasuko tėvo pėdomis: įniko į marihuaną.<br>„Scanpix” nuotr.
Sūnus Indio iš pirmosios santuokos pasuko tėvo pėdomis: įniko į marihuaną.<br>„Scanpix” nuotr.
Amerikietį aktorių R.Downey jaunesnįjį išgarsino ir Ch.Chaplino vaidmuo.<br>„Scanpix” nuotr.
Amerikietį aktorių R.Downey jaunesnįjį išgarsino ir Ch.Chaplino vaidmuo.<br>„Scanpix” nuotr.
Prodiuserė S.Levin tapo R.Downey jaunesniojo gyvenimo moterimi.<br>„Scanpix” nuotr.
Prodiuserė S.Levin tapo R.Downey jaunesniojo gyvenimo moterimi.<br>„Scanpix” nuotr.
Sūnus Indio iš pirmosios santuokos pasuko tėvo pėdomis: įniko į marihuaną.<br>„Scanpix” nuotr.
Sūnus Indio iš pirmosios santuokos pasuko tėvo pėdomis: įniko į marihuaną.<br>„Scanpix” nuotr.
1984-aisiais filmavimo aikštelėje užsimezgė romanas su S.J.Parker.<br>„Scanpix” nuotr.
1984-aisiais filmavimo aikštelėje užsimezgė romanas su S.J.Parker.<br>„Scanpix” nuotr.
Režisierius G.Ritchie pasiūlė suvaidinti Šerloką Holmsą.<br>„Scanpix” nuotr.
Režisierius G.Ritchie pasiūlė suvaidinti Šerloką Holmsą.<br>„Scanpix” nuotr.
Aktorius M.Gibsonas (nuotr.) apdraudė savo bičiulį R.Downey, kad jis galėtų vaidinti Woody Alleno filme „Melinda ir Melinda“.<br>„Scanpix” nuotr.
Aktorius M.Gibsonas (nuotr.) apdraudė savo bičiulį R.Downey, kad jis galėtų vaidinti Woody Alleno filme „Melinda ir Melinda“.<br>„Scanpix” nuotr.
Aktorius M.Gibsonas apdraudė savo bičiulį R.Downey, kad jis galėtų vaidinti Woody Alleno (nuotr.) filme „Melinda ir Melinda“.<br>„Scanpix” nuotr.
Aktorius M.Gibsonas apdraudė savo bičiulį R.Downey, kad jis galėtų vaidinti Woody Alleno (nuotr.) filme „Melinda ir Melinda“.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-01-15 11:14

Robertas gimė aktorės ir režisieriaus šeimoje Niujorke, Grinvič Vilidžo rajone. Tėvas kūrė filmus, kaip pats sakė, ne visiems. Tokie ne tiktai negauna „Oskarų“, bet ir neuždirba pinigų.

Penkiamečio Roberto debiutas kine įvyko tėvo kino juostoje „Svaras“.

Kai sūnui buvo aštuoneri, jam R.Downey vyresnysis davė parūkyti marihuanos, vadinamos „žole“. Atžala neprieštaravo – juk tai šaunu!

Kai šeima trumpam persikėlė į Didžiąją Britaniją, Robertas metus lankė baleto mokyklą.

1978-aisiais tėvai išsiskyrė. Robertas pasirinko gyvenimą su tėvu, jo linksmą, visuomet apkvaišusią kompaniją ir išvyko į Kaliforniją. Ir ten prasidėjo jo klajokliškas gyvenimas, smagūs vakarėliai, marihuana ir viskis. Knygų Robertas jaunesnysis neskaitė, dienų dienas sėdėjo prie nespalvoto televizoriaus.

„Su manimi kartu svaigintis narkotikais tėvui buvo vienintelis būdas išreikšti savo jausmus“, – prisipažino Robertas, dabar savo vaikystę ir paauglystę vadinantis įdomia ir tėvo dėl nieko nekaltinantis.

R.Downey vyresnysis nepadėjo sūnui nei savo ryšiais, nei pinigais. Kartą svetimame mieste atsidūręs ir į kažkokią istoriją įsivėlęs Robertas jaunesnysis, negalėdamas iš bičiulių gauti pinigų, paskambino tėvui. Tas, išgirdęs, kad sūnus neturi smulkiųjų net metro bilietui, mestelėjo: „Atleisk, vaikine.“

Tuomet sūnus įsižeidė, o dabar net dėkingas tėvui, kad jis taip elgėsi. Dėl to jis anksti išmoko pragyvenimui užsidirbti pats.

17-mečiam Robertui nusibodo Los Andželas. Jis metė mokyklą ir patraukė į Niujorką. Dirbo kroviku, pardavinėjo batus ir naktiniame klube vaidino gyvą skulptūrą.

1982-aisiais R.Downey jaunesnysis pradėjo gauti filmuose epizodinius vaidmenis. Jis vaidino gerai ir sulaukė didesnių vaidmenų. Energija trykštantis ir improvizuoti gebantis Robertas visiems patiko.

Jis vaidino ir daugelyje tėvo režisuojamų filmų. Pastarąjį kartą – 1997-ųjų romantinėje komedijoje „Bendrovė Hugo“, kurią kino kritikai išpeikė, bet juos sužavėjo R.Downey jaunesniojo vaidyba.

Nuo 1985-ųjų jis dalyvavo populiariausiame JAV televizijos šou „Saturday Night Live“.

Bet po metų laidos reitingai pradėjo smigti, ir beveik visa kūrybinė komanda buvo atleista. Tuomet Robertas grįžo į Kaliforniją – užkariauti Holivudo.

Pirmąjį pagrindinį – lovelaso vaidmenį gavo komedijoje. 1987-aisiais suvaidino turtingą, nuo narkotikų priklausomą vaikiną dramoje „Mažiau nei nulis“.

Šis vaidmuo jam tiko – kaip tik tuomet R.Downey jaunesnysis marihuaną pakeitė rimtesniais kvaišalais.

„Iki „Mažiau nei nulis“ narkotikus vartojau tik per poilsio dienas ir po darbo, bet šios juostos filmavimo aikštelėje viskas pasikeitė“, – prisipažino R.Downey jaunesnysis.

Po „Mažiau nei nulio“ premjeros jis pirmą kartą atsidūrė reabilitacijos klinikoje. Bet ne paskutinį.

Robertas atkakliai kovojo su pražūtingu įpročiu. Bet gyvenimas be narkotikų atsiliepė jo charakteriui. Kino prodiuseriai greitai suprato, kad R.Downey jaunesnysis – labai talentingas aktorius, bet karštakošis, irzlus ir nenuspėjamo elgesio žmogus.

Dėl jo nutrūkdavo darbas filmavimo aikštelėje, jis aprėkdavo kolegas, įnikdavo į ilgalaikį gėrimą, mušėsi. Bet kol kas dėl R.Downey jaunesniojo talento buvo taikstomasi su jo nevaldomu charakteriu.

27-erių R.Downey jaunesnysis buvo patvirtintas pagrindiniam vieno žinomiausių XX amžiaus aktorių ir režisierių Charlie Chaplino vaidmeniui kino filme „Chaplinas“.

Čia labiausiai atsiskleidė aktoriaus talentas. Jis sugebėjo būti komiku ir tragiku, senu Ch.Chaplinu, net išmoko žaisti tenisą ir groti smuiku kaire ranka.

R.Downey buvo vadinamas talentingiausiu to meto jaunuoju aktoriumi, kurio laukia didžiulė sėkmė ir šlovė.

Legendinio režisieriaus ir aktoriaus Ch.Chaplino vaidmuo buvo įvertintas Britų akademijos BAFTA apdovanojimu, „Oskaro“, Auksinio gaublio nominacijomis geriausio vyro vaidmens kategorijoje. Pasipylė pasiūlymai.

1993-iaisiais jis nusifilmavo „Širdyje ir sielose“. Šis aktoriaus vaidmuo buvo įvertintas „Saturn“ premijos geriausio pagrindinio vyro vaidmens nominacija.

Bet didžiulė sėkmė ir šlovė nepadėjo išbristi iš kvaišalų liūno. Dešimtajame dešimtmetyje jis taip įniko į narkotikus, kad buvo dienų, kai nesuvokė, ką daro. Įsilaužė į kaimyno namą ir atsigulė miegoti į vaikišką lovytę.

Po garsųjį Saulėlydžio bulvarą Los Andžele „Porsche“ vairavo nuogas, keistai mosuodamas rankomis. Tokiu būdu mėgindamas, kaip jam atrodė, išmesti per langą žiurkes, įsiveisusias jo automobilyje.

Policija jo automobilyje rado ne tik narkotikų, bet ir ginklą „Magnum 357“.

„Jei esi žvaigždė, dar nereiškia, kad galima nusispjauti į įstatymus“, – rėžė policijos pareigūnas.

„Kokia aš žvaigždė, esu tiesiog šlykštus narkomanas“, – liūdnai atsakė aktorius.

R.Downey jaunesnysis 4 mėnesiams pateko į kalėjimą už neteisėtą ginklo laikymą.

Po to buvo narkologijos klinika, pabėgimas vilkint pižamą, nauja klinika, vėl pabėgimas, bandomasis laikotarpis ir priverstinis kraujo tyrimas prieš kiekvieną filmavimą siekiant nustatyti, ar nevartojo kvaišalų.

Filme „Sapnuose“ 1999-aisiais vaidindamas maniaką aktorius visus baugino, bet ir gyvenime atrodė siaubingai. Neatlikęs privalomo kraujo tyrimo dėl narkotikų gavo trejų metų kalėjimo bausmę. Bet po 16 mėnesių buvo paleistas už gerą elgesį.

R.Downey jaunesnysis vėl pradėjo filmuotis. Bet nuolatinį narkotikų vartojimą ir reabilitaciją klinikose vis sunkiau sekėsi suderinti su darbu.

2001-aisiais policija, sureagavusi į anoniminį skambutį, aktoriaus kambaryje rado kokaino. Jis vėl buvo suimtas ir paguldytas į Kalifornijos valstijos kalėjimo Narkologijos skyrių.

R.Downey jaunesnysis buvo pakviestas į populiarųjį serialą „Elė Makbyl“. Bet sutartį prodiuseriai nutraukė, nes jis vėl buvo suimtas.

„Elės Makbyl“ scenarijų teko keisti, kad finale nebeliktų R.Downey jaunesniojo herojaus.

Gydymas aktoriui nepadėjo, psichiatras nustatė jam bipolinį sutrikimą. Kino studija „20th Century Fox“ nutraukė su juo sutartį, draudimo kompanijos atsisakė sudaryti draudimo sutartis. Be jų Holivudo kino studijų durys buvo užvertos.

Garsus režisierius Woody Allenas (85 m.) labai norėjo, kad jo filme „Melinda ir Melinda“ vaidintų būtent šis aktorius. Bet visos bendrovės atsisakė apdrausti R.Downey jaunesnįjį.

Aktoriaus likimas pasisuko kita linkme, kai jam į pagalbą atskubėjo bičiulis ir kolega Melas Gibsonas (64 m.).

„Jį beveik išmetė į šiukšlyną, o jis juk velniškai talentingas. Blogiausias Roberto jaunesniojo priešas – Robertas vyresnysis. Bet juk mes visi – ne be nuodėmės“, – sakė M.Gibsonas.

Jis asmeniškai laidavo už pasiklydusį kolegą, sumokėjo didelę draudimo sumą – jei filmavimai nutrūktų dėl R.Downey jaunesniojo kaltės.

2003-iaisiais M.Gibsonas išlupo bičiuliui vaidmenį muzikinėje kriminalinėje komedijoje „Dainuojantis detektyvas“. Robertas pateisino pagalbos ranką ištiesusio kolegos viltis – ne tik puikiai suvaidino, bet ir dainavo profesionaliai.

Po to jau savo pastangomis gavo vaidmenį psichologiniame trileryje „Gotika“.

Tačiau pusę honoraro prodiuseris sumokėjo tiktai pasibaigus filmavimams, nes netikėjo, kad R.Downey jaunesnysis nepalūš ir negrįš prie ankstesnių blogų įpročių.

Išsikapstyti iš bėdų liūno aktoriui padėjo ne tik M.Gibsonas, bet ir moteris.

R.Downey jaunesnysis gražiosios lyties dėmesio niekada nestokojo.

1984-aisiais filmavimo aikštelėje jis užmezgė romaną su jauna, dar mažai žinoma Sarah Jessica Parker (55 m.). Nors aktorius įspėjo, kad vartoja narkotikus, tai iki ausų įsimylėjusiai aktorei nebuvo svarbu.

Santykiai truko septynerius metus – audringi, sudėtingi, lydimi skandalų. Ji pakentė visus mylimojo nuklydimus, gaivino po pašėlusių vakarėlių, įtikinėjo, maldavo ir stodavo už jį mūru, kai jis neatvykdavo į filmavimo aikštelę.

1992-aisiais Robertas netikėtai vedė gražuolę aktorę, dainininkę Deborah Falconer (55 m.). Vos 42 dienų jų romanas baigėsi prabangiomis vestuvėmis. Netrukus aktorius ant rankų laikė sūnelį Indio.

Santuoka truko dvylika metų. D.Falconer paliko R.Downey jaunesnįjį dėl tos pačios priežasties kaip S.J.Parker.

Bet ir Indio (27 m.) pasuko tėvo pėdomis – įniko į marihuaną. Būdamas 20-ies pateko į kalėjimą už narkotikų pardavimą, paleistas į laisvę už užstatą gydėsi. Robertas, priešingai nei jo tėvas, traukė sūnų iš visų bėdų, jį kontroliavo ir labai didžiavosi, kai jis susitvarkė.

„Gotikos“ filmavimo aikštelėje Monrealyje (Kanada) aktorius susipažino su prodiusere ir filmų gamybos kompanijos „Silver Pictures“ viceprezidente Susan Levin (47 m.).

Kaip vėliau paaiškėjo, rami, besišypsanti, angeliškos išvaizdos moteris turi plieninį charakterį.

Į Roberto mėginimus sužavėti Susan reagavo abejingai. Negana to, pasakė, kad susitikinėti su narkomanu – tai tas pat, kaip griaustinio metu sėdėti ant parako statinės.

Rimtai įsimylėjęs aktorius, neįpratęs prie gražiosios lyties „ne“, pirmą kartą susimąstė. Gal tai jo gyvenimo moteris?

Pakvietęs Susan pasivaikščioti palei vandenyną, jai matant išbėrė visas su savimi turėtų narkotikų atsargas. Jai patiko toks poelgis. R.Downey jaunesnysis net nepastebėjo, kaip atsidūrė švelniose, bet geležinėse Susan rankose. Ji sugebėjo blogiuko energiją nukreipti reikiama linkme – jis susidomėjo kovinėmis sporto šakomis, tenisu, joga.

2005-aisiais pora atšoko vestuves. Po penkerių metų S.Downey ir R.Downey jaunesnysis įkūrė prodiuserių kompaniją. 2012-aisiais gimė sūnus Extonas, po dvejų metų – duktė Avri.

„Esu labai dėkingas Susan. Iki jos mano gyvenimas buvo nieko vertas. Dabar gilinuosi į Rytų filosofiją, mokausi kontroliuoti tamsiąją savo prigimties pusę, gyventi realiame gyvenime, nuo kurio daug metų bėgau“, – prisipažino perauklėtas R.Downey jaunesnysis.

Dabar aktorius keliasi anksti, dieną pradeda ne nuo kokaino, o nuo kontrastinio dušo ir lengvų pusryčių. Iš praeities liko tik rūkymas ir, kaip pats sako, arkliškos kavos dozės. Su tuo žmonai teko susitaikyti.

Pora gyvena draugiškai. Robertas tvirtina, kad Susan vis dar yra įsimylėjęs kaip pirmąją dieną, bet šeiminio gyvenimo patarimų nenori duoti.

Aktoriaus kino karjera irgi klostosi puikiai. Fantastinis filmas „Geležinis žmogus“, kuriame jis vaidino, tapo tikra sensacija. Aktorius puikiai įkūnijo superherojų Tonį Starką, nors jam jau buvo 42-eji. Daugoka tokio žanro filmui.

„Geležinis žmogus“ turėjo didžiulį pasisekimą, uždirbo didžiulius pinigus. R.Downey jaunesnysis tapo superžvaigžde, milijonieriumi ir net pateko į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą, sudarytą žurnalo „Time“. Jis vaidino Tonį Starką ir šio filmo tęsiniuose.

Paskutinė „Geležinio žmogaus“ dalis „Keršytojai: pabaiga“ 2019-aisiais vėl tapo daugiausia pinigų uždirbusia kino juosta. „Forbes“ sudarytame daugiausia uždirbančių aktorių sąraše R.Downey jaunesnysis užėmė trečiąją vietą.

2009-aisiais režisierius Guy Ritchie (52 m.) pakvietė R.Downey jaunesnįjį suvaidinti Šerloką Holmsą. Pagal brito sumanymą garsusis seklys turėjo būti avantiūristas, mojuoti kumščiais ir nuobodulį slopinti narkotikais. Trumpai tariant, panašus į Robertą.

Bet G.Ritchie įsivaizdavo Šerloką Holmsą liesą, beveik išsekusį. Vargšui R.Downey jaunesniajam teko badauti.

Už šį vaidmenį aktorius gavo Auksinį gaublį, o filmas – „Oskaro“ nominaciją.

Dabar R.Downey jaunesnysis – prodiuseris, kino žvaigždė, pavyzdingas vyras ir tėvas.

„Geriausias Holivudo bruožas yra trumpa atmintis. Veikiausiai niekas dabar ir neprisimena, kad kadaise aš sėdėjau kalėjime“, – šmaikštavo buvęs blogiukas.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.