Vilnietė sugalvojo, kaip įdomiai leisti karantiną: pramogauja su keisčiausiais daiktais

Vilnietė Vaiva Pilaitė (32 m.) sugalvojo, kaip per karantiną panaudoti šeimos pramogoms skirtus pinigus. Beveik kiekvieną savaitę ji namo parsigabena kokį nors išsinuomotą daiktą. Du vaikus auginanti šeima anksčiau nuomodavosi tik tai, kas reikalinga, pavyzdžiui, fotoaparatą, o dabar pramogauja su keisčiausiais daiktais.

 Du vaikus auginanti šeima anksčiau nuomodavosi tik tai, kas reikalinga, pavyzdžiui, fotoaparatą, o dabar pramogauja su keisčiausiais daiktais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Du vaikus auginanti šeima anksčiau nuomodavosi tik tai, kas reikalinga, pavyzdžiui, fotoaparatą, o dabar pramogauja su keisčiausiais daiktais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Arūnas Kuras.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Arūnas Kuras.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 4:37 PM

Pirmiausia Vaiva išsinuomojo dulkių siurblį-robotą. Patiko. Tuomet antrą. Irgi patiko. Tyliai pakampėmis slankiojantis ratukas tapo kone šeimos nariu, todėl buvo nutarta panašų robotą įsigyti.

Su langų plovimo robotu buvo daugiau vargo. Senamiestyje gyvenančios šeimos būsto langai tokie maži, kad kur kas paprasčiau nuvalyti stiklus skudurėliu ir nekankinti tokioje situacijoje sutrikusio roboto.

Tačiau vaikai buvo laimingi.

Ketvirtą savaitę Vaiva išsinuomojo saulės terapijos akinius. „Keturių spektrų šviesa, kurios rekomenduojama gauti po valandą per dieną, gerai apsaugo nuo depresijos“, – skelbė aprašas. Už nuomą moteris sumokėjo 20 eurų.

Akinius nešiojo kasdien trise – Vaiva ir jos dukros. Smagumas buvo neapsakomas. Akiniai turėjo gerą ir stiprų efektą. Bet džiaugsmas ilgai netruko.

Savaitės pabaigoje moteris suprato, kad panašus efektas būtų, jei ji kasdien po valandą eitų pasivaikščioti. Taigi 130 eurų kainuojančių akinių jai daugiau neprireiks.

„Namų džakuze“ vadinamas prietaisas – sūkurinė vonia irgi iš pradžių sukėlė daug džiaugsmo, ypač vaikams, kuriems tai buvo didelė pramoga. Tačiau įkeltas į vonią ir valdomas pultu prietaisas riaumojo kaip žoliapjovė.

Niekas dėl tokio garso Vaivos neįspėjo. Tik jau išeinant daikto savininkas paslaptingai užsiminė, esą vakarais „namų džakuzės“ geriau nenaudoti.

Savaitės pabaigoje Vaiva jau džiaugėsi, kad laiku suprato, jog sūkurinės vonios jai nereikia. Nuoma kainavo 40 eurų, už naują prietaisą būtų mokėjusi 114 eurų.

Įpratusi viską planuoti V.Pilaitė sudarė sąrašą daiktų, kuriuos ketina išsinuomoti. Po pramogų vonioje ji nutarė išbandyti ir kitus įdomius pasiūlymus.

Šeima planuoja išsinuomoti droną, taip pat metalo ieškiklį. Ypač daug tikimasi iš robotų konstravimo rinkinio.

Tuoj turėtų atkeliauti ir disko grindys – šviečianti plokštuma, ant kurios šokami disko šokiai. Į muzikos taktą mirksinčios lemputės tiesiog verčia kojas kilnotis. Nuomos kaina – 40 eurų.

Vis dėlto internete siūlomi nuomotis deguonies bei plaučių ventiliavimo aparatai į Vaivos sąrašą nepakliuvo – vargu ar jie žada pramogą.

Šiuo metu ligoninėse tokiais aparatais gelbėjami ligoniai. „Negi koronavirusu susirgę žmonės važiuoja į ligoninę su savo aparatais?“ – negalėjo patikėti moteris.

Paskutinę metų dieną, likus kelioms valandoms iki blogųjų 2020-ųjų pabaigos, Vaiva išsinuomojo kompiuterinių žaidimų konsolę „Xbox“.

Vaikai taip jos norėjo, kad iš pradžių Vaiva ketino ją įsigyti. Bet visi aparatai jau buvo išpirkti. V.Pilaitė norėjo padaryti vaikams dovaną, todėl žaidimų kompiuterį išsinuomojo už 26 eurus. Nuomotojas noriai patarė, kurį modelį imti, kad labiau tiktų vaikams.

Tačiau vaikai su „Xbox“ žaidė vieną naktį ir dar truputį iš ryto. Daugiau į stebuklingo prietaiso pusę net nežiūrėjo. Aiškinti irgi nieko neaiškino. Dar kelias naktis su „Xbox“ žaidė vyras.

Vaiva tokių žaidimų nemėgsta ir labai apsidžiaugė įsitikinusi, kad jų šeimai tokio prietaiso nereikia.

Vaiva sutinka – yra žmonių, kuriems atrodo, kad nesąmonė taip leisti pinigus: už nuomą sumoki trečdalį ar ketvirtadalį daikto kainos, geriau nusipirkti.

Bet moteris svarstė, kad tie daiktai džiugina daugiausia dvi savaites, o vėliau dulka kur nors užkišti. Po visų karantino eksperimentų paaiškėjo, kad ji klydo: labai dažnai nuoširdus ir stiprus džiaugsmas trunka vos pusantros paros. Be to, tokie madingi daiktai paprastai greitai nuvertėja.

„30 eurų už daikto nuomą savaitei gali atrodyti daug. Bet, kita vertus, kol nebuvo karantino, panašiai tiek ar daugiau mes su vaikais išleisdavome už dvi valandas vandens parke.

Tokia nuoma įneša naujovių, leidžia patirti pramogų ir suprasti, kiek daug yra daiktų, kurių neverta pirkti“, – sakė Vaiva.

Pasnigus paaiškėjo, kad slidžių Lietuvoje nėra – nei pirkti, jei nuomotis. Tai buvo priminimas, kad jau laikas ieškoti vasaros pramogų – bus kaip su slidėmis.

Sąrašą su daiktų nuoma teko atidėti į šalį – nė vienas jų negalėjo pradžiuginti vaikų taip, kaip nuo eglių nukritęs sniegas, kai mama pajudina šakas.

Bet kai dangus vėl taps cepelinų spalvos, V.Pilaitė nedvejodama pramogaus su nuomos tinklalapiais. Ji neabejoja, kad egzotiškų daiktų nuoma dar gali suteikti daug džiaugsmo.

Vaivos patarimai norintiems išsinuomoti daiktą

1. Svarbu atsiminti, kad nuoma užsiima įmonės ir privatūs žmonės. Pastarieji dažniausiai taip bando susigrąžinti už pirkinį išleistus pinigus. Todėl jei nuomojiesi daiktą iš žmonių, galima labai sėkmingai derėtis dėl nuomos kainos. Ypač jei daiktą nuomojiesi ilgesniam laikui, nes tokių nuomininkų nėra daug. Įmonės kur kas mažiau lanksčios.

2. Verta prieš pasirašant atidžiai perskaityti sutartį. Dažniausiai sutartyje numatyta, kiek teks kompensuoti, jei daiktas suges. Todėl jei nuomojiesi daiktus, labai svarbu turėti namų turto draudimą, nes visko gali atsitikti.

3. Už viršytą nuomos laiką numatytos nemažos baudos. Kartą pavėlavus daiktą grąžinti 4 minutes nuomotojas kuo rimčiausiai reikalavo mokėti baudą. Taigi verta būti punktualiems.

Nuomotis ne visada geriau

Arūnas Kuras, psichologas

„Mano patarimas – norų hierarchija. Išskirkite, kam teikiate pirmenybę. Pažįstu žmogų, kuris senokai nuomojasi automobilį ir per mėnesį tam išleidžia 200 ar 300 eurų. Bet kai aš jam pasiūlau įsigyti automobilį lizingu, jis aiškina, kad neturi pinigų. Ir net ginčytis sunku. Jam atrodo, kad viskas gerai, jis nenori apie tai galvoti. Be jokių abejonių, daiktų nuomą reikėtų vertinti teigiamai, jei tai neperžengia sveiko proto ribų ir neviršija finansinių galimybių. Gerai, kad žmogus ką nors išbando ir jam nereikia įsigyti to daikto, jis jį išsinuomoja.

Karantinas išryškino tai, kas glūdėjo kiekvieno žmogaus viduje ir jis tiesiog neturėjo laiko ar galimybių tuo užsiimti. Tai normalu. Nenormalu yra tai, kad karantino situacijoje atsiranda daug žmogaus norų. Nenormalu, kai nuomojamasi per daug daiktų. Žmogui būdinga elgtis nelabai atsakingai. Štai aš išsinuomosiu, pabandysiu, grąžinsiu, po to kitą daiktą išsinuomosiu.

Vis dėlto siūlyčiau susikaupti ir gerai pagalvoti, ko iš tikrųjų reikia. Nes karantinas duoda tokią galimybę – mes turime laiko galvoti. Mintyse ar ant popieriaus reikėtų susižymėti, ko norite labiausiai, ir gal tuomet droną išsinuomosite penkis kartus, o sūkurinę vonią imituojančio prietaiso nesinuomosite iš viso.

Jei žmogus suprastų, kad jam ko nors labai reikia, įsigyti tą daiktą kainuotų kur kas pigiau nei nuomotis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.