Dėl savo išvaizdos kompleksuojanti ukmergiškė: „Man padės tik sudėtinga operacija“

Galbūt daugelis sakys, kad Dovilė (30 m.) – miela simpatiška mergina, bet jos tai neįtikina: ji nuo seno labai kompleksuoja dėl savo išvaizdos, tiksliau, dėl savo veido formos ir netaisyklingo sąkandžio. Dėl to ji vengia šypsotis, o jos nuotraukos socialiniuose tinkle – daugiausia iš tolo, kad aiškiai nesimatytų veido. Tiesa, Dovilė tiki, kad viską galima pataisyti, bet tam reikalinga sudėtinga ir brangi operacija.

 Nuotraukose Dovilė niekada nesišypso.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Nuotraukose Dovilė niekada nesišypso.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savo nuotraukomis iš priekio ji patenkinta labiau nei nuotaukomis iš šono.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dovilei atliktas dantų tiesinimas, tačiau labai reikia ir žandikaulių operacijos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dovilei atliktas dantų tiesinimas, tačiau labai reikia ir žandikaulių operacijos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Viršuje – taisyklingas sąkandis, apačioje – Dovilės sąkandžio anomalija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Viršuje – taisyklingas sąkandis, apačioje – Dovilės sąkandžio anomalija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 9:08 PM, atnaujinta Feb 10, 2021, 1:09 PM

Dovilė neturi nė vienos savo nuotraukos, kurioje šypsotųsi. Vengia šypsotis ir kalbėdama su žmonėmis, tiesa, kartais užsimiršta. Jei kažkas jai pasako „kokia tavo graži šypsena“, tada galvoja, kad iš jos šaiposi.

„Nuolat atkreipiu dėmesį į žmones su tobulais dantimis, tobulu veido profiliu, bet lygiai taip pat labai greitai pastebiu žmones su netaisyklingu sąkandžiu. Manau, tai yra mano likimo žmonių įprotis. Ir visada galvoju, kad jei turėčiau tobulą veido profilį ir dantis, tada nekompleksuočiau ir nuolat būčiau su šypsena veide, nes nuoširdi šypsena puošia žmogų“, – pasakojo Dovilė.

Jos problemos susijusios anaiptol ne vien išvaizda, dėl kurios ji taip kompleksuoja. Bene didžiausia jos bėda – apatinio žandikaulio sąnario sutrikimai, kurie kartais sukelia stiprų skausmą. Jį moteris jaučia tai vienoje, tai abejose veido pusėse.

„Jaučiu, kad šie sutrikimai apriboja sąnario judesius, jie apsunkina kramtymą, rijimą, kalbėjimą, veido judesius ir kvėpavimą“, – sakė moteris.

Kąsti ir kramtyti minkštą maistą jai nėra sudėtinga, o atsikąsti kieto produkto tiesiog neįmanoma. Prieš valgydama tokį maistą turi susmulkinti. Tarkim, obuolys yra per kietas atsikąsti, tad visada jį supjausto griežinėliais.

Moteris pasakojo, kad sąkandžio problemų turi nuo mažens ir laikui bėgant jos tik ryškėja.

„Pirmieji požymiai, kad kažkas negerai, išryškėjo vaikystėje, kai pradėjau neaiškiai tarti žodžius, dėl to nuolat sulaukdavau pastabų iš savo šeimos. Bet tada nei aš, nei jie nesuprato, kodėl taip yra.

Kad turiu sąkandžio problemų, supratau, kai pradėjau lankytis pas odontologą. Jis man ne kartą minėjo, kad reikalingas dantų tiesinimas ir žandikaulių operacija, nes tik ortodontinis gydymas situacijos nepakeis. Taip pat ragino kuo greičiau pradėti gydymą, nes su laiku viskas tik blogės. Taip ir nutiko“, – pasakojo Dovilė.

Paauglystėje ji apie gydymą dar rimtai negalvojo, tačiau jau tada sulaukdavo patyčių, atsirado dantenų recesija, griežimas dantimis, periodontitas, vis greičiau pradėjo dilti dantys, o sąkandis gilėjo ir blogėjo.

Jos tėvai buvo prieš operaciją. „Atsimenu, kai kalbėdavau su mama apie savo problemą, ji man tik sakydavo, kad ir jos sąkandis panašus, bet ji su tuo susigyveno. Aš susigyventi su tuo nenorėjau, tik man teko atidėti dantų tiesinimą, kol baigiau mokyklą ir pradėjau dirbti“, – pasakojo moteris.

Kai jau turėjo šiek tiek lėšų, ji ėmė lankytis pas specialistus. Dantų tiesinimas breketais truko apie 2,5 metų kainavo apie 5500 eur. Papildomai kainavo periodontito, dantų gydymas ir protinių dantų šalinimo operacija.

Tačiau šios procedūros visų Dovilės problemų neišsprendė. Jai reikalinga žandikaulių (ir viršutinio, ir apatinio) operacija. Jos situacija pernelyg sudėtinga, kad ją būtų galima pataisyti vien breketais.

Pašnekovė pridūrė, jog panašios į jos problemos kamavo ir dainininką Vaidą Baumilą. Jis prieš keletą metų ryžosi panašiai operacijai ir viešai džiaugėsi jos rezultatais.

Neramu, bet reikia

Ar Dovilei nebaisu ryžtis tokiam sudėtingam gydymui? „Taip, operacija labai sudėtinga. Su ortognatine chirurgija susijusios įvairiausios komplikacijos, keletas pagrindinių – neurologinis pažeidimas, nosies pokytis, kaulinio segmento nekrozė, kvėpavimo nepakankamumas. Tačiau kadangi turiu tiek daug funkcinių problemų dėl netaisyklingo sąkandžio, tikrai esu apsisprendusi operuotis, nes tai pagerins mano sveikatą ir išvaizdą“, – sakė moteris.

Reikalingas gydymas kainuotų apie 14 000 Eur, o tai moteriai – didžiulė pinigų suma, kurią sutaupyti prireiks daug laiko. Neseniai ji atrado viltį procesą paspartinti – internete atsitiktinai sužinojo apie „Veido fondą“, kuris padeda tiems, kam reikia, rinkti paramą sąkandžio problemų gydymui, ir suskubo į jį kreiptis.

„Tikiu, kad daug žmonių su panašiomis problemos neturi galimybės išpildyti savo svajonės, tad labai džiugu, kad egzistuoja toks fondas, kuris galbūt padėtų tai padaryti. Tikrai tikiu ir žinau, kad visi kartu mes galime daugiau“, – sakė pašnekovė.

Prie Dovilės gydymo galite prisidėti čia.

Padeda tiems, kurie turi rimtų problemų

Keletą klausimų uždavėme ir VšĮ „Veido fondas“ direktorei Agnei Gaubytei. Ji prie fondo prisijungė 2019 m. lapkritį, kai buvo praėjęs lygiai pusmetis po jai pačiai atliktos ortognatinės operacijos. Pasak moters, ryškėjant geriems pooperaciniams rezultatams jai norėjosi padėti tiems, kuriems ši svajonė atrodo neįgyvendinama.

– Kada ir kaip atsirado „Veido fondas“? – pirmiausia paklausiau A.Gaubytės.

– VšĮ „Veido fondas“ buvo įkurtas 2014 m. lapkričio 5 d. siekiant padėti pacientams, turintiems veido defektų ir dėl finansinių sunkumų negalintiems pasirinkti tinkamo gydymo.

Idėja steigti fondą kilo burnos, veido ir žandikaulių chirurgui Simonui Grybauskui. Gydytojo pagrindinė veiklos sritis – sąkandžio operacijos. Šioms operacijoms atlikti reikalingas kruopštus pasiruošimas – 3D veido planavimas, specialių, individualizuotų medicininių instrumentų gamyba bei visame pasaulyje pripažintos, aukščiausios kokybės medžiagos. Tai lemia gana didelę kainą, kuri, deja, ne visiems yra prieinama. O juk toks gydymas padeda žmonėms sukramtyti maistą, pašalina veido defektus, palengvina kvėpavimą, leidžia geriau jaustis socialinėje erdvėje.

– Kokių problemų turintys žmonės gali kreiptis į jūsų fondą?

– Į fondą gali kreiptis visi pacientai, turintys veido defektų ar ligų, jei jie dėl finansinių sunkumų negali pasirinkti reikiamo gydymo. Pavyzdžiui, tai gali būti žmonės, turintys žandikaulių anomalijas, ausų ir nosies deformacijas, veido dalių trūkumą po onkologinių operacijų, tie, kurie nuo gimimo neturi dantų.

Svarbu paminėti tai, kad lėšos renkamos ne anonimiškai ir fondo svetainėje viešinamos visų asmenų, kuriems renkamos lėšos, istorijos.

– Kiek žmonių dabar laukia paramos? Ir kokios pinigų sumos jiems reikalingos?

– Šiuo metu parama reikalinga penkiolikai VšĮ „ Veido fondas“ narių. Kiekvieno jų situacija yra skirtinga, todėl ir sumos skiriasi – nuo 3,5 tūkstančių iki 14 tūkstančių eurų. Visų jų istorijas galima rasti fondo internetinėje svetainėje www.veidofondas.lt.

– Kas dažniau remia jūsų fondą, įstaigos ar privatūs asmenys? Kokios didžiausios paramos esate sulaukę?

– Daugiausiai fondą remia privatūs asmenys, pinigų sumos dažniausiai svyruoja tarp 20 ir 100 Eur. Didžiausia gauta suma buvo 800 Eur. Odontologinės ir medicinos klinikos yra yra mus parėmusios 500-3000 Eur, tačiau tokie atvejai reti.

Paramos rinkimas pacientams yra dvejopas:

1. Fiziniai ir juridiniai asmenys mūsų svetainėje gali aukoti pinigus tiesiogiai konkrečiam pacientui. Kiekvienas pacientas turi savo virtualią piniginę, kurioje galima stebėti, kiek lėšų jau yra sukaupta;

2. Kasmet visus raginame skirti 1,2 % VšĮ „Veido fondui“. Gauta suma paskirstoma visiems pacientams po lygiai.

– Kiek žmonių jūsų fondas jau yra realiai padėjęs ir kokie atvejai jus ypač džiugina?

– Esame prisidėję prie septynių žmonių gydymo. Bene įsimintiniausias atvejis buvo merginos, kuri vaikystėje patyrė sudėtingą gydymą dėl piktybinio veido naviko, dėl to nustojo augti jos veido kaulai. Mūsų gydytojai neturėjo patirties sprendžiant tokias problemas, todėl sutarėme dėl šios pacientės operacijos užsienio ligoninėje ir prisidėjome prie gydymo išlaidų apmokėjimo. Gydymas dar nebaigtas, bet jau įvyko dvi operacijos.

Būta ir sėkmės istorijų, kai besikreipę į fondą asmenys patys stipriai prisidėjo prie savo istorijos viešinimo ir gydymui reikalingą sumą surinko greičiau nei per kelis mėnesius.

– Visgi yra ir valstybės kompensuojamų paslaugų dėl sąkandžio problemų. Ar į fondą gali kreiptis ir tie, kurių jos netenkina?

– Turėtume suprasti, kad sąkandžio problemų gydymas susideda ne tik iš operacijos ir trunka 2-3 metus, o sudėtingesniais atvejais ir ilgiau. Visos sąkąndžio ir kitos su kramtymo funkcijos atstatymu susijusios operacijos yra kompensuojamos, jei operacija atliekama ligoninėje, turinčioje sutartį su Ligonių kasomis. Tačiau viskas, kas atliekama iki įėjimo į ligoninę ir po išėjimo iš jos, nekompensuojama, tai paruošiamieji darbai, virtualus veido planavimas, individualių instrumentų gamyba, stebėjimas ir sąkandžio koregavimas po operacijos.

Yra ir kita sąlyga – ligoninėje turi dirbti chirurgas, kurį pasirinko pacientas. Jei minėtas chirurgas dirba įstaigoje, kuri neturi sutarties su Ligonių kasomis, tuomet ne tik pasiruošimo operacijai, bet ir jos pačios išlaidas turi padengti pacientas.

Jei manote, kad pacientai labai išrankūs ir kaprizingi, nes nori operuotis būtent pas vieną ar kitą chirurgą, atsakyti galiu tik taip – jei jūs turėtumėte veido problemą, tikrai norėtumėte ją išspręsti labai gerai ir iš pirmo karto. Mes ir įkūrėme šį fondą tam, kad pacientas galėtų pasirinkti gydymą, kuris geriausiai atitinka jo interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.