Per nelaimę darbe abiejų rankų netekęs kaišiadoriškis liko sujaudintas žmonių gerumo

Prieš porą metų darbe abiejų rankų netekęs 32 metų Matas Gudauskis nesitikėjo, kad Lietuvos žmones taip sujaudins jo likimas, – vyro vardu pavadinto fondo sąskaitoje jau sukaupta 210 tūkst. eurų.

 Jėgų nepasiduoti M.Gudauskiui nuo pat nelaimės teikė viltis, kad vėl grįžti į normalų gyvenimą padės bioniniai rankų protezai.
 Jėgų nepasiduoti M.Gudauskiui nuo pat nelaimės teikė viltis, kad vėl grįžti į normalų gyvenimą padės bioniniai rankų protezai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 1:21 PM

Prieš porą mėnesių kaišiadoriškio M.Gudauskio istoriją aprašė „Lietuvos rytas“, vėliau jis su motina buvo pakviestas į vieną televizijos laidą.

Jėgų nepasiduoti M.Gudauskiui nuo pat nelaimės teikė viltis, kad vėl grįžti į normalų gyvenimą padės bioniniai rankų protezai.

Tačiau jie kainuoja daugiau kaip 600 tūkst. eurų.

Kaišiadoryse gyvenanti šeima viliasi, kad pavyks sukaupti pinigų bent vienam protezui.

„Daugiausia aukoja pavieniai žmonės – vieni perveda kelis eurus, kiti – keliasdešimt.

Du žmonės pervedė po tūkstantį eurų – vienas jų po kojos amputavimo operacijos gydėsi kartu su Matu reabilitacijos klinikoje – mus tai ypač sujaudino.

Visi pinigai bus skirti tik bioniniams protezams.

Kai pakaks lėšų vienam protezui, vėl susisieksime su Vienos medicinos universiteto klinika, kur atliekamos tokios operacijos ir kur Matas jau lankėsi“, – pasakojo Mato motina Liana Gudauskienė.

Neseniai Matui paskambino mišriųjų kovos menų treneris Alfredas Lifšicas ir paprašė sutikimo leisti birželio pradžioje rengti labdaros turnyrą „Kova už Matą“.

Visos surinktos lėšos bus pervestos į fondo sąskaitą.

Žmonės ne tik perveda pinigus, bet kartais ir paskambina ar rašo norėdami padėkoti, kad Mato istorija ir užsispyrimas nepasiduoti juos įkvėpė, privertė kitaip vertinti gerokai menkesnes savo nesėkmes.

Prieš porą metų M.Gudauskis buvo sveikas, sportavo, baigęs mokslus dirbo, turėjo draugę, susitaupė pinigų, išsirinko butą, sutarė su banku dėl būsto paskolos, tačiau vieną dieną viskas netikėtai apvirto aukštyn kojomis – darbo vietoje prisilietus prie elektros laidų jį perliejo aukštosios įtampos srovė.

Kartu dirbęs vyras tuomet žuvo iškart, o Matas neteko abiejų rankų.

Po Valstybinės darbo inspekcijos atlikto tyrimo nustatyta, kad kaltė dėl įvykio tenka bendrovės „Fima“, kurioje M.Gudauskis dirbo, padalinio vadovui, tačiau nei jis, nei pati bendrovė kaltės nepripažįsta.

Esą kalti neatsakingai dirbę patys vyrai.

Trakų apylinkės ir Vilniaus apygardos teismai jau buvo atvertę baudžiamąją bylą, kurioje bendrovės „Fima“ darbuotojas Ramūnas Budinas kaltinamas tuo, kad pažeidė darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas darbe ir atsirado sunkių padarinių.

Tačiau procesas įstrigo dėl įvairių procedūrinių dalykų. Netrukus byla turėtų pasiekti teismą.

Elektros srovė nebuvo išjungta

Tragedija įvyko 2019 metų rugpjūčio 25 dieną. Matui tuomet buvo 29-eri.

Valstybinės darbo inspekcijos tyrimo akte teigiama, kad Lentvaryje atlikdami kontaktinio tinklo pakabos remonto darbus nuo elektros srovės poveikio nukentėjo du įmonės „Fima“ instaliuotojai.

Bokšteliu pakilę į viršų jie turėjo pakeisti gervę ir kitas detales, laikančias aukštosios įtampos laidus. Tik pradėjus dirbti bokštelį nušvietė ryškios šviesos blyksnis. Lopšys buvo greitai nuleistas žemyn avariniu būdu, pulta gesinti jame buvusių vyrų degančių drabužių.

Paaiškėjo, kad elektros srovė nebuvo išjungta.

„Esu įsitikinęs – mūsų kaltės nebuvo“, – sakė M.Gudauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.