Ateities genijaus Elono Musko motina ryžosi išpažinčiai: prabilo apie košmarą

Maye Musk (73 m.), vieno didžiausių ateities vizijų kūrėjų Elono Musko (50 m.) motina, ryžosi išpažinčiai. Kodėl apie tai, kad gyveno su smurtaujančiu vyru, moteris prabilo tik praėjus 40 metų po skyrybų? „Patirtą prievartą ilgai slėpiau, kad apsaugočiau savo vaikus, – nenorėjau, kad jie neapkęstų savo tėvo“, – prisipažino modelis ir mitybos specialistė M.Musk.

Elonas – įžymiausias M.Musk sūnus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Elonas – įžymiausias M.Musk sūnus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 1:55 PM

Elonas – įžymiausias M.Musk sūnus. Moteris užaugino dar du sėkmę pelniusius vaikus – prodiuserę ir režisierę Toscą Musk (47 m.) ir verslininką Kimbalą Muską (48 m.).

Elonas tapo antru pagal turtingumą – po „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso (57 m.) – pasaulio žmogumi. E.Musko turtas vertinamas 156 mlrd. JAV dolerių.

Dėl savo globalių inovacijų vyriausias M.Musk sūnus susikūrė idealisto įvaizdį ir tapo pasauline įžymybe. „Mano sūnui Elonui buvo vos 12 metų, kai atradau jo talentą“, – pasigyrė mokėjimų paslaugos „PayPal“, astronautikos bendrovės „SpaceX“, elektrinių automobilių ir atsinaujinančios energijos gamintojos „Tesla“ įkūrėjo motina.

Bet mitybos specialistė ir dietologė M.Musk ir pati priklauso prie populiariausių savo amžiaus tarptautinio lygmens modelių. Jos biografinė knyga „ Moteris, kuri turi planą: gyvenimas, kupinas nuotykių, džiaugsmo ir grožio“ („A Woman Makes a Plan: Advice for Lifetime of Adventure, Beauty and Success“) išleista 25 šalyse.

M.Musk papasakojo savo neįtikėtiną gyvenimo istoriją: kaip išsivadavo iš smurtaujančio sutuoktinio Errolo Musko (72 m.) gniaužtų, viena užaugino ir išauklėjo tris vaikus. Visi jie padarė stulbinamą karjerą.

– Kodėl iš Los Andželo persikėlėte į Niujorką? – paklausė žurnalistai M.Musk.

– Duktė Tosca 2013-aisiais susilaukė dvynių ir jai reikėjo mano pagalbos.

Tuomet persikėliau į Los Andželą, kad jai padėčiau. Ir čia įstrigau aštuoneriems metams. Dabar Tosca persikėlė į Atlantą, tad nebeturėjau jokios priežasties likti Vakarų pakrantėje.

Iki persikėlimo į Los Andželą 13 metų gyvenau Niujorke. Myliu šį miestą ir labai džiaugiuosi sugrįžusi – tai verslo ir mados centras.

– Esate linkusi į nuotykius ir labai drąsi. Ne kartą ryžotės viską pradėti iš naujo. Subyrėjus santuokai iš Johanesburgo (Pietų Afrikos Respublika) išvykote į Torontą (Kanada).

– Neturėjau kito pasirinkimo. Vaikai labai norėjo išvykti į Kanadą – būtų tai padarę ir be manęs. Persikėliau kartu su jais ne dėl to, kad norėjau. Išvykau, kad išsivaduočiau iš savo siaubingos padėties.

– Turite omenyje buvusį vyrą, jūsų trijų vaikų tėvą. Ar tai reiškė jums išsilaisvinimą paliekant jį kitame pasaulio gale?

– Tai buvo geriausias sprendimas, nes Kanadoje jis negalėjo man pateikti ieškinio. Ar galite įsivaizduoti, kad praėjus devyneriems metams po skyrybų jis nuolat mane tampė po teismus? Kaltino, kad esu bloga motina. Negalėjau dalyvauti jokiame vakarėlyje ir nors lašo išgerti – visa tai naudojo prieš mane. Jis net pasamdė žmones mane stebėti ir įvarė siaubingą baimę.

Gyvendami Kanadoje galėjome sau leisti tik nedidelį būstą su vienu miegamuoju mums keturiems. Aš su Tosca miegojau lovoje, Elonas – ant kušetės. Išgalėjome maitintis tik ligoninės valgykloje. Nepaisant to, tai buvo geriau, nei gyventi baimėje. Ir tai reiškė išsilaisvinimą!

– Ką blogiausia patyrėte santuokoje?

– Nuolatinę baimę – visą tą laiką, kol buvau su juo susituokusi, net skyrybų metu ir po jų. Kartą su peiliu jis mane persekiojo gatvėje.

– Jums prireikė beveik 40 metų, kad prabiltumėte apie smurtą, patirtą gyvenant santuokoje. Kodėl iki tol negalėjote ar nenorėjote kam nors išpasakoti savo bėdų?

– To paties klausė ir mano du broliai, perskaitę mano knygą. Jie taip pat nieko nežinojo. Prievartą patyrusios moterys to niekam nepasakoja. Bet vos pradedi ta tema kalbėti, prabyla ir kitos. Dėl to norėčiau padrąsinti moteris. Patirtą prievartą ilgai slėpiau, kad apsaugočiau savo vaikus. Su jais apie tai nekalbėjau, nes nenorėjau, kad jie neapkęstų savo tėvo.

– Jautėtės kalta ar pernelyg gėdijotės?

– Nežinau, kodėl mes, moterys, patekusios į panašią padėtį, tylime. Gal dėl ištikimybės sutuoktiniui? Jis mane privertė ir tekėti pasiųsdamas telegramą, kad Pietų Afrikos Respublikoje turėtume švęsti dvejas vestuves – mano ir sesers dvynės, ir jis jau pakvietęs 800 svečių.

Tuo metu nebuvau jo mačiusi dvejus metus. Jis man pažadėjo, kad dėl santuokos pasikeis. Bet vis labiau smurtavo, tapo dar žiauresnis. Tačiau didžiuodamasi galiu sakyti, kad susilaukiau trijų nuostabių vaikų.

– Neįtikėtinas dalykas, kad visi trys jūsų vaikai sulaukė milžiniškos sėkmės. Vyriausias Elonas – bendrovės „Tesla“ įkūrėjas, jo jaunesnis brolis Kimbalas – daugelio restoranų savininkas, o Tosca skina laurus režisūros srityje.

– Vaikus reikia padrąsinti, kad jie žengtų savo pasirinktu keliu. Kai Elonui buvo dvylika, pamačiau jo talentą, kitų – taip pat tokio pat amžiaus. 12-metis Kimbalas jau gamino mums visiems maistą, Tosca žavėjosi filmais, o Elonas buvo pasinėręs į kompiuterių pasaulį.

– Kaip auklėjote savo vaikus?

– Jie matė mane nuolat dirbančią. Mitybos klausimais konsultavau mūsų bute.

Mano tėvai buvo tokie patys, nuolat dirbo. Aš ir keturi mano broliai bei seserys pamatydavome juos tik šeštą valandą vakaro.

Dėl to tapome savarankiški. Ir savo vaikus auklėjau, kad jie turi būti atsakingi už save. Jie su tuo puikiai susidoroja.

– Kaip apibūdintumėte santykius su sūnumis ir dukterimi?

– Nuostabūs, artimi. Mums patinka kartu praleisti daug laiko. Stengiamės bent kartą per mėnesį susitikti.

Elonas neseniai buvo Niujorke, čia kartu dalyvavome „Saturday Night Live“, Kimbalas ir Tosca buvo vakarėlyje, surengtame po šios televizijos laidos.

– „Saturday Night Live“ metu Elonas paskelbė turintis Aspergerio sindromą – autizmo spektro smegenų vystymosi pakitimą, pasireiškiantį emocinio ryšio stygiumi ir sunkumais bendraujant su žmonėmis. Kada šis sutrikimas buvo diagnozuotas?

– Tiksliai negaliu pasakyti. Bet labai aiškiai prisimenu, koks drovus anksčiau buvo Elonas.

Kai įkūrė savo pirmąją bendrovę su Kimbalu, šiam teko kalbėtojo darbas, o Elonas užsiėmė kompiuteriais, nes kai jis kalbėdavo, niekas jo nesuprasdavo. Vėliau Elonui įkūrus „PayPal“ niekas apie jį nieko nežinojo, nes jis visada dirbo tarsi šešėlyje.

Jis – drovus žmogus, bet dabar stebėdama, kaip jis bendrauja su kitais inžinieriais, matau, kad visiems malonu. Keli iš jų turi Aspergerio sindromą.

– Ar šis autizmo spektro smegenų vystymosi sutrikimas išryškėjo vaikystėje? Jei taip, kaip tai pasireiškė?

– Elonas visada gyveno savo pasaulyje, visuomet buvo labai svajingas. Toks jis buvo vaikystėje. Ir tai jam veikiausiai būdinga ir dabar. Visuomet sakiau, kad jis – genijus. Anksčiau manimi niekas netikėjo, o dabar to man nebereikia niekam sakyti.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.