77 m. klaipėdietis pajūryje žaidžia tinklinį: išvaiko tik vėjas

Klaipėdietis Romualdas Daukšys (77 m.) su bendraamžių ir bendraminčių būriu porą kartų per savaitę pajūryje žaidžia tinklinį, o jei orai prastesni, keliauja į sporto centrą ir stoja prie treniruoklių. Vyras jaučiasi gerai, medikų pagalbos jam beveik neprireikia.

R.Daukšys ir tinklinio kamuolys – neišskiriami.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Daukšys ir tinklinio kamuolys – neišskiriami.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Paplūdimio tinklinio mėgėjų kompanija papratai susirenka savaitgaliais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Paplūdimio tinklinio mėgėjų kompanija papratai susirenka savaitgaliais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-09-23 16:22

R.Daukšys visą gyvenimą nenutolo nuo mėgėjiško sporto. „Sportuoti pradėjau mokydamasis Kauno maisto pramonės technikume.

Ten žaidžiau tinklinį, rankinį, plaukiojau baseine. Keletą metų dirbau prekybos ir žvejybos laivuose, buvau eilinis jūreivis, radistas, paskui Kaliningrado jūrų institute neakivaizdžiai baigiau elektromechaniką.

Kažkiek padirbėjau pagal specialybę Klaipėdos prekybos uoste, bet mane viliojo naujosios technologijos, nuolat domėjausi kompiuteriais. Susiradau kompiuterių kursus, tapau kompiuterių specialistu, o tuomet įsidarbinau Kompiuterių paleidimo ir derinimo valdyboje. Konsultuoti įmonių darbuotojų skraidydavome po visą Sovietų Sąjungą“, – pasakojo R.Daukšys.

Jau bene trisdešimt metų tinklinį mėgstančių vyrų kompanija renkasi Pirmosios Melnragės paplūdimyje, aktyvaus poilsio zonoje.

„Suvažiuojame čia, jei tik tinkami orai. Didžiausias mūsų priešas – stiprus vėjas, žaisti tinklinio ant pajūrio smėlio tokiu metu nepavyksta. Prie silpnesnio vėjo jau sugebame prisitaikyti. O jei orai ramūs, kartais susirenkame ir penkis kartus per savaitę. Porą valandų padaužome kamuolį – viskas vyksta pagal taisykles, tuomet į jūrą paplaukioti ir vėl šiek tiek pažaidžiame. Tada jautiesi šiek tiek pavargęs, bet tas nuovargis malonus“, – tikino aktyviai laisvalaikį leidžiantis pensininkas.

Paplūdimio tinklinio mėgėjų kompanijoje – per 25 vyrus. Paprastai savaitgaliais jų susirenka daugiausia – tuomet pasiskirsto į tris komandas ir žaidžia pasikeisdami. Kartais prie klaipėdiečių prisijungia vienas sporto entuziastas iš Rietavo ir vienas iš Radviliškio.

Anksčiau kartu žaisdavo ir nemažai jaunimo, bet neseniai jie atsiskyrė nuo veteranų ir dabar renkasi Antrojoje Melnragėje.

Veteranų kompanijoje dauguma – jau pensinio amžiaus. Kartais prisijungia ir jaunesnių – tai iš reisų jūrose ir vandenynuose namo grįžę jūrininkai.

R.Daukšys – Klaipėdos apskrities tinklinio mėgėjų ir veteranų klubo „Vilnis“ vadovas. Jis ne tik skatina savo amžiaus žmones sportuoti ir judėti, kartais surengia ir Lietuvos paplūdimio turnyrus.

Juose paprastai jėgas išbando veteranai, jūrininkų ir jaunimo komandos, kartais atvyksta bendraminčių iš kitų miestų. Tačiau pastaruoju metu vilniečiai ir kauniečiai rengia savo turnyrus, jie turi savus aikštynus, kuriuose geros sąlygos sportuoti.

„Veteranai dar pasispardo, neliekame paskutiniai“, – džiaugiasi sporto entuziastas.

Oro sąlygos žaisti tinklinį paplūdimyje palankios tik penkis šešis mėnesius.

Vėlų rudenį ir žiemą R.Daukšys keliauja į sporto klubą, stiprina jėgas su treniruokliais, paplaukioja baseine. Veteranai bent kartą per savaitę susirenka pažaisti tinklinio ir sporto salėje, tačiau ją gauti pastaruoju metu nėra paprasta, o nuomos mokesčio lengvatų senjorams niekas nesiūlo.

Klaipėdos krepšinio veteranų komanda dalyvauja Europos čempionatuose, ne kartą iš jų grįžo su medaliais.

Tinklininkai taip pat norėjo išbandyti jėgas už Lietuvos ribų, tačiau jiems nepavyko suburti vyrų, kurie jau perkopė 70-metį, komandos: vienam ką nors skauda, kitam reikia darbuotis sode ar vaikaičius prižiūrėti.

„Ligos manęs nepuola, neprisimenu, kad būčiau sirgęs. Neabejoju, kad tai tik dėl nuolatinio judėjimo ir sporto. Mano žmona vienuolika metų jaunesnė, bet jaučiasi prasčiau, sako: pavydžiu tau sveikatos ir energijos. Ji niekada nepriekaištavo, kad lekiu į Melnragę, palaiko ir skatina mane. Abu suprantame, kad judėti būtina“, – sakė R.Daukšys.

Jų trys dukros gyvena užsienyje. Jos taip pat laisvalaikį leidžia aktyviai, lanko sporto centrus.

Prieš keletą metų su gerokai jaunesniu draugu, kurio ūgis beveik du metrai, R.Daukšys nuvyko pas jauniausią – Mildą, kuri įsikūrusi Italijoje, Peskaros regione. Abu lietuviai kartą prisijungė prie pajūryje tinklinį žaidusių italų – pastarieji greitai pastebėjo atvykėlių gabumus ir klausinėjo, gal jie jaunystėje buvo profesionalūs sportininkai.

Dukra Milda ir anksčiau kartais su tėčiu pažaisdavo tinklinį, o pastaruoju metu ji jau mėgėjų komandos narė. Todėl vis ragina tėtį atvažiuoti ir pažaisti kartu, dažnai klausia patarimų.

R.Daukšys juokauja, kad jų treniruočių vieta – Melnragės pajūris – ne tik viena gražiausių, bet ir sveikiausių: bangų muša ramina, o pušynų kvapas ir jodas stiprina ir gaivina.

Tinklinio kamuolio klaipėdietis dar nežada padėti. Dar ne laikas – vienam jų kompanijos nariui – buvusiam jūrininkui – jau 82-eji. Papildomų gerų emocijų jam suteikia ir senjorų mišrus vokalinis ansamblis „Bangelė“, kuriame dainuoja jau aštuntus metus. O kadaise R.Daukšys buvo ir Klaipėdos liaudies operos choro narys.

Per giminės ar bičiulių šventes visi laukia, kad Romualdas atsineš akordeoną ir užtrauks smagią dainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.